Драцена - видове Marginat, Derem, Fragrant, Massangeana

Драцената е растение, което неизменно привлича производителите на цветя със своята декоративност и лекота на грижи. Има много разновидности на това интересно цвете, но не всички от тях са предназначени за домашно отглеждане. Видовете, специално отглеждани за дома, се отличават с дълъг живот и добър имунитет срещу болести, вредители, паразити.

Видове драцени за отглеждане на закрито

Драцената е растение с удебелено дървовидно стъбло, принадлежащо към семейство Аспержи. Понякога се нарича неправилно палмово дърво или счупен сърдечен храст, тъй като листата често са с форма на сърце. Общо в природата са известни около 140 сорта цветя.

Драцената е интересно и красиво растение

Някои от тях са най-популярни сред домашните любители на стайни растения. Драцените са най-често срещаните видове:

 • Компактен;
 • Маргината;
 • Бамбук;
 • Малайски;
 • Канзи.

Наскоро към тях са добавени Surculoza и Lemon Lime, както и Dracaena Mix и Magent. Те могат да бъдат закупени свободно във всеки магазин за декоративни растения. На Запад любителите на цветарството на закрито често придобиват Dracaena Sanderian, в Русия този вид е доста рядък.

Всички сортове обичат почвата с много хранителни вещества и висококачествен дренаж на почвата, така че най-важните мерки за грижа са подхранването и навременното разрохкване на почвата. В периода на интензивен растеж цветето се нуждае от много калий и фосфор.

Маргината

Можете да разберете този сорт чрез следното описание:

 • Мощен, непокрит багажник;
 • Удължени, вертикално удължени пера пера със светло зелен цвят с червени ръбове;
 • Средната дължина на листата може да достигне 70 см;
 • Разтегната корона.

Dracaena marginata домашна грижа е преди всичко обилна влага в почвата. Също така грижите за дома Marginata dracaena са активна профилактика на болести и вредители (този вид се характеризира със слаб имунитет). За да се формира короната, е необходимо редовно да се режат, в противен случай растението ще загуби ефектния си вид. При някои сортове листата могат да имат белезникави или златисти ръбове. Растението често се използва в интериорния дизайн, ще бъде прекрасна декорация за офис или стая за почивка.

Маргината

Деремская

Dracaena deremskaya е един от най-красивите видове. В същото време тя е най-капризната. Малко хора знаят как цъфти драцената (може да се види доста рядко и само ако се спазват всички условия за грижи). Този вид има дебел ствол, от който листа, оформени като ланцет, се простират в различни посоки. От горната страна на листата можете да видите бледожълти или бели ивици, минаващи по цялата повърхност.

У дома цъфтежът е доста рядко явление. Въпреки това, в дивата природа този сорт драцена има малки съцветия с форма на шип с червен или киноварен оттенък. За отглеждане в домашни условия експертите препоръчват да се избере подвид на Джанет Крейг, той е най-непретенциозният и лесно се адаптира към променящите се условия. Височината на растение за възрастни е не повече от 1 метър, листата падат в каскада.

Интересно. При липса на резитба височината на растение за възрастни може да достигне 1,6-1,7 м. Цветята, въпреки ефектния си вид, имат отблъскваща миризма.

Деремская

Ароматни

Ароматната драцена има интересен цвят на листата. Можете да го разпознаете по следните отличителни черти:

 • Къса, дебела цев;
 • Тъмнозелени овални листа, извити върхове;
 • Листата са покрити с хаотични бели, жълти, светлосиви петна и петна;
 • Дължината на всеки лист може да бъде до 65 см.

Този сорт получи името си поради факта, че ароматните цветя под формата на помпони излъчват приятен деликатен аромат. Те обаче рядко се появяват у дома. Континентът на произхода на вида е Африка. За да изчака цъфтежа в градски апартамент, цвете се нуждае от добро осветление и засилено хранене.

Ароматни

Масангеана

Massangeana dracaena има необичайна форма на листа. Те са разширени в основата и извити надолу в краищата. В средата на светлозеления лист има ярко жълта ивица, което прави растението много красиво. Този сорт често се среща в градските апартаменти.

Основните изисквания за грижи са висока влажност и температура на въздуха, липса на течение, обилно поливане. Растете в добре осветения прозорец. Въпреки това, пряката слънчева светлина може да изгори листата, така че през горещото лято е необходимо изкуствено да се създаде полусянка. През топлия сезон драцената може безопасно да бъде изнесена на лоджията или балкона, но ако има заплаха от застудяване, цветето трябва незабавно да бъде изнесено в стаята.

Масангеана

Компактен

Compacta dracaena е малък храст, който расте бавно на височина. Основните отличителни черти на вида:

 • Дълга, тънка цев;
 • Листа, събрани в стегнат куп, тъмнозелени, без петна и ивици;
 • Височината на възрастен екземпляр може да достигне 2 м в природата и 1,5 м в градски апартамент;
 • Повърхността на листата е лъскава, гладка, приятна на допир.

Компактен

Това цвете обича да "си взема душ". Необходимо е да се редува обилно поливане с пръскане с вода със стайна температура. Пръскането ще помогне за премахването на праха, мръсотията и вредителите (паразитите) от листата. Цветето се страхува от течения и студ, обича храненето със сложни торове за стайни цветя.

Годсеф

Този вид се откроява на фона на други сортове с необичайно пъстър цвят на листата. Тъмнозелените листа са покрити с цяла мрежа от ивици и петна от всички нюанси на зелено, жълто, сиво. Godsefa Dracaena е взискателна към състава на почвата и честото хранене. Кореновата система е мощна, развива се интензивно, затова се препоръчва често да се извършва трансплантация.

Годсеф

Продължителният престой на цвете в недостатъчно просторна саксия може значително да забави растежа и развитието му. Този тип има полезни свойства (маска със сок от листа помага за укрепване на слаба и боядисана коса).

Бамбук

Драцената бамбук получава името си от визуалната прилика на стъблото с бамбукова издънка. Можете да разберете този тип по следните характеристики:

 • Голо, дълго, тънко стъбло, разширено отдолу;
 • Големи листа под формата на ланцет с двуцветен цвят (светло зелен и жълт), разминаващи се в различни посоки от върха;
 • Лъскава гладка повърхност на листата;
 • Височината на багажника при възрастен екземпляр е до 1 метър.

Бамбук

Интересно. Този сорт расте добре не само на сушата, но и във вода. Бамбукът драцена често се използва в зоомагазините за декорация на аквариуми. Цъфтежът настъпва веднъж през жизнения цикъл и завършва със смъртта на растението. Цветята са бели и приличат на пухкави помпони.

Лимонов лайм

Lemon Lime Dracaena е наречена така заради бледожълтите вени и шарки по листата. Този широколистен вид понякога се нарича просто "Лайм". Листата, простиращи се от багажника в различни посоки, са оформени като стрели. Основният недостатък на този вид е бързото загниване на корена с прекомерна влажност на почвата. Също така, листата понякога са засегнати от вирусни и бактериални инфекции. За профилактика на болести се препоръчва често разрохкване на почвата и добър дренаж. Също така трябва да предпазите растението от течение и да го занесете в друга стая, докато се проветрява.За да предотвратите страданието на цветето от сух въздух, можете да поставите саксия, пълна с вода със стайна температура, на перваза на прозореца, за да се изпари влагата.

Лимонов лайм

Интересно. Този сорт е най-краткият, така че е удобно да го отглеждате на малки первази. Малък компактен храст е подходящ за малък апартамент.

Малайски

Официалното научно наименование на сорта е Fragrance Malaica. Въпреки името, цветето естествено расте не в Малайзия, а в Централна Африка. Основното предимство на вида е, че расте и се развива добре при всякакви условия: както в сух сух климат, така и при висока влажност. Основното е, че поливането е умерено. Основните отличителни черти:

 • Удължени овални листа, събрани в стегната розетка;
 • Съкратен мощен багажник, напълно втвърден;
 • Светлозелени листа с белезникави ръбове и ярко жълта ивица в средата;
 • Краищата на листата могат да се извиват нагоре или надолу, в зависимост от подвида.

При подходящи грижи растението живее дълго време. Идеалното местоположение на саксията с драцена е на прозорец, обърнат на юг или югоизток. Цветето понася добре полусянката. За хранене се препоръчват сложни торове в течна форма. Пръскането на листата може да се извършва по всяко време на годината: както през зимата, така и през лятото. Malayka расте добре в групови насаждения: 3-5 растения в една саксия. Цветето често се използва за интериорна декорация, може да се види в кухнята, хола, офиса.

Малайски

Това е един от най-непретенциозните сортове драцена. Също така Malaika Dracaena е интересна с това, че лесно понася температурни промени и не се страхува от течение.

Суркулоза

Драцената сюркулоза има високо стъбло, като малко дърво и тънки листа. Този сорт визуално наподобява драцената на Джанет Крейг. Листата са събрани в стегнат сноп, ориентирани ясно нагоре, подобно на широки стрелки (изглеждат така, сякаш някой ги е огънал). Багажникът е мощен, покрит с кора, но с напредване на възрастта цветето може да стане голо. Ухажването е лесно.

У дома на практика не цъфти. Обича обилното поливане и високата температура на закрито, понася добре полусянката. Листата са чувствителни към пряка слънчева светлина и често изгарят. Цветето се нуждае от често подхранване с азотни торове. През периода на физиологична почивка поливането е сведено до минимум. Цъфтежът у дома е изключително рядък. Родината на този вид е Южна Африка. В Русия видът не е много разпространен.

Суркулоза

Кой вид драцена да изберете зависи от производителя. Всяка драцена носи радост на яркия цвят на короната. Предимството на растението е, че отровните видове са много редки. Въпреки това, когато расте в домашни условия, трябва да се има предвид, че всички видове са чувствителни към внезапни промени в температурата, те се страхуват от вятър и течение. При липса на редовно хранене, развитието на драцена може да се забави значително. Недостатъчната влажност на почвата в горещия сезон има същия ефект.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина