Echeveria - домашни грижи и размножаване

Echeveria е растение, принадлежащо към семейство Толстянкови, което се отглежда чудесно като стайно растение. Цветето ехеверия пристигна в Русия от Мексико и бързо придоби популярност сред производителите на цветя, особено сред онези, които се занимават със сукуленти. Популярното име на растението е каменна роза. Освен това по погрешка често се бърка с млад мъж поради външната му прилика. Начинаещите производители на цветя не трябва да се страхуват да стартират това растение, тъй като домашните грижи за цвете ехеверия са съвсем прости. Тя е придирчива, необичайна и интересна.

Основните разновидности на ехеверия

В естествени условия ботаниците са описали 150 вида от това растение, но само няколко се отглеждат у дома.

Echeveria грациозна

Основните характеристики на вида са месести светлосини листа, които са 5 см дълги и 2 см широки, плоска розетка, прави издънки, които се простират до земята с възрастта и са способни на независимо вкореняване. При възрастно растение розетката може да достигне 17 см в диаметър, младите й издънки са разположени на дълги стъбла с розов или жълт цвят.

Echeveria

Echeveria Agavoides

Представена е от единична розетка, достигаща повече от 25 см в диаметър. Късите млади издънки обикновено изобщо не се появяват. Триъгълните листа растат до 9 см дълги и 6 см широки. Цветовете са зелени с червен кант. Цъфтящ изглед. Оранжевите съцветия са разположени на висок дръжка.

Сорт агаве

Echeveria Lau

Сукулентно растение с розетка с диаметър около 20 см, листа с дължина до 6 см. Характеристика - плака върху листата, поради което растението изглежда почти бяло. Друга разлика от другите сортове са големите, с дължина до 2 см цветя, разположени на широки съцветия с ярко оранжев оттенък.

Lau сорт

Ехеверия настръхнала

Храстови видове, което обикновено е необичайно за този вид. Сферични розетки, всяка от тях има до стотици ярки маслинови листа с дължина до 9 см и ширина до 3 см. Периодът на цъфтеж е лятен. Името си е получил от пухкавите листа, покрити с малки четина.

Ехеверия настръхнала

Ечеверия Десмет

Многогодишно растение с компактна розетка, синкави листа. С течение на времето издънката започва да пълзи по земята. Цъфти в средата на лятото с жълто-оранжеви цветя.

Ечеверия Миранда

Основната му характеристика е необичайният цвят на заострените листа. Те могат да бъдат синкави, червени, розови, жълти. Външно прилича на лотос.

Сорт Миранда

Ечеверия Шавиана

Външно подобен на глава зеле. Характеризира се с късо стъбло и по-малко силна месестост на листата от останалите представители на вида. Листата завършват с вълнообразни ръбове, положени в плътна розетка. Цъфти в средата на лятото. По време на латентния период тя хвърля по-голямата част от короната.

Сорт Шавиана

Echeveria гърбав цветя

Това е малък храст с изправено стъбло, чиято розетка е образувана от голяма сиво-зелена зеленина. Съцветието е ярко и голямо. Може да съдържа от 30 до 60 малки червени цветя.Сред сочните животновъди са популярни и неговите хибриди - Echeveria Pearl of Nuremberg и Metallic.

Забележка! В магазините за цветя най-често се продава микс от ехеверия, съчетаващ няколко различни разновидности. И заедно те могат да образуват необичаен, оригинален състав.

Echeveria: домашни грижи

При спазване на определени правила, каменна роза ще може да украси всеки перваз на прозореца, да расте на места, които повечето растения не харесват (например от южната страна), и дори да зарадва с годишен цъфтеж. За echeveria грижите са минимални и резултатът ще радва производителите на цветя в продължение на много години.

Температура

Сочната ехеверия, както и много други нейни роднини, е неизискваща към температурните условия. През лятото, по време на вегетацията, той може да издържи на температури до 27-30 ° C, през зимата 10-12 ° C се счита за най-добрият вариант. През зимата това ще помогне за полагането на мощни дръжки за следващата година. Но стайната температура също е подходяща, ако не е възможно да се премахне растението в хладно помещение.

Осветление

Много светлолюбиво цвете. За отглеждането му южните прозорци са перфектни, което много стайни цветя избягват. Въпреки това, младите растения трябва да се приучават към ярка светлина постепенно, за да се избегнат слънчеви изгаряния. Но по-късно именно на слънце те се чувстват най-добре, листата придобиват интересен бордо кант, а получените цветя са истинско чудо. И този сочен ще цъфти в слънчево горещо време, по-великолепно, по-ярко и по-дълго. Въпреки факта, че това растение се счита за придирчиво по отношение на продължителността на светлинните часове, струва си да се внимава поне през периода на активен растеж да е било поне 10-12 часа. въздух за лятото. отстрани на площадката, където има по-голямата част от слънчевата светлина.

Важно! Това растение се адаптира перфектно към откритите площи и ще украси всяка алпийска пързалка в градината.

Алпийска пързалка с каменни рози

Поливане

Растението перфектно толерира сухия въздух, поради което е невъзможно да го напръскате от спрей бутилка във всеки случай, с излишък на влага е възможно гниене на листата. През топлия сезон поливането е необходимо само при необходимост, когато земната буца изсъхне напълно. При засаждане на открито поливането е необходимо само в случай на сухо лято. През зимата при ниски температури на въздуха поливането трябва да се извършва веднъж на всеки две седмици, при нормални температури - според необходимостта, само с утаена вода. Поливането само основно, за да не се удари в изхода.

Пръскане

Пръскането трябва да се избягва дори в най-горещото време, тъй като това мексиканско растение е пригодено за сух въздух, но не толерира натрупването на влага върху листата. За да премахнете праха, листата се избърсват с леко влажна кърпа.

Важно! Не можете дори да изтриете растенията, ако имат мъх или плака. За такива сортове това може да бъде пагубно.

Растеж на растенията в дивата природа

Влажност

Echeveria не обича помещения с прекомерна влажност на въздуха, предпочита сухи. Също така почвената влага не играе голяма роля за нея. Тя спокойно ще издържи дори малък период на суша.

Грундиране

Отличен вариант на почвата ще бъде готов субстрат за кактуси или сукуленти. Растенията растат и се развиват прекрасно там. Но за онези производители на цветя, които предпочитат да правят собствена почвена смес, има следната опция:

  • земя от глина и копка (3 части);
  • листна изгнила земя (1 част);
  • едър речен пясък (1 част);
  • тухлени чипове (1 част).

Важно! Наложително е да се подготви дренаж, експандираната глина е най-подходяща, тъй като тя ще бъде трудна за отглеждане на растение.

Подхранване

Те хранят каменна роза през вегетационния период, през зимата подкората е напълно отменена. Трябва да приложите минерални торове за сукуленти или кактуси, които се продават в магазините. Не са необходими органични торове.Също така си струва да се избягва излишъкът на азот, това може да доведе до развитието на някои гъбични заболявания. Не подхранвайте растението твърде често, тъй като излишният тор може да увреди нежните корени на растението.

Важно! Ако най-горният слой на субстрата се подменя редовно, подкората може изобщо да се пропусне.

Как се размножава ехеверията

Има няколко начина за размножаване на Echeveria. Покълването от семена е най-трудното. Най-простите са листните резници и дъщерните розетки.

Покълващи семена

В края на февруари - началото на март посадъчният материал се засажда в смес от торф и пясък. Отгоре се покрива с целофан или стъкло. Стайната температура трябва да бъде най-малко 20 ° C, но не твърде висока. Периодично проветрявайте оранжерията, за да избегнете образуването на мухъл, и напоявайте с пулверизатор. След около две седмици всяко семе ще поникне.

След като върху тях се появят 2-3 листа, можете да извършите бране в отделни малки саксии със смес от листна пръст и пясък (2: 1). След като розетките пораснат до 2-3 см, те могат да бъдат трансплантирани в саксии, съответстващи на техния размер.

Вкореняване на резници

Преди да засадите резници, трябва да подготвите саксии с диаметър около 10 см и да ги напълните с речен пясък или компост. Преди да засадите резници (както листни, така и стъблени), те се оставят да полегнат малко, така че да изсъхнат. Като правило този метод на размножаване винаги е ефективен и всички резници са вкоренени. Най-доброто време за размножаване по този начин е през пролетта, но можете да го направите през лятото преди края на вегетационния период.

Размножаване чрез резници

Размножаване с розетки

Echeveria се възпроизвежда най-лесно с помощта на дъщерни магазини. Повечето от видовете му образуват малки розетки през пролетта, които лесно могат да бъдат засадени в саксия и отгледано ново растение. Розетките се засаждат в малки контейнери, пълни с пръст за възрастни растения. Пълното им вкореняване на ново място се случва много бързо.

Забележка! Няколко млади екземпляра могат да бъдат засадени наведнъж в една саксия, което води до интересен състав.

Размножаване с розетки

Прехвърляне след покупка

Новите производители на цветя често не знаят как да се грижат за Echeveria след покупката. Те я ​​трансплантират в нова саксия веднага. Да, необходима е трансплантация, тъй като субстратът, в който се продава растението, е неподходящ за дългосрочно отглеждане, тъй като в него практически няма хранителни вещества. Но не е необходимо да трансплантирате веднага, необходим е карантинен период от около две седмици. Растението трябва да бъде поставено на отделен перваз, така че да се адаптира към новите условия на околната среда. Също така трябва да се провери за болести и вредители. След това каменната роза се трансплантира в композиция за възрастни растения, като се поставя дренажен слой върху поне една четвърт от саксията.

Важно! Струва си да презасадите растение, закупено през зимата само през пролетта в началото на периода на активно развитие.

Възможни проблеми при отглеждането на Echeveria

Най-опасно за растението е излишъкът от влага, натрупването му в изпускателните отвори, както и прекомерната минерализация на корените. Това е нещо, което е достатъчно лесно да се избегне. Но има и други проблеми.

Листата на Ехеверия паднаха

Много, особено неопитни, производители на цветя често се чудят защо това непретенциозно цвете е паднало от листата си. Пълно падане на листа, като правило, не се случва, а само гола розетка остава на голо стъбло. Основната причина е загниването на корените поради излишната влага. Този проблем е особено актуален през студения сезон. Не се отчайвай. Първо, падналите листа могат да бъдат вкоренени, ако са здрави. От тях ще растат много млади растения.На второ място, струва си да изсушите земната бучка, можете да я извадите от саксията, внимателно да отрежете развалените корени и да засадите каменна роза в нова почва.

Echeveria израства

При неправилна грижа ехеверията може да се разтегне. В науката твърде големият растеж на сукулентите нагоре се нарича етиолация. Това се случва, когато липсва светлина, което се случва особено често през зимата.

Важно! Преовлажняването и твърде високите температури също допълват този процес. За да забавите растежа, трябва да поставите растението на хладно място, да го подредите с осветление и да намалите поливането.

Ако каменната роза вече е удължена, трябва да отрежете и вкорените удължената корона или да засадите всички деца, издънки и да вкорените резниците. Ако короната е изпъната и все още няма нормален изход за вкореняване, трябва да изчакате, докато се появи. Но само при подходящи условия, посочени по-горе.

Echeveria (каменна роза) е красива и необичайна сочна, неизискваща и непретенциозна за грижи. Определено си струва да започнете за тези, които обичат да растат представители на тази флорална група; тя ще украси всяка алпийска пързалка. Начинаещите могат да практикуват на него, това ще зарадва любителите на цветарството, те ще се гордеят с това растение по всяко време на годината.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина