Трансплантация на Ficus Benjamin у дома

Ficus benjamina се отглежда от много любители на закрити растения у дома. Това се дължи на неговите декоративни качества и способността да се адаптира към всякакви условия. Но за да може растението да има представителен външен вид, трябва да му осигурите подходящи грижи. Част от него е периодичната трансплантация на фикус на Бенджамин у дома. Растежът и развитието на растението в бъдеще зависи от това колко правилно се извършва тази процедура.

Когато е необходима трансплантация

За необходимостта от трансплантация може да се съди по състоянието на растението. Необходимо е да се извърши процедурата в такива случаи:

 • саксията е станала твърде малка и корените са се появили над земята или в дренажните отвори;
 • растежът се е забавил и размерът на младите листа е намалял, което показва изчерпан субстрат;
 • кореновата система на растението е изцяло обвита в земна бучка;
 • в субстрата са започнали насекоми вредители;
 • възпроизвеждане на разсад;
 • почвата започна да вкисва в саксията и се появи неприятна миризма.

Ficus Benjamin е особено популярен сред производителите на цветя.

Колко често да трансплантирате фикуса на Бенджамин

Младите разсад от това стайно растение трябва да се пресаждат ежегодно. Това се дължи на факта, че те активно се развиват в хранителния субстрат. И в течение на една година почвата в саксията става бедна и поради това трябва да бъде заменена.

Възрастният фикус Бенджамин не се нуждае от честа трансплантация, поради което трябва да се извършва веднъж на 2-3 години. И за попълване на хранителните вещества в почвата между процедурите, редовно се използват торове.

Най-благоприятният период за разсаждане е пролетта и началото на лятото. По това време се активират биологични процеси в тъканите, което ви позволява бързо да се възстановите от стреса и да започнете да растете.

Важно! Трансплантация през есента и зимата се извършва само в редки случаи, когато саксията се е счупила или е спешно да се спаси растението.

Как да изберем саксия и почва

Фикус Бенджамин не се нуждае от много място, тъй като растението се развива по-добре в плътна опаковка. Следователно трябва да вземете нова саксия с 3 см по-широка и по-висока от предишната.

Растението се чувства добре в саксия от всякакъв материал

Можете да трансплантирате това домашно растение в пластмасови или глинени контейнери, както и в дървени вани.

Всяка от тези опции има свои собствени характеристики:

 • Пластмасовите саксии са най-подходящи за малки разсад от Benjamin ficus, които ще растат на перваза на прозореца. Този материал ще може да предпази корените на растенията от хипотермия и прегряване по всяко време на годината. Техният недостатък е, че производителите често използват нискокачествена пластмаса, която при взаимодействие с влага и почва започва да отделя токсини.
 • Глинените саксии се използват за големи фикуси на Бенджамин, които се поставят на пода. Този материал има пореста структура, поради което е способен да абсорбира излишната влага и по този начин предотвратява гниенето на корените. Недостатъците са увеличените разходи и възможността за счупване.
 • Дървените вани са по-подходящи за големи по размер растения, които се отглеждат в зимната градина. Материалът е в състояние да предпази корените на растенията от прегряване, хипотермия и преливане.Недостатъкът е, че в дървесината често се срещат вредители от насекоми и се развиват гъбички.

Забележка! Саксията за фикуса на Бенджамин трябва да бъде избрана високо, тъй като на дъното трябва да се постави дренажен слой с дебелина 2-6 см, в зависимост от възрастта на растението.

Също така трябва да подготвите правилния субстрат за трансплантация. Тя трябва да позволява на влагата и въздуха да текат добре към корените, а също така да бъде питателна. Почвата се купува в магазин с надпис "За фикус" или се приготвя самостоятелно. За целта комбинирайте трева, пясък, листна почва, торф и хумус в съотношение 2: 1: 1: 1: 1. Освен това се добавя малко перлит, който е бакпулвер.

Ficus Benjamin е придирчив към киселинността на почвата. Оптималното ниво за това растение е 5,5-6,5 pH. Ако киселинността е над тази марка, растението няма да може да усвоява хранителни вещества от почвата, което ще се отрази негативно на нейния растеж и декоративност.

Дезинфекция на почвата

При пресаждането субстратът се обработва с цел дезинфекция. За да направите това, запържете земята във фурната и микровълновата фурна за 20-30 минути. Препоръчва се субстратът да се разлее с наситен разтвор на калиев перманганат и след това да се изсуши леко.

Подготовка за трансплантация на фикус Бенджамин

На етапа на подготовка за трансплантация, растението трябва да се полива обилно 2 дни преди процедурата. Това ще помогне за омекотяване на почвата. Трябва също така да разхлабите почвата, за да подобрите дишането.

На бележка! Тези дейности ще ви помогнат бързо и болезнено да извадите фикуса на Бенджамин от старата саксия.

Методи за трансплантация

Трансплантацията на фикус може да се извърши по различни начини. Кой да изберете зависи от ситуацията. Препоръчително е да обмислите всяка опция и характеристики на процедурата.

Трансплантацията е неразделна част от грижите

Най-простата и безболезнена трансплантация е методът за трансбордиране. Това означава, че процедурата се извършва, без да се нарушава земната кома на корените. Фикусът просто се навива в нова саксия и само образувалите се кухини се запълват с питателна почва. С този метод растението получава минимален стрес, бързо се възстановява и расте.

Възможна е пълна трансплантация. Това означава, че по време на процедурата старата почва се отстранява от корените и напълно се заменя с нова. Този метод се използва, когато корените започват да гният или когато в почвата се внасят опасни вредители. В този случай се отстранява не само заразената почва, но и засегнатите области на кореновата система.

Допълнителна информация! След пълна трансплантация фикусът на Бенджамин е болен дълго време поради претърпения стрес, така че към този метод се прибягва само в екстремни случаи.

Частичната подмяна на почвата може да бъде друг вариант. Използва се за високи фикуси, чиято височина е повече от 1,5-2 м. Процедурата се състои в подмяна на горния слой пръст в саксията. За да направите това, внимателно отстранете горния слой на почвата с градинска шпатула, без да увреждате корените. След това образуваното пространство се запълва с нов хранителен субстрат и растението се полива обилно.

Грижи след трансплантация на растения

Важна е не само трансплантацията, но и грижата за фикуса на Бенджамин у дома след процедурата. В рамките на 3-4 дни след процедурата растението се засенчва от слънчевите лъчи. Следователно цветето трябва да се постави на полусянка, докато се възстанови. Препоръчително е да създадете парников ефект, за да сведете до минимум стреса. За целта поставете прозрачна найлонова торбичка върху короната. Периодично се отстранява и проветрява, така че кондензът да не се натрупва вътре.

Поливането на фикуса след засаждането е необходимо, тъй като горният слой изсъхва. През този период е важно да се контролира влажността, като се избягва преливане и изсъхване на корените. Тъй като и двата варианта могат да доведат до смъртта на растението.

Фикус Бенджамин често изхвърля листата си след трансплантацията, което е характерно за това домашно цвете. Веднага след като растението се адаптира, върху него ще се появи нова зеленина. Основното нещо е да се осигурят подходящи грижи.

Важно! Невъзможно е да се извърши подхранване след трансплантация, тъй като корените на растението не могат да усвоят хранителните компоненти. Торовете трябва да се внасят не по-рано от 1 месец по-късно.

Прехвърляне от пощенския съд след покупка

Също така се препоръчва да се трансплантира, когато се купува растение в магазин. В този случай сменете транспортния субстрат и саксията. Това се прави 2-4 седмици след покупката, така че фикусът на Бенджамин да има време да се адаптира към ново място.

След покупката трябва да се трансплантира ново цвете.

Алгоритъм за трансплантация:

 1. На дъното на саксията поставете слой експандирана глина с дебелина 1,5 см.
 2. Поръсете го със земя отгоре.
 3. Извадете Benjamin Ficus от транспортния контейнер.
 4. Отстранете малко почвата от корените.
 5. Поставете растението в центъра на новата саксия, без да задълбочавате кореновата шийка.
 6. Поръсете земя върху корените и запълнете кухините.
 7. Поливайте растението обилно.

След процедурата е необходимо да се грижите за растението по стандартен начин.

Важно! Често можете да намерите малка пластмасова саксия в центъра на корените с закупен фикус, тя трябва да бъде премахната, за да може растението да се развие напълно.

Типични грешки при трансплантация

Много начинаещи цветари правят грешки, когато трансплантират фикуса на Бенджамин. В резултат на това това води до смъртта на растението. За да предотвратите това, трябва да се запознаете с типични ситуации.

Възможни грешки:

 • Задълбочаване на кореновата шийка, което води до загниване на леторастите в основата.
 • Недостатъчно уплътнена почва, което води до образуване на кухини и провокира изсушаване на корените.
 • Пренебрегвайки времето на трансплантацията, в резултат на което растението няма време да пусне корени в нова саксия до етапа на покой и в крайна сметка умира.
 • Поставяне на цвете на перваза на прозореца. Директната слънчева светлина след трансплантацията има пагубен ефект върху фикуса.
 • Хранейки се с високо съдържание на азот, този компонент действа потискащо върху корените и стимулира гладуването на леторастите, което е нежелателно през този период.

Спазвайки всички препоръки, можете да извършите трансплантация на фикус на Бенджамин у дома без особени затруднения. Процедурата е от съществено значение за пълното развитие на цветето.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина