Tillandsia atmosferski - домашни грижи

Атмосферната тиландсия е растение без корени. Необичайно екзотично цвете, което не се нуждае от саксия, защото има въздушни корени. Тиландсия е неизискваща за грижи, външният й вид е толкова необичаен и оригинален, че всеки любител на цветя ще го хареса.

Как изглежда, към кое семейство принадлежи

Тиландсия атмосферна (тилландсия атмосферна) е тревисто, вечнозелено растение с въздушни корени, които не се нуждаят от почва. Някои видове изобщо нямат корени, вместо тях има малки антени с куки, с които цветето се придържа към опората. Формата на листата и цветята, както и цветът им, се различават в зависимост от сорта. Индивидуална особеност на растението е наличието на люспи по листата, в които цветето събира влага, поради което получава хранене.

Атмосферна тиландия

В допълнение към своята декоративна стойност, растението се използва и за производство на тапети и опаковъчни материали. Младите листа се използват в храната като зеленчуци.

Допълнителна информация! Tillandsia принадлежи към семейство Bromiele и има повече от петстотин вида.

Накратко за историята на появата

Името Tillandsia е дадено на растението от Карл Линей, шведски биолог и натуралист. Цветето е кръстено на Елиас Тиландс, финландски ботаник. Тилландс страдал от „страх от вода“, а Карл Линей погрешно вярвал, че люспите, които покриват листата на растението, служат за неговата защита от вода и, сравнявайки тези два факта, дал на цветето такова име.

Родина на растението

При естествени условия тиландсия расте в тропическите субтропични и екваториални райони на Южна Америка, Аржентина и Чили, където влажността е висока. Естествено местообитание: горният слой на тропическите гори с висока влажност и сянка от пряка слънчева светлина.

Въздушно цвете в естествени условия

Характеристики на грижите за атмосферната тиландсия у дома

За разлика от други екзотични растения, въздушната тиландия се развива добре у дома, ако за нея се създаде благоприятна среда. В интериора винаги има място за тиландсия и необичаен екзотичен външен вид никога няма да се умори от наслада и наслада.

Температура

Въпреки факта, че цветето идва от тропиците и обича топлината, препоръчително е температурата в помещението да се поддържа в рамките на 20-25 ℃ над нулата, то не може да понася топлината. През зимата растението трябва да осигури период на покой и да намали температурата до 15-17 ℃, оставяйки го на осветена, хладна перваза на прозореца.

Осветление

Осветлението на Tillandsia се изисква дифузно, пряката слънчева светлина може да унищожи растението. Най-доброто място за поставяне ще бъдат западните и източните прозорци, така че слънцето да удря растението. През зимата допълнително се организира изкуствено осветление. Дневните часове за растението трябва да са стабилни поне 13 часа.

Осветлението трябва да бъде разсеяно

Поливане

Не се изисква поливане поради липса на корени и саксия като такава, но ако растението няма достатъчно влага в стаята и листата му започват да се превръщат в спирала, трябва да се направи следното:

 • Внимателно отделете корените от основата.
 • Събирайте вода в леген или друг съд.Препоръчително е да използвате топена или дъждовна вода, но ако няма такава, вземете утаена чешмяна вода със стайна температура.
 • Поставете въздушната тиландия в контейнер и оставете за 1-2 часа, докато растението се насити с влага.
 • Извадете от легенчето, източете водата и се върнете на постоянното си място.

Описаната процедура се препоръчва да се провежда редовно, 1-2 пъти месечно през лятото. По време на периода на покой е по-добре да не докосвате растението, ограничавайки се до пръскане. Домашните грижи за атмосферните условия на Tillandsia включват стриктен контрол на влажността на закрито.

Къпане на цвете

Пръскане

Пръскането е задължителна ежедневна процедура. Растението получава хранителни вещества само чрез водата, падаща върху листата и стъблата му, следователно процедурата за пръскане трябва да се извършва всеки ден, а при горещо време - 2 пъти, сутрин и вечер, хранене на растението и повишаване на влажността на въздуха.

Важно! При пръскане дръжката трябва да бъде покрита с филм, така че влагата да не попадне върху нея, в противен случай съществува риск цветето да умре, без да има време да цъфти.

Влажност

Важен показател за благосъстоянието на въздушно-кореновата тиландия е влажността на въздуха. То трябва да е над 70%. За да се поддържа, се използва специален овлажнител за въздух и ако няма такъв, тогава се поставя контейнер с вода близо до растението и се извършва редовно пръскане. През зимата нагревателите се покриват допълнително с мокра кърпа. Флорариумите се използват за създаване на подходящ микроклимат. Разрешено е използването на обикновен аквариум или буркан.

Грундиране

Tillandsia не расте без корени и в земята. У дома растението се поставя върху стойка за цветя, телена опора, парче кора, дърво или камък. Специално за епифитите се продават специални дизайни: дърво, нарязано с пръстени, черупка, декоративни камъни.

Забележка! Не използвайте материали, покрити с боя или лак, импрегнирани със специални средства за поддръжка.

Специален дизайн за растение

Подхранване

Използват се торове, които не съдържат азот, бор, мед, цинк - те са отровни за растението. Не се разрешава използването на органични торове. Подхранването е идеално за орхидеи и бромилиумни растения. Когато използвате готов тор, намалете дозата, посочена на опаковката, 4 пъти.

Допълнителна информация! Торовете не трябва да се прилагат през периода на покой. Подхранването се разрежда във вода за напояване, която се нанася директно върху изхода на тиландсия и се напръсква с нея върху листата и стволовете. Процедурата се извършва веднъж на всеки 1,5 месеца.

Кога и как цъфти

Tillandsia атмосферно цъфти веднъж на възраст от 2-3 години, след което започва да се размножава, освобождавайки издънки и, като даде цялата сила за това, умира.

Видове цветя

Тиландсия цъфти необичайно и красиво. Първо тя пуска ухо, на което впоследствие цъфтят ярко пъпки последователно. Размерът и цветът на пъпките зависи от вида на цветето.

Невероятен цъфтеж на тиландия

Цветни форми

Пъпките на шипа цъфтят една след друга, докато избледнелите пъпки не се откъсват, тъй като изглеждат екзотично и декоративно.

Период на цъфтеж

Общото време на цъфтеж може да продължи няколко месеца. По време на периода на цъфтеж трябва да наблюдавате влажността на въздуха и състоянието на листата, да извършвате редовно пръскане, така че растението да има достатъчно сила за потомството.

Вие трябва да знаете! Растението, заедно с опората, редовно се спуска във вода, поради което е по-добре веднага да изберете надежден материал за опора, който няма бързо да се влоши от изобилието на влага.

Подрязване

Растението не изисква образуване на цветя и подрязване. Отстраняват се само изсушени или повредени листа, стъбла и цветя.

Как се умножава

След цъфтежа атмосферната тиландсия пуска децата. С тяхна помощ растението се размножава.Бебетата се отделят от стъблото на майката, когато достигнат 5 см в диаметър. Прекъснете процесите с остър нож, поръсете мястото с брашно от въглища (използвайте както дървесна пепел, така и активен въглен). Кълновете се притискат към предварително подготвената опора.

По-нататъшни грижи, както за растение за възрастни: пръскане, хранене, къпане. Според описанието бебето ще се прикрепи към подпората по-бързо, ако поставите сфагнум мъх или кокосови влакна под него. Tillandsia има 5-8 деца, което улеснява размножаването на цвете дори у дома.

Възпроизвеждане на цвете от деца

Прехвърляне

Антенните антени на растението са много деликатни и се чупят и повреждат при изключване от опората. Пресаждането на цвете на друга опора е нежелателно, тъй като когато поставяте екзотично чудо на постоянно място, трябва да помислите предварително за красива, трайна и удобна основа за тиландия.

Възможни нарастващи проблеми

Не забравяйте, че цветето идва от тропиците и изисква внимание, грижи и създаване на благоприятни микроклиматични условия. За съжаление използването на фунгициди и инсектициди е забранено. Цветето не понася въздействието на отровите и умира. По-добре е да предотвратите болестта, отколкото да я излекувате.

Вредители

На растението често се появяват ножница и паяк. Те се борят с тях чрез редовно и старателно измиване на храста. При тежки случаи е възможно да се използва сапунен разтвор.

Tillandsia сребро

Сред болестите най-често се среща листното петно. В същото време на листата първо се появяват малки прозрачни воднисти, които в крайна сметка се превръщат в кафяви петна, постепенно превземащи растението. Болното цвете се изхвърля.

Други проблеми

При отглеждане на чуждо загадъчно цвете могат да възникнат някои проблеми, например:

 • tillandsia не цъфти - може би растението няма достатъчно топлина или светлина и просто трябва да се пренареди на друг прозорец;
 • листата се усукват на спирала и върховете им изсъхват - няма достатъчно влага, графикът на пръскане трябва да се промени;
 • листата са станали меки - растението е студено, трябва да увеличите температурата в стаята;
 • няма дъщерни процеси - клонът няма достатъчно храна, трябва да се оплоди.

Тиландсия муховидна

Сортове цветя

Сред многото видове атмосферна тиландсия, следните сортове са най-адаптирани за оцеляване у дома:

 • Сребро. Розетката е удебелена, листата са тънки, нишковидни, цветята са малки червено-сини. Името е дадено на плаката върху листата, която свети със сребро на слънчева светлина.
 • Главата на Медуза. Листата са пълни, силно навити, като пипала. Цветето е ярко розово със сини пъпки, плоска форма.
 • Мухообразна. Корени изобщо няма, листата са тесни с остри върхове, листата са покрити с лек бял пух отгоре. Цветовете са малки, незабележими, жълти.
 • Тиландсия виолетовоцветна. Външно подобен на корал. Розетките са малки, до 5 см, листата са тънки, сводести, пъпките са виолетово-сини, а зелените листа обикновено стават розови по време на цъфтежа.

Ксирография на Tillandsia

 • Bootsy. Листата са широки в основата с подобни на шило върхове от изумруден цвят, преплетени и заплетени един с друг. Цветето е оребрено с розов център и лилави листенца.
 • Tillandsia sitnikovaya (Tillandsia juncea). Листата са подобни на тръстика и се събират в розетка. Цвете с лилав оттенък.
 • Tillandsia bulbosa (Tillandsia bulbosa). Листата са тънки, дълги, извити. Когато растението цъфти, горните листа стават червени и цветът придобива лавандулов оттенък.
 • Ксерографията на Tillandsia е най-големият вид. Расте до 1 м височина. Листата са сребристи, свити в краищата. По време на цъфтежа става невероятно красива: листните прицветници са ярко розови, цветните прицветници са зелено-жълти, а самото цвете е лилаво.

Атмосферните изненади на Tillandsia със своята красота и жизненост. Видовете се различават по формата и цвета на листата, размерите, нюансите.Закупувайки няколко различни сорта, можете да създадете необичайна смес, без да замърсявате ръцете си в земята. Лесно е да се грижите за растенията, основното условие е висока влажност и редовно пръскане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина