Дипломи (мандевил) - отглеждане и грижа у дома

Дипладемията все още рядко се среща при производителите на цветя поради факта, че все още е малко известна. Цветето има декоративен вид и нежни грациозни цветя, които плътно обсипват растителния храст. Това цвете е дошло от тропически гори, следователно, изисква внимателно внимание и качествени грижи.

Мандевил-диплодения - кралицата на вътрешните лиани

Дипладемията е известна още като Мандевил. Това се случи, защото те бяха едновременно и независимо открити от двама различни учени. Първоначално се смяташе, че това са две различни растения, след това те са подредили объркването и са ги обединили в един род, но имената на това растение все още имат две.

Дипломи у дома

Това декоративно растение принадлежи към семейство кутрови. Централна и Южна Америка се счита за негова родина. Известни са повече от 40 вида Mandeville. В зависимост от условията на отглеждане диплодезията може да прерасне в цъфтящ храст или да се превърне в декоративна разклоняваща се лоза.

Стъблата на цъфтящите лози могат да растат до 4 м. Листата са плътни, лъскави и леко удължени, те са тъмнозелени на цвят. Цветята могат да се различават по цвят от бял до червен. Те се състоят от пет големи венчелистчета, подредени във форма на конус.

На една лиана могат да растат до петдесет цветя. Размерът на всеки от тях е 5-12 см. След цъфтежа цветето живее поне 14 дни. Някои разновидности на дипладения имат приятен аромат.

Трябва да се помни, че това растение, макар и много красиво, все пак е отровно. Сокът е опасен за него. Поради това не трябва да се използва в домове, където живеят домашни любимци или малки деца.

Дипладения хлабава

Използва се като вътрешно или градинско цвете. Цветята създават приятен аромат. Дължината на стъблата достига 4 м. Листата със зеленикаво-сивкав цвят са дълги до 15 см. Размерът на цветовете е 5 см. Те са бели или кремави на цвят.

Забележка! Този сорт се характеризира с добра устойчивост на замръзване. Когато се отглежда в градината, тя хвърля листа в студено време. Когато се използва у дома през периода на покой, тази лоза става зелена.

Боливийски дипломатически

Тази лоза с тънко розово стъбло и малки листа (дълги до 4 см) има красиви розови цветя. Те растат под формата на съцветия от 5-8 парчета.

Дипломи: домашни грижи

Mandeville, Diplomacy е кралицата на закритите лозя, но само правилната грижа ще ви позволи да видите луксозен тропически цъфтеж.

Изборът на почва за дипладиния

Необходимо е да се подготви почвата, която ще бъде рохкава и може лесно да пропуска вода и въздух за корените на растението. За да се осигури това, в земята се смесват пясък или малки трохи червена тухла.

Почвата задължително трябва да съдържа плодороден слой. В това си качество може да се използва хумус, почва от оранжерия или такава, в която преди това са се отглеждали краставици. Допустимо е да закупите закупена почва за диплома.

Луксозни тропически цветя

Режим на поливане и хранене

В диво местообитание дипломацията расте в тропическа гора. Следователно за нея е важно да осигури подобни условия, където ще расте. За да се осигури постоянна влажност на въздуха, е необходимо да се пръска редовно дипладерът. Можете също да го поставите в палет с малко количество навлажнен чакъл. Докато изсъхва, постоянно се добавя малко вода. Това е особено важно да се направи в периода, който започва с отварянето на пъпките и завършва с отпадане на венчелистчетата на диплофенацията.

Важно! Когато тази лоза цъфти, тя се нуждае от поливане, което трябва да се случва два пъти седмично. Веднага след като горните 2 см от почвата изсъхнат, е необходимо отново да се добави дипломиране на влагата.

Тази лоза е много взискателна към качеството на водата, която получава. За тази цел се изисква да се използва само филтрирана, преварена и охладена вода.

Мандевил обича да има минимално съдържание на вар във водата. Ако събирате вода от дъжда за напояване, тогава тя е много подходяща за дипладения. Това обаче ще бъде само ако водата се събира от селските райони.

През зимата растението също се нуждае от поливане, но идва времето за това, при условие че почвата е напълно суха след предишното овлажняване и след това са изминали още три дни.

Може да се използва овлажнител за осигуряване на подходящ въздух за растението. Препоръчително е процентът да е 70%.

Важно! В естествени условия лианата расте в кисели почви. Затова се препоръчва да добавите малко лимонов сок или оцет към водата. В последния случай миризмата трябва да изчезне преди употреба.

Това растение се нуждае от подхранване през пролетния и есенния период. По това време е необходимо да оплодите цветето 4 пъти месечно. Всеки сложен тор за цветя е подходящ за дипладения. Трябва да се има предвид, че азотните торове насърчават растежа на листата и стъблото, а калиевите и фосфорните торове насърчават образуването на цветя.

Изисквания за осветяване на мястото

Това растение предпочита добра светлина, но не понася пряка слънчева светлина. Добър вариант за дипломиране би било сенчесто място по време на слънчев ден.

Препоръчително е да изберете източната страна на апартамента за отглеждане на цвете. През топлия сезон дипломатическото семейство ще се чувства комфортно на балкона.

Цветя на балкона

Дипломи: отглеждане и грижа за градината

Ако цветар е започнал това растение в дома си, той трябва да помни, че грижата за дипломата трябва да бъде внимателна и навременна.

Прието е растението да се реже през октомври и ноември. В този случай е необходимо внимателно да се изследва растението и всички стари клони трябва да бъдат премахнати. Цветята в градината растат активно само на млади издънки.

Важно! Трябва да обърнете внимание на стари издънки, които не са се разклонили. Те трябва да бъдат съкратени с 2/3 от първоначалната им дължина. За тези, които вече са разклонени, трябва да режете след вилицата. В този случай отрежете половината или една трета от останалата част от клоните.

Отглеждането и грижата за дипладенията у дома предполага, че резитбата е важна не само за осигуряване на растежа на растенията, но и за формиране на красив храст.

Трябва да се помни, че сокът от това растение е отровен. Следователно цялата работа с него трябва да се извършва с ръкавици.

Необходимо е да се отглежда лоза с помощта на опора. Препоръчително е височината му да е един и половина пъти по-висока от растението за възрастни.

Засаждане в саксии

Това ампелно растение ще изглежда красиво, ако се отглежда в висяща сеялка. Трябва да се трансплантира поне веднъж на две години.

Ако през пролетта забележите, че корените преминават през дренажните отвори, тогава е време да преместите цветето в нова сеялка. Ако корените не стърчат, тогава трансплантацията тази година не е необходима.

За засаждане трябва да подготвите подходяща почва за саксии. Той трябва да се състои от хумус, листна пръст, пясък, торф и тревна площ. Най-доброто време за засаждане на диплома е пролетта.

Дипломи по ландшафтен дизайн

Температурен режим

През сезона пролет / лято най-комфортната температура за растението ще бъде 25 ° C или по-висока. През зимата се препоръчва да се поддържа при 15 ° C.

През лятото е важно да осигурите на цветето вентилация. За да го направи, той се извежда на балкона или се поставя до къщата, ако е възможно. Трябва да се помни, че слънчевите лъчи, удрящи листата, могат да причинят изгаряния. Ето защо е важно да се осигури засенчване на растението в такъв момент.

Ако дипломатическо семейство расте в апартамент, тя трябва да организира редовна вентилация. В този случай е необходимо да се изключи възможността за течения.

Топлината играе важна роля в грижите за цветето диплодена. Колкото повече е, толкова по-сочни и ярки са цветята, толкова по-активно се развива тази лоза.

Тъй като светлата част от денонощието през зимата е много по-кратка, растението започва да заспива. По това време за комфортното му съществуване ще е необходима по-ниска температура. Трябва обаче да се внимава температурата на въздуха да не падне под 13 ° C.

Дипломи: болести и вредители

Твърде много влага може да причини загниване на корените. Това не бива да се допуска. Поливането трябва да е обилно, но не прекомерно. Най-подходящото време за овлажняване идва, когато външният слой на почвата, в който е засадена тази лоза, започне да изсъхва.

Жива ограда

Защо дипломацията не цъфти

Когато диплопията расте в къщата, отглеждането и грижите са необходими съгласно всички правила, в противен случай няма да бъде възможно да се постигне цъфтеж.

Въпреки че е възможно това растение да бъде засадено на открито, трябва да се има предвид, че то е много уязвимо на ниски температури. Когато възникне въпросът защо диплофенията не цъфти, един от отговорите може да е твърде ниска температура.

Как да накарате диплопия да цъфти у дома

Може да се случи така, че това растение изобщо не дава цветя. В този случай може да се приеме, че му липсват хранителните вещества, получени при хранене. Може да накара да цъфти, ако растението се грижи правилно.

Понякога причината е, че растението се нуждае от повече светлина. В този случай е важно да избягвате пряката слънчева светлина.

Защо листата на диплоденията пожълтяват и падат

Понякога можете да видите, че листата пожълтяват и се извиват, а след това изсъхват и падат. Причината за това може да е излишното поливане. Прекомерната влага причинява болести по растенията.

Ако лозата замръзне през зимата, това също може да доведе до пожълтяване и падане на листата.

При нападение от вредители ще трябва да приложите подходящите инсектициди.

Забележка! Понякога листата се ронят интензивно, когато са нарушени основните правила за грижи. Лошото поливане, недостатъчното хранене и твърде сухият въздух обикновено могат да бъдат причината.

Дипломи: репродукция

Дипладенията може да се размножава с помощта на семена или резници.

За засаждане на семена температурата на въздуха трябва да бъде най-малко 29 ° C. Почвата трябва да е рохкава и леко кисела. Овлажнява се, но не прекомерно. Осигурете обилно, но разсеяно осветление.

Покълването на семената може да продължи до четири месеца. Отглеждането от семена е много по-трудоемко, отколкото използването на резници за тази цел.

Дипломатическо цвете

Размножаване чрез резници

За размножаване на диплопия чрез резници, трябва да отрежете издънките на лозите през пролетта или лятото. В първия случай те ще бъдат все още зелени, вече лигнифицирани през лятото.

Всяко рязане трябва да има един стволов възел, 3-5 листа. Клонките, за да се размножи цвете, трябва да се отрежат под остър ъгъл и да се третират със стимулатор на растежа.

След това трябва да ги засадите в земята. Почвената смес за отглеждане трябва да се състои от торф, пясък и сфагнум.

Покрийте дръжката с торба или чаша (например обърнат буркан) и поставете на място, където може да се поддържа температура от 25 ° C. В този случай целофанът трябва да бъде отстранен за известно време, за да се проведе проветряване.

След като измине месец или половина, ще настъпи вкореняване.

Дипладенията е красиво декоративно растение. За него обаче трябва да се грижи правилно. Ако се направи правилно, това растение ще радва производителя със своята красота в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина