Нискорастящи храсти - цъфтящи и широколистни за градината

Живият плет е красива и популярна характеристика на ландшафтния дизайн. Височината на зелената ограда зависи от големината на територията и функционалното предназначение: маломерните храсти (50 см) са подходящи за образуване на зелени граници, иглолистни или широколистни растения с височина 150-200 см или повече - за живеене стени или ниски огради.

Съвети. Когато създавате красива ограда, трябва да решите и между бързорастящи или бавнорастящи растения. В последния случай годишният прираст е 50 см височина, отнема десетилетия, за да расте зелената стена, но оградите се оказват красиви и издръжливи. Бързо растящите (2 м / годишен растеж) опции са идеални за безплатни огради.

Компактни храсти за мързелива градина

Малко храсти за бордюра

Многогодишните декоративни широколистни храсти, подходящи за създаване на бордюрни живи плетове, включват:

 • маломерна берберис;
 • рододендрон;
 • чемшир;
 • кизилник;
 • орлови нокти;
 • Караган;
 • Euonymus на Fortune.

Изборът на непретенциозни растения ще бъде разнообразен чрез боядисване на горска трева, тинтява, махония, бадеми, касис и цариградско грозде, снежни плодове, спиреи, хаеномелес.

Едногодишните ще живеят кратък, но жив живот. Културите са евтини и цъфтят красиво. Кантът се обновява ежегодно, за да се създадат свежи композиции от красиви растения. По-долу е даден малък списък с най-добрите сортове:

 • невенчета с двойни и прости цветя;
 • слънцелюбива настурция;
 • устойчива на суша вербена;
 • агератум с невероятен син цвят;
 • иберис на земното покритие;
 • сребриста цинерария;
 • буйна аргирантема (правилното отглеждане и грижи у дома позволява на едногодишното да достигне размера на храст).

Декоративна граница от маломерни храсти

Цялостното впечатление от произведението на изкуството зависи от това как рамката съвпада с картината. Граничните цветя създават един вид рамка, граничеща с цветни лехи, пътеки, легла в градини с геометрично оформление. В градините в естествен стил обаче бордюрите изобщо не се използват. Тухли, ленти или огради могат да се използват като ограда. Въпрос на вкус. Използването на свежи цветя, където е подходящо, винаги е впечатляващо.

Какви храсти се използват за направата на жив плет

Когато подреждате жив плет на място, трябва да се изясни важен момент: храстите ще растат свободно или в определена форма. В домашните градини по-често се среща стриганата версия.

Групата на свободно растящи декоративни широколистни и цъфтящи растения за градината се състои от люляк, орлови нокти, чубушник, дървесна хортензия, японска дюля, плодови бадеми. Глогът, снежната боровинка и бъзът са позитивно позиционирани.

Съвети. Най-доброто решение би било да се оформи декоративна ограда от растения с различна височина, с изключение на излагането на живия плет.

Горното ниво на оградата (до 3 м) ще позволи образуването на липа или габър с плътна, лесно оформена корона. Често ландшафтните дизайнери формират жива ограда с клен, черница, груб бряст. Сред вечнозелените най-подходящи са:

 • туя уестърн, хармонично допълваща градинския дизайн;
 • хвойна - устойчива на суша вечнозелена;
 • тис зрънце - трайно растение, намиращо се на плодородни и влажни почви;
 • смърч, растящ на мокра земя, на сянка.

Удобно е да се оформят огради със средна височина с храсти от черен кизил, ливадна сладка, бирут, червена и бяла копка. Понякога става необходимо да се създаде бодлива ограда. Обикновеният берберис, теснолист лос, пираканта ще помогнат да се справят със задачата.

Буйна люлякова ограда

Нискорастящите широколистни храсти са подходящи за образуване на многогодишна срязана граница: чемшир, холи магнолия, ливадна сладка и японска дюля. Вечнозелените огради се образуват от туя и смърч.

Многогодишни храсти за северните райони

Декоративни храсти за Сибир

Храстите на хортензия, фалшив портокал, пикочен мехур, чимове, тинтява, берберис, вейгела и дейции са най-популярните декоративни храсти за Сибир. Повечето култури са повредени на определено ниво през студения сезон. Ниско-издръжливите, но бързо възстановяващи се индивиди (хортензии, спиреи, макетни гъби) са подходящи за успешно засаждане през есента. Зимоустойчивите сортове (мехурчета, дерини) също лесно се справят с есенните насаждения. Будлея, каликант, цистус, кариоптерис, холи, чемшир са най-популярните трайни насаждения, които растат успешно в северните райони на страната.

Декоративни храсти за Урал

Дълголетието на декоративните маломерни и средно големи храсти за Урал се осигурява от развита коренова система, ранно прекратяване на храненето с азот, засаждане по вертикални заслони от вятъра и задълбочено обвиване с агрофибър за зимата.

Рейтингът на непретенциозните храсти за северните райони се оглавява от:

 1. Орлови нокти (латинско име - Lonicera) е къдрава миризлива култура със сдвоени бели цветя.
 2. Хвойната е най-добрият образец за оформяне на тревни площи и пътеки и се съчетава добре с различни градинарски култури.
 3. Роуан, създавайки удивителна симбиоза с ела и смърч.
 4. Дахурски рододендрон, който привлича погледа към розовия цъфтеж през пролетта.
 5. Barberry Thunberg.
 6. Шипка.
 7. Буш тинтява.

Под прикритието на планинските релефи на средния Урал успешно се развиват видовете, изброени по-горе, както и момиче грозде, мразоустойчива копка, калина, спирея и глог. На юг е възможно да се размножават снежна боровинка, чубушник, форзиция.

Живописен декор на алеята в Урал

Важно! Сред храстите за засаждане в Урал най-добрият избор ще бъдат стари доказани сортове, отглеждани в Русия и свикнали със зимните студове.

Цъфтящи храсти за Урал

В Урал за летните вили се отглеждат термофилни многогодишни храсти и цъфтящи цветни растения. Следните култури са най-непретенциозни към тежки метеорологични условия:

 • будлей - храсти с височина 2-3 м с розово, лилаво, бяло цъфтене;
 • спирея - непретенциозен индивид с въздушно изглеждащи капачки по време на цъфтежа;
 • Каликан, радващ околните с цветя на водна лилия;
 • вечерна иглика (храстова иглика) е най-издръжливият и непретенциозен вид в семейство от 140 сорта;
 • хибискусът е декоративен храст с ярки големи пъпки;
 • минзухари - лилави луковични цветя;
 • мускари, съживяващи граници с бели, сини, лилави пъпки;
 • пълзящи, изправени сортове храстови аргирантеми, впечатляващи с разнообразие от цъфтеж на жълти, бели и розови нюанси;
 • Калций, подобен на китайските фенери;
 • вейгела със сочни зелени листа и бяло-розови пъпки;
 • бадемите са светлолюбиво растение, което живее до 130 години;
 • жасминът е притежател на примамлив аромат.

Сред красивите и непретенциозни цъфтящи храсти градинарите залагат на кизилника, жълтия жасмин и червения берберис.

Храстова и многогодишна миксбордер

Компетентният подбор на цъфтящи храсти, декоративни трайни насаждения за миксбордери се извършва, като се вземат предвид височината, кореновата система на растението, периода на цъфтеж и цветовете. Приятно впечатление правят цветни лехи, изградени върху контрастите на лилаво и жълто, червено и зелено, синьо и оранжево. При засаждане е достатъчно правилно да се правят акценти с големи пъпки, като се допълва композицията с малки цветни индивиди с контрастен нюанс с малки петна.

Монохромните миксбордери, базирани на тройна палитра от цветове с плавен преход на нюансите, изглеждат изискани и дълбоки. Бели цветя се използват за съживяване на монохрома. В същото време зелената зеленина играе важна роля в дизайна на миксбордера, поддържайки великолепието и декоративността на цветната градина. За да улеснят работата по изготвянето на ярки и елегантни композиции, ландшафтните дизайнери предлагат да се използват готови схеми за миксбордер.

Ароматна цветна градина

Скелетът на композицията е 2-3 джуджета иглолистни дървета (3), тинтява (1) и саксифраж на Фердинанд I (4).

Успешна комбинация от едногодишни и многогодишни растения

След това растенията се групират. Хибридни, буйни, клиновидни, метличести, мускусни саксифраж са засадени под номера 5, 6, 7, 8 и 9. Карамфилът Cirrus (10) ще добави нежни цветове и специален аромат към храстите. Каменната роза (11) ще се превърне в акцента на цветното легло, берберисът Тунберг (2) - елегантна граница.

Едностранна миксбордер

Създаването на луксозна композиция, която може да украси едната стена на сграда или ограда, изисква спазване на правилната последователност на засаждане:

 1. Кутията с форма на конус (9) е поставена отстрани на цветната градина.
 2. Clematis (14) ще осигури червен или бял фон на цветно легло.
 3. В интервала между клематис и чемшир органично ще се поберат култури със средна височина: хатима (13), ехинацея (12), декоративен лук (6), вербена (8), корейски мента (11).

Професионален миксбордър

 1. Сребърните нотки на пелин (10) придават лекота и започват самшита.
 2. Пред цветната градина си струва да заемете място за анасонов лофант (7), курилски чай (5), пеларгония (3), величествения здравец Endressa (1), алхимила (2) и кореопсис (4).

Цветна градина за начинаещи

Една проста и универсална схема, въплътена в едностранни и двустранни версии, заслужава вниманието на начинаещите градинари.

Универсална цветна градина, базирана на ароматни цветя и храсти

Рафинираният жасмин ще се превърне в скелетен храст на миксбордера (1). Божури (2) и флокси (3) ще бъдат разпространени отдясно и отляво. Лилии (4) и Хюстън Агератум (5) ще осигурят средния слой на средно големи култури. Сред ниските растения за създаване на граница, морска лобулария (7), турският карамфил (8) ще бъде приемлив вариант.

Миксбордер с хортензия

Изисканата хортензия е чудесно съчетана с величествени и прости растения, което ви позволява да създавате миксбордове от коренно различни стилове. Принципът на организиране на жив кант с хортензия предполага засаждане на многогодишни градински храсти с подходящ период на цъфтеж: топола, малки венчелистчета, дазифора. Миксбордърът ще бъде озарен от култури в привличащи цветове с дълъг цъфтеж, например Gaillardia, Coreopsis, Rudbeckia.

Миксбордер с хортензия и иглолистни дървета

Комбинацията от иглолистни дървета с хортензия създава усещане за перфектна чистота на фона на благородна зеленина или студено синьо. Нежните пухкави цветя в околностите на туите са чудесна идея за създаване на сюжет в средиземноморски стил. По-смело решение ще бъде комбинация от бяла хортензия, ирис, западна хвойна, балон и пълзящи цветя.

Смесена схема с хортензия и иглолистни дървета

Луксозните азалии, далии и рози също са добър спътник на хортензии с вечнозелени храсти. Иглолистните дървета помагат на широколистните сортове да преодолеят различни болести и да предотвратят появата на вредители. В същото време туите, смърчът, хвойната имат отворена коренова система, засаждането на растения се случва през пролетта.

Храсти на почвеното покритие

Земните покривни (пълзящи) храсти органично допълват ландшафтния дизайн на градината, образуват зелена или пъстра покривка, частично предотвратяват растежа на плевелите и украсяват територията.

Светлолюбиви храсти

Как да изберем трайни насаждения за непрекъсната декорация на осветени площи до височина 15-30 см:

 • Sedum са маломерни храсти, които запълват предния план на цветни лехи и тераси от декоративен камък с малки съцветия от жълти, бели, розови и червени тонове.
 • Арабисът, покрит с бял и розов цвят (прост и хавлиен), в продължение на 14 дни придава специална атмосфера на алпинеуми, цветни градини, граници.
 • Тревистите карамфили са представени от обширни зелени и сиво-сини килими, украсени с розови, бели, червени цъфтежи в алпинеуми и цветни лехи.

Декор на скалиста градина със светлолюбиви пълзящи растения

 • Подмладяващите украсяват пейзажа през лятото с бели и червени цветя. Зелените и лилави листа напомнят на малки рози, които се простират по масивни квадратчета.
 • Камбани, многогодишни храстови астри, мащерка с малки цветя образуват големи буци от алпинеуми и предни цветни лехи.

Засаждане на трайни насаждения на сянка

Необходимостта от засаждане на устойчиви на сянка трайни насаждения възниква, когато е необходимо да се скрият кухини под дървета, по склонове и в дерета, по затъмнени пътеки. Предният план на сенчестите композиции обикновено е украсен с монета, подобна на монета, пълзяща упорита (средната височина на храстите е 10-15 см). Засаждането на растителност с височина 30-50 см с ефектна зеленина е за предпочитане под дървета. Фаворитите са домакини със зелена, синя, жълта и оградена с бели листа листа, с диаметър на розетката 40-150 cm.

Ланцетите и незабравките покриват почвата до 30-40 см с копиевидна или сърцевидна зеленина, със сиви ивици и петна. Badan създава непрекъсната настилка на сянка и слънце, цъфти с розови пъпки. Astilbe се справят със задачите за покриване на растенията. Флористите ще оценят дългия, буен цъфтеж (от бели до червени тонове) и толерантността към сянка.

Практическа препоръка. Не се увличайте с разнообразие. Често модерните новости на компактните храсти изглеждат естествени в композиции, засадени в групи от няколко екземпляра. За малка градина (до 10 акра) е препоръчително да се групират култури от същия тип на места с площ от 0,5-1,5 м².

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина