Драцена - развъждане у дома

Драцената е изключително популярна сред производителите на цветя. Също така е отличен вариант за подарък за специален повод или среща. С малко усилия и разходи за отглеждане и грижи, растението може да разкраси всеки дом. Не е толкова трудно да се размножава драцена у дома, важно е да се спазват някои правила и нюанси. Дори начинаещите могат да се справят с процедурата.

Размножаване на драцена у дома

Как се размножава драцената? Опитните производители на цветя декларират с увереност, че в закрити условия не цъфти и почти не образува странични издънки, поради което тези методи за размножаване са категорично неподходящи. Кореневите издънки също се появяват в изключителни случаи. Има обаче и други успешни начини за получаване на ново растение.

Апикални резници

Как да се размножава драцена с апикални резници? Ако производител има дърво, което е загубило предишната си привлекателност, тогава има отлична възможност да го актуализирате и да получите нова палма. За да направите това, ще трябва внимателно да отрежете листната апикална дръжка заедно с част от стъблото.

Внимание! По-добре е, ако дължината на отрязания ствол до долния лист на короната е 15 до 18 cm.

Вкореняването на апикалното рязане се извършва както във вода, така и в хранителен субстрат.

Стъблото се почиства от стара зеленина, след което резниците се оставят да изсъхнат за няколко часа, оставяйки го в стайни условия. Процесът на вкореняване на драцената успешно протича в следните среди:

  • чиста питейна вода с добавяне на малко количество въглища и всякакъв стимулант за образуване на корени;
  • смес от торф, речен пясък и натрошени въглища;
  • перлит;
  • вермикулит;
  • закупен в магазина грунд за палми или специално за драцена.

Процесът на вкореняване протича в парникови условия. Драцената, размножаването у дома, което не създава трудности дори за начинаещи, образува корен за дълго време.

Внимание! Драцената не обича преовлажняването на почвата, така че трябва постоянно да следите нивото на влага.

Температурата се поддържа на + 20-22 ° C. Поливането се извършва много внимателно, като постоянно се следи състоянието на почвата. Невъзможно е да се позволи не само прекомерната му влага, но и изсъхване.

Стъблото с кореновата система, останало след прибиране на резника, се покрива с торба и също се поставя в топло помещение, като периодично се поръсва и полива. Месец по-късно върху него ще се събудят странични пъпки, от които ще поникнат нови издънки. За да се отглежда здраво растение, е необходимо не само да му се осигурят подходящи грижи, но и да се спазват санитарните стандарти, да се извършват периодични обработки с фунгициди и инсектициди.

Стъблени резници

Как правилно да размножавате драцена у дома, като използвате стъблени резници? Ако след подрязване на клон с връх остане твърде дълъг гол пън, тогава можете да го използвате като материал за размножаване. Този метод се характеризира като надежден и се използва, когато корените на цветето са здрави, а горната част е изгнила или суха по някаква причина. Важно е да запомните, че може да се присажда само висококачествен и здравословен материал, който няма признаци на гниене или сериозни заболявания.

Стъблените резници се коренят както вертикално, така и хоризонтално

Внимание! Стъблото се нарязва на парчета с дължина от 10 до 15 см, така че разрезът да се намира точно на мястото на предишното закрепване на листа.

Как може да се вкорени драцената? На места с порязвания, отлепване на тъканта, наличие на мръсотия или неравности са неприемливи. Процесът на вкореняване се извършва в парникови условия, издънките могат да бъдат разположени както вертикално, така и хоризонтално. В последния случай те леко се притискат във влажната почва. Ако по време на вкореняването на апикалните резници се образуват само корени, тогава по време на размножаването на драцената страничните пъпки се събуждат със стъблени резници и дават нови издънки. Кореновата система е в състояние да се формира за 1,5 месеца, кълновете се появяват след още 1 месец.

Именно резниците са най-разпространеният метод за размножаване на драцени, който е доверен и популярен сред производителите на цветя.

Въздушно наслояване

Размножаването с въздушни слоеве се използва, когато цветето е все още с малки размери и не е възможно да се получат резници от него. На мястото, където листът е бил на ствола на драцената, трябва да направите спретнато плитко изрязване приблизително до средата на багажника.

Внимание! За да се предотврати обрастването на разреза, в него се вкарва клечка за зъби или обикновена клечка.

След 1-1,5 месеца след създаването на въздушен слой, можете да получите ново растение

На мястото на разреза багажникът се увива с мъх сфагнум и се увива в найлонов плик. Повтаряйте мъха периодично с пръскачка, за да предотвратите изсъхването му. Когато корените станат видими през сфагнума, филмът се отвива и младият разсад се отрязва от майчиното растение. Един прост метод дава възможност да се получи ново дърво без много риск.

Семена

Малко вероятно е да получите семена от драцена у дома, но ако по някакъв начин сте успели да ги получите, тогава можете да започнете да засаждате. Тази техника често се използва от тези, които искат да засадят палми за продажба.

На първо място, семената се почистват от остатъците на плода, след което се накисват за известно време в стимулатор за образуване на корени. Семената се оставят да изсъхнат малко, след това се поставят на повърхността на мокра смес от торф и пясък, след това леко се поръсват с пръст и се покриват със стъкло или филм.

При закрити условия драцената не цъфти и не образува семена.

Контейнерът с култури се поставя на добре осветено, топло място, с температура около + 25 ° C. Периодично оранжерията се проветрява, предотвратявайки навлизането и кондензацията на студен въздух. Културите могат да престоят около месец, преди да се появят първите издънки. Това не се случва приятелски. Малките драцени постепенно се привикват към студения въздух, след което се гмуркат в отделни саксии. Няма да работи бързото разтваряне на дланите по този начин, така че трябва да имате търпение.

Как да засадите драцена

Засаждането на драцена е необходимо, ако в една саксия растат няколко млади растения. Процедурата е най-добре планирана през пролетта, когато растението започва своя вегетационен период. Предварително събрана питателна почвена смес за палми или кактуси.

Внимание! Преди да засадите цветя, почвата се навлажнява вечер.

При пресаждането е важно да не се повредят крехките корени.

За да се трансплантира драцената, тя се отстранява внимателно заедно със земна бучка от предишната саксия. Ако там са вирели няколко млади растения, те се отделят много внимателно и се засаждат в отделни саксии, като се пълнят с хранителен субстрат. След това поливането се извършва с топла утаена вода.

Възможно ли е да се отрежат корените на драцената

Подрязването на корен на драцена се извършва само ако е абсолютно необходимо. Причината за това може да бъде образуването на кореново гниене или силен растеж на корените. Здравето и външният вид на растението зависят от състоянието на кореновата система.

Можете да отрежете корените само с предварително дезинфекцирани ножици или градински ножици за подрязване.

Внимание! Нож не трябва да се използва за подрязване на кореновата система, тъй като може да не прореже влакната за първи път.

Без спешна нужда не трябва да режете корените на драцената

Точките на рязане се обработват с натрошен въглен или активен въглен. Здравата коренова система трябва да се третира с фунгицид, за да се предотврати разпространението на кореновото гниене и да се запази цветето.

Как да подмладявате драцената у дома

С течение на времето декоративна палма може да загуби качествата си, особено ако дървото вече е старо. Експертите не препоръчват да се отървете от драцената веднага, но да се опитате да извършите процедура за подмладяване за нея, благодарение на която не само ще се върне привлекателен външен вид, но и ще бъде възможно да се размножава и да се получат нови здрави растения, които ще дайте на производителя двойно щастие.

Подрязване за странични издънки

Как правилно да изрежете драцена, която е нараснала до тавана? За да се трансформира и да даде допълнителни странични издънки, е необходимо да се придържате към някои принципи. Горната част, върху която са разположени листата, трябва да бъде в зона на нормално осветление. В тази връзка резитбата се извършва, като се вземе предвид увеличаването на зелената маса. Операциите за рязане, запечатването му се извършват при стерилни условия. Можете да изрежете само цвете, чиято височина на багажника от нивото на почвата до закрепването на долните листа е най-малко 30 cm.

Подрязването на драцена е задължително

Подрязването на драцена, за да се получат странични декоративни издънки, наранява растението, поради което се нуждае от време за възстановяване и внимателна грижа. Мястото на среза е покрито с градински лак, така че излишната влага да не се изпари. С течение на времето на изрезката ще се образуват зачатъците на нови клони. Осигурете на растението равномерно осветление, като периодично завъртате саксията. За да стимулирате растежа на издънките, можете да напръскате багажника със стимулатор на растежа (например Epin). Също така, около среза се образува влажна възглавница от мъх. Върху драцената се поставя найлонов плик, за да се създаде постоянна влага. При такива условия се съхранява един месец.

Формиране на корона

Подрязването и оформянето на короната помага да се придаде на драцената добре поддържан вид. Ако растението развие деформирани издънки, тогава те трябва да бъдат отстранени незабавно. Вместо това цветето ще поникне с нови издънки, ще образува повече листа и ще придобие нови форми.

Формиращата резитба помага да се запази декоративният вид на растението

Зони с признаци на заболяване или увреждане от вредители подлежат на премахване. Как можете да вземете потомък от драцена? Удължените и силно оголени клони се отрязват и се използват като посадъчен материал за размножаване.

Възпроизвеждането на драцена у дома не е много трудно дори за начинаещи цветари. Ще трябва обаче да проявите търпение и да не нарушавате установената процедура. В този случай процесът на вкореняване ще бъде успешен и след известно време ще бъдат получени нови здрави растения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина