Pachystachis жълто и червено - как да се грижим за растение

Вечнозеленият храст може да бъде декорация за всяка стая. Pachystachis жълто се отличава със своите външни характеристики и ярък цъфтеж. Въпреки това, за да се грижите за реколтата, трябва да имате определени познания, в противен случай храстът ще се развива слабо.

Пахистахи - какъв вид цвете е, към кое семейство принадлежи?

Вечнозеленият храст принадлежи към южните култури. Растението е многогодишно, може да се отглежда както на открито за озеленяване, така и като стайно цвете. Културата принадлежи на семейство Акант. При естествени условия цветето расте в тропиците.

Пахистахи - стайно растение

Кратко описание, история на произхода или селекцията

У дома храстът може да достигне 100 см височина, листата му са големи, продълговати, спуснати надолу. Цветът на листата е ярко зелен. Издънките са твърди. Съцветията са с форма на шип. При възрастен храст на пъпките се появяват бели малки удължени листенца. При подходящи грижи цъфтежът може да продължи до 2 месеца.

За първи път растението е забелязано в Перу и Мексико. Културата обаче се среща и в дивата природа в Азия. В Европа растението се появи благодарение на пътници, които донесоха екзотично растение.

Важно! Растението може да образува цветни пъпки веднага след засаждането. Има случаи, когато дръжки се появяват на млади резници, които наскоро са засадени в земята.

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

Въпреки трудностите в грижите, пахистахиите често се срещат като стайно растение. У дома се отглеждат само два вида култури.

Pachystachis жълт (Pachystachys lutea)

Pachystachis жълто често се отглежда на первази. Външно растението прилича на храст с твърди издънки. Височината на храста достига 50 см, листата са големи с вени. Листата могат да бъдат с размер до 10 см. Съцветията са с плътна текстура и често се сравняват с шип или свещи. Бушът цъфти от юни до септември.

Прилича на жълти пахистахи

Червен пахистахис (Pachystachys coccinea)

Друг сорт растения е червеният пахистахис. Бушът се отглежда много по-рядко, това се дължи на големия размер на растението. С подходящи грижи храстът расте до 2 метра. Разстилащи се издънки, големи листа. Съцветията имат наситено червен цвят, пъпките наподобяват метлица.

Червен пахистахи

Грижа за пахистахи у дома

Отглеждането на пахистачи изисква спазване на някои правила. Грешките в грижите често водят до смърт на храстите.

Осветеност и температурни условия

Вътрешните цветни пахистахи растат на ярка светлина. Липсата на светлина може да доведе до заболяване. Ако обаче бъде изложен на пряка слънчева светлина, храстът може да умре. Ето защо е необходимо растението да се отглежда в стая с достатъчно количество светлина; препоръчително е да засенчвате растението през лятото.Ако е необходимо, използвайте специални флуоресцентни лампи. Когато поставяте храст на перваза на прозореца, трябва да се даде предпочитание на западната страна на къщата.

Правилно поставяне на стайно растение

През лятото температурата на въздуха в помещението трябва да бъде + 17 ... +22 градуса, а през зимата не трябва да пада под + 15 ... +17 градуса. Такива показатели са необходими, за да може растението да премине в състояние на покой.

Правила за поливане и влажност

При напускане жълтите пахистахи изискват своевременно поливане. През лятото е необходимо храста да се полива обилно няколко пъти на ден. Трябва обаче да се избягва натрупването на вода в саксията. През зимата честотата на поливане трябва да се намали до 1 път за 5 дни. За да може растението да се развива добре, е необходимо да се следи влажността на въздуха. За да направите това, пахистахите се напръскват с вода с помощта на спрей бутилка.

Забележка! За да предотвратите загниването на корените на храста, в саксията трябва да има дупки за отстраняване на излишната течност.

Подхранване и качество на почвата

Стайното цвете се нуждае от редовно хранене и освен това е придирчиво към вида на почвата. Почвата трябва да е лека и дишаща. При самоподготовка на почвата е необходимо да се смесват хумус, торф и широколистна почва в равни пропорции. Също така към подготвената почва трябва да се добави пясък.

Като подхранване трябва да използвате специален сложен вид тор за цъфтящи култури. Необходимо е да се добавят хранителни вещества след обилно поливане веднъж на 2-3 месеца.

Размер на контейнера за цветя

Размерът на капацитета за дадено растение зависи от възрастта на културата. Младите храсти се отглеждат в средно големи саксии. Когато храстът расте, той трябва да бъде трансплантиран. Корените на храста не трябва да докосват страните на саксията.

Правилен избор на саксия за култура на засаждане

Важно! За да получите буен храст, няколко резници могат да бъдат засадени наведнъж в една саксия. След вкореняване краищата трябва да бъдат прищипани.

Подрязване и презасаждане

За да получите здраво цвете, е важно да знаете как правилно да се грижите за пахистахиите. Един от важните критерии за грижи е трансплантацията и навременното подрязване на леторастите.

За да се направи короната буйна и растението е по-малко изложено на болести, се извършва резитба. Издънките на културата на възраст 1 година се изрязват така, че над почвата да остава пън с дължина не повече от 15-20 см. След като листата се появят от пъпките, 3 от тях трябва да бъдат отстранени. През пролетта, преди цъфтежа, трябва да прищипите върховете на леторастите. Такива процедури се извършват ежегодно.

Подрязване на храста пахистахи

Подрязаният храст трябва да бъде трансплантиран в нова смес за засаждане. За това храстът се полива внимателно и внимателно се изважда от саксията.

Важно! В процеса на трансплантация е необходимо да се използва дренаж от малки камъчета. Слоят му се поставя на дъното на саксията и отгоре се покрива с пръст.

Особености на цъфтящите растения

По време на периода на цъфтеж пахистахите са много красиви. Продължителността на цъфтежа зависи от правилната грижа. Също така е необходимо своевременно да се режат старите издънки, тъй като цветните стъбла се появяват само на младите издънки.

На бележка! След края на цъфтежа дръжките трябва да бъдат отрязани с долната двойка листа. Такива действия ще стимулират появата на нови пъпки.

Период на активност и почивка

След цъфтежа за растението започва период на покой. По това време е важно да се спазват следните характеристики на грижата:

 • Поливането трябва да се намали, но почвата винаги да е влажна. Не трябва да се оставя да изсъхне.
 • Торовете не трябва да се прилагат през целия период на покой.
 • Растението не трябва да се подрязва.

През периода на активен растеж растението се нуждае от внимателни грижи и своевременно торене. Липсата на хранителни вещества в почвата намалява продължителността и изобилието от цъфтежа на храста.

Видове и форма на цветя

Растението е известно със своите пъпки и живи цветя.Външно пъпката на жълт пахистахис прилича на ухо с прицветни листа, така че някои производители сравняват пъпката със скариди.

Pachystachis жълт

Червеният тип култура има пъпка, която прилича на платно или буйна метлица. В някои случаи пъпките могат да бъдат розови на цвят.

Pachystachis червено

Размножаване на пахистахи чрез резници

Пачистахите имат само един метод за размножаване - това са резници. С този метод можете да получите здрави разсад.

Как правилно да размножавате пахистахите чрез резници:

 1. За размножаване се използват апикалните издънки, на които има две междувъзлия. Издънката трябва да има поне 2 листа.
 2. Листата се разрязват наполовина.
 3. Издънката трябва да се реже под ъгъл.
 4. Бягството трябва да бъде поставено в Корневин за няколко часа.
 5. В малки контейнери за разсад се поставя лек субстрат и там се засаждат резници за вкореняване.
 6. Отгоре контейнерът е покрит с бутилка, която трябва да бъде покрита с найлоново фолио. Филмът обаче трябва да се маха всеки ден.

След появата на корените, резникът трябва да бъде засаден в голяма саксия.

Възпроизвеждане на култура чрез резници

Важно! Ако дръжката загуби листата си, не е страшно, корените така или иначе ще се появят. За размножаване се използват млади издънки, които не са образували дръжки.

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Пахистахи, грижата и възпроизвеждането на които обикновено не са трудни, в някои ситуации могат да страдат поради грешки на производителя по време на отглеждането. Основните проблеми и техните причини:

 • Растението изсъхва, ако в стаята няма достатъчно чист въздух.
 • Листата могат да опадат и да пожълтеят, ако растението е често изложено на течение.
 • Храстът изхвърля долната си зеленина, когато е изложен на студен въздух или поради продължителна суша.
 • Цветята често изсъхват, ако по тях попадне влага.
 • Листата са пребледняли - това е първият признак за липса на хранителни вещества.

Много производители се интересуват от това защо листата на пахистахите се извиват и изсъхват. Причината за този проблем са паякови акари. С неговото присъствие по листата се вижда малка паяжина.

Също така на храстите се появява белокрилка, в резултат на което листата на растението се покриват с малки петна, а самото растение започва да увяхва. Препоръчва се насекомото да се елиминира ръчно.

Важно! Когато се появят насекоми, растението трябва внимателно да се измие с вода и да се обработи със специални препарати.

Сред болестите е необходимо да се подчертае гниенето на корените. Проблем възниква в резултат на прекомерно използване на вода. За да се премахне гниенето, е необходимо да се намали поливането и да се трансплантира растението на ново място. В други случаи пахистахите имат висок имунитет към болести и рядко са изложени на тях.

Отглеждането на пахистахи на перваза на прозореца може да бъде сложно. Ако обаче се спазват всички правила за грижи, растението ще зарадва с буйния си цъфтеж до есента. Много е лесно да се размножава култура, достатъчно е да се знаят всички тънкости на резниците. Растението може да се отглежда на открито през лятото и да се трансплантира в саксия за зимата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина