Лаврово дърво - расте в домашни условия

Дафиновото дърво е вечнозелено, което може да се отглежда в саксия у дома. На открито място величествени дървета и храсти се срещат в градините на юг от Краснодар, в Крим. Въпреки това производителите на цветя могат да отглеждат такова дърво в своята селска къща. Храстовите листа отдавна се смятат за символи на величие и сила.

Произход

Лавровият благороден произхожда от рода на вечнозелените растения от семейство Лаврови. От древни времена лаврушката се отглежда в повечето субтропични страни. Още тогава се знаеше каква полза носят семената, листата и плодовете на лавровицата.

Дафинов лист, храст

Важно! Листата и плодовете се използват във фармакологията. След процеса на обработка се получават концентрирани инфузии и масла, които действат като мощен диуретик. Растението помага не само при метеоризъм и чревни колики. Смята се за един от по-новите, по-млади инструменти за лечение на продължителна депресия.

Растението е донесено от Средиземно море. Има случаи, когато лаврът е живял около сто години и е имал височина от десет метра.

Описание на растението

Има три вида:

 • Камфор, той произвежда камфорно масло,
 • Благородни,
 • Азорските острови.

Съдържанието на етерични масла в дървото е от 3,5 до 6%. Дървото има плътна корона, която може да прилича на мощна пирамида. В природата лаврът продължава да расте активно до 25 метра височина. Листата е твърда и гладка.


Лаврови плодове

Когато растението започне да цъфти през пролетта, то се покрива с съцветия под формата на малки млечни чадъри. Плодовете узряват в средата на есента - те са синьо-черни костилки.

Продължителността на живота на лавра може да надвишава триста години. Въпреки това, без подходящи грижи, той започва да дивее, изсъхва и губи способността да се размножава.

Забележка! Ако се грижите лошо за дървото, то ще бъде атакувано от опасна болест - саждисти гъбички. Това е малък червеникав цвят, който лесно може да се измие с вода. Лавровият може да продължи да расте, но губи декоративния си вид след болестта.

Отглеждане в домашни условия

Издънка от дафинов лист у дома, като правило, се приема с благороден външен вид. Той работи чудесно с други стайни растения. Може да се използва и като подправка за супи, кнедли, основни ястия.

Лавр в саксия

Забележка! Ароматът на листата има специфична миризма. Следователно трябва само случайно да откъснете листна плоча или просто да я разтриете, стаята ще бъде изпълнена с познат ярък аромат.

Лавровият расте добре в една стая, непретенциозен е и не изисква много усилия да се грижи, но може да умре, ако го забравите.

Оптимално местоположение

Отглеждането на дафинови листа у дома трябва да започне с намирането на най-доброто място. Най-вече растението обича слънчевата светлина, въпреки че ще расте на сянка. Тогава обаче процесът на растеж и развитие ще протича много по-бавно.

Важно! Наложително е да се даде възможност на храста да бъде на открито. Той не се страхува от течения, така че можете безопасно да позволите широко отворени прозорци. За лавровата е необходимо често проветряване. Ако е възможно, през лятото е най-добре да изнесете саксията на балкона или навън.

Дървото не се страхува от температурни колебания.Понася както ниски, така и високи температури. Най-добре се чувства при малко по-ниски показания на въздуха, така че периодът на изключване на батерията е най-оптималният за него. През зимата саксията трябва да се постави на перваза на прозореца, където има достъп до светлина и постоянна температура от 12 градуса.

Кацане

Лавровото засаждане започва с приготвянето на сместа, в която ще бъде засадено растението.

Трябва да вземеш:

 • Едно парче пясък и торф,
 • Две парчета листна земя
 • Четири части са покрити.

Сместа се смесва, докато компонентите станат напълно хомогенни, след което растението може да бъде засадено. Почвата се уплътнява и обилно се навлажнява след засаждане на лавр.

Стайният дафинов лист в саксия обича слънчевата светлина

Саксията трябва да се взема малка. В процеса на растеж и развитие лаврът може да бъде трансплантиран в по-голям контейнер.

Трансплантацията се извършва веднъж на всеки три години, тъй като лавровият расте с умерени темпове.

Допълнителна информация. Едно възрастно дърво се нуждае от презасаждане само веднъж на всеки четири години. Горният слой на почвата обаче трябва да се обновява ежегодно.

Размножаване

Лавровото дърво може да се размножава по следните начини:

 • С помощта на рязане на кълнове,
 • Семена,
 • Корени.

Възможно е и присъствието на потомство. Когато се трансплантира възрастно лаврово растение, потомството се отделя и внимателно се засажда в отделни контейнери.

Слоеве

Издънките на растението са много гъвкави, те също могат да се размножават чрез наслояване. За да ги размножават по този начин, ниските клони на родителското растение трябва да се режат през зимата.

Това се прави с цел появата на нови, по-млади, по-силни издънки през пролетта. Почвата, от която впоследствие ще бъдат взети слоевете, трябва да бъде подготвена: земята, торният тор и чакълът се смесват за дренаж в равни пропорции. Зрелите издънки се отстраняват за летния период.

Вкоренени резници от лавр

Всяка издънка се поставя в специален жлеб на подготвената почва, след това се покрива и земята се уплътнява. Дафиновият лист ще се втвърди в продължение на два до три месеца, така че почвата трябва да се овлажнява еднакво през целия този период.

Веднага след като укрепването е извършено, е необходимо да се нагребе земята между слоя и родителския храст. След месец прищипете конуса на нарастващия слой и внимателно го отстранете. Коренището трябва да е добре развито. Важно е да предпазите младите растения от замръзване и сухота, като ги покриете със слама или материя.

Допълнителна информация. За да не загинат слоевете, те могат да бъдат засадени не на открито, а в специално подготвена почва: това е смес от пръст, торф и натрошена кора. След това резниците в саксии се поставят в оранжерията до пролетта, където им се осигурява внимателно отглеждане и пълна грижа.

Резници

Резниците са строго подбрани. Те трябва да имат три до четири междувъзлия. Преди засаждането те трябва да се хранят, като се потопят в разтвора на Kornevin, след което ще се вкоренят добре. След като се спуснат в съд с вода, където се намират, докато се появят корените.

Добавянето на лаврови резници се извършва след появата на корените веднага в смес от пясък, торф и листна земя. След това почвата е добре навлажнена и растението е покрито с прозрачна капачка.

Важно! Не пропускайте да проветрявате малките след присаждането. В противен случай току-що появилите се корени ще започнат да гният, растението ще умре.

Най-активният размножителен сезон на лавровата е пролетта.

Отглеждане от семена

За да размножавате лавр чрез семена, трябва да имате търпение и да придобиете някои умения.

Сеитбата започва в началото на пролетта в лека почва, семената се поставят на дълбочина един и половина сантиметра. Първото покълване на семената, като правило, се случва само след два месеца.

Допълнителна информация. Когато купувате семена от магазина, трябва внимателно да проучите датата на опаковането им. Лавровите семена се отличават с това, че за кратко време те губят способността си да покълват.

Появяващите се кълнове може да не се вкоренят. От 100 процента от случаите само половината могат да оцелеят. Често за увеличаване на този процент се използват специални хормонални лекарства. С тях процесът на образуване и формиране на кореновата система се ускорява.

Грижи за дървета на открито

Лавровият благородник спокойно издържа на сухи времена. По време на жеги обаче не бива да се забравя за поливането и пръскането на дървото.

Допълнителна информация. Необходимо е да се ограничи насищането на почвата през зимата - това ще се отрази негативно на растението, тъй като почвата е добре навлажнена с вода от снега. Поливането е изобилно през лятото, умерено през пролетта и есента.

Схема за поливане по сезони:

 • Лято - веднъж седмично,
 • Зима - до два пъти месечно,
 • Ако малките са в оранжерия или студена къща (температура на въздуха - до +5 градуса), тогава пръскането се извършва само с топла вода.

Подрязването е важна част от грижите за лавровото дърво. Извършва се през есента. Тъй като короната е невероятно дебела, тя може да получи абсолютно всякаква форма по време на процеса на рязане.

Допълнителна информация. Едно възрастно дърво става след няколко години от живота си. Следователно резитбата на младите растения твърде често няма смисъл.

Лавровият благороден изисква внимателна грижа от вредители. Най-често именно листата са засегнати от мащабното насекомо. Може да се види леко, лепкаво покритие, което блести на слънце. В същото време дървото изглежда включва защитна функция и започва да отделя етерични масла.

Първо се изследва долната част на листата, тъй като именно в нея живеят опасни вредители. Когато пръскате дърво, наклонете го леко настрани, за да избегнете проникването на химикали върху земята.

Болестите при лаврови като правило се появяват поради неправилна грижа за него. Когато зеленината започне да пожълтява и изсъхва, въздухът означава, че е станала твърде суха. Също така, листата могат да започнат да се извиват - това също говори за причината за силната топлина и липсата на влага.

Режим на поливане

Лавровите цветя много обичат, когато се пръскат от спрей. Дървото също приветства присъствието на влажен въздух - така че е по-лесно да се отърве от праха, който е покрил листата. Добра идея е да изсипвате растението веднъж седмично - това помага да се предпази лаврът от много малки вредители, като акари.

Лаврово дърво на открито

Що се отнася до поливането, той не бива да бъде прекалено усърден. Дървото не обича прекалено влажна почва. Но не трябва да го довеждате до сухота на почвата.

През зимата поливането трябва да бъде умерено - два до три пъти седмично. Ако е възможно да се намали топлинният поток в батериите, направете го. Важно е да се наблюдава, така че разпадането на коренището да не започне.

Подхранване

Преди хранене са изпълнени следните условия:

 • Земята трябва да пропуска добре въздух и вода, за да можете да я разхлабите,
 • Торовете трябва да са органични, минерални. През пролетта и лятото почвата се тори веднъж на 2 седмици, през есента, през зимата - веднъж месечно.

Необходимо е да се храни дървото в началото на февруари, когато лаврът започва да расте активно. Моментът на почивка идва през октомври.

С правилната процедура за оплождане растението започва активно да цъфти и да се размножава по семена.

Листата на дървото се сменят веднъж на четири години. За да се направи пикантна подправка от тях, събирането започва в средата на есента и продължава до първата слана. Листата също се съхраняват в продължение на четири години.

Цъфтеж на Laurus Nobilis (лавров благороден)

Ако дървото е замръзнало през зимата, тогава листата няма да бъде толкова ярка и цветна за следващия сезон. Колекцията обикновено включва листа на зрели дървета, които са вече на три години.

Те се изрязват веднага с млади издънки. Процесът на сушене протича естествено на сянка: клоните са разположени близо един до друг. Листата изсъхват достатъчно бързо, в рамките на една седмица. След това се пакетират за съхранение в хартиени пликове или контейнери.Предпоставка е събирането на листа само при сухо време.

Лавров благороден - дърво с невероятна красота и ползи. Ако се научите как правилно да се грижите за него, тогава той ще радва собствениците си през цялата година с ярко зелена зеленина, през лятото ще бъде покрит с красиви цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина