Храст храстовик жълт, бял, розов

Храстовата тинтява се счита за най-доброто декоративно растение, тъй като има рядко свойство да цъфти дълго и обилно. Ако се грижите правилно за него, тогава храстът от самото начало на лятото до пристигането на първата слана ще бъде покрит с разпръснати бели, оранжеви или розови цветя. Притежавайки отлична текстура, детайли и изключителна издръжливост, храстовикът често украсява ландшафтния дизайн на лятна вила.

Храстовата тинтява е красива красавица, която може да заеме водеща позиция по отношение на продължителността на цъфтежа. Описанието му е пълно с класификации и имена на растения.

Важно! Храстовата тинтява има полезни свойства и се използва в народната медицина. Приложение под формата на тинктура, чайът е широко популярен сред народите на Забайкалия, Тибет, Монголия и Кавказ. Cinquefoil има бърз противовъзпалителен ефект, подобрява апетита, облекчава невропсихиатричните разстройства. В редакцията на интернет списание "Хозяйство" можете да научите и за методите за приготвяне на бульони и инфузии (статия от 15.12.2008 г.)

Произход и външен вид

Името на културата на латински звучи като Dasiphora fruticosa - храст дасифора. Второто му ботаническо име е Курилски чай. По принцип растението покрива районите на Далечния изток и Сибир, гравитира в планински райони, обича да расте на влажни почви. Размножаването се извършва през август, някои от семената, като правило, нямат време да узреят.

Сорт тинтява от храст Goldfinger

Това е изправен храст с малки размери, височина до 150 см. Багажниците могат да се съхраняват до 30 години.

Допълнителна информация. От 1700 г. са създадени 130 разновидности на Potentilla. Често се използва като декоративно растение, което няма да е трудно да се отглежда у дома. Листата трябва да се подрязват през есента, след като семената отпаднат.

Цветни описания

Цветята са:

 • Сингли
 • 2-7 бр. до върховете на клона.

Чашелистчетата се отличават със своята цялост. Всяко цвете има около 30 тичинки, поради което средата е пухкава. Той достига 3,5 см в диаметър и се състои от 5 венчелистчета.

Видове и сортове

Най-добрите сортове храст Potentilla са:

 • Манчжу. Много е трудно да се отглежда този вид на територията на Русия, тъй като той обича планински терен и постоянна слънчева светлина.
 • Тилфорд Крем или жълт храст тинтява. Цветята цъфтят през май.
 • Розова кралица. Широко е до 1,5 метра.
 • Принцеси. Цветовете се открояват в бледорозов цвят.
 • Дискета. Компактно, непретенциозно растение.
 • Червеният Робин.
 • Мандарина или мандарина. Оранжеви плодове със златна сърцевина.
 • Hoples Orange.
 • Abbotswood.

Abbotswood

Нисък храст с височина до един метър. Има плътна корона, светлозелени листа и бели цветя.

Abbotswood

Забележка! Всяка година храстът нараства до 20 см, така че трябва предварително да изберете подходящо място. Културата дава плодове от 30 години. Създава "живи" граници и цветни лехи.

Тилфорд Кирм

Нисък с гъста корона, расте бавно: всяка година не повече от 10 см. Продължителност на живота - до 20 години. Изисква се достатъчно слънчева светлина. Можете да го размножите чрез наслояване или разделяне на храста през юни.

Използвано в:

 • Кацания,
 • Декориране на бордюри, склонове,
 • Скални градини.

Тилфорд Кирм

Червен асо

Червеният храст на Potentilla има второ име - Курилски чай. Това е не само градинска декорация, но и склад на полезни витамини и минерали.

Червен асо

Расте с многобройни клони. Може да се размножава чрез резници или семена. Преди разсаждането е необходимо да се подготви мястото за засаждане, върху което влагата в почвата не трябва да се задържа. Понася добре течение и ветрове. Обича слънчевите лъчи.

Hoples Orange

Цъфти дълго време, годишният прираст е до 15 см. Принадлежи към групата на широколистните храсти.

Hoples Orange

Листата са събрани в 5 парчета, цветята са многобройни четки от светло оранжев цвят.

Неизискващ, перфектно понася европейските почви, но предпочита повече рохките, влажни видове.

Присаждане на храст на открито

Най-капризните сортове Potentilla:

 • Бял. Расте само на сянка
 • Лъскав. Предпочита суха почва в южната част на обекта,
 • Арктика. За отглеждането е необходима кисела почва.

В противен случай засаждането няма да е трудно дори за начинаещи градинари.

Какво е необходимо за кацане

Подгответе почвата за пресаждане, в идеалния случай тя трябва да има:

 • Добра разхлабеност
 • Бъдете питателни и леко кисели,
 • Присъствието на вар е задължително в него,
 • Отцедете почвата.

Допълнителна информация. Засаждането се извършва през пролетта. Ако обаче този момент е пропуснат, можете да започнете процеса в края на лятото или началото на есента.

Оптимално местоположение

Абсолютно всички, с редки изключения, обичат светлината. Частичната сянка им носи малки щети. Ето защо мястото за кацане трябва да бъде избрано топло, слънчево, леко.

Важно! Леко засенчване е приемливо с цел защита на короната на растението от топлина. С оглед на това е ефективно да засаждате храсти до трайни насаждения и дървета, които да ги предпазват от обедното слънце.

В допълнение, Potentilla не обича стягането. Следователно мястото за засаждане трябва да бъде просторно, предназначено за годишен растеж на реколтата.

Засаждане на Potentilla

Последната стъпка е подготовката на почвата. В него:

 • Водата не трябва да застоява,
 • Не трябва да има прекалено плътна почва.

Процес стъпка по стъпка

Дупката за засаждане трябва да е 2 пъти по-дълбока от земната буца на разсада. Дъното е покрито с варов чакъл, след това до половината от дупката - със смес от хумус и пясък (2 към 1), трябва също да добавите около 150 грама минерални торове за декоративни растения. След това разсадът се спуска, който се покрива със същата смес.

Важно! Кореновата шийка на разсада трябва да бъде разположена малко над нивото на земята.

Почвата е уплътнена. В края на засаждането поливайте растението обилно.

Размножаване

Възпроизвеждането става по два начина:

 • Зелени или lignified резници,
 • Чрез разделяне на храста или наслояване.

Храстът се получава в свойства, подобни на родителските.

Резници

Трябва да се вземат възрастни, зрели издънки. Младите резници се подрязват заедно с листата, при които се извършва фотосинтеза и производството на вещества за по-нататъшен растеж.

Резниците се поставят в стимулатор на растежа, което ще повиши качеството на по-нататъшното отглеждане. Когато денят е слънчев, резниците се изрязват преди изгрев слънце, при дъждовно време - през целия ден.

Важно! Издънките трябва да се режат от здрав храст. Не можете да вземете цъфтящи издънки - те могат да бъдат слаби и болезнени. Най-добрият вариант ще бъдат средно лигнифицирани екземпляри без цветя.

Линията на среза трябва да е на 10 мм от бъбрека.

Материалът за засаждане се засажда незабавно в земята или не по-късно от два дни, докато листата изсъхнат. Преди засаждане резниците трябва да се третират с дезинфектант. След засаждането субстратът трябва да се навлажни.

Когато резниците се вкоренят, което се случва в продължение на 6-8 седмици, те се засаждат по време на дъжд или облачно време.

Отглеждане от резници

Методът е по-изгоден за използване през лятото. Силни, но гъвкави издънки се изрязват там, където докосват земята. След това те трябва да бъдат изкопани в плитка дупка и притиснати с камък. Може да се закрепи и с телена игла.

Корените обикновено се появяват на десетия ден, но не бързайте да се отделяте от растението майка. Първо, трябва да изчакате, докато малките станат по-силни. През цялото това време е необходимо да се полива и да се храни обилно, като основния храст.

Забележка! Млад разсад се отделя през следващата година през пролетта.

Грижа

Оставянето на храст Potentilla и нарастването е съвсем минимално, особено ако стволовият кръг на растението е мулчиран. Тогава плевелите няма да пречат на цъфтежа и растежа. Също така е важно постоянно да разхлабвате почвата, но го правете много внимателно, за да не нараните корените.

Режим на поливане

След засаждането младият растеж се полива веднъж седмично в размер на 3 литра вода на храст. Ако времето е горещо, трябва да се добави обемът течност и да се полива 2 пъти седмично.

Възрастен храст обикновено има достатъчно валежи. Основното нещо е относително влажната почва. За тази цел е необходимо, след поливане, да се разрохка почвата до 10 см дълбочина.

Подхранване

Извършва се 4 пъти на сезон, като се използва инфузия на лопен с пепел.

Опции за хранене:

 • Когато храстът се развива и расте, тогава се вземат калий и фосфат. За един храст 30 грама се разреждат в кофа с вода. торове.
 • По време на образуването на пъпки торенето се извършва с фосфорно-калиев тор. Може да бъде закупен от специализиран магазин.

Период на цъфтеж

Цъфтежът в много сортове започва в началото на юни и продължава до края на октомври. В този момент непрекъснато растат нови цветни пъпки. Изсъхналите пъпки веднага се отрязват.

Период на цъфтеж на Potentilla на цветна леха

Най-добрите торове през периода на цъфтеж са:

 • Terraflex-старт. За 10 литра вода се вземат 25 грама. Помага в борбата с гъбичките.
 • „Премиум“. За 10 литра - 1 саше. Повишава имунитета на растенията.
 • „Празен лист“. За 5 литра - 1 мерителна лъжица. Използва се и за подхранване на разсад. Обогатен с янтарна киселина.
 • „Агроном професионалист“. За 3 литра - 0,5 мерителни лъжици. Осигурява пълен растеж.
 • Royal Mix. За 1 литър - 1 гр. Компенсира хранителни дефицити.

Период на покой

В края на цъфтежа храстът трябва да бъде изтънен, оставяйки млади издънки. След това се извършва хранене с хумус и овлажняване на храста.

Подрязването трябва да се повтори през пролетта, когато е ясно кои издънки са презимували успешно. Замръзналите участъци от храста трябва да бъдат елиминирани чрез изрязване на жива тъкан.

Подготовка за зимата

За зимуване няма нужда да покривате петлистните листа, тъй като растението е доста устойчиво на замръзване. Укриват се само млади храсти, засадени през есента, както и вкоренени резници.

Cinquefoil е един от любимите храсти на градинарите. Всеки говори положително за това, тъй като дори начинаещ може да се справи с израстването. Полезните свойства на растението също са предимство. Затова през зимата можете да се насладите на ароматния курилски чай, събран през лятото във вашата лятна вила.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина