Дифенбахия - видове, как цъфти, отровна ли е или не

Дифенбахията се превърна в едно от най-често срещаните стайни растения благодарение на голямата си зеленина с богати контрастни шарки. Това многогодишно растение е родно в Карибите и тропическата Южна Америка, особено в Бразилия. Сортовете дифенбахия могат да бъдат намерени сред стайни цветя или като декоративни растения в тропическите паркове и градини.

Растението получи името си в чест на Й. Дифенбах (1796-1863), който служи като главен градинар във Виена, който отговаряше за градините на кралския дворец на Шьонбрун.

Как изглежда растението дифенбахия?

Дифенбахията е вечнозелена многогодишна билка, растяща в големи храсти. В естествената си среда той има височина от 50 см до два метра, в зависимост от вида. Най-правите, удебелени стъбла при по-старите растения често са листни само в горната част. С отпадането на долните листа стъблото на тръстиката става видимо, но загубата на листа не е признак на заболяване.

Дифенбахия в природата

Обикновено подредени в спирала, листата могат да бъдат ясно разделени на листна листка и дръжка, имат овално-продълговата форма с дължина до 30 см. Цветът има невероятен цвят на листата: зелен с петна от кремаво или бяло, боядисани на точки или в мраморни шарки.

Как цъфти дифенбахията

Вкъщи дифенбахията цъфти много рядко. Ако цъфти, това се случва през април - началото на май. Имайтетова растение уникален вид цвете. Прилича на кочан с жълто-бели или кремаво оцветени цветя, покрити със сиво-зелен воал. Мъжките цветя са близо до върха на ухото, женските цветя се появяват в основата, те се опрашват от насекоми. Ако е настъпило опрашване и плодът се развие, изглежда като зрънце. Цъфтежът продължава около седмица, след което воалът изсъхва, въпреки че цветето е все още отдолу.

Цвете дифенбахия

Опитните цветари предпочитат да се отърват от пъпките на растението, тъй като те, отнемайки микроелементите, необходими за развитието, отслабват цветето му и растението започва да губи листа.

Видове и описание на дифенбахия

Много видове дифенбахия имат големи овални листа. Цветът на листата е от светло до тъмно зелено с петна, точки, ивици. Именно благодарение на листата цветето е толкова ценено от цветарите и се отглежда повече от 150 години. Дифенбахията расте като храст или има дървовиден ствол. Това зависи от сортовата и видовата му принадлежност. Най-честите гости сред домашно отглежданите цветя са следните видове дифенбахия.

Камила

Dieffenbachia Camilla е една от най-известните разновидности на dieffenbachia. Листата са дебели и широки, с кремообразни и тъмнозелени ивици. С узряването на растението контрастът със зелените ръбове на листа се изглажда. Този буен храст се развива бързо у дома, но не достига значителна височина. Нов лист расте в рамките на една седмица. Този вид цвете не цъфти дори при добри грижи у дома. Най-доброто място, където Камила ще се чувства добре, е в сенчестия ъгъл във проветриво помещение, но растението не обича течения. Камила се нуждае от добре дренирана почва.

Помня! Листата на Camilla dieffenbachia са токсични, което може да повлияе на здравето на домашните любимци, решили да опитат растението.

Компактен

Dieffenbfhya Compacta е непретенциозно растение, поради което е популярно в домовете и офисите. Неговите цветни, големи бели листа на вертикални стъбла украсяват това растение. Обикновено компактът има височина от 90 до 180 см, а разпространението на храста е от 30 до 100 см. Отделните листа могат да бъдат дълги 45 см и широки 30 см.

Компактен

Смесват

Dieffenbachia Mix в естествени условия може да се наблюдава в субтропичния климат на Южна и Централна Америка. У дома това цвете изглежда като храст с височина до 65 см. Сместа се чувства нормално както в къщи, така и в офис помещения, реагира добре на достатъчно количество естествена светлина.

Внимание! Листата на растението са светлозелени на цвят със странни шарки. Външният вид на Mix е много подобен на Leopold Dieffenbachia, един от най-декоративните сортове, отглеждани у дома.

Рефлектор

Dieffenbachia Reflector се нарича растение тигър поради интересните си камуфлажни цветове. Известен е с разнообразието си от цветове на листата и с пречистващия въздуха ефект. Сортът Reflector има големи, светлозелени листа с тъмни петна, които ги карат да се открояват ясно във вътрешността на къщата. Расте добре в помещения, където минималната температура на въздуха е + 17 ° C. Максималната височина на растението е до 90 см.

Чувства се добре както на прозореца, така и на места с по-малко слънчева светлина. През лятото трябва да избягвате пряката слънчева светлина, която може да изгори листата през стъклото. Грижата за цвете дифенбахия у дома е проста. Достатъчно е да го поливате веднъж седмично, за да предотвратите загниването на корените от излишната влага.

Dieffenbachia Reflector

Тропически сняг

Атрактивно вътрешно декоративно широколистно растение - Dieffenbachia Tropic Snow. Това е светлолюбив сорт цветя, но расте добре в сенчести зони на стаята, особено през лятото. Има височина повече от метър. Ако стъблото на растението расте строго вертикално, има достатъчно светлина. Ако багажникът има дори минимален наклон, няма достатъчно светлина. Флористи препоръчват да завъртите растението на 180 °, така че короната да има равномерна форма.

Пропорционалните, гребеновидни листа се държат на къси стъбла и имат оригинален модел. Растението обича поливането през целия вегетационен период. Почвата трябва да изсъхне поне 3 дни, за да не изгният корените от излишната влага. През зимата трябва да поливате дифенбахия по-рядко, с утаена мека вода без хлор и флуор.

Тропически сняг

Листата на дифенбахия трябва да се поддържат чисти, избърсвани с влажна кърпа или без прах под душа. Tropic Snow не обича течения. Оптималната температура през зимата трябва да бъде над + 15 ° C. Флористи препоръчват засаждането и размножаването на растението през пролетта.

Внимание! Растението е токсично, дразни кожата и очите. След като работите с него, трябва добре да измиете ръцете си, въпреки факта, че е направено в градински ръкавици.

Очарователно

Видът на тази дифенбахия е дървовиден. Има месесто стъбло и големи елипсовидни листа със заострен край. Дължината им може да достигне 50 см. Листата са наситено зелени с бели ивици и жилки. Този тип е устойчив на сянка и устойчив на неблагоприятни условия.

Очарователно

Везувий

Този тип дифенбахия не се представя за декоративен, но се възползва от прочистването на въздуха от токсини. Както всички видове от това растение, сокът му е отровен. Поради това Везувий не се препоръчва да се съхранява в детски заведения. Цветето не обича внезапните застудявания и течения, има нужда от редовно поливане и резитба. Цъфтежът е рядък.

Сегина

Dieffenbachia Seguina е тревисто растение, произхождащо от Карибите. Култивира се като външно декоративно растение. Стъблата са високи 1,5 м.Генетичното разнообразие е сравнително високо в сравнение с други видове дифенбахия. Цветето може да цъфти в естествени условия от март до септември, тъй като се опрашва от бръмбари.

Зелена магия

Хибридната Dieffenbachia Green Magic има храстовидна форма с компактни размери. Произвежда се от сорта Oersted.

Забелязан

Петнистата дифенбахия понякога се нарича боядисана поради цвета на листата, които приличат на модели с различни форми и размери. Това е дървовидна култура с мощно стъбло. Вирее до около 1 метър височина. Листата са с размер 40x10 см. Тази дифенбахия цъфти и има зрели оранжеви плодове. Неговото петно ​​по листата е подобно на петнистите сортове Dieffenbachia Mars.

Забелязан

Зелено

Бързо растящото зелено дифенбахия има доста големи листа. Изглежда страхотно в интериора и почиства въздуха от токсини. Добре е да имате такова цвете в офиси, разположени в екологично замърсени райони на града. Изисква редовно пръскане или измиване на листа. Поливането трябва да бъде умерено, така че почвата да има време да изсъхне.

Дифенбахия: отровен за хората или не

Растението се счита за токсично. Към днешна дата точният състав на отровата не е определен. Известно е обаче, че следните активни съставки присъстват в цветния сок: калциев оксалат, оксалова киселина, сапонини, протеолитични ензими, цианогенни гликозиди, алкалоиди и стягащи вещества. Когато работите с дифенбахия: при презасаждане, подрязване на листа, изтриване на прах, трябва да вземете предпазни мерки. Това не означава, че цветето има вредно въздействие върху човек, но небрежното боравене с него може да доведе до нежелани последици - отравяне. Ако в къщата има малки деца, препоръчително е да не купувате това цвете.

Подрязване на дифенбахия

Дифенбахията вреди на хората

Опасно е да докосвате растението - отварят се стрелкови клетки, от които се изхвърля сок с токсини. Това може да увреди кожата и очите. Контактът на кожата с лилав сок може да причини дразнене. Ако сокът попадне в очите, той изгаря конюнктивата. Ако отровата се погълне, се появяват симптоми като парене, подуване и зачервяване на езика и лигавиците. Поради увеличеното производство на слюнка и подуване на езика, болните хора трудно преглъщат и говорят. В най-лошия случай отравянето причинява диария, гадене, сърдечни аритмии, парализа и сънливост.

Подобно на дифенбахия цвете

Сред стайни цветя можете да намерите вечнозелени тревисти растения, много подобни на дифенбахия - аглаонема. Външно сходство се наблюдава при големи, красиви листа. И двата вида принадлежат към семейство Aroid. Разликата се наблюдава в структурата на тези растения. При аглаонема апикалната корона е оформена от листа с къси дръжки. Формата на листата е яйцевидна, листът е кожест на допир.

Аглаонема

Разнообразието от видове дифенбахия ви позволява да изберете образец за разплод у дома с желаните параметри и цвят. Тези екземпляри, които са непретенциозни към условията на "живот", значително опростяват грижите им.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина