Храст Tamarix - описание на видове и сортове

Tamariks или, както се нарича още, храст Grebenchuk е красиво растение, което много градинари се възхищават.

Произход

Храстът Tamarix се отличава с обширна палитра от нюанси, за мнозина прилича на декорации от мъниста, следователно друго име на растението е Beadnik.

Името на растението говори за неговия произход - за първи път е открито близо до река Тамариз, разположена в Пиренеите (съвременното име на реката е Тимбра). В света са известни поне 75 от видовете му, които растат на обширна територия от Южна Европа до Индия.

Tamarix е удивително красив и непретенциозен храст

Описание на цветето

Храстът на Grebenshik има малки, синкаво-зелени листа. Цветовете на растението образуват гроздовидни съцветия, които могат да бъдат розови или бели. Докато цветните пъпки се отворят, храстът изглежда сякаш е бил плътно покрит с мъниста.

Цъфтежът на Tamarix е много привлекателен за пчелите, защото растението е отлично медоносно растение.

Не е трудно да се грижите за Гребенчук - той е устойчив на суша, перфектно се адаптира към замърсени с газове големи градове. Дори и най-мързеливият градинар може да се справи с храста на Tamarix, като засади и се грижи за растението.

Tamarix е отлична декорация за градина, личен парцел и всяка друга територия.

Видове и сортове

Според описанието храстът Tamarix има много разновидности и три основни вида:

 • четири-стъбло;
 • разклонени;
 • хлабав.

Четириконечен тамарикс

Четирикокореният храст Tamarix в градинарството може да се намери в региони като Московска област, Урал и дори Сибир. В природата растението расте в Крим и на територията на Кавказ. Може да се види и в Република Беларус.

Този сорт се характеризира с особено буйна корона, състояща се от сводести издънки с червеникава кора. Растението има яркозелени листа, които са разположени по цялото стъбло. Лесно е да се грижите за четиристебелния Tamarix, защото често се използва за украса на вили и градски пейзажи.

Четириконечен тамарикс

Разклонен Tamarix

Разклоненият Tamarix често расте по бреговете на реки, езера и плитчини. Това не е твърде голям храст със зелена или синкава кора и тесни листа с форма на шило. Цветовете на сорта имат розов оттенък. Разклоненият Tamarix цъфти от юни до септември, поради което растението често се използва широко като декоративен елемент в ландшафтния дизайн.

Разклоненият Tamarix е много непретенциозен, може да се отглежда на всякакъв вид почва. Въпреки факта, че растението е относително устойчиво на замръзване, зимуването му (особено в северните райони) трябва да включва организирането на допълнителен подслон.

Разклонен Tamarix

Разхлабен тамарикс

Разхлабеният Tamarix изглежда като разстилащо се дърво, което расте при благоприятни условия на височина от пет метра. Кората на растението е зеленикава или сиво-сива. Листата се характеризират с яйцевидна форма. Цветовете на растението са розови, събрани в доста буйни четки. Периодът на цъфтеж продължава около два месеца.Поради особено високата си зимна издръжливост, насипният Tamarix е отличен за отглеждане в региони със сурова зима.

Трансплантация на открито

След закупуването на разсад Tamarix е важно да ги засадите правилно на открито. Най-добре е да засадите растението в началото на пролетта.

Няма специални изисквания за почвата за засаждане на Tamarix. Растението процъфтява еднакво добре на всякакъв вид почва. Дори тежка глинеста почва е подходяща за храсти. Когато засаждате в такава почва, силно се препоръчва да добавите хумус и торф.

Tamarix е непретенциозен към земята

Избор на място за кацане

При избора на място за засаждане трябва да се вземе предвид такова свойство на Grebenshchik като непоносимост към застояла влага. В същото време влажността е в разумни граници, подобно на слънчевите лъчи, растението обича.

Засаждане стъпка по стъпка

За да може храстът да расте без проблеми и да започне да радва с невероятно красивите си цветя, е важно да го засадите правилно. Това изисква следните стъпки:

 1. Изкопайте дупка в земята, чийто размер ще бъде два пъти по-голям от земната топка вътре в контейнера.
 2. Смесете почвата с компост и хумус.
 3. Поливайте растението в контейнер.
 4. Извадете разсада от контейнера.
 5. Изсипете малко количество почвена смес на дъното на дупката.
 6. Внимателно поставете Tamarix в дупката.
 7. Запълнете дупката с растението.
 8. Омекотете мястото за кацане.
 9. Оформете поливен кръг.
 10. Поливайте прясно засаденото растение.
 11. Обнародвайте мястото за кацане.

Съвет! Оптималното място за засаждане на Tamariks ще бъде добре осветена зона, която не е наводнена през пролетта.

Особености на размножаването на растенията

Възпроизвеждането на Tamarix най-често се извършва по един от следните начини:

 • резници;
 • от семена.

Размножаване чрез резници

Препоръчва се да се режат растения през есента, докато настъпи сезонът на замръзване. Младите, но вече лигнифицирани клони трябва да се използват като резници. Те се нарязват на резници с дължина от 10 до 15 см и се поставят в съд с топла вода, докато се образуват корени.

Tamarix може да се размножава по различни начини.

Когато се появят корените, растението се трансплантира в смес от пясък и торф, след което се покрива с капачка и се поставя на топло, добре осветено място. Растението може да бъде засадено на открито през май или юни.

Размножаване от семена

Размножаването със семена не е най-лесният и бърз начин за получаване на разсад. В някои случаи обаче се използва.

Важно! След узряването семената на Tamarix остават жизнеспособни само четири месеца, така че трябва да бъдат засадени, докато са пресни.

За да се подготви посадъчният материал, трябва да се следват следните стъпки:

 • подгответе контейнер с рохкава почва;
  уверете се, че в контейнера има дренажни отвори;
 • поставете семена в почвата на дълбочина 1 см на разстояние 3 до 4 см едно от друго;
 • когато височината на разсада е 5 см, засадете ги в отделни чаши;
 • отглеждайте разсад, поддържайки стайна температура и умерена влажност, в продължение на две години.

Tamarix Семена

На открито място растението може да бъде засадено през пролетта през третата година.

Грижа за Tamarix

Както всяко друго растение, Tamarix изисква известни грижи.

Поливане

В първите дни след засаждането растението трябва да се полива с висока степен на интензивност, като постепенно се намалява количеството поливане. Отглежданият Tamarix не изисква редовна влага. Освен това излишната влага може да му навреди. Храстите се нуждаят от вода само през дълги сухи периоди, особено по време на цъфтежа.

Подхранване

Ако храстът е засаден на плодородна почва, той не се нуждае от специално хранене. Достатъчно е само в средата на пролетта да го наторите със смес от пилешки тор, лопен и пепел.

Оставяне по време на цъфтежа

По време на цъфтежа растението не изисква специални грижи, но периодичното поливане няма да му навреди, особено при сухо време. Ако лятото е хладно и дъждовно, по-добре е да не нарушавате цъфтящия Tamarix.

Внимание! Излишното преовлажняване ще доведе до появата на гниене на корените.

Грижи за почивка

След цъфтежа е необходимо да се режат Tamarix. Всички избледнели и изсъхнали съцветия и онези издънки, които са успели да се разтегнат, подлежат на премахване. Чрез резитбата трябва да се положат усилия, за да се даде на храста максимална стабилност. В този случай не е необходимо растението да бъде обвързано с опори.

Подготовка за зимуване

Подготовката на растението за зимата трябва да започне приблизително по същото време като първата слана. Първата стъпка е внимателно мулчиране на близо стъблото. Торф или обикновени паднали листа могат да се използват като мулч.

Когато температурата на въздуха стане постоянно ниска, храстът се огъва към земята, фиксира се и се изолира със специален покривен материал или смърчови лапи.

Напоследък Tamarix като декоративно растение е много търсено сред градинарите. Изглежда страхотно с почвени трайни насаждения, храстови композиции и просто засадени на тревата.

Тъй като растението не се нуждае от много поддръжка, то е идеално за създаване на перфектния ландшафтен дизайн. Удивителните мъниста цветя от това растение ще се превърнат в истинска украса на всяка градина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина