Миртово дърво - колко полезна е мирта в апартамент

Миртовото дърво е растение, за което има много легенди, обясняващи появата му на земята. Един от тях казва: когато е бил изгонен от рая, Адам е взел клонче от мирта на земята и е отгледало от нея миртово дърво, което му напомняло за райската градина.

Какво е мирта? Растението получи името си заради високото съдържание на етерични масла, значението на гръцката дума „мирта“ - „маточина“ или „тамян“.

Мирта е дърво или храст, отличаващо се с изящната си форма и невероятен аромат, които предизвикват голям интерес сред производителите на цветя и почитателите на изкуството на бонсай.

Зимуването на открито е възможно само в топлите райони, поради което в Русия се отглежда вътрешна мирта.

Произходът и външният вид на миртовото дърво

Средиземно море се счита за родно място на мирта (Myrtus). Принадлежи към семейство Myrtaceae.

Дивите му сортове растат в Италия, Франция, Испания, Гърция, Северна Африка. Растението може да се намери в страните на американския континент, Австралия, Азия и Азорските острови.

Мирта в стил бонсай

Растението е представител на флората на бавното развитие - годишният прираст не надвишава 15 cm.

В дивата природа това дърво е високо до 5 метра. Миртата като домашно цвете обикновено расте до 60 см, по-рядко достига 1 метър височина.

Мирта е вечнозелено растение с цели, противоположни изумрудено оцветени листа с малки жилки, съдържащи етерично масло с прекрасен аромат.

Белите цветя, събрани в къси гроздове съцветия, могат да образуват снопчета или да растат самотни.

На мястото на цветята през есента се появяват кръгли плодове, обикновено тъмносини на цвят. Понякога плодовете са жълтеникави и белезникави. Вътре има семена с неправилна форма, от които може да се отглежда ново дърво.

Нежността на цветето е изумителна

Малко цвете с пет снежнобяли венчелистчета и златни тичинки има невероятен аромат.

Видове и сортове миртово дърво

Има 20 до 40 вида и повече от 100 разновидности на мирта. Повечето от тях се отглеждат в ботанически градини по целия свят.

За отглеждане в домашни условия по-често се използва сорт - обикновена мирта, най-непретенциозната от тях.

Характеристиките, които растението привлича, са висока декоративност, аромат, лечебни свойства и способността да се отглежда дърво бонсай.

Блатна мирта (Каликулата)

Марша мирта е вечнозелен храст с височина до 1 метър. Популярното име е Касандра.

Короната се разпростира, стъблата са прави. На клоните има малки люспи. Листата са малки, прикрепени на къси дръжки. Снежнобялите цветя се събират в гроздовидни съцветия. Различава се по приспособимост към руската мразовита зима. Любимо местообитание са сфагновите блата. Продължителността на живота е до 50 години.

Допълнителна информация. Листата и издънките съдържат отрова. Категорично е забранено използването им като фураж за добитък.

Пъстра мирта (Variegata)

Отличава се с пъстри листа, граничещи с петна и тирета с кехлибарен оттенък, чиято яркост зависи от осветеността. Пъстрата мирта се чувства чудесно на открито и на закрито.

Когато се създадат благоприятни условия, той започва да цъфти с малки цветя от бежови и снежнобяли нюанси със златни тичинки. Използва се за съставяне на цветни композиции.

Необичайно цвете в блатната мирта

Той излъчва удивителен аромат, убива микробите и неутрализира въглеродния диоксид. Смята се за символ на плодородието.

Мирта Химен

Вечнозеленият храст е кръстен в чест на Бога на брака, второто име е Щастието на булката. Символизира младостта и красотата. Младите хора, планиращи химен, си давали клонки мирта. Има малки листа с изумруден цвят във формата на ланцет. В дивата природа расте до 5 метра височина, като стайно растение - не по-високо от 1 метър. Цъфналите клонки се използват за украса на сватбени букети.

Буен цъфтеж от сорта Hymeni

Лимонова мирта

Различава се с аромат на лимон. В дивата природа се среща в тропическата зона на австралийския континент. Той се използва широко в кулинарията за приготвяне на сиропи, сосове, дресинги и напитки. Изсушените листа се използват като подправки и подправки.

Мирта комунис, или обикновена (комунис)

Мирта комунис принадлежи към декоративните култури. Доминира във вечнозелени дъбови гори на Средиземно море в близост до гъсталаци. Прилича на малко вечнозелено дърво с височина до 5 метра.

Интересно! Единични продълговати листа са разположени на тетраедрични стъбла. Цъфти обилно със снежнобели много ароматни цветя, разположени на къси китки.

Мирта с големи листа

Вариация на често срещания подвид. Миртата с големи листа има антимикробен ефект. Унищожава бактериите и патогенните бактерии. Използва се за лечение и профилактика на:

 • грип;
 • възпалено гърло;
 • синузит;
 • простатит;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт.

Нараства до 4 метра. Стъблата са тетраедрични, лъскавите листа са срещуположни, дълги до 5 см със заострени ръбове. Малки цветя с пет снежнобяли венчелистчета растат на дълги дръжки. Златните тичинки са разположени симетрично.

Миртъл Алхамбра

Привлича с декоративния си вид. Подходящ за отглеждане на открито и като стайно растение. Използва се за създаване на композиции. Предпочита ярки, осветени места.

Бели плодове от мирта Алхамбра

Цъфтежът настъпва през пролетта. Снежнобялите цветя са миниатюрни със силен аромат. На тяхно място се оформят семенни шушулки с овална форма, за разлика от други видове, те имат снежнобял цвят.

Мирта Тарентина (Тарентина)

Джудже форма на общ подвид. Цъфти обилно с миниатюрни ароматни снежнобяли цветя, събрани в съцветия.

Дребнолистни, листа с дължина не повече от 1,5 см, удължени с остри назъбени ръбове, разположени на къси изумрудени дръжки.

Тази флора се разраства бързо. В дивата природа той надвишава 5 метра, при закрити условия достига 1 метър. Реагира добре на слънчева светлина, редовно поливане и пръскане.

Африканска мирта (Myrsina)

Африканската мирта погрешно е класифицирана като член на семейство Миртови, въпреки че принадлежи към семейство Myrsinoideae. Те имат външно сходство, но при по-внимателно разглеждане се открива различна форма на листата, цветята са по-малки и се различават от миртовите.

Правилното име на двойника е африканска мирсина. Район на растеж:

 • Африкански континент;
 • Китай;
 • Хималаите.

Мирсин Африкана от семейство Мирсинови

Има храстови и дървовидни форми на мирсина, има пъстри, които изискват добра осветеност.

Издънките са червеникави. Малките елипсовидни листа са тъмнозелени от горната страна, светлозелени отдолу.

Има женски и мъжки цветя.Първите са по-малки с бели, светло лилави или розови венчелистчета. Мъже - в люлякови тонове с яркочервени прашници.

Образувани през есента, лилавите плодове, месести под формата на топчета, съдържат 1 семе. Те висят дълго време на клоните, запазвайки декоративния си ефект.

Присаждане на мирта след покупка в саксия

Купената от магазина мирта изисква специално внимание. Всяка промяна на обстановката е стресираща. За мирта изборът на подходяща среда е от съществено значение за отглеждането.

Растението се поставя в карантина за две седмици, за да се адаптира към новите условия. По това време е необходимо да се извърши обработка от възможни вредители със сложен пестицид.

Забележка! Пръскането трябва да се извършва в нежилищни, добре проветриви помещения, с изключение на контакт с храни, животни и хора.

Необходима е спешна трансплантация на закупено цвете поради две причини:

 1. Често почвата, използвана за поставяне на растението преди продажба, е недостатъчна и може да съдържа вредни примеси.
 2. Миртата е закупена в транспортен контейнер, неподходящ за развитие на цветя.

Какво е необходимо за кацане

Това растение не обича големи саксии, то трябва да бъде преместено в саксия със същия размер като съхраняващата, така че кореновата топка да запълни цялото вътрешно пространство на контейнера.

Важно! Размерът на саксията трябва да съответства на кореновата топка на миртата.

Необходимо е да се подготви почвата за засаждане, след като правилно е определен съставът и съотношението на компонентите. Подхожда му леко кисела почва. Можете да използвате вечнозелен микс, който се предлага в търговската мрежа, или можете да приготвите сместа сами.

Има няколко варианта за състава на почвата.

Първият:

 • чимове - 1 част;
 • хумус - 1 част;
 • торфена почва и пясък в равни пропорции - 1 част.

Второ:

 • пясък - 1 част;
 • хумус - 2 части;
 • глинеста почва - 2 части;
 • трева - 2 части.

Обикновена парникова земя ще свърши работа.

В почвата на мирта може да се добави хидрогел, той ще задържи влагата. Необходимо е да се подготви материалът за дренаж; препоръчително е да се използва перлит и експандирана глина.

Допълнителна информация. Най-добрият ефект се наблюдава при смесване на перлит и вермикулит в почвата.

Оптимално местоположение

В къщата первазът на прозореца, обърнат на запад или изток, би бил подходящо място. Тази подредба ще отговаря на изискванията за осветление и температурни условия.

Допълнителна информация. Недостатъчното осветление ще се отрази на външния вид: удължени стъбла, избледнели малки листа. При излишък на светлина листата пожълтяват и се извиват.

Черните на мирта не са страшни; честото проветряване ще го направи добре. За да се осигури притокът на чист въздух, през лятото е полезно миртата да се пренесе на балкона или градината, като постепенно се привиква на ново място.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Засаждането се препоръчва на 2-рия или 3-ия ден след поливане, когато кореновата кълба е суха (по-лесно е да я извадите от контейнера).

Последователност:

 1. Внимателно извадете храста (дървото) от саксията.
 2. Ако е възможно, изчистете корените на земята.
 3. Подрежете внимателно заплетените и сухи корени.
 4. Поставете дренажен слой на дъното на саксията.
 5. Поръсете с подготвена миртна почва със слой 2-3 см.
 6. Поставете разсада вертикално.
 7. Напълнете саксия със сместа, като леко уплътнявате почвата около багажника.
 8. Поливайте обилно, след известно време отстранете излишната вода от тигана.

Трансплантация - отстраняване на стара почва, подрязване на сухи корени

Важно! Кореновата шийка трябва да остане над нивото на земята.

Възрастно растение се трансплантира на всеки 3-4 години, като се избира по-голяма саксия, млад разсад - ежегодно.

За да не се повредят корените, те използват метода за претоварване: те се трансплантират в друг по-голям съд заедно със съдържащата се почвена смес, като се добавя пресен субстрат.

Размножаване на мирта

Възпроизвеждането на копия се извършва по два начина:

 • използване на семена;
 • чрез резници.

Методът с използване на резници се счита за по-предпочитан, тъй като когато се получи ново растение от семена, сортовите характеристики могат да бъдат загубени.

Резници

Операцията се извършва през януари-февруари или юли. За да се вкорените успешно, изберете млади полулепени апикални и странични резници с дължина 6-9 см. Долните листа се отстраняват, останалите се съкращават.

Разрезът се третира с препарат, който стимулира образуването на корени. Засадени в земята, напоени. Контейнерът се поставя на сенчесто място, покрито със стъкло или фолио, което трябва да се отстранява редовно за проветряване Корените се появяват след две до три седмици.

Важно! След месец вкоренените резници се трансплантират в отделни саксии и се поливат добре.

От семена

Плиткият контейнер се пълни с навлажнена смес от торф и пясък в съотношение 1: 1. Разлейте с разтвор на фунгицид. Разпределете семената равномерно по повърхността, покривайки с тънък слой от същата смес. Покрийте контейнера със стъкло или фолио. Поставете на хладно място с температура до 19ᵒС. Реколтата се излъчва редовно и се полива, ако е необходимо. Разсадът се появява след 1-2 седмици.

Появата на разсад от семена

След образуването на две истински листа те се гмуркат в отделни контейнери, пълни с почвена смес за мирта. Растежът на разсад започва известно време след разсаждането.

Грижа за мирта

Мирта е стайно растение, което не се нуждае от специални грижи у дома, но подобно на други растения трябва да създаде благоприятни условия за съществуването си.

Осветеността е един от най-важните фактори за нормалното развитие. Светлината трябва да е ярка, но разсеяна. Интензивното излагане на пряка слънчева светлина е опасно за него.

Миртата трябва да се съхранява при температура:

 • през пролетта и лятото - 18-20ᵒС;
 • през зимата - не по-висока от 10ᵒС.

Свежият въздух има благоприятен ефект върху състоянието на цветето, поради което се препоръчва често проветряване на помещението, където расте миртата. Той обича влажен въздух, листата трябва да се пръскат всеки ден, особено в горещите дни. Необходимо е обилно поливане през пролетта, лятото и есента, растението се полива веднага щом горният слой на почвата изсъхне. През студения сезон поливането се намалява, но трябва да се внимава земята да не изсъхне. В същото време не трябва да се допуска застой на влага, което може да доведе до гниене на корените. Нередовното слабо поливане ще доведе до изсушаване не само на листата, но и на стъблата.

Мирта не се нуждае от сложни грижи, реагира добре на оплождането, храненето е необходимо за растеж и цъфтеж.

Режим на поливане

За напояване използвайте само мека, добре утаена, поне дневна вода. По време на вегетацията (пролет-лято-есен) се полива обилно, щом горният слой на земята изсъхне. През зимата поливането е по-малко интензивно, трябва да се уверите, че почвата не изсъхва.

Важно! Застояването на течности по всяко време е неприемливо.

За да съживи миртата, ако бучката земя в саксията е суха, растението с гърнето се потапя във вода. За да се поддържа влажността на въздуха, пръскането се извършва от пулверизатор с вода за напояване.

Подхранване

От пролетта до есента растенията се хранят редовно веднъж седмично, като се използват торове за стайни растения или сложни минерални торове. За буйния цъфтеж са необходими фосфорни торове; за добър растеж на дърветата са необходими азотни торове. Не е необходимо допълнително хранене през зимата.

По време на цъфтежа

Важно е да знаете как да се грижите за мирта през периода на цъфтеж. За по-буен цъфтеж миртата се поставя в тесен съд или се изключва процесът на резитба, използва се торене с торове с високо съдържание на фосфор, след което ще изглежда страхотно.

Забележка! Цъфтежът обикновено започва в края на пролетта или лятото и продължава почти 2 месеца. По това време се увеличава обемът на водата за напояване и честотата на пръскане.

През периода на почивка

Растението се прехвърля на хладно, с температура до 10 ° C, но идеално би било светло място, остъклен балкон. По това време растението се полива веднъж седмично, като се следи горният слой на почвата да не изсъхне. Не можете да подхранвате цветето или да торите не повече от 1 път на месец или след 5 седмици. Пръскането е необходимо, ако саксията е инсталирана в топло помещение. Линеенето на листа се случва, когато растението е горещо. С настъпването на пролетта великолепието на храста ще бъде възстановено.

Подготовка за зимата

Активният растеж през зимата се забавя, започва период на почивка. Растението се подготвя за него постепенно:

 • намалете температурата на съдържанието;
 • намалете обема и честотата на поливане.

За ваша информация. Това не се отнася за екземпляри на възраст под 3 години, те се оставят на топло, осветено място.

Как да режем правилно мирта

За да образуват красива корона, те използват резитба. Най-добре е да направите това в началото на пролетта или след края на периода на цъфтеж. През лятото можете да премахнете няколко допълнителни клона. Короната придобива пирамидална форма, ако растението не бъде отрязано. Миртата толерира добре резитбата, на дървото може да се даде всякаква геометрична форма.

Има два начина да направите това:

 • резитба;
 • доливане.

Формиране на короната чрез резитба

Чрез прищипване можете да постигнете по-разклонена, буйна корона, но в същото време броят на цветята рязко спада поради факта, че цветните пъпки се отстраняват. Този метод може да се използва целогодишно.

Растението страда по-малко от резитба, по-добре е да се извърши през пролетта. Чрез подрязване на страничните издънки се оформя дърво, подрязването на апикалните издънки ще придаде на мирта формата на храст.

Допълнителна информация. Докато се формира младо растение, не се препоръчва отрязването на короната - това има лош ефект върху нейното развитие.

Мирта е цвете, грижата за което у дома не е прекалено обременително. Вниманието към него ще отговори на ароматния аромат и красотата на короната.

В допълнение към естетическото удоволствие домашната цветна мирта има редица полезни качества и лечебни свойства. Смята се за символ на прераждането, чистотата, младостта, плодородието, славата, успеха в живота, поради което от древни времена е надарен с магически свойства. Във всеки случай това самостоятелно отгледано растение ще украси къщата и ще създаде атмосфера на мир и спокойствие в семейството.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина