Eonium: домашни грижи и основните видове семейство

Aeonium принадлежи към семейство Мазнини. В дивата природа може да се намери в субтропичния пояс: на Канарските острови, Мадейра. Цъфтежът на такова растение трае около четири седмици. Eonium цъфти с малки цветя, които могат да бъдат оцветени в розово, жълто или бяло.

Основни видове

Цветето е декоративно растение, което не изисква много поддръжка. Има много големи листа и пъпки с еднакъв размер. Растението цъфти рядко в апартаментни условия.

Еониумът има голям брой разновидности (над 70). Ето някои от тях:

 • благороден. Има късо стъбло, което е покрито с широки листа. Тези листа образуват розетка с диаметър до 50 см;
 • У дома. Прилича на малко дърво с височина 30 см. Има лопатовидни листа с тъмно зелен цвят;
 • Буркхард. Листата са блатни, жълти и оранжеви;
 • декоративна - малко дърво с височина до половин метър. Листата се сгъват в пъпка и имат бордо кант;
 • Канарският е многогодишно растение с късо стъбло. Листата са светлозелени със сив оттенък. Диаметърът на розетката на възрастно растение достига 80 см;
 • Вирджиния е растение без стъбло, образуващо много розетки. Цветът на листата е зелен с бледорозова основа. Цветовете са лимоненожълти;

Еоний

 • вълнообразен. Има сребрист багажник, покрит с кафеникави белези. Листата са плътни, тъмнозелени;
 • грижата за еониевото дърво у дома изисква задълбочена. Той има леко разклонено стъбло, а листата са светлозелени, лопатовидни;
 • балсамов. Това име е получило благодарение на миризмата си. Той има много големи издънки, на чиито върхове се образуват вдлъбнати розетки;
 • еониев слънчев изблик. Има месест ствол и голяма розетка. Цветът на листата е синкав, те са много сочни, дълги до 10 см;
 • Еонийът на Линдли е дърво, от което се простират много стъбла. Има лъскави тъмнозелени листа;
 • Haworta е разклонен еониев сукулент. Достига 30 см височина. Листата са дебели, сиво-зелени;
 • еониум Марди Гра. Неговите розетки образуват интересен пъстър модел. Ако растението е в жегата, то може да спре да расте и да изсъхне за броени дни.

По-подробно за някои от най-популярните сортове.

Еониум балсамов

Eonium Nigrum

Листата на такова цвете са тъмно лилави, почти черни на цвят. За това той често се нарича черен еоний. Това е храст с месести издънки и зеленина. Височина на растението от 20 см до 1 м. Много светлолюбив екземпляр.

През зимата трябва да се гледа по следния начин: осветявайте с лампи, а през лятото го изнасяйте в градината или на балкона. Преките слънчеви лъчи не увреждат такова цвете. Ако за него няма достатъчно светлина, тогава листата му ще пребледнеят. Поливайте еония Нигрум пестеливо. Рядко цъфти у дома.

Важно! Не позволявайте на водата да влиза в изхода при поливане. Това може да доведе до образуването на гъбички.

Eonium crest

Получи това име поради факта, че има дребнолистна, гребенеста форма. Расте доста бързо. Стъблото му се разделя активно на сегменти. Гребенестите листа са с дължина 2-4 см.

Eonium sedifolium

Най-компактните видове от всички Aeonium Sedifolium. Височината на това растение е 10-20 см. Има тънки стъбла с дължина около 15 см. Листата са жълто-кафяви с червени ивици. Цветовете са ярко жълти. Фотофилно растение, но не понася пряка слънчева светлина. Поливането е необходимо, тъй като почвата изсъхва.

Велур Eonium

Непретенциозно силно декоративно сукулентно растение. Чувства се чудесно на парещата светлина. Той има месести листа, които задържат вода, така че Eonium Velor не се нуждае от често поливане.

Велур Eonium

Забележка! Ако върху листата на еония се появи прах, можете да ги избършете с влажна кърпа или да напръскате малко с вода.

Домашни грижи

За разлика от други причудливи растения, еониумът изисква минимални грижи в дома. Прилича на рядко цъфтящо палмово дърво, само по-малко.

Осветление

Тъй като цветето е родом от Африка, тогава, естествено, слънцето е от голямо значение за него. Перваза на прозореца с южно изложение е чудесно място за това растение. Дори преките лъчи няма да му навредят. Ако слънцето не е достатъчно, тогава листата му ще пребледнеят и ще се разтегнат. Допустима е частична сянка. Но за да цъфти растението, то трябва да получи осветление в продължение на 6 часа.

Температура

Най-добрата температура за вегетативно развитие е 20-25 ° C. През зимата може да се съхранява при 10 ° C. Ако понижите температурата още по-ниско, тогава цветето ще започне да се разтяга и ще загуби декоративния си ефект. При -2 ° C еониумът може да се запази, но за кратко и при условие, че почвата трябва да е суха. Еониумът на неотопляем балкон определено няма да издържи през цялата зима със студове до -30 ° C.

Влажност

Eonium не се нуждае от висока влажност. Той перфектно толерира сух въздух. Растението обаче понякога трябва да се избърсва с влажна кърпа и да се напръсква с вода, но само така, че да не попадне в центъра на изхода.

Поливане

Растението не обича твърде много вода. През зимата може да се полива веднъж месечно, за да се избегне изсушаване на корените. Земята през студения сезон трябва да бъде практически суха. Когато започне активният растеж на цветето (от май), поливането може да се увеличи. През лятото е достатъчен веднъж седмично. В никакъв случай растението не трябва да се залива. През есента цветето преминава в състояние на покой, така че поливането се намалява до 2 пъти седмично.

Поливане на еония

Подхранване

Необходимо е да се наторява земята, в която еониумът расте само през периода на неговия активен растеж. Подхранването се прилага през пролетно-лятното време 1-2 пъти месечно. Може да се използва като течен тор за кактуси и сукуленти. През зимата растението не се опложда.

Методи за размножаване

Еониумът се размножава чрез семена, апикални резници и лист.

Когато се размножават със семена, те се поставят на повърхността на почвата, без да се поръсват.

Забележка! Семената покълват добре при температура на въздуха 20 ° C.

При размножаване по народния метод - резници от върховете се отрязват стъблото с розетка. Резниците се засаждат в пясъка на дълбочина 1,5-3 см. След появата на корените, всеки резник трябва да се засажда отделно.

Когато се размножава с лист, е необходимо да се откъсне листът, да се изсуши и да се засади в земята, като се полива. Съвсем скоро ще се появят малки кълнове, които образуват розетки на повърхността на земята.

Защо еонийът се нуждае от въздушни корени и кога те ще се появят? Те трябва да се очакват, когато кълновете са с размер на кибритена кутия, но земята трябва да е суха и въздухът влажен. Щом се излюпят първите, е време за първата трансплантация.

Цветът еониум е много красиво, непретенциозно, слънцелюбиво растение, което ще изглежда страхотно на всеки перваз на прозореца в къщата. Хармонично сгънатите му розетки от листа радват окото на собственика. Сортът е много популярен сред домашните цветари, тъй като не може да остави никого безразличен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина