Мирта на стайни растения - домашни грижи

Дървото на миртата се споменава в Библията и в други свещени книги от древността. Хората почитаха това растение заради снежнобялите му цветя и силния аромат. С течение на времето те започнали да го отглеждат като стайно цвете.

Как изглежда миртата, към кое семейство принадлежи

Няколко десетки различни видове принадлежат към рода Мирта. Те растат в тропически и субтропичен климат. Родината на това растение е Средиземно море. Там миртата се отглежда на открито. Използва се в единични насаждения, с него се правят пейзажни композиции. Някои видове мирта могат да се отглеждат за жив плет.

Символ на чиста любов и просперитет

В по-студен климат миртата се отглежда в стая или оранжерия. Само един вид от това растение е подходящ за отглеждане в домашни условия - обикновена мирта (Myrtus communis). Това е вечнозелен храст от семейство Миртови. Той е широко разпространен не само в дивата природа, но и в групата на градинарските култури.

Внимание! Мирта комунис (често срещана) се нарича още Myrtus italica и Myrtus mucronata. Това цвете не трябва да се бърка с блатна мирта (хамедафне, касанда), която принадлежи към различно семейство.

Африканската мирта често се нарича мирсиново африканско дърво. Външно той много прилича на Myrtus communis, но това са две напълно различни растения.

Обикновената мирта също не трябва да се бърка с чилийската (Luma apiculata) - остра лума. Това растение също принадлежи към семейство Myrtaceae, но няма нищо общо със закрития Myrtus communis.

Боетика

Описанието и характеристиките на това растение съдържат много подробности. Това е ниско дърво. Вътрешната мирта е бонсай, тоест миниатюрно копие на високо тропическо растение. В естествената им среда височината на дърветата достига 3-5 метра. У дома храстът нараства до 60-100 см, от време на време до 2 метра.

Върху тънък ствол има разперена корона от малки лъскави изумрудено зелени листа. Всеки лист е овален и леко заострен в края. Листата на мирта съдържат ароматни етерични масла, от които се прави тамян.

Короната на миртата е покрита с малки цветя, чийто диаметър е около 2 см. Всяко цвете се състои от 5 бели заоблени венчелистчета. Понякога можете да видите светли цветя от мирта с кремообразен, розов или червеникав оттенък. Цветята изглеждат пухкави благодарение на дългите вили, израстващи от сърцевината им.

След края на периода на цъфтеж на дървото се завързват плодове с размер на грахово зърно. Зрелите плодове са тъмносини или тъмнозелени на цвят. Те съдържат семена, с които дървото може да се размножава.

Дървени традиции

Миртовото дърво символизира духовна чистота, вечна любов, вярност. Много сватбени церемонии са свързани с него. Булките тъкаха в косите си цветя от мирта, прикрепяха ги към рокли и воали и събираха букети от тях.

За справка! Цъфтящата мирта беше отличен сватбен подарък: тя беше представена на младоженците с пожелания за любов, хармония и просперитет.

В епохата на Античността миртата е била атрибут на богинята на любовта Афродита (Венера). Католиците смятат това цвете за символ на Дева Мария. Във викторианска Англия, мирт венци и букети са били използвани в кралските сватби. Много народи имаха обичай да засаждат мирта след раждането на дъщеря и да я отглеждат преди нейната сватба. Това растение се съхранява у дома като талисман.

Често срещани сортове

Мирта е стайно растение, което е известно със своето разнообразие от сортове.

Сред тях са някои от най-популярните:

 • Боетика (Boetica) е рядък сорт с големи листа. Листата му растат до 6-7 см дължина. Понякога се извиват и придобиват интересна форма. На храста цъфтят големи пухкави бели цветя. От тях узряват черни плодове с овална форма. Този сорт расте много бавно.
 • Flore Pleno - двойни снежнобяли цветя и яркозелени листа с грациозна форма.
 • Вариегата (Variegata) е пъстро растение: жълтеникавите петна са разположени върху зелени листа. Понякога има листа, оградени със светла граница.
 • Микрофила (Mycrophylla) е дърво джудже с малки цветя и зеленина.
 • La Clape - бързо се разраства. От цветовете му узряват големи лилави плодове.
 • La Clape Blanc е сорт с бели плодове.

Компактен

 • Тарентина е дребнолистен сорт. Неговата плътна корона се състои от листа с дължина 1–1,5 см. На дървото цъфтят много буйни цветя.
 • Тарентина Гранада (Tarentina Granada) - цветята се превръщат в бели плодове.
 • Tarentina Variegata е пъстър сорт с бяло-зелени листа.
 • Microfilla Tarentina е миниатюрен сорт.
 • Алхамбра - продълговати листа в гъста корона. Белите плодове узряват от цветя.
 • Leucocarpa - Името на сорта описва цвета на плодовете му: бели плодове.
 • Компакта (Compacta) - лъскави зелени листа образуват плътна корона, увенчана с двойно бели цветя.

Алхамбра

Лечебни свойства

Мирта е цвете с необикновена красота. Но се отглежда не само за декорация. Това растение има много полезни свойства и се използва за приготвяне на лекарства, аромати и козметика.

Листата, кората и цветята са богати на етерични масла, които съдържат фитонциди. Тези вещества пречистват въздуха в помещенията. Затова миртата, която расте в стаята, предпазва хората от вируси, бактерии, настинки и алергии, придава жизненост, успокоява нервната система.

В древни времена отвари и тинктури от това растение са били използвани за лечение на туберкулоза, дифтерия, възпалителни процеси в тялото, рани и нагнояване. Винената тинктура се смяташе за панацея за всички заболявания. Има популярни рецепти, според които лечебни агенти за грижа за кожата се приготвят от листенца на мирта и листа. Плодовете на това растение се използват в кулинарията като подправки.

Пъстра едролистна

Особености на грижата за мирта у дома

Мирта е стайно растение, за което не е прекалено трудно да се грижите, но ще изисква внимание и отговорно отношение. Необходимо е да се създадат подходящи условия за задържане. Производителят на цветя трябва да знае как да се грижи за мирта, колко често да полива, храни, реже, пресажда.

Бонсай

Температура

Необходимо е да се знае твърдо в какъв климат расте мирта: грижите за дома се състоят в поддържане на благоприятен температурен режим. През лятото растението процъфтява при + 23 ° C.

През зимата температурата в помещението не трябва да пада под +10 ° C.

Осветление

Фотофилната мирта се нуждае от обилно разсеяно осветление, така че трябва да изберете слънчево, но леко засенчено място за нея. Директната слънчева светлина може да изгори короната и венчелистчетата му.

Идеален за отглеждане в стая

Дърво във вана може да се постави на тераса, балкон, веранда.Препоръчително е да изберете прозорци с изток или запад за него.

 • Южният прозорец трябва да бъде покрит със завеси или щори, това не е най-доброто място за закрити цветя.
 • На северния прозорец цветето ще бъде спасено от летните жеги, но през зимата няма да има достатъчно светлина.
 • Ако мирта страда от липса на осветление през есенните и зимните месеци, до нея трябва да се постави лампа.

Съвет! За зимата миртата може да се постави в кухнята: температурата и влажността там са по-високи, отколкото в другите стаи.

Поливане

Тропическо цвете не понася суша, затова трябва да се полива редовно и обилно. Не позволявайте почвата да изсъхне. Но също така си струва да излеете растението, защото корените му могат да изгният.

През лятото миртата се полива ежедневно, а през зимата - 1-2 пъти седмично. Водата трябва да се защитава през деня.

Пръскане

Мирта е растение, свикнало с влажен субтропичен климат. Следователно трябва да се пръска всеки ден с утаена вода от спрей бутилка.

При силна жега растението се пръска 2-3 пъти на ден. През зимата това трябва да се прави много по-рядко.

Влажност

Има няколко начина да помогнете за увеличаване на влажността на мирта. До него трябва да се поставят няколко купички с вода. Можете също така да поставите саксия с мирта върху палета, съдържаща мокра експандирана глина или чакъл.

Когато се формира храст, на короната може да се придаде всякаква форма

Грундиране

За да отглеждате мирта, имате нужда от добра почва. Приготвя се от няколко компонента:

 • хумус - 20%;
 • торф - 30%;
 • трева - 30%;
 • пясък - 20%.

Всички компоненти се смесват и се поливат със слаб разтвор на калиев перманганат. Парниковата почва също може да е подходяща за отглеждане. На дъното на саксията трябва да се постави дренаж - перлит, експандирана глина, вермикулит.

Подхранване

В периода от март до октомври трябва да храните мирта веднъж на 1-2 седмици. През зимата храненето се извършва веднъж месечно. За това се използват както органични, така и сложни минерални торове.

Калиево-фосфорните препарати стимулират цъфтежа на дървото, а азотните поддържат растението малко.

Можете да размножите дърво чрез резници или семена.

Кога и как цъфти

Миртата ще цъфти през юни и юли: от първите дни на лятото до средата на лятото. Ароматни цветя цъфтят от пъпките.

Видове цветя

Има два вида цветя:

 • просто;
 • хавлиена.

Състоят се от 4-6 венчелистчета, които са кръгли или заострени.

Цветни форми

Има две основни форми на цветя от мирта. Те могат да се събират на гроздове и съцветия. При други сортове всяко цвете е индивидуално прикрепено към аксила на листата.

Повечето цветя цъфтят в горната част на короната, където влиза повече светлина. Цъфтежът продължава около 1,5 месеца. След това плодовете се връзват.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Цъфтящата мирта се нуждае от вентилация, така че трябва да бъде поставена на балкон или друга открита площ. Подрязването на издънки трябва да се извършва след приключване на цъфтежа, но не и в началото на пролетта.

Подрязване

Младото дърво трябва да бъде прищипено, когато достигне 10–20 см височина. Това ще позволи на короната да расте гъсто. Трябва да се оформи възрастен храст. За това издънките се подрязват.

Препоръчително е да оставите повече странични клони, защото стъблото е крехко. Градинските ножици или ножиците за подрязване са предварително дезинфекцирани. След тази процедура растението се подхранва с безхлорни торове.

Цъфти през юни и юли

Как се размножава миртата

Миртата се размножава чрез семена или резници. Първият метод отнема много време и отнема много време. Освен това семената не запазват свойствата на растението майка. Следователно резниците са много по-предпочитани.

Покълващи семена

Размножаване чрез семена:

 1. Пригответе субстрата и го залейте с много вода.
 2. Посейте семена и ги поръсете с тънък слой пръст.
 3. Покрийте кутията със стъкло или пластмаса.
 4. След 2 седмици разсадете разсада в малки саксии.

Вкореняване на резници

Засаждане на резници:

 1. По време на една от резитбите от дървото се взема силен страничен издънка, върху която няма цъфтеж.
 2. Долните листа се отстраняват от резниците с дължина 6–10 cm.
 3. В долната част разрезът се третира със стимулатор на растежа на корените. Можете да поставите дръжката във вода, в която е разтворен стимулантът.
 4. Стъблото се вкоренява във влажен субстрат и се покрива с пластмасова бутилка.
 5. След 3-4 седмици те се трансплантират в големи саксии.

Прехвърляне

Младите дървета трябва да се пресаждат веднъж годишно. Кореновата им система се разширява, така че се нуждаят от по-голяма саксия (с 3,5 см по-широка).

Зрели и стари дървета могат да живеят в една вана 3-4 години. Трансплантацията се извършва през зимата, когато растението е в покой. В нов широк контейнер се приготвят дренаж и прясна почва. След това миртата трябва да бъде извадена от старата саксия и трансплантирана в нова. След това се полива и подхранва.

Лилави или бели плодове

Възможни проблеми при отглеждането на мирта

Мирта е закрито цвете, така че не е твърде трудно да се грижите за нея. Възможно е обаче да възникнат трудности. Тогава производителите се стремят да разберат защо дървото не цъфти, изсъхва и изсъхва, от какви грижи се нуждае. Това растение е лесно за съживяване.

Капки пъпки и листа

Неправилните условия на температура и влажност водят до отпадане на пъпки и корони. Това може също да показва неподходящо осветление и лошо хранене.

Листата пребледняват

Поради липсата на светлина листата пребледняват, а клоните се простират на дължина. Миртата трябва да се пренареди на по-осветено място. Поради суровите лъчи на слънцето листата стават тъпи.

Върховете на листата изсъхват

Директната слънчева светлина изгаря листата, причинявайки я да изсъхне. Това се причинява от недостатъчна влажност на въздуха.

Долните листа падат

Може да има няколко причини за падането на листата:

 • сух въздух;
 • липса на торове;
 • твърде рядко или твърде обилно поливане;
 • липса на слънце.

Вредители

Такива паразити са опасни за растението:

 • трипс;
 • листна въшка;
 • щит;
 • белокрилка;
 • паяк акари.

Дървото се третира няколко пъти с инсектициди.

Други проблеми

Корените и основата на стъблото могат да изгният. Това се дължи на излишната влага. Растението ще умре, не може да бъде излекувано.

Декорация на дома и градината

Миртата е прекрасно растение за отглеждане във вашия дом. Дълги години ще радва производителя с нежни цветя и приятен аромат. Поради тези си качества той бил смятан за свещено цвете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина