Dizigoteka: домашни грижи и основни сортове

Dizigoteka е с произход от Океания и Австралия. Това цвете рядко се избира за домашно отглеждане. Някои производители позиционират дизиготеката като капризно растение, други не я смятат за ярка и запомняща се. Много хора просто не знаят нищо за това красиво растение. Цветето дизиготека обаче може да служи като отлична декорация за дом или офис.

Основни видове

Dizigoteka е елегантен вечнозелен храст. Има назъбени, назъбени листа. Повечето от тях са по-скоро кафяво-черни, отколкото зелени.

Как изглежда дизиготека

При някои сортове цветът им е медночервен. Dizigoteka има 17 вида.

Dizigoteka Elegantissima

Този вид е дървовиден разклоняващ се храст. Домашните грижи за дизиготека Elegantissima трябва да бъдат задълбочени. Листата на това растение са сложни, палмови с дълги дръжки. Броят на тъмнозелените листа, произлизащи от една точка, е 4-11.

Листата са удължени, удължени, с назъбени ръбове. Dizigoteca Elegantissima има малки цветя. Те се събират в съцветия от чадърен тип. При този вид животновъдите са отглеждали сортове с листа, които имат различни форми и цветове.

Dizigoteka Bianca

При Bianca dizigoteca листата са разделени на три части. Повърхността има тъмно зелен цвят, бели ръбове, осеяна е с лилави ивици.

Грациозен

Дизиготеката грациозна на височина достига 2 метра. Той се различава от другите видове по това, че е слабо храстовиден. Има нежни издълбани листа, които са особено красиви. В чадъра има 10-11 листа. Дължината им може да бъде до 30 сантиметра.

Dizigoteka елегантен

Това растение расте много бавно и може да отнеме много години.

Кастор

Листата на този вид имат три дяла. Тяхната дължина достига девет, ширината е един и половина сантиметра. Краищата са със заоблени зъби. По повърхността на листата преминават леки ивици.

Дизиготека Керхова

Растението дизиготека от този вид има по-широки листа. Бушът расте бавно, но е в състояние да се храсти добре. Възрастните представители могат да достигнат височина от 140 сантиметра.

Домашни грижи

Когато отглеждате това растение, трябва постоянно да помните, че храстът е болен поради внезапни промени в температурата или течение.

Растенията се продават в саксии, пълни с торфени чипове. Обикновено във всеки от тях се засаждат по три кълна. След закупуването на дизиготеката, домашните грижи започват с факта, че тя трябва да бъде трансплантирана. Най-добрият вариант би бил да вземете смес за саксии, предназначена за драцена и алоказия. Важно е почвата да е не само хранителна, но и рохкава, позволявайки на водата и въздуха да текат добре към корените.

Важно! Трябва да се внимава да се изключи възможността за преовлажняване на корените, което може да доведе до тяхното гниене, заболяване и смърт на растението. За тази цел добавете въглен или експандирана глина към земята.

Поливане

Необходимо е поливането да е редовно. Не трябва да бъде в изобилие, за да се избегне преовлажняване на корените. В противен случай растението ще започне да вкисва и да боли. Най-лесният начин да определите кога да поливате е да погледнете горния слой на почвата. Ако е сухо, значи времето за ново поливане вече е дошло.

За да овлажните растението, можете да използвате дъждовна вода или вода, вливана от мрежата. Температурата му трябва да е малко над стайната.

През лятото растението се нуждае от по-интензивно поливане, през зимата трябва да се намали. Ако растението започне интензивно да отделя листата си, това означава, че то не получава достатъчно влага и поливането трябва да се увеличи.

Температура

Дизиготека е топлолюбиво растение. Стайната температура я устройва добре. Температурният диапазон от +18 до +28 градуса е удобен за нея. Ако през зимния период е твърде студено (под +18 градуса), тогава растението може да започне да хвърля листата си.

В случай, че стане твърде горещо, върховете на листата ще започнат да изсъхват и да се свиват. Важно е да не се допускат резки промени в температурата - растението не ги понася добре.

Влажност

Важно! Това растение е пригодено за живот при условия на висока влажност. За да го поддържате у дома, се препоръчва редовно да пръскате листата с топла вода.

Също така се препоръчва да поставите палета с мокра експандирана глина или камъчета в непосредствена близост до растението. Повърхността на почвата може да бъде покрита с влажен мъх.

Подрязване

Това растение, докато расте, губи долните си клони и расте нагоре. Ако изобщо не режете, тогава дизиготеката ще наподобява палмово дърво.

Листа Dizigotek

За да може храстът да расте по-бързо и равномерно да запълни обема, растението се нуждае от формираща резитба. Тази процедура се извършва в началото на пролетта. Ако отрежете растението, от основата на ствола ще започнат да растат нови издънки.

Осветление

Dizigoteka обича обилната, но разсеяна светлина. Светлината трябва да бъде от постоянен източник. Ако е твърде тъмно за растението, това може да доведе до факта, че листата ще отпаднат. Минималната дневна светлина е 10-12 часа. През зимата продължителността му е недостатъчна. За да се компенсира това, е необходимо да се осигури на растението светлина от фитолампата.

Не се препоръчва през лятото да оставяте дизиготеката навън За това той не е адаптиран. Растението ще може да расте добре само ако е на закрито.

Интензивната жега през лятото може да повлияе неблагоприятно на здравето на храста.

Подхранване

Когато растението расте интензивно, се изисква да го подхранвате два пъти през всеки месец.

Блум

Dizigoteka добре приема тор, който се разрежда във вода.

Трансплантация на растения

Според описанието необходимостта от трансплантация на растение се появява на всеки 2-3 години. За това трябва да се подготви нова почва. Възрастните растения се трансплантират в контейнер със същия размер. Ако се трансплантират млади растения, тогава е необходимо новата саксия да е по-голяма от старата.

При извършване на процедурата по трансплантация трябва да се обърне специално внимание на внимателното боравене с корените. След като растението бъде извадено от предишния контейнер, почвата леко се отлепва от корените и се навлажнява с вода. Когато растението се трансплантира, то се полива.

Проблеми в нарушение на селскостопанската технология

Ако възникнат проблеми по време на отглеждането, в повечето случаи това се случва при нарушаване на правилата за грижа за дизигота. Следват препоръки за това какво да се прави в такива случаи:

  1. Има масивно падане на листа. Може да има няколко причини: лошо или твърде обилно поливане, наличие на силни течения. Друга причина може да е да преместите пота на друго място.
  2. Листата изсъхват. В този случай, за да се грижите за тях, трябва да направите поливането по-често и да увеличите влажността на въздуха.
  3. Ако листата изсъхнат, това означава, че растението е твърде горещо.
  4. Листата са сухи и чупливи. Това може да се коригира, като се напръскат с вода.
  5. Ако цветът на листните плочи се е променил и те са потъмнели, това показва проблеми, свързани със състава на почвата.Причината може да е, че почвата е солена, твърде кисела или недостатъчно рохкава.
  6. По листата могат да се видят бели петна, когато се използва твърда вода.
  7. Ако дизиготеката расте твърде бавно, тогава причината е липсата на светлина или използването на твърде голяма саксия за храста.

За да може дизиготеката да расте добре, трябва внимателно да следвате правилата за грижи.

Опции за разплод

За размножаване на дизиготеката се използват семена или резници.

Семена

За да растете от семена, използвайте пластмасови съдове, пълни със специален субстрат. Приготвя се от торф и пясък, взети еднакво. Контейнерите трябва да бъдат покрити с фолио и да се осигури необходимото ниво на влажност и температура.

Отглеждане от семена

Кълновете трябва да се проветряват ежедневно, увеличавайки времето все повече и повече. Когато покълнат, те се засаждат на постоянно място.

Резници

Посадъчният материал се взема от върховете на храста. Резниците се вкореняват само ако се използват фитохормони.

Посадъчният материал се засажда в специално подготвен субстрат. По време на отглеждането трябва да се осигури отопление. Отгоре резниците са покрити с найлоново фолио.

Има и друг вариант за вкореняване на резници. За целта използвайте преварена вода, в която се разтваря активен въглен. Появата на корени по време на покълване на резници се очаква в рамките на 3-4 месеца.

Растението дизиготека е много декоративно, способно да украси дом или офис с грациозна зеленина. Когато го отглеждате, трябва да знаете правилата за грижи и да ги спазвате.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина