Лимоново дърво - грижа за стайни растения

Отглеждането на лимоново дърво у дома се практикува в Русия отдавна, някои майстори дори успяват да получат реколти от сочни цитрусови плодове. Плодовете се използват активно в кулинарията и медицината, богати на витамин С, спомагайки за повишаване на устойчивостта на организма към болести. Индия или Китай се считат за родно място на плодовете, именно те са дали името на напитката лимонада - първоначално тя е направена от лимони.

Кратко описание на лимоновото дърво

Лимоновото дърво е вечнозелено многогодишно растение. Това е представител на рода Цитрусови от семейство Рутови. Историческата родина е Китай, където лимонът е изпълнявал декоративни функции. През Средновековието се е вярвало, че слънчевите жълти цитрусови плодове са в състояние да излекуват човек от чума и проказа. Уви, оказа се, че това не е така, но само един плод съдържа дневна доза витамин С, поради което се счита за мощно средство за борба с недостига на витамини. Също така укрепва имунната система.

Вътрешният лимон е достойна декорация на интериора и възможността да получавате пресни плодове целогодишно

Кратко описание на лимоновото дърво:

 • Може да достигне височина до 3 метра, но у дома, в саксия, рядко надвишава 1,6 метра.
 • Листата са лъскави, твърди, с наситен зелен цвят.
 • Цветовете са бели, събрани в четка. Те имат приятен деликатен аромат, напомнящ на жасмин.
 • Цветните пъпки могат да се образуват по всяко време на годината, но са най-активни през пролетта. След появата на пъпката трябва да изчакате около 30 дни, преди да цъфти.
 • Плодовете (добре известни лимони) са цитрусови плодове в гъста жълта кора. Домашният лимон е с дължина 5-9 см и диаметър 4-5 см. Теглото е около 50 g.

Забележка! Резкият скок на температурата е вреден за цъфтежа. Лимонът може бързо да отдели пъпките си, така че е важно да предпазите растението от тези стресове.

Накратко за историята и приложението

Точният произход на лимона в Русия е неизвестен. Плодовете се появиха тук отдавна и дори се споменават в Домострой. Според една от версиите те са донесени в Русия от ориенталски търговци. Втората хипотеза свързва появата на лимони с името на Петър Велики, който донесе невероятни слънчеви плодове от Холандия. Постепенно растението започва да се използва за декоративни цели, както и за получаване на плодове.

Тъй като отглеждането на лимони у дома не е лесно, домашните производители най-често използват листата на това цитрусово растение. Те са богати и на витамин С, етерични масла, лимонена киселина. С тях се приготвя чай, използва се като компоненти на отвари, маски, инфузии. Листата облекчават болката, но могат да причинят алергии.

Всеки може да отглежда лимони в саксия, самият процес е прост

Описание на най-популярните сортове

Домашното лимоново дърво може да бъде от различни сортове, опитали са съвременните животновъди. Затова всеки е свободен да избере този, който му подхожда най-добре.

Пандероза

Това е уникален хибрид, продукт на кръстосване на лимон с лимон. Не е известно как е възникнал този сорт.Някои изследователи смятат, че преминаването е било случайно, докато други са сигурни, че не е било без научен подход. Отличителни черти:

 • малки плодове;
 • средно тегло - до 100-200 g;
 • цитрусовият аромат е подобен на лимона, но вкусът е много по-малко кисел.

На бележка! Тъй като този лимонов сорт може да дава плодове у дома, той е много популярен.

Киевски

Едноплоден вид, появил се през 1994 г. в Киев, което е отразено в името. Поради своята непретенциозност може да се отглежда не само на перваза на прозореца, но и в зимни градини, оранжерии. Самото дърво и плодовете му изглеждат спретнати. Спецификации:

 • височина на дървото - до 2,4 метра;
 • плододаването е възможно до 4 пъти годишно;
 • тегло на плодовете - 500-650 г;
 • използва се за кулинарни цели.

Павловски

Този закрит лимон ще зарадва собствениците си с добър добив и непретенциозност. Той е в състояние да дава плодове в продължение на 20 години, докато добивът се увеличава с възрастта.

Забележка! По-добре е да не се допуска прекомерно намиране на плодове на клона, те постепенно губят полезните си свойства и декоративност.

Въпреки турския си произход, Павловски се счита за руски сорт, тъй като може да се отглежда в руския климат.

Майер

Друг хибрид, в генетиката на който има помело, цитрон и мандарина. Родината е Китай, където растението се използва изключително за декорация на градини и оранжерии. Различава се със заоблени, наситено жълти плодове. Под кожата има зеленикава пулпа, която е по-малко кисела от лимона. Броят на семената е около 10.

Някои други

Някои други сортове също са подходящи за домашно отглеждане:

 • Юбилей. Узбекски хибрид, плододаването на който започва от 3-4 години.
 • Майкоп. Височината на дървото е до 2 метра, плододаването е богато.
 • Лисабон. Много бодли, но плодовете са невероятни - покрити с тънка обвивка, която може да се яде.

Организация на грижите

Грижата за лимоново дърво у дома е проста и се състои от стандартни процедури за поливане, обличане и профилактика на заболяванията. Има редица характеристики, които е важно да се вземат предвид.

Изисквания за осветление и температура

Това растение е южно, така че недостатъчно високите температури са разрушителни за него. За да се развият нормално листата, са достатъчни 17-18 ℃ над нулата, но за образуването на пъпки и образуването на плодове е важно термометърът да не пада под +25 ℃. Ако такива условия не могат да бъдат осигурени, отоплителните устройства се включват. Скокът на температурата е неприемлив, тъй като поради стрес лимонът ще отдели пъпките си.

Лимонът обича слънцето. Трябва да го засадите на светло място.

Лимоновото дърво обича светлината, продължителността на светлинните часове не трябва да бъде по-малка от 10-12 часа, така че саксията се поставя от южната страна. Когато растението расте, важно е да се осигури допълнително изкуствено осветление.

Характеристики за поливане

За да даде плод дървото, е важно да му осигурите адекватно поливане - умерено, но редовно.

Забележка! Не можете да използвате студена вода от чешмата, тя трябва да се защитава поне 48 часа, а още по-добре - да се замени с изворна или дъждовна вода.

Подхранване и изисквания към почвата

Лимонът предпочита леки плодородни почви, за него е подходяща смес от листна почва с едър пясък и хумус. Можете да си купите готова почвена смес за рози. Как да разберем, че растението се нуждае от хранене:

 • Пожълтели листа показват липса на азот. Трябва да нахраните подходящия състав.
 • Бледите, деформирани плодове показват липса на фосфор.
 • Калиев глад ще бъде сигнализиран от малки плодове.
 • Недостигът на желязо се изразява в изсушаване на върха.

Забележка! През летния период се разрешава торене с лимон с органични вещества (тор, тор), винаги в ниска концентрация.

Планирано торене на лимон се извършва два пъти през лятото; през есента, зимата и пролетта няма нужда да се опложда здраво дърво.

Избор на размер на пота

Много е важно да изберете правилно размера на лимонената саксия. Неговият диаметър трябва да съответства на размера на кореновата система на дървото. Не избирайте твърде големи контейнери. Това затруднява дишането на корените и причинява гниене.

Най-добре е да изберете глинен съд, но преди засаждането такъв съд трябва да се накисва поне за един ден. Дървените съдове също са добри - те преминават добре кислорода, необходим за растението. За да изглежда домашният лимон спретнат, важно е да оформите короната навреме.

Лимон в красива саксия - ярък акцент във вътрешността на стаята

Трансплантация на растения

Лимонът е растение с дълъг живот. Засадено от малка кост, след няколко години се превръща в малко спретнато дърво. И тогава - годините минават, а лимонът вече е доста голямо дърво с разперена корона. Ето защо пресаждането на растения е най-важната процедура за грижи. Последователността на действията е стъпка по стъпка, както следва:

 1. Поставете подготвената почва в нова саксия, на дъното на която вече има дренаж. Навлажнете леко почвата в стара саксия и оставете за 5 часа.
 2. Внимателно извадете растението от саксията, като държите земна бучка. Ако дървото е на повече от 10 години, корените му се подрязват с 2 см, за младите няма нужда от това.
 3. Кореновата система на лимона се потапя в светлорозов разтвор на калиев перманганат за 3-5 минути.
 4. Растението се поставя внимателно в нов съд, корените се изправят, след това внимателно се покриват с пръст и се набиват. Важно е да предотвратите падането на лимона, но не бива да уплътнявате почвата твърде много - кореновото гниене се развива в корените, лишени от кислород.

След умерено поливане, саксията с лимон се прехвърля в полусянка, където ще прекара една седмица. След това растението се връща на първоначалното си място.

Допълнителна информация! Знаейки как расте лимонът ще ви позволи да трансплантирате навреме. Препоръчително е да правите това на всеки 5 години или ако дървото е "неудобно" в плътна опаковка.

Лимонов цвят

Мнозина се интересуват от това как цъфти лимонът. Първо се появяват пъпките, това се случва през пролетта. След месец и половина те цъфтят, разкривайки големи цветя от лилави или розови цветя. Продължителността на цъфтежа е 60 дни, след това плодовете се залагат, което ще отнеме 200 дни (понякога и повече). Правила за грижи:

 1. При първия ранен цъфтеж пъпките се отрязват, за да се запази силата на крехкото растение. Ако вече има 20 или повече листа, тогава можете да спестите.
 2. Избледнелите съцветия не се отстраняват, те ще се превърнат в яйчници.

Забележка! През летния цъфтеж плодовете ще се появят по-бързо, отколкото през пролетта.

Лимоновият цвят е празник за собственика

Размножаване на закрито лимоново дърво

Има два начина за размножаване на закрит лимон.

Резници

Малки клони се отрязват от майчиното растение, на които има 2-3 листа. За вкореняване те се поставят в навлажнена смес от плодородна почва и торф, покрити с пластмасова бутилка отгоре, за да поддържат температура и влажност. Проветряването се извършва всеки ден, ако е необходимо, почвата се напоява. След 3-4 седмици те се трансплантират в основната саксия. Година по-късно те се трансплантират в по-голяма саксия и след 4 години можете да очаквате да получите реколта. През целия този период трябва да продължите да се грижите за лимона.

Забележка! Когато засаждате лимон, е задължително да направите дренажен слой, застоялата вода е основната причина за смъртта на растението.

От костта

Този метод се нарича още семена, тъй като семената са семената на лимоновото дърво. Те могат да бъдат получени от зрели плодове, включително закупени в магазина. Достатъчно е да премахнете семената и да ги поставите в субстрат, състоящ се от торф и плодородна почва, смесени в равни пропорции.Поддръжката включва редовно поливане.

Забележка! Семената са заровени с около 1 см, първите издънки ще се появят след 14 дни.

Домашният лимон може да зарадва с малки, но здравословни плодове.

Ваксинация у дома

Въпросът, който тревожи начинаещите градинари, как да засадите лимон, няма еднозначен отговор. Има няколко начина: бутонизиране, разделяне, копулиране. За работа ще ви е необходим остър резач, чиито остриета се дезинфекцират, издънки и запаси, градинска смола, филм и влажни парцали. Можете също така да задържите секача над пламъка, изгаряйки остриетата, за да ги почистите от възможни бактерии.

Последователността на действията за отглеждане на лимон:

 1. В багажника на издънката се правят разфасовки под формата на буквата Т, а пъпката с парче кора се изрязва внимателно от запаса.
 2. На издънката кората се избутва назад, бъбрекът се вкарва в разреза, така че да приляга плътно към багажника.
 3. Остава да увиете мястото за ваксинация с тиксо, оставяйки окото отворено.

За да започнете да отглеждате лимони у дома, можете да използвате друга опция за ваксинация - копулация. Ще ви трябва издънка и подложка със същия диаметър. Правят се равномерни разрези, в централната част на които се прави вертикален разрез. След това те са свързани по такъв начин, че разфасовките съвпадат. Мястото за ваксинация се обвива с тиксо.

Методът на разделяне - необходимостта от присаждане на пън, рядко се извършва у дома. В пънчето се прави дълбоко хоризонтално изрязване, в което се вкарват резници („подрязване“). Секциите са покрити с градинска смола.

Потенциални проблеми, болести и вредители

По принцип е лесно да отглеждате лимон у дома, но при лошо качество на грижите могат да възникнат определени трудности. Растението дойде при нас от тропически климат, поради което реагира остро на поливане със студена вода, недостатъчно осветление, прекомерно или недостатъчно поливане. Ако му осигурите достойни грижи, рискът от заболяване е минимален.

Навременната грижа е гаранция, че лимоновото дърво ще радва собственика си в продължение на много години

Основни заболявания:

 • Краста. Бордо течност се използва за лечение.
 • Саждиви гъбички или бенки. Отстранява се лесно с влажна гъба; в случай на сериозни повреди ще трябва да използвате професионални продукти като "Aktara".
 • Кореново гниене. Причината е злоупотребата с поливане, болести на почвата. Растение, което е започнало да изсъхва и умира, може да бъде спасено само чрез пресаждането му в изсушен субстрат.
 • Изтичането на венците възниква поради излишък на азот в почвата. Засегнатото растение се трансплантира в по-плодородна почва, умерено се полива с топла вода.

Основните вредители на домашния лимон са листни въшки, скални насекоми, паякови акари. Най-добре е да ги забележите навреме и да ги премахнете ръчно, в противен случай ще трябва да се използват химически агенти, което ще се отрази негативно на ползите от плодовете.

Напълно възможно е да вземете реколта от зрели цитрусови плодове у дома.

Защо листата на стайния лимон пожълтяват и какво да правя в този случай е въпрос, който е важен за начинаещи и опитни производители на цветя. Основната причина е засаждането на култура в лоша почва, на растението липсват хранителни вещества за нормално развитие, което се отразява на развитието. Храненето с минерални комплекси ще помогне.

Забележка! Кореновото гниене или сухите корени могат да създадат проблеми. Необходимо е да се оптимизира режимът на напояване: в първия случай намалете, във втория увеличете.

Собственикът на собствения си домашен лимон ще има редовна ежедневна работа. В него няма нищо сложно, достатъчно е ясно да се изпълнят основните изисквания. След няколко години ще можете да се насладите на екологично чисти сочни цитруси.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина