Миртово дърво - домашни грижи

Немските булки се украсяват с венци от мирта в деня на тържеството, смята се, че това ще помогне да се направи семейният живот хармоничен и щастлив. В допълнение, това невероятно растение има много полезни свойства. Всеки, който има минимални умения в грижите за зелените домашни любимци, може да го отглежда на перваза на прозореца си.

Кратко описание

В дивата природа миртата расте в Средиземно море, среща се в Италия, Франция, Испания. Предпочита топъл мек климат с къси зими, поради което в Русия най-често се култивира като стайно растение.

Миртовото дърво е чудесен вариант за отглеждане в домашни условия

Член на семейство Миртъл може да бъде храст или късо дърво. Височината на багажника е до 0,7 метра, но в естествената среда расте до 5 метра.

Характеристики на мирта:

 • Вечнозелен вид.
 • Листата са богато зелени, с мънички жилки. Те са богати на етерични масла, поради което излъчват удивителен аромат.
 • Цветята са малки, бели. Събрани в съцветия или единични.
 • Кръгли плодове от мирта с наситено син оттенък. Семената вътре могат да се използват за размножаване.

Забележка! У дома можете да отглеждате мирта като бонсай, но ще трябва редовно да режете.

Можете да отглеждате мирта у дома на перваза на прозореца, това не изисква тесни познания

Популярни сортове и видове

В природата има повече от 30 разновидности на мирта, много от тях са доста декоративни, отглеждани в оранжерии и оранжерии. Но някои са подходящи за цветна градина в къщата.

Най-простият се счита за обикновена мирта, привлекателна, но неизискваща за грижи. Можете също така да засадите следните сортове във вашия апартамент:

 • Касандра (блатен сорт мирта), височина до един метър. Подходящ за отговорни производители на цветя без деца и домашни любимци, тъй като е отровен.
 • Химен. Смята се за покровител на младоженците.
 • Комунис. Декоративен сорт със снежнобяли ароматни цветя.
 • Пъстра. Красиво елегантно растение с ярък цвят на листата.
 • Лимонена. Има фин, ненатрапчив цитрусов аромат.
 • Алхамбра. Цъфтежът с малки бели цветя се случва през пролетта.
 • Едролистни. Известен със способността си да убива бактерии. Пречиства въздуха, листата на тази мирта се използват като суровини в алтернативната медицина.

Всеки от тези южни сортове растения може да се отглежда самостоятелно.

Забележка! Въпреки че е полезна, листата от мирта може да замайва някои хора, тъй като съдържа огромно количество етерично масло.

Миртово дърво: домашни грижи

Миртата в саксия ще се чувства чудесно, ако условията са подходящи. Ето основните изисквания за правилното разположение:

 • Осветлението е достатъчно, но от прякото най-добро слънце цветето трябва да бъде оградено с ажурна сенка.
 • Важно е да защитите миртовото дърво от течение, но притокът на чист въздух ще му бъде от полза.

Мирта е непретенциозна, но трябва да се отглежда при спазване на всички правила.

Температурни изисквания

Посетител от южните страни се нуждае от топъл климат. През зимата е достатъчно да поддържате температурата до 11 градуса, тъй като растението е в латентно състояние.През лятото за нормален растеж и стимулиране на цъфтежа допустимият параметър е +23 .. + 25 градуса.

Влажност и поливане

Миртата е влаголюбива култура, дървото трябва да се полива редовно. През лятото е важно да не се оставя почвата да изсъхне. Растението реагира добре на пръскане от спрей бутилка.

Забележка! Водата от чешмата, съдържаща хлор и вар, не е подходяща за напояване. По-добре да използвате дъжд или бутилиран. В екстремни случаи, филтрирана вода от чешмата, която се е утаила за повече от 24 часа.

През зимата водата рядко се полива 1-2 пъти месечно, тъй като почвата изсъхва. Растението не се препоръчва да се засажда в саксия с автоматично поливане, то е взискателно към влажността, така че е по-добре да държите процеса под контрол.

Хранене

Ето с какво да храним мирта:

 • през лятото използвайте минерални комплекси за цъфтеж 2 пъти месечно;
 • за цъфтеж - фосфорни съединения;
 • за растеж - азотсъдържащи препарати.

През зимата не се прави торене.

Период на цъфтеж

Грижата за миртовото дърво по време на цъфтежа е съвсем проста. Основни препоръки:

 • Осигурете на цветето добро осветление и чист въздух. Можете да поставите саксията на балкона, предпазвайки я от слънчево изгаряне.
 • Фосфорните препарати ще удължат цъфтежа и ще увеличат неговия блясък.
 • Честотата на напояване и пръскане се увеличава.

Компетентните грижи и навременното хранене ще ви помогнат да получите буйно цъфтящо средиземноморско ароматно дърво

Време за почивка и подготовка за зимата

За растението се създават специални условия: температура - +9 .. + 11 градуса, мястото трябва да е светло. Поливането се намалява до 1-2 пъти месечно и само когато почвата е суха. Торенето на цветето не се изисква. Намаляването на температурата и влагата не се извършва рязко, а постепенно, за да се предотврати ненужен стрес за растението.

Забележка! Миртовите дървета през зимата се затоплят до 3 години.

Подрязване

За да изглежда миртовото дърво спретнато, е важно да се режат - формирането на короната. Времето за процедурата е пролет или есен, след като цъфтежът приключи. Ето инструкции как да оформите мирта:

 • Подрязването на върха ще даде на короната форма на вентилатор.
 • Трябва да отрежете страничните издънки, за да постигнете желаното ниво на разкош.

Не трябва да се увличате, много малък брой странични клони е причината за лошия цъфтеж. На цветните пъпки просто няма от какво да се образуват.

Трансплантация

Възможно е да се "премести" мирта в нов пот поради следните причини:

 • Ново заведение, току-що закупено от магазина. Производителят на цветя не може да бъде сигурен в качеството и безопасността на почвата, така че няма нужда да рискува.
 • Ако дървото е пораснало и му е тясно в саксията.
 • При преовлажняване на почвата. Ако не се трансплантира, корените ще изгният и миртата ще умре.

Внимание! Младите дървета се пресаждат ежегодно, възрастните на всеки 4 години.

Избор на почвата

Ключът към успешното отглеждане на закрито дърво е добра земя за мирта: каква почва е необходима, опитни цветари вече са установили. Почвата се нуждае от кисела, плодородна. Позволено е да закупите готов субстрат или да го смесите сами. Пример за състав: трева, хумус, торф и пясък в съотношение 2: 2: 1: 1. За дренажния слой са подходящи перлит, тухлени чипове, малки камъчета.

Ако не забравите за правилата за трансплантация, тогава растението със сигурност ще ви благодари с изящни цветя с деликатен аромат.

Изисквания към пота

Мирта у дома ще се чувства комфортно в малка саксия. Диаметърът му трябва да е достатъчен, за да побере кореновата система, но да не е голям. Материалът може да бъде всичко, но миртовото дърво в глинен съд ще изглежда най-впечатляващо.

Забележка! Поставете саксия с мирта от западната или източната страна.

Инструкции

Ето стъпка по стъпка описание на процеса на трансплантация:

 1. Поливайте растението на ден.
 2. Внимателно издърпайте дървото, като се държите за ствола и поддържате короната.
 3. Опитайте се да изчистите корените от земята, изправете, премахнете повредените.
 4. Изсипете дренаж в саксията, след това - субстрата.
 5. Поставете разсада в центъра на контейнера.
 6. Поръсете с пръст.
 7. Уплътнете внимателно.
 8. Поливайте обилно.

Забележка! Кореновата шийка трябва да е над земната линия.

Опции за разплод

Използват се два популярни метода - семена и резници.

Семена

Доста дълъг и трудоемък път. Семената се поставят в контейнер със субстрат, състоящ се от равни части пясък и торф. Поливайте обилно. Поръсете отгоре със същата почвена смес, след което покрийте със стъкло.

Миртовите семена могат да бъдат получени от плодове

Контейнерът със семената се поставя на хладно място (температурата не е по-висока от +18 градуса). Въздух всеки ден, полива се при нужда.

Забележка! Методът е не само дългосрочен, но може също да причини загуба на сортовите характеристики.

Резници

По-популярен метод сред цветарите. Резниците се приготвят в края на зимата или в средата на лятото. Младите резници се отрязват от майчиното растение с дължина 7-19 см, листата се отстраняват.

Те се третират с Epin, засаждат се в почвата и се навлажняват. За да създадете парников ефект, покрийте с PET бутилка отгоре. След 3 седмици ще се извърши вкореняване.

Популярни болести и вредители

Вътрешната мирта е непретенциозна, но някои болести и насекоми могат да навредят на растението. Важно е да забележите проблема навреме и да предприемете действия.

Листата започват да изсъхват и да падат, когато има липса на светлина, нарушение на напоителния график, лоша почва и дефицит на азот в състава му. Необходимо е да се грижите правилно за дървото и този проблем може лесно да бъде избегнат. При прекомерна светлина листата пожълтяват и губят своя блясък.

Важно! Ако се остави земната кома да изсъхне напълно, дървото ще изхвърли цялата зеленина и ще бъде доста трудно да се възстанови привлекателността му.

Основните вредители: листни въшки, мащабни насекоми, мащабни насекоми, трипс. Те се отстраняват ръчно, ако има много насекоми, се използват инсектициди. За профилактика листата са на прах с тютюневи трохи.

Такава е ароматната мирта, която се чувства чудесно в градските апартаменти. Тези, които се занимават с отглеждането на този гост от Средиземно море, отбелязват, че въздухът в стаята става по-чист и инфекциозните болести посещават семейството много по-рядко.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина