Вид хортензия Magic Fire paniculata: засаждане и грижи на открито

Hydrangea Magic Fire е декоративно растение, търсено сред градинарите, което привлича вниманието със своите красиви цветя и лекота на грижи.

Произход

В дивата природа хортензията на магическия огън може да бъде намерена на Курилските острови, в южната част на Сахалин, в Япония, както и в Китай. Трудно е да си представим, но в изброените региони растението може да достигне 10 метра.

Сортът Magic Fire е познат на повечето градинари.

Багажниците на този сорт хортензия са високо ценени за трайното бяло дърво, което местните майстори активно използват като материал за производството на всякакви занаяти.

общо описание

Hydrangea Magical Fire е храст с разперена корона, който може да достигне височина от два метра. Цветовете на растението се събират в съцветия под формата на метли с дължина около 20 см. В началото на цъфтежа венчелистчетата са бели, с течение на времето те започват да стават розови, в края на цъфтежа стават лилаво-червени. Самият процес на цъфтеж продължава от юли до септември.

Интересно. Ако хортензия Magic е засадена в кисела почва, цветът на нейните цветя ще бъде значително по-ярък.

Трансплантация на открито

За да може хортензията бързо да се вкорени след засаждане на постоянно място на растеж, е важно да направите всичко правилно.

Какво е необходимо за кацане

За да засадите хортензия Magical Fire на открито, е необходимо предварително да подготвите дупка. Размерът му трябва да бъде 60x40 cm (докато 40 cm е дълбочината). Когато засаждате няколко храста едновременно, е много важно да поддържате разстояние, за да оставите на растението достатъчно място за растеж. В тази връзка разстоянието между ямите трябва да бъде най-малко 2,5 метра.

След това трябва да подготвите необходимото градинско оборудване и можете да започнете работа по засаждане.

Избор на седалка

За да може хортензията Magic Fire да се чувства максимално комфортно на открито, трябва да бъдете особено внимателни при избора на място, където ще бъде засадено растението. Хортензията от този вид има много разклонена коренова система.

Hydrangea Magic Fire може да има цветя с различни нюанси на един и същ храст

Той е дори по-голям от диаметъра на короната. Това означава, че култури, които изискват периодично прекопаване на почвата, като зюмбюли, гладиоли или лалета, не се допускат в непосредствена близост до храста.

Хортензията Magical Fire се характеризира с непоносимост към всякакъв вид почва, която съдържа алкални съединения. Ако храст е засаден в такава почва, той или няма да цъфти, или ще умре напълно. Най-хубавото от всичко е, че вълшебните хортензии се чувстват в същите почви като розите (в кисели и слабо кисели глинести глини).

Мястото за засаждане трябва да е на полусянка, тъй като растението не понася пряка слънчева светлина. Газовото замърсяване на хортензията не е страшно, поради което при необходимост може да бъде поставено по протежение на пътищата без проблеми.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Засаждането на хортензия Magic Fire няма да бъде трудно. Описанието на процедурата предполага следните стъпки:

 1. Извадете внимателно разсада от контейнера заедно със земния буци.
 2. Поставете разсада в центъра на предварително изкопаната дупка.
 3. Покрийте с пръст.
 4. Уплътнете почвата около издънките.
 5. Поливайте разсада обилно.

  Засаждането на хортензии е много отговорен процес.

 6. Мулчирайте с торф, дървени стърготини или изгнила зеленина в слой от 5 до 7 cm.

Размножаване на хортензия

Размножаването на хортензия може да се извърши по един от следните начини:

 • резници;
 • разделяне на храста;
 • потомство;
 • наслояване;
 • семена.

Резници

Нарязването е най-лесният начин за размножаване на хортензии. Трябва да използвате зелени резници, тъй като кафявите със стъбло на лилия се вкореняват много по-зле. За да се получат разсад, се избира силна странична издънка, на която има от 4 до 6 листа. Разрезът се прави под възела под ъгъл от 45 градуса, горната част на изрезката се изрязва под ъгъл от 90 градуса.

Забележка! Вкореняването на резници се извършва в пластмасови контейнери с дупки, в смес от пясък с торфена почва в съотношение 1: 2.

След като резниците се вкоренят окончателно, те трябва да бъдат трансплантирани в отделна саксия, в която разсадът ще се отглежда до следващата пролет.

Семена

Размножаването със семена на хортензия е дълготраен процес, поради което се използва изключително рядко. Ще минат около три години от момента на засяване на семената до първия цъфтеж. Освен това този метод не е подходящ за размножаване на хибридни сортове. Най-добре се размножават вегетативно.

Чрез разделяне на храста

Този метод се използва рядко. Като правило се използва при пресаждане на храст. Всичко се прави просто: храстът е просто спретнато разделен на няколко части.

Рядко се използва дивизия на Буш.

Най-важното е, че всяка част има свое коренище. След това корените се подрязват и всеки разрез се засажда на предварително подготвено място.

Потомство

В този случай възпроизвеждането на цветето се извършва от млади издънки. Когато се използва този метод, най-важното е внимателно да се отдели издънковият израстък заедно с корена. Такива потомци не изискват отглеждане у дома. Те са достатъчно пригодени за засаждане директно в градината.

Кранове

Най-ефективно е да се използва методът на наслояване през пролетта, докато пъпките все още не са цъфнали. За да се реши проблемът, до храста се изкопават канали с дълбочина няколко сантиметра и в тях се поставят долните издънки. За да не се издигат, те се фиксират с копия или специални устройства.

До края на лятото такива завои имат време да пуснат корени и да дадат няколко млади издънки, подходящи за по-нататъшно отглеждане. През октомври бъдещите разсад се изкопават, отделят един от друг и се заровят през зимата, осигурявайки им надеждна изолация.

Допълнителна информация! През пролетта слоевете могат да бъдат засадени в земята за отглеждане.

Грижа за хортензия

За да може хортензията Magical Fire да расте успешно и да радва с цветята си възможно най-дълго, на растението трябва да се осигурят подходящи грижи.

Поливане

Липсата на влага е вредно за растението, поради което трябва да се обърне голямо внимание на поливането. Хортензията трябва да бъде особено обилно овлажнена през сухи периоди, по време на формиране на пъпки и цъфтеж.

Подхранване

Първите две години след засаждането на открито, хортензията не изисква хранене. В началото на третия сезон трябва да започнете да използвате минерални и органични торове. Минералните състави се нанасят върху почвата в началото на пролетта, преди пъпките да започнат да набъбват.

Съцветие на хортензия

Що се отнася до органичните превръзки, препоръчително е да се произвеждат през целия период на активен цъфтеж с честота 1 месец. Като тор най-добре е отварата от коприва или каша.

По време на цъфтежа

В допълнение към редовното поливане и торене, по време на периода на цъфтеж на хортензиите ще се изисква и плевене, разхлабване на дълбочина 10 сантиметра и задължително мулчиране на кореновия кръг. Последната манипулация трябва да се извърши поне три пъти през сезона.

По време на почивка

Когато хортензията започне период на покой, растението се подрязва. Изсушени съцветия, стари издънки, листа и счупени клонки подлежат на премахване. След процедурата можете да започнете подготовката за зимата.

Подготовка за зимата

Зимоустойчивостта на сорта Magic Fire е средна. Следователно не се изисква да го изолирате за зимата само при мек климат. В този случай се препоръчва храстът да се изтрие на височина около 10 cm.

Добре защитената хортензия ще оцелее и през най-студената зима

В други случаи втулките са спретнато завързани, монтирани са опори и е положен покривен материал. Като последното, филмът, смърчовите клони и лутрасил са особено ефективни. Ако зимата е особено сурова, конструкцията трябва да бъде допълнително покрита с пясък.

Ако осигурите на хортензията всички условия за комфортно съществуване, тя ще се превърне в истинска украса на градината или крайградската зона.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина