Направи си сам дренаж за стайни растения

За здравословен външен вид и шикозен цъфтеж е необходимо да се грижите за растенията. Когато засаждате цветя в саксии, е важно да се грижите за дренажния слой, така че растенията да растат активно и да не са податливи на болести.

Защо се нуждаете от дренаж за стайни растения

Благодарение на наличието на дренажен слой, стайните растения могат да се развиват много по-активно. Има два вида дренаж:

 • умерен;
 • бърз.

Дренажна система

При отглеждане на орхидеи и сукуленти могат да се предпочитат малки саксии с 5-6 дупки. Субстратът се излива в контейнера, смесва се с речен пясък и натрошена тухла. Растенията, изискващи влажна почва, трябва да се засаждат в контейнери с 1-2 дупки. В същото време торфеният субстрат се излива в контейнера.

Декоративните култури, чиято коренова система е доста добре развита, запълват почти целия обем на контейнера. В този случай ще ви трябва саксия с минимален брой дупки. Като дренажна система камъчетата, изсипани в тави за контейнери, са перфектни.

Наличието на дренажен слой в саксиите позволява:

 • изоставете ежедневното поливане на насажденията;
 • улесняват процеса на трансплантация;
 • предотвратяват стагнацията на влагата в почвата, подкисляването на почвата и гниенето на кореновата система.

Други елементи на дренажната система

В допълнение към насипните материали, дренажната система включва:

 • наличието на дренажни отвори върху саксията;
 • разхлабващи добавки към почвената смес, придаващи лекота и разхлабеност на почвата.

Използването на хидропоника означава подмяна на дренажа със субстрат. В този случай всички саксии трябва да имат дренажни отвори. Препоръчително е да изберете характеристиките на размерите и броя на дупките поотделно за всяка декоративна култура.

Наличието на пластмасов и полимерен контейнер дава възможност за независимо регулиране на броя на дренажните отвори. Когато купувате керамична или теракотова тенджера, е важно първоначално да оцените дренажния капацитет, защото дупки вече не могат да се добавят.

Справка! Минималният размер на дренажния отвор трябва да бъде повече от 0,5 см. Прекалено големите дупки трябва да бъдат покрити с малко парче мрежа.

Кой дренаж е най-подходящ за стайни цветя

Най-популярните материали за дренажна система са описани по-долу.

Натрошен камък, камъчета и чакъл

Използването на средно голяма фракция камъчета, трошен камък или чакъл ви позволява да получите отлична дренажна система за декоративни култури. Изброените материали са идеални за малки сеялки, в които се отглеждат растения, които не трябва да се пресаждат често. Недостатъците на тези материали включват голямата им маса.

Дренаж за декоративни култури

Вермикулит и перлит

Перлитът, заедно с вермикулит, има редица положителни свойства, а именно:

 • стерилност;
 • ниска топлопроводимост;
 • устойчивост на инфекция.

Поради изброените положителни характеристики, вермикулитът и перлитът често се използват от производителите на цветя за създаване на дренажен слой.Поради наличието на материали в почвата, може да се отбележи, че няма признаци на подкисляване на почвата и растеж на мухъл с гъбички.

Забележка! Недостатъците на материалите включват високата им цена. Можете да си купите перлит и вермикулит във всеки отдел на голям цветарски магазин.

Дренажни материали

Какви други материали могат да се използват в процеса на създаване на дренажна система? Какво може да замени дренажа за цветя у дома? Този въпрос често притеснява производителите на цветя. Информацията по-долу ще ви помогне да изберете най-подходящия материал за създаване на дренажен слой.

Експандирана глина

Леките порести строителни продукти са сред най-популярните дренажни материали, налични във всеки супермаркет. За да се създаде дренажен слой, се препоръчва да се използва средната фракция от разпенени и изгорени глинести частици. Размерът на средната фракция е от порядъка на 5-20 мм.

Основното предимство на експандираната глина е способността да натрупва влага и способността да я връща при нужда. Наличието на експандирана глина в почвата ви позволява да не се притеснявате за поддържане на оптимален воден баланс. Освен това опитни цветари подчертават такива предимства на дренажния материал като:

 • ниска цена;
 • малко тегло;
 • дълъг експлоатационен живот.

Забележка! Експандираната глина е надарена със способността да променя киселинно-алкалния баланс на почвата. Тази функция може да повлияе отрицателно на здравето на цветята.

Агрономите съветват да се запълни почвената повърхност с малък слой експандирана глина, за да се елиминира прегряването на земята и да се предотврати излишното изпаряване. В същото време е важно да не покривате повърхността на земята с голям слой експандирана глина, за да не нарушите обмяната на въздух и да не провокирате появата на мухъл.

Счупена тухла

Глината е част от червена тухла. Ето защо такъв материал ще бъде отличен аналог на експандирана глина. Най-често намирането на червена тухла в частен двор не е трудно. Флористите често го използват, за да създадат дренажна система за стайни растения.

Дренаж

Керамични парчета

Керамичните парчета, заедно с парчета съдове, са най-достъпният материал за създаване на дренажна система. Основните предимства на счупените ястия включват:

 • малка маса;
 • липса на способност да абсорбира и задържа влагата.

Забележка! Недостатъкът на този материал е наличието на остри ъгли. Можете да се контузите, докато работите с парченцата. Най-добре е процесът да се извършва с тежки ръкавици.

Как да източим стайни растения

Веднага след като цветарят реши кой дренаж е най-подходящ за стайни цветя, можете да започнете да подготвяте контейнерите за засаждане и да полагате дренажния слой.

Процес на инсталиране стъпка по стъпка

Преди да започнете работа, всички инструменти, които ще се използват в процеса на полагане на дренаж за стайни растения със собствените си ръце, трябва да бъдат дезинфекцирани.

Тогава те действат в следната последователност:

 1. Контейнерите за засаждане на цветя се избърсват със суха кърпа.
 2. В случай на използване на трошен камък или експандирана глина, струва си да измиете материала под течаща вода, да го дезинфекцирате и след като го покриете с малък слой върху хартия, да го изсушите навън.
 3. Изсушеният материал се разнася на малък слой в контейнерите за засаждане. Когато избирате дебелината на дренажния слой, струва си да помислите за вида растения, които планирате да отглеждате. С голям брой дренажни отвори в дъното на резервоара можете да се ограничите до 1-1,5 см от дренажния слой. Ако на саксиите е направена само 1 дупка, препоръчително е да увеличите дебелината на постелката до 3 cm.
 4. Отцеждащият материал се разпределя равномерно в контейнера.
 5. Когато се използва дренаж за фини дрехи, върху материала се изсипва 15 мм почва.Дренажът за стайни растения с груба фракция предполага добавяне на малко количество едър пясък.

Накрая в саксиите се изсипва почва и се засяват семена / разсад.

Какво не трябва да се използва като дренаж?

Не всеки материал може да се използва за създаване на дренажен слой. Неприемливо е да се използва като дренаж:

 • орехови черупки;
 • кора от дървета;
 • яйчени черупки.

Органичните материали допринасят за образуването на мухъл плака в саксията. Материалът има отрицателен ефект върху киселинния състав на почвата, което може да провокира развитието на различни заболявания.

Забележка! Не се препоръчва използването на пясък като дренажна система, която провокира запушване на отворите на повърхността на дъното на саксията и причинява гниене на кореновата система. В случай на използване на камъчета се препоръчва да се измият пясъчните зърна.

Не по-малко опасен за растенията е мраморният чипс, който в процеса на взаимодействие с вода допринася за промяна в киселинния състав и увеличаване на алкалността в почвата.

Ядкова трохичка - не се използва в дренажната система

Грешки при производството на дренаж

Производителите на цветя, лишени от опит, често правят грешки, когато създават дренажен слой. По-долу са посочени основните грешки, които трябва да се избягват при полагане на дренаж:

 1. Пренебрегването на съвета да не се използва речен пясък води до запушване на дренажните отвори с песъчинки.
 2. Използването на прекалено груби фракции от материала не помага да се запази влагата. Течността се влива в тавите.
 3. Използването на естествени материали като дренаж води до загниване на кореновата система на растенията.
 4. Благосъстоянието на зелените площи може да се влоши, ако като дренаж се използва пяна.

Дренажни камъни за стайни растения

Вместо трошен камък и чакъл, можете да използвате малки морски и аквариумни камъни, когато полагате дренажния слой. Материалите са в състояние да изпълняват функцията на дренаж и ефективно да украсяват повърхността на почвата в контейнери. Недостатъкът на такива материали ще бъде високата цена.

Полагането на правилни грижи за стайни цветя ще ви помогне да отглеждате здрави растения, които ще ви радват с буен цъфтеж всяка година. Такива цветя ще украсят всеки интериор и ще създадат уют в апартамента.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина