Дримиопсис: домашни грижи и основните видове цветя

Drimiopsis е отлично закрито растение за тези, които искат да внесат повече зеленина и свежест в интериора. Не цъфти ярко, но е невзрачен в грижите и има дълъг живот. Тези характеристики го правят особено привлекателен за начинаещи, които тепърва трупат опит в цветарството.

Основни видове

Дримиопсисът е източноафриканско луковично растение, второто име на което е „лудебурия“. Този род принадлежи към семейство Аспержи, подсемейство Зюмбюл.

Drimiopsis има уникален цвят на листата

Височината на цветето достига 10-50 см, в зависимост от условията на отглеждане и сорта. Той има удължени дълги листа със заострен край, образуващи плътен, но компактен храст. Цветът на листата може да бъде едноцветен, богато зелен или петнист.

Това растение цъфти незабележимо - на дръжките се образуват четки от малки цветя със светла сянка. Цъфтежът изглежда, макар и не ярък, но необичаен.

Забележка! "Дримиопсис" означава "подобен на дримия", тоест така нареченият морски лък.

Биологичното наименование на това цвете е Ледебурия, в чест на изследователя Карл Фриндих фон Ледебур.

Кратко описание на основните видове Drimiopsis:

 • Дримиопсис Кърк (Бутриоид). Има жилави, гладки ланцетни зелени листа с петна от сивкав или по-тъмен нюанс. Те могат да достигнат дължина 40 см, докато дръжките са къси. В основата на цветето има бяла заоблена луковица. Дръжки с дължина 20-40 см, върху тях има малко цветя, боядисани в млечен или бял цвят;
 • Drimiopsis Spotted (Maculata). Листата са широки, с овална форма (високи до 12 см, широки до 7 см), разположени на дълги (до 15 см) дръжки. Краищата на листата са леко гофрирани, с много големи тъмни петна, разпръснати на светло зелен фон. Петната стават по-малко забележими през есента и по-ярки през пролетта. Гроздовете на съцветията са бледожълти, кремави, бели или сиви. През периода на покой цветето отделя част от листата;
 • Дримиопсис на райета (пъстър). На външен вид изглежда като кирка на дримиопсис, но вместо петна има тъмни надлъжни ивици по листата. Размножава се и расте бързо при почти всякакви условия, което прави този вид привлекателен за отглеждане в домашни условия;
 • Drimiopsis Purple. Има широки, фино вълнообразни листа по краищата с изразени тъмни петна по повърхността и заострен край. Различава се с лилав нюанс на дръжки в основата на листата, за което е получил името си;
 • Дримиопсис Доломитикус. Изпъква на фона на други видове със своята миниатюрност - малки сърцевидни листа с петнист цвят нямат дръжки, те са разположени близо до земята. По време на цъфтежа листата се увиват около дръжките, в края на които цъфти четка от светли цветя. Отделени един от друг цветни стъбла с листа изглеждат необичайно и красиво.

Този вид може да бъде чудесен подарък за любител на необичайни растения.

Най-често производителите на цветя любители имат Kirim's и Spotted drimiopsis. Домашната грижа за тях е проста, докато сортовете имат добър декоративен ефект.

Допълнителна информация! Цъфтежът на ледебурия у дома може да продължи почти през цялата година, с изключение на периода на покой.

Дръжки с пискюли в краищата не изглеждат ярки, но необичайни

Домашни грижи

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, преди да купите растение, са препоръки за поставянето му в стаята. Поставете саксията с ледебурия на южния, югозападния или югоизточния прозорец. В задната част на стаята или на север тя ще оцелее, но с времето ще стане по-малко декоративна.

Поливане

Поливането на дримиопсис е необходимо в умерен режим, тъй като субстратът изсъхва. Прекомерната влага може да доведе до гниене на луковицата на растението и съответно до нейната смърт.

Водата за напояване трябва да е със стайна температура, да се държи поне един ден или да се задвижва през висококачествен филтър. Особеностите на водата в различните региони могат да повлияят на цвета на листата по различен начин - петната могат да станат по-бледи или на листата да се появи бяло покритие.

Подхранване

Като подхранване за това растение са подходящи сложни торове за кактуси. Те могат да се прилагат веднъж месечно или веднъж на всеки две седмици, ако цветето има промяна в цвета на листата (не сезонно) или забавяне на цъфтежа. По време на латентния период не е необходимо да правите допълнително хранене.

Осветление

Drimiopsis е светлолюбиво растение. Но е важно да осигурите не само ярка, но и разсеяна светлина в стаята, в противен случай лъковете с пряко слънце ще "изгорят" листата. Не си струва да се компенсира полусянката с постоянно изкуствено осветление, това ще доведе до постепенна смърт на цветето.

Важно! Имайте предвид, че листата на растението са привлечени към слънчева светлина. За да има чиста форма, трябва периодично да се върти около оста си.

Саксията за това растение трябва да е достатъчно ниска и широка

Температура и влажност

Цветето на дримиопсис е непретенциозно растение, така че може лесно да понася както топлина, така и студено време. Критичната минимална температура за него е 8 ° C, максималната е 30 ° C. Оптималната температура през вегетационния период ще бъде 20-25 ° C, което е обичайната норма в стаята.

През периода на почивка температурата може да бъде понижена до 15-16 ° C. Цветето може да бъде изнесено по това време на остъклен балкон или лоджия, най-важното е, че количеството естествена светлина не намалява.

Всяка влажност е подходяща - цветето понася както сухия въздух, така и нормалното. Струва си да пръскате и измивате листата само когато се замърсят или при силна топлина, като същевременно предотвратявате попадането на влага върху луковиците.

Почвата

Субстратът, подходящ за това закрито растение, трябва да бъде наситен с полезни вещества, добре пропусклив за влага и вода. Подходяща е смес от копка и листна почва с добавка на хумус.

В магазините можете да намерите универсални почвени смеси за луковични растения, които също са подходящи за дримиопсис. Грижата за цветето ще бъде по-лесна, когато се използва подходящ субстрат, това също ще изключи появата на много заболявания.

Методи за размножаване

Размножаването на ледебурия се извършва по няколко начина - чрез семена, луковици и резници. За разлика от други сложни видове, семената на това растение могат да бъдат намерени в редовните цветарски магазини.

Семена

Процесът на засаждане на семена изглежда така:

 1. Подготвят се малки контейнери с влажна пропусклива почва.
 2. Семената навлизат няколко милиметра дълбоко в земята.
 3. Контейнерът се поставя в мини-оранжерия (можете да използвате прозрачно фолио, пластмасова бутилка, стъкло и др.).
 4. Стайната температура трябва да бъде от 22 ° C, важно е да се осигури достъп до светлина.
 5. След половин месец ще започнат да се появяват разсад, след което оранжерията се премахва.
 6. Вече узрелите издънки (с появата на първите допълнителни листа) могат да бъдат трансплантирани в постоянен контейнер.

Интересен факт! Размножаването със семена изисква много усилия и време. Степента на покълване на материала е ниска и затова трябва да имате търпение, за да получите здрави издънки.

електрически крушки

Размножаването на луковиците се счита за по-опростен и по-ефективен вариант.

Извършва се както следва:

 1. Възрастно растение се отстранява внимателно от земята.
 2. От него се отделят една или повече малки крушки.
 3. Разфасовките се обработват с натрошен въглен.
 4. Луковиците се вкореняват веднага в саксията поотделно всяка.

Стайното цвете, наречено Drimiopsis, расте доста бързо и бързо пониква.

Луковиците трябва да бъдат внимателно отделени една от друга, без да се уврежда растението.

Резници

За ледебурия е подходящ и класическият метод на размножаване - резници.

Извършва се както следва:

 1. Подходящ млад лист се отрязва в самата основа.
 2. Разрезът на растението се обработва с въглен.
 3. Листът се поставя в топла, утаена вода за 2-3 дни.
 4. След това се изсушава по естествен път и се поставя в субстрат.
 5. Вкореняването се случва след няколко седмици, след появата на нови листа, растението може да бъде трансплантирано.

В този случай температурният режим трябва да бъде същият, както при засаждането на семена. Във всеки от начините е важно доброто осветление и топлината.

Интересен факт! Има растение, с което този вид често се бърка - спатифилум. За разлика от Drimiopsis, той цъфти ярко под формата на бели цветя на високи дръжки.

Можете да объркате тези два вида само през периода на покой.

Период на почивка и трансплантация

Периодът на покой на Ледебурия започва през зимата. Това може да се определи от завършването на цъфтежа и проливането на част от листата.

Грижите по това време са малко по-различни - трябва да навлажнявате почвата не повече от веднъж на две седмици. Няма нужда да пръскате и измивате листата. Режимът на осветление трябва да се запази същият.

У дома това цвете може да живее много години. В същото време той постоянно расте и се развива, така че се нуждае от трансплантации след определено време:

 • Дримиопсис на възраст до 3 години се трансплантира ежегодно;
 • растение на възраст от 3 до 5 години се трансплантира на всеки две години;
 • по-старите екземпляри се трансплантират на всеки три до четири години.

Диаметърът на саксията за отглеждане на цветя трябва да се увеличава с няколко сантиметра всеки път. Подходящ материал е керамика или пластмаса, но дренажните отвори са важни. Drimiopsis трябва да се трансплантира през пролетта, когато младите листа все още не са имали време да станат по-силни.

Drimiopsis, за който е лесно да се грижите у дома, ще се превърне в отлично декоративно растение както за жилищни, така и за офис площи. Неговата зеленина ще бъде приятна за окото и едва забележимият аромат на цъфтежа няма да бъде натрапчив.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина