Японски храст от спирея или "Булка" - описание

Има растения, за които е изключително лесно да се грижите, а цъфтежът е удивително красив. Те включват храст от спирея, по-известен като ливаден сладък. Докато градинарите се възхищават на декоративното растение, животновъдите разработват все по-интересни сортове издръжливи храсти.

Произход

Спирея (Spiraea), тя е ливадна сладка, принадлежи към семейство Розови (rosaceae) и е декоративен храст. Растението се отличава с гъвкавостта на стъблата, за което е получило името си - „speira“ в превод от древногръцки означава „огъване“. Родът включва около сто вида спирея, растящи в горскостепни, степни зони и дори в полупустини. Нищо чудно, че полянката се счита за много непретенциозно растение.

Спирея в разцвет

Името "ливадна сладка" беше много по-широко разпространено в старите времена, отколкото спирея. Под това име храстът се споменава в епоса "Садко" и в произведенията на В. И. Дал, който съобщава, че стъблата на растението, благодарение на силата си, се използват за направата на шампони и камшици.

Храстът на спирея също има име - булката. Това означава сортове с бели цветя. Същото това растение има варианти на имената „пръскащ храст“ и „шпилен храст“.

Външен вид на растението

Външните характеристики на храсталака на спирея зависят от конкретния вид. Например височината на стъблата варира от 15 см до 2,5 м. Ливадно-сладките стъбла могат да бъдат изправени или пълзящи, от светло до тъмнокафяво. Кората може да се лющи надлъжно.

Кореновата система е влакнеста, разположена, като правило, плитка.

Листата на спиреята са черешови, последователно подредени, три- или петлопастни. Формата на плочите е ланцетна или кръгла.

Съцветията са пикатни, щитовидни, пирамидални или метличести, състоящи се от множество малки цветчета. Те са разположени, в зависимост от вида, по краищата, в средата или по цялото протежение на клоните. Цветът на цветята е от наситено бордо до чисто бяло.

Забележка! Като декоративно растение, спиреята е универсална - изглежда страхотно както самостоятелно, така и като елемент на жив плет, цветна леха.

Пролетно цъфтящи спиреи

Храстовите видове, които показват цветята си през пролетта, са силно храстовидни. Съцветията се появяват само на клонове от втора година. Венчелистчетата на пролетни спиртни напитки се отличават с нежни цветове. Градинарите обичат тези сортове ливадни сладки за ранния им цъфтеж.

Спирея Вангута

Хибрид, получен чрез кръстосване на кантонската и трилопастната спирея. Цъфти в самото начало на лятото. Полукълбовидните съцветия са разположени по целия клон, те се състоят от малки (около 6 мм) бели цветя.

Самият храст е доста висок - до 2 м. Клоните са увиснали, осеяни с трилопастни, назъбени голи листа. Над плочите са боядисани в тъмно зелено, отдолу - в сиво. През есента те придобиват прекрасен оранжев цвят.

Спирея Вангута

Поради нежния си цвят и изящните си извивки, това растение често се нарича „храстова булка”.Това име обаче се разпростира и върху други видове и сортове спирея, които имат бял или светъл цвят на цветята.

Спирея дъбова листа

Висок (до 2 м) сорт спирея, с грациозно извити клони, обсипани с бели съцветия по време на цъфтежа.

Този храст се нарича още булката, растението напълно оправдава популярното име и не само красота, но и разкош. Поради разпростиращите се клони, той заема доста място.

Дъболистна ливадна сладка

Спирея нипон

Нипон, тоест японски, тази спирея се нарича заради мястото на произход - остров Хоншу. Храстът е доста висок, до 180 см, плътните клони са разположени хоризонтално. Зелените листа, дълги до 4,5 см, променят цвета си до късна есен.

Съцветията са щитовидни, плътни, съставени от зеленикаво-жълти цветя, докато неотворените пъпки са розови на цвят. Спирея Ниппонская цъфти от първите дни на юни до средата на лятото.

Nippon spirea

Спирея Тунберг

Това е грациозен храст с височина до 1,8 м, с малки тъмнозелени листа, които през есента стават оранжево-червени. Съцветията са зонтисти, разположени по цялата дължина на клоните. Цветята са малки, снежнобяли, с форма на звездички.

Таволга Тунберг

Кренат на спирея

Нисък храст (около 1 м) с бели цветя, събрани в щитовидни съцветия. Листата са тъмнозелени, с три изпъкнали жилки. Периодът на цъфтеж е приблизително 20 дни. Харди, понася засенчване добре, но дава повече съцветия на слънчеви места.

Тръстиковият тип на булката

Спирея сива

Интересен хибрид, резултат от кръстосване на жълт кантарион и белезникаво-сива спирея. Височината на храста е около 180 см. Клоните са увиснали, със зеленикаво-сиви (блестящи отдолу) ланцетни листа. За техния цвят сивият храст от спирея получи името си. Цъфти от второто десетилетие на май до средата на юни.

Сива спирея

Цветовете са ярко бели, събрани в щитовидни съцветия, разположени по цялата дължина на клоните.

Летни цъфтящи спиреи

Спиреите, цъфтящи през лятото, имат една особеност: цветята се появяват на младите издънки, старите изсъхват с течение на времето. Сред разнообразието от видове особено се откроява японската спирея, чиито сортове са придобили особена популярност сред градинарите.

Върба на спирея

Висок (до 2 м) храст с прави кафяво-кафяви издънки. Листата са заострени, дълги около 10 см. Съцветията са метливо-пирамидални, с дължина до 20 см, съставени от белезникави или розови малки цветчета.

Върба ливадна

Белоцветна спирея

Доста висок храст (до 1,5 м) с ароматни бели цветя. Радва с цъфтеж от средата на лятото. Един от малкото видове лятно цъфтяща спирея с бели венчелистчета.

Белоцветна булка

Японска спирея

Японският храст със спирея има височина от 100 до 150 см. Издънките изглеждат космат, но, нараствайки, стават голи. Листата са яйцевидни, продълговати, отгоре зелени и отвътре сиви. По краищата на клоните се образуват щитовидно-метличести съцветия и се състоят от малки лилави цветя.

Японската спирея цъфти, като правило, през юли.

Японски ливаден сладък

Много хора бъркат името на спиреята, като погрешно я наричат ​​китайска. Струва си да се помни, че родината на този храст е Япония.

Спирея Дъглас

Храст, висок до един и половина метра, с червено-кафяви издънки, опушени на върха. Листата са продълговато-ланцетни, дълги от 3 до 10 cm. Съцветията на Douglas spirea са метливо-пирамидални, събрани от тъмно розови цветя.

Спирея Дъглас

Красотата на съцветията може да се насладите от юни до средата на юли до началото на август.

Спирея Бумалд

Това е миниатюрен (около 50 см) хибрид от японски и белоцветни ливадни. Стъблата са изправени, осеяни със зелени листа, които придобиват ярък цвят през есента. Цъфти от юли до края на август.

Meadowsweet Bumalda

Венчелистчетата могат да бъдат оцветени от бледо розово до червено, в зависимост от сорта.

Спирея Билард

Хибрид от кръстосване на спирея на Дъглас и върбови листа. На височина може да достигне 2 м. Листните плочи са широко ланцетни, дълги около 10 см. Тесните пирамидално-паникуларни съцветия, събрани от яркорозови цветя, могат да достигнат дължина 20 см.

Спирея Билард

Храстът цъфти от втората половина на юли.

Трансплантирайте след покупка

Спиреята може да се засажда както през пролетта, така и през есента, а през пролетта се засаждат само летните цъфтящи сортове храсти. Много е важно да имате време за кацане на булката, преди пъпките да цъфтят по леторастите.

Когато купувате разсад в магазина, трябва да проверите корените и издънките. Ако те са достатъчно здрави и не са повредени, можете спокойно да засадите храст на мястото.

През есента спиреята се засажда преди края на падането на листата. За засаждане те обикновено вземат храсти на възраст 3-4 години. Те са оптимално подходящи за разделяне.

Какво е необходимо

За да засадите спиреята, ще ви трябва:

 • Ножици за отрязване на излишните корени;
 • Лопата;
 • Дренаж (например, счупена тухла);
 • Почвена смес;
 • Вода за напояване;
 • Торф;
 • Резачка.

Важно! През есента могат да бъдат засадени както пролетно цъфтящи, така и цъфтящи през лятото спиреи.

Оптимално местоположение

Въпреки общата непретенциозност на храста, препоръчително е да изберете добре осветено, просторно място с богата на хранителни вещества почва за него.

Ако изборът е малък, ливадната сладка може да бъде засадена и на скалиста площ, в полусянка близо до ограда, порта или до други храсти.

Струва си да се помни! Колкото по-просторно и леко е растението, толкова по-пищно и по-дълго ще цъфти.

Процес на засаждане

Пролетно засаждане булни булки стъпка по стъпка:

 1. На площадката се приготвя ямка, чийто обем е около една трета по-голям от обема на кореновата система на разсада. Препоръчително е да направите това няколко дни преди планираното засаждане.
 2. Преди засаждането разсадът се поставя в кофа с малко вода.
 3. Дренажът се поставя на дъното на ямата, на слой от около 20 cm.
 4. Комбинирайте 2 части листна почва с 1 част пясък и 1 част торф. Получената смес изсипете на дъното на ямата.
 5. Поставете разсад в дупката, внимателно разнесете корените. Покрийте ги със земя, леко ги утъпквайте с ръце. Кореновата шийка трябва да е на едно ниво с почвената повърхност.
 6. Полейте разсада с вода (това ще отнеме 18-20 литра) и мулчирайте близкия кръг на багажника с торф.

Засаждане през пролетта

Есенно засаждане на спирея на етапи:

 1. Три, - или четиригодишен храст, който да изкопаете от земята.
 2. Измийте кореновата система в течаща вода.
 3. Разделете храста на 3 части с помощта на резачка.
 4. Подгответе ямите за кацане.
 5. Поставете дренаж на дъното, изсипете почвена смес.
 6. Засадете растенията, внимателно покрийте корените със земя и натъпчете.
 7. Поливайте засаждането обилно с вода.

Важно! Най-добре е да изберете облачен ден за засаждане.

Размножаване на спирея

Спиреята се размножава най-добре чрез резници, тъй като хибридните сортове не запазват характеристиките си по време на размножаването със семена.

Резници

Пролетно цъфтящите растения се размножават чрез резници в началото на юни, лятно цъфтящите растения през юли. Най-добре е резниците да се вкореняват през септември-октомври.

Спирални резници:

 1. Нарежете едногодишното право стъбло и го нарежете на парчета, така че всяко да остане по 5-6 листа.
 2. Отстранете долните листа заедно с резниците, нарежете горните наполовина.
 3. Поставете резниците в разтвора на Epin за 12 часа.
 4. Потопете долния възел в разтвора на Kornevin и засадете резника в контейнер с навлажнен пясък, така че да е наклонен под ъгъл 30-45 °.
 5. Покрийте контейнера с фолио или стъкло, извадете на тъмно място.
 6. Пръскайте 2 пъти всеки ден с пулверизатор, уверете се, че пясъкът остава влажен.

След началото на замръзване резниците се пускат на мястото, покриват се с листа и отгоре се монтира обърната кутия. В това положение те се оставят до пролетта.

Семена от булки

Когато на растенията се появят нови издънки, можете да ги трансплантирате на постоянно място.

Семена

При видовете спиртни напитки през лятото се събират неотворени, но вече изсушаващи се капсули със семена. Плодовете се изпращат да узреят за няколко седмици на сухо място (например в отворена кутия).

След определеното време разсипаните семена се събират и съхраняват в торбичка за тъкани до пролетта.

През април семената се засяват в кутия с пръст, напръскват се с пулверизатор и, покрити със стъкло, изпращат контейнера навън. Необходимо е да се гарантира, че земята не изсъхва, но няма и стагнация на влагата. Когато се появят издънки, стъклото може да бъде премахнато.

При достигане на височина от 2 см, разсадът се гмурка, избирайки най-силните, и ги засажда в кутия, на разстояние 5-6 см един от друг. През есента те могат да бъдат настанени на постоянните си места.

Важно! Спиреята, получена от семена у дома, започва да цъфти още на 3 години растеж.

Грижа за растенията

Фотофилната спирея обича рохливи хранителни почви. Независимо от това, растението е непретенциозно в грижите и не показва особени "капризи".

Поливане

Бушът се полива в сух сезон веднъж седмично в продължение на 14 дни, 1,5 кофи вода под храста. При дъждовно време поливането се намалява.

Подхранване

Спиреята се подхранва със сложен минерален тор през пролетния сезон. През лятото храстът се опложда с разтвор на лопен с добавяне на 10 g суперфосфат на кофа течност.

Период на покой

Когато храстът избледнее и настъпи есента, е време да започнете резитбата. Старите храсти се подрязват, оставяйки коноп с 2-3 пъпки. На младите храсти се отстраняват удебеляващи корони или болни издънки.

Схема за резитба на растенията

Почвата в корените се разхлабва внимателно и се добавя торене, ако е необходимо. Всеки състав ще свърши работа, с изключение на съдържащи азот и лопен. Земята под храста се полива обилно.

Подготовка за зимата

Корените на спиреята издържат добре на студ, така че може да зимува без подслон. Ако обаче се очакват твърде тежки студове, растението се поръсва със суха зеленина за зимата, със слой до 15-20 cm.

Спиреята е отличен избор за начинаещи, тъй като този храст не изисква сложни грижи. Но можете да се възхищавате на цъфтежа на това грациозно растение дълго време. Също така няма да има проблеми с размножаването и вкореняването, така че спиреята може щедро да се споделя със съседите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина