Дифенбахия - защо не можете да държите вкъщи

Дифенбахията е вечнозелено растение от семейство Ароидни, познато на мнозина, което представлява интерес за производителите на цветя. Често растението се засажда като стайно растение. Това трябва да се прави с голямо внимание, тъй като растението е отровно и може да причини значителна вреда.

Опасността от цвете за хората

Растението може да съхранява определена опасност в себе си. Ето защо е наложително да се справите с въпросите, цветето дифенбахия е опасно за хората и дали си струва да държите дифенбахията в къщата.

Дифенбахията е ярко, красиво, но опасно растение

Млечният сок на растението съдържа токсични вещества, след директен контакт с които могат да се развият изгаряния, дерматит или алергии. Ако сокът от отровно домашно растение дифенбахия попадне в очите, това неизбежно ще причини подуване на тъканите, конюнктивит или дори временна слепота. При контакт с устната лигавица се развива оток на гърлото, поради което способността да се говори временно се губи.

В някои случаи отговорът на въпроса защо дифенбахията е опасна е, че растението е изпълнено с висок алергичен риск. Алергичната реакция се изразява по същия начин, както към всеки друг дразнител. Например прах, плодове или котешка коса. Човек има хрема, кашлица, сърбеж, сълзене на очите, кожата се покрива с червени петна. Обикновено не се стига до анафилактичен шок, но в някои случаи може да се развие бронхиална астма.

Тогава цветето е отровно

В продължение на много години декоративно дърво често се засаждаше както у дома, така и в офисите, особено без да се мисли за това какво представлява дифенбахията и как е опасно за хората. Много хора сега смело продължават да отглеждат цвете на первазите си, продължавайки да се чувстват чудесно. Причината е, че растението е отровно само при пряк контакт със сока. В други случаи културата не носи никаква опасност.

В някои случаи опасността от цвете е явно преувеличена.

Интересно! В регионите, където цветето се среща в дивата природа, сокът му често се използва за направата на отрова срещу гризачи. Този вид лекарства обикновено са много ефективни.

Ако в къщата има малко дете, котка или куче, отговорът на въпроса за дифенбахията дали може да се държи у дома ще бъде по-скоро отрицателен. Ако е напълно невъзможно да се изостави растението, важно е да се спазва следното условие: вътрешното цвете трябва да се постави на място, където случайният контакт с него от деца и домашни любимци ще бъде напълно изключен.

Мерки за безопасност и първа помощ

Не е достатъчно да се разбере с какво е отровен дифенбахията. Грижите за посевите трябва да се извършват изключително с помощта на защитно оборудване - дебели гумени ръкавици. След докосване на закрито цвете се препоръчва да измиете ръцете си със сапун и вода.

Ако сокът попадне в очите, кожата или лигавицата, първото нещо, което трябва да направите, за да сведете до минимум вредния фактор, е да изплакнете засегнатата област с течаща вода възможно най-скоро. Ефектът на отровното вещество се проявява почти моментално, така че не можете да се двоумите в никакъв случай.

Трябва да се вземе предвид и почти невъзможният сценарий на отравяне - в резултат на поглъщане на листа, което може да доведе до оток на ларинкса и дори до болезнен шок. Рисковата група включва деца на възраст под три години и домашни любимци. Лошият момент при такова развитие на събитията е, че никой от горните няма да може да докладва за проблема, поради което може да не е възможно да се окаже помощ незабавно.

Ако листата на дифенбахия влязат в хранопровода, ще трябва да се извършат следните манипулации:

  • дайте на жертвата обилна топла напитка (мляко, вода или слаб разтвор на калиев перманганат);
  • осигурете приемането на сорбентен препарат за неутрализиране на опасно вещество в организма;
  • извикай линейка.

Като се има предвид всичко изброено по-горе, отговорът на въпроса за дифенбахията възможно ли е да я държите у дома, всеки решава индивидуално. Ако в апартамента живеят страдащи от алергии, малки деца, котки и кучета, трябва да бъдете особено внимателни и да сте наясно, че дифенбахията е цвете и защо е опасно.

В други случаи е достатъчно просто да следвате мерките за сигурност. Освен това това закрито цвете е много красиво и полезно по определени начини. Като зелено растение, дифенбахията активно пречиства въздуха и произвежда кислород у дома.

Интересно! Ако през деня дифенбахията почиства въздуха, то през нощта всичко е точно обратното. Растение без слънчева светлина активно произвежда въглероден диоксид. Ето защо е силно обезкуражено да поставяте големи екземпляри в стаи като спалня и детска стая.

Популярни суеверия и мистични свойства

Дифенбахията и защо е невъзможно да я държите у дома се свързва с много популярни суеверия, най-вече негативни.

Цветята на дифенбахия не са най-забележими

Според признаците растението не трябва да се отглежда предимно от жени. Дифенбахията се счита за популярно мужегон. Тя дори има други имена - Цвете на вдовица или Цвете на безбрачие. Смята се, че след появата на растение в апартамент, човек изчезва от него. Предполага се, че дифенбахията отслабва мъжката енергия и принуждава представителите на силната половина на човечеството да напуснат.

Човек може дълго да спори за това дали Дифенбахия е мужегон или не, но такова суеверие съществува и мнозина вярват в него. Въпреки това в света остават огромен брой доста проспериращи семейства, в чиито апартаменти расте това закрито цвете и които живеят добре, без да изпитват никакви проблеми.

Тези, които са загрижени за паричния проблем, може да се интересуват да знаят, че дифенбахията допринася за възникването на финансови затруднения. Въпреки това е вероятно такава народна измислица да е свързана по някакъв начин с напускането на мъж от семейството.

Някои държат цветето в къщата като нещо като естествен барометър. Растението предвижда появата на продължителни валежи: обилен снеговалеж или продължителни дъждове и започва да „плаче“, освобождавайки се от излишната влага, която може да бъде разрушителна за него.

Интересно! Разцветът на дифенбахия трае само няколко дни. Препоръчително е да отрежете цветята веднага след появата им, така че растението да не губи силата си и да не започва да хвърля красива зеленина.

Възможно ли е да се отглежда дифенбахия у дома

Няма еднозначен отговор на въпроса: защо дифенбахията не може да се съхранява у дома. Освен това е напълно допустимо да държите цвете в апартамент. Само това трябва да правят хора, които са спретнати, които нямат деца и животни и които не вярват в суеверията.

Ако храстът е осигурен с прилични условия и подходящи грижи, той няма да създаде никакви проблеми и ще зарадва окото със своята ярка и красива зеленина за дълго време.

Дифенбахия: музей или не

Въпреки че е общоприето, че дифенбахията намалява мъжката енергия и кара мъжа да се чувства зле, няма убедителен аргумент за обективността на такова убеждение. Вероятно представителите на красивата половина на човечеството просто оправдават своите неуспехи на личния фронт с присъствието на това цвете в апартамента.

Суеверието, че дифенбахията плаши мъжете, е много често

Дифенбахия цъфна: признаци

Има суеверия, които се отнасят до необичайните условия на растението. Например, ако дифенбахията цъфти (което се случва изключително рядко у дома), това предупреждава, че в близко бъдеще енергийната атмосфера в семейството ще се влоши значително.

Този знак се дължи до голяма степен на факта, че след цъфтежа растението най-често хвърля листата си. Мнозина са сигурни, че цветето абсорбира отрицателна енергия, след което умира. Всъщност това е нормален биологичен процес, след известно време храстът ще възвърне силата си и ще придобие нови свежи листа.

Интересни и полезни свойства

Въпреки преобладаващо негативната репутация на дифенбахия и причините, поради които не трябва да я държите у дома, цветето е добро, красиво и има много положителни характеристики.

Дифенбахията има повече ползи, отколкото вреда

Това са следните точки:

  • естетическа привлекателност на растението;
  • пречистване и филтриране на въздуха;
  • дезинфекция и антисептичен въздух;
  • подобряване на химичния състав на въздуха.

Като се имат предвид изброените полезни качества на цвете, препоръчително е да се отглежда дифенбахия в офиси, в промишлени предприятия и на многолюдни места.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина