Бебе на орхидея на дръжка: примери за това как да расте и да се вкоренява

Отглеждайки орхидеи, цветарът рано или късно ще помисли как да получи потомство от тях. Има няколко начина да направите това. Въпреки това, най-ефективният в дома е получаването на бебета. Статията ще разкаже по-подробно какво трябва да се направи за това и как да се отглеждат красиви орхидеи, пълни със сила от тях.

Бебета от орхидеи

Това растение има способността да се размножава, образувайки деца. След като цветето избледнее, след известно време от спящата пъпка на стъблото му ще израстнат две малки листа. С течение на времето ще настъпи формирането на кореновата система.

Бебе орхидея

След завършване на формирането младото растение може да се отдели и засади отделно.

Описание

Използването на бебета орхидеи Phalaenopsis е най-лесният начин за размножаване на това растение у дома. Те могат да бъдат два вида:

  • отглежда се на дръжка;
  • базален.

Последните използват кореновата система на майчиното растение. Те се образуват в случаите, когато растението скоро ще престане да съществува и преди това се отказва от своята жизненост за размножаване.

За отглеждане на нов Phalaenopsis те използват тези, които растат на дръжки, след като цветята изсъхнат. Те растат от спящи пъпки. В рамките на шест месеца бебетата формират коренова система. След това те трябва да бъдат изключени и депонирани. След това кълновете трябва да се отглеждат, докато придобият сила.

Как изглеждат

Бебетата на дръжки се появяват известно време след края на цъфтежа. В някои случаи няколко от тях могат да растат. Понякога не се образуват. Трябва обаче да знаете какво да правите, ако орхидеята има бебе.

Веднага след като започнат да растат, от спящата пъпка могат да се видят зелени листа. След няколко месеца кореновата система започва да се появява. Прилича на няколко кълнове с бял цвят, всеки от които завършва със зелен остър край. Обикновено се образуват два или три от тези коренови зъби.

Забележка! Преди растенията да могат да бъдат засадени, те трябва да са с дължина 4-5 сантиметра или повече. Издънките могат да се развиват в различни посоки от багажника.

Как да отгледате бебе на дръжка

След като орхидеята избледнее, трябва да изчакате известно време. В този случай може да се окаже, че спящата пъпка се е събудила и от нея започнаха да растат зелени листа. Това предполага, че бебето от орхидея започва да расте на дръжка. За да го оформите, трябва да прекарате поне шест месеца. Понякога в такава ситуация може да порасне и друг дръжка.

Появата на листа предполага, че трябва да се осигурят подходящи грижи за по-нататъшното формиране на ново растение. За да засадите и вкорените бебето, е необходимо да осигурите формирането на кореновата система. Издънките трябва да са с дължина 4-6 сантиметра. Преди да се появят, на клона трябва да се образува сферично удебеляване, от което ще поникнат.

Примери за отрязан дръжка

Култивирането може да се извършва не само на пълноценно растение, но и на отрязан дръжка. Това е друга версия на това как една орхидея дава деца.

Пробуден бъбрек

За да направите това, от него могат да се изрежат резници с не повече от 5 сантиметра, при условие че всеки от тях има спящ бъбрек.След отделянето клонът се поставя в оранжерия, където се гледа внимателно, осигурявайки образуване и растеж.

Тази опция обикновено се използва само в случаите, когато Фаленопсис е болен и вече не е възможно да го спасите.

За отглеждане дръжката се поставя в пластмасова бутилка, чиято шийка трябва да бъде отрязана. Дълбочината му трябва да бъде такава, че растението да може да се побере удобно. Преварена и утаена вода се излива в контейнера с 2-3 сантиметра. Трябва да добавите една таблетка активен въглен.

Важно! Осигурете добро осветление за растенията. Те обаче не трябва да се поставят на пряка слънчева светлина. Ако дръжката е поставена на перваза на прозореца, тогава по време на активното слънце трябва да осигури засенчване.

Когато искате да видите спящи пъпки на клон, трябва да вземете предвид, че те може изобщо да не се събудят. В този случай те се насърчават да помогнат. Те обикновено са покрити с кора, която трябва да бъде отрязана. Това трябва да се направи внимателно. В този случай се прави кръгъл разрез с бръснач, след което кората се отстранява внимателно. Понякога за тази цел се използват пинсети.

След това се препоръчва да се смазва бъбрекът със специална стимулираща паста на основата на цитокинини. Това лечение се провежда веднъж седмично в продължение на месец.

За първоначалната поддръжка на дръжките е необходимо да се осигури температура от 25-28 градуса. Ако това не бъде направено, тогава ще расте друг дръжка.

Отделяне на бебето

Когато настъпи пробуждането на бъбреците, шията трябва редовно да се стимулира чрез смазване със състав, съдържащ торове. Това трябва да се прави два пъти седмично. Течността в контейнера трябва да се сменя ежеседмично. Когато се образува кореновата система, кълновете се отделят и се засаждат отделно.

Как да расте и корени корени

Когато пъпката се събуди, трябва да знаете как да отгледате бебе от орхидея от дръжка. За да направите това, е необходимо да му помогнете да расте корени с необходимата дължина. Има възможност за ускоряване на растежа им.

За това бебето Phalaenopsis трябва да се навлажни със стимулиращи разтвори: Kornevin или Heteroauxin. Може би за тази цел използвайте и природни средства: разтвор на мед във вода или сок от алое.

За да се подобри растежа на корените, може да се използва мъх сфагнум. Той трябва да се навлажни в разтвор на един от стимулантите и с помощта на конец да се прикрепи към бебето на мястото, където трябва да растат корените.

Забележка! Поливането трябва да се извършва ежедневно с пулверизатор. Когато корените започнат да растат, мъхът се отстранява. Ако това не бъде направено, тогава може да възникне преовлажняване.

След като корените пораснат до 4-6 см, бебето трябва да бъде отделено. Това може да стане чрез отрязване на част от дръжката с дължина няколко сантиметра заедно с кълновете.

Понякога на един клон се образуват няколко издънки. За да ги отрежете, можете да използвате остри ножици или скалпел, като внимателно отделяте бебето от дръжката на по-малко от 1 см над и под неговото местоположение.

Важно! Препоръчително е да дезинфекцирате инструментите преди употреба. За целта е достатъчно да ги потопите във вряща вода.

Сега трябва да засадите и вкорените издънките. За да направите това, препоръчително е да направите следното:

  1. Точката на рязане се смазва с въглищен прах за дезинфекция.
  2. За засаждане трябва да подготвите пластмасови бутилки с отрязан връх. Тяхната дълбочина трябва да бъде такава, че корените да се поберат свободно. В долната част са направени няколко отвора, за да се осигури дренаж.
  3. Растенията трябва да се държат във вода, така че да покрива корените. Правете това в продължение на 20 минути. Това е за да се гарантира, че те не са пресушени, когато се поставят в пластмасови саксии.
  4. Сега трябва да подготвите субстрата, в който ще растат децата на Cattleya или Phalaenopsis. Приготвя се в отделен съд. Там се поставя малко парче въглен, изсипва се натрошена кора, след което се добавя мъх сфагнум на малки парченца.
  5. След това трябва да поставите децата в пластмасови контейнери, като ги изрежете така, че дълбочината им да съвпада с кореновата система. След това субстратът се излива така, че да покрива корените.

Нарежете бебе

Когато кореновата система се развие и орхидеите пуснат корени, те могат да бъдат засадени на постоянните си места.

Грижа за бебето

Когато бебето на дръжката на Фаленопсис е изключено и засадено в пластмасова саксия, трябва да се осигурят оптимални условия за неговото развитие. За целта се покрива с полиетилен и се осигурява подходящи условия за растеж. Необходимо е да се проветрява ежедневно.

Важно! Трябва да се осигури адекватна светлина. Оптималният светлинен ден за тези растения е поне 5-6 часа. В този случай е важно те да не попадат на директни лъчи, когато слънцето е силно.

Цветята могат да бъдат премахнати от оранжерията, след като на кълновете са израснали още няколко листа. След това те могат да бъдат гледани по същия начин, както за възрастните растения.

Температура

При отглеждане в оранжерия е необходимо растенията да осигурят висока температура, която да стимулира растежа на листата и образуването на корени.

Влажност

Необходимо е да се осигури високо ниво на влага за растението.

Отглеждане в пластмасова чаша

Необходимо е обаче да не настъпи преовлажняване, тъй като това може да доведе до гниене на корените.

Поливане

Поливането трябва да бъде редовно, но не прекомерно. Най-добре се прави чрез пръскане. За поливане се препоръчва да се използва вода със стайна температура, която предварително е била сварена, охладена и настоявана.

Размножаването на орхидея от растящи деца ще ви позволи да получите жизнеспособни и красиви растения у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина