Epipremnum golden - домашни грижи и други сортове

Epipremnum е многогодишно растение, принадлежащо към семейство ароидни. Представлява неправилно функционираща култивирана лоза, включва около 30 вида. Растението може да съществува върху стволовете на дървета или като сухоземен вид, поради което е снабдено с въздушни корени. За лиана, отглеждаща се у дома, цъфтежът не е характерен, за разлика от сортовете, които живеят в естествени условия.

Epipremnum златен или златен лотос

Този тип е най-често срещаният за домашно отглеждане. За него често се използва висящ метод на поставяне поради способността му да тъче по стените. За растеж се нуждаете от опора, дървената пореста тръба е идеална. Epipremnum golden се отличава с тъмнозелени листа с форма на капка, изпъстрени с вертикални и хоризонтални бели ивици. Лиана на закрито достига 1-2 м дължина, някои видове могат да растат до 4,5 м.

Epiprenum golden често може да се намери в апартамента.

Важно: пигментацията на листа не се появява веднага, липсва при младите издънки.

Epipremnum: домашни грижи

Флористите обичат това растение заради непретенциозността му, съчетано с атрактивен външен вид. Растението предпочита дифузна светлина, свикнала с дълги светлинни часове. Следователно лозата е по-подходяща за къщи със западно изложение, където пряката слънчева светлина пада за ограничен период от време.

Забележка: Ако стаята е на юг или изток, тогава саксията трябва да бъде окачена на стената на разстояние 1,5-2 м от прозореца.

Цветът на епипремнума е чувствителен към течения; когато е изложен на тях, той бързо умира. Поради тропическия си произход сортът е свикнал да се нагрява, така че температурата не трябва да пада под 13 ° C. През лятото този параметър е 20 ° C. Не се изисква изнасянето на растението на улицата или балкона.

За да се грижите за цвете, трябва да го поливате своевременно. Epipremnum golden potos трябва да се полива с топла, утаена вода. Почвата трябва да изсъхне между епизодите. Растението толерира добре суша, но през лятото е по-добре да се осигури поливане на всеки 5 дни, през зимата - 7.

Epipremnum golden (златен лотос), поради интензивния растеж на издънките, трябва да се подрязва, за да се даде на листата желаната форма. Ако през пролетта разрежете лозата наполовина, ще получите буен храст.

Растението се нуждае от хранене и грижи, макар и не прекомерно. Цветето се подхранва 2 пъти месечно от април до октомври с помощта на тор, разработен специално за лозя. През зимата не е необходима хранителна среда, само ако лозата расте слабо.

Как се размножава епипремнум

Има няколко начина за размножаване на растението епипремнум:

  • разделяне на летораста;
  • апикални резници;
  • наслояване.

Първият метод е най-труден, той включва разделяне на летораста с 1 лист, поставяне на сегментите в саксии. Преди да се появят корените, те трябва да са на тъмно място.

Разрез за размножаване на епипренум

За да засадите растението по втория начин, трябва да отрежете апикалните издънки, които имат 3 листа, и да ги поставите в почвата. Най-добрата среда за отглеждане е смес от пясък и торф. Това е най-често срещаният метод за размножаване на цветя.

Важно: Преди издънката да пусне корени, което ще настъпи след 14-21 дни, трябва да поддържате температура 22-25 ° C, напръскайте листата.

Последната възможност за размножаване на епипренума е използването на въздушни корени. Част от издънката се поставя в друга саксия, поръсена със земя. След вкореняване дъщерната част се отрязва.

Има няколко вида златен епипренум, които ще бъдат разгледани по-долу.

Мраморна кралица Epipremnum

Този тип се отличава с мраморен модел на повърхността, поради което се нарича "мраморна царица". Листата са по-големи, изпъстрени със сребристи ивици. Домашната грижа за този сорт не е трудна. Общите условия за отглеждане са същите като за всички видове златни сортове. Това е един от най-често срещаните сортове растения.

Този вид е особено устойчив на заразяване с вредители. В най-редкия случай може да се появи само паяк. Сокът от мраморна кралица е отровен, при контакт с кожата причинява химически изгаряния, сърбеж, изгаряне.

Друг сорт златен епипренум, мраморна ябълка сциндапсус, е много рядък. Моделът на различните листа е различен: някои са изцяло покрити с бяло петно, други са наполовина или почти незасегнати. Размерът на вегетативната част е същият като този на Marble Queen. В някои източници епипремна мраморна ябълка се нарича Thai scindapsus.

Епипренум Мраморна ябълка

Характеристики на домашните грижи

Epipremnum aureum с мрамор се адаптира към сянката, но повече обича дифузната слънчева светлина. Богата почва с хумус е най-подходяща за растеж. Различните сортове епипремнум нямат развита коренова система, така че всеки може да живее в малка саксия.

Забележка: Растението не е взискателно към качеството на почвата, така че не се нуждае от ежегодна трансплантация. Ако е необходимо, сменете почвата или саксията през пролетта.

Epipremnum Aureum

Epipremnum aureum често се отъждествява със сорта златен лотос. Растението се отличава с гъсти продълговати листа, цветът е ивици, петна и петна от съответния цвят.

Ако цвете се нуждае от трансплантация, тогава се използват фитохормони за по-добро вкореняване в почвата. Ако листата пожълтеят по време на растежа, вероятната причина е прекомерното поливане. Докато растението умре, е необходимо да се нормализира режимът на приложение на течности.

Epipremnum Честит лист

Епипремнум щастлив корсаж се характеризира със средно големи сърцевидни листа, с напречно сечение до 10 см. Леките, обикновено широки ивици са разположени върху тях в широка ивица в различни посоки.

Епипремнум на мраморни планети

Епипремнумът на мраморните планети се различава от обичайния тип златни пълзящи растения. Повърхността на вегетативната част е по-плитка, елементите са продълговати. Листата са лъскави, по-бледи карирани редове се открояват на тъмно зелен фон.

Epipremnum Ange

Epipremnum engoy е отгледан като сорт наскоро, родина - Холандия. Листата е гъста, месеста, плътно разположена на стъблото. Той е възлест, покрит с брадавици в растение за възрастни. Epipremnum n joi има слабо развита дръжка, която не надвишава 2-3 cm.

Epipremnum cirrus

Epipremnum Cirrus

Cirrus epipremnum има особен вид. Както е характерно за всички сортове, той е осеян с бели ивици. Дръжките са къси, листата са по-големи, пера. Формата е от кръгла до сърцевидна, дължината на плочата може да достигне 40 см. С възрастта на повърхността се появяват дупки и прорези по страничните повърхности.

По този начин лианата представлява голяма категория растения, които могат да растат у дома като декоративно растение. Всички видове са способни да се влачат по стените, изискват висока температура и влажност и не толерират течения. Описанието на различните сортове помага да се види разликата между тях и да се направи правилният избор. Размножаването на лозата се осъществява по няколко начина, така че можете да споделите резници или да заемете растение от съсед.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина