Епизационно цвете - видове и сортове стайни растения

Епизия е екзотично цвете, принадлежи към семейство Геснериеви. Шарената, кадифена зеленина на растението, оформяща ярките цветя, има блестящ ефект. Има научно обяснение за „магическите“ свойства на пенливото цвете. Липата на листата разгръща потоците светлина обратно към източника. С други думи, светлината се отразява в същата точка, от която е дошла.

Плътната зеленина придава на растението специална привлекателност. Тъй като старите листа изсъхват, много млади издънки - бебета - вече се появяват в основата на стъблото. Оказва се, че необичайната зеленина постоянно рамкира епизода.

Как изглежда

Ботаническо описание

Описанието се отнася до ампелни тревисти трайни насаждения с влакнеста коренова система. Листата, украсени с характерни сребристи нишки, са разположени срещуположно върху скъсено пълзящо стъбло.

Растението се размножава с мустаци - пълзящи издънки. „Любимата“ почва на епизода е листна земя, торф и пясък, смесени в съотношение 3: 2: 1.

Има два вида издънки на епизода:

  • kurguzny такива със сгънати противоположни листа;
  • грациозна, тънка, удължена форма с дъщерни розетки.

Епизодните листа са големи, елипсовидни, понякога яйцевидни. Листата на различни растителни видове могат да бъдат набръчкани, кадифено-пубертетни или блестящи, маслиненозелени, меднокафяви или сребърни на цвят, жилки в контрастен тон или зелени с меден или сребърен модел.

За ваша информация! Има голям брой растителни хибриди с необичайни цветове на листата. Може да бъде шоколадово кафяво, малиново розово със сребърни жилки, светло зелено с бели и коралови съдове, кафяво с розови седефени вени.

Цветя

В пазвите на листата се образуват цветя от всички видове епизоди. Те са малки, тръбни, много красиви, често единични и имат четири тичинки. Венците на цветята са оцветени в бяло, червено, жълто, златисто и лилаво.

У дома епизод с яркочервени цветя се вкоренява добре. Може би затова производителите на цветя наричат ​​растението огнена теменужка. В дивата природа епизодът цъфти в жълто, бяло и оранжево. Цветята на хибридите могат да бъдат ярко оранжеви, лавандулово сини и светло кремави.

Забележка! Периодът на цъфтеж е през цялото лято и началото на есента.

Район на разпространение

Родината на различни видове епоси са тропическите гори на Южна и Централна Америка. Растението може да се види в Антилите, Колумбия, Мексико и Бразилия, в сенчести райони с висока влажност.

Важно! Стайният епизод е непретенциозно растение. Може да расте и да се развива при изкуствено осветление. Необходимо е само да се гарантира, че през зимата светлинните часове на деня продължават поне 12 ч. Светлината, дори изкуствена, укрепва растението, удължава живота му. Стаята може да се отглежда на слънчев прозорец с влажност на въздуха 50% или по-малко.

Според друг източник твърде яркото осветление влияе върху размера на листата - тя пребледнява, свива се или дори спира да расте изобщо.

Съвет на специалист

В стая с прозорци, обърнати на север, надписът може да бъде поставен във всяка част на перваза на прозореца. Ако прозорецът е обърнат на изток, ще се чувства добре в десния ъгъл на перваза на прозореца. Когато поставя растението на западния прозорец, производителят трябва да се увери, че саксията е в левия ъгъл.

Прагът на прозорец с южно изложение е най-неблагоприятното място.При липса на алтернатива, посланието трябва да бъде поставено в плантатор за стена на безопасно разстояние от прозореца, 2-3 м ще са достатъчни.

Трябва да се има предвид, че различните видове растения са повече или по-малко зависими от осветлението.

Смята се, че най-удобната температура за един епизод е 18-20 ° С през нощта и 22-27 ° С през деня.

Разнообразие от видове

Епизод Тигрова ивица расте бавно, адаптира се добре в сухи зони и цъфти обилно, дори ако трябва да съществува в много слабо осветен градски апартамент.

Тигрова ивица

Цветето силно прилича на епизода Тигровая, който е широко разпространен в Москва. Можете да различите едно растение от друго по листата. Листата на Тигровата ивица са по-малки със сребристи жилки, а листата на московското цвете са пронизани с жилки от златист оттенък.

Северно сияние

The Northern Light Episode е хибрид на медния епизод. Зелената зеленина на растението е покрита със сребрист цвят и оградена с кафяви петънца. Дръжките на Северното сияние са оцветени в оранжево-червено.

Emerald Velvet има големи, назъбени, смарагдово-перлено оцветени листа, оцветени с маслиненокафяви кадифени петънца. Епизодът Emerald Velvet цъфти с нежни люлякови цветя с бяла сърцевина. Отдалече цветята на растението изглеждат сини.

Миниатюрна версия на епизода, сортът Сребърно небе, може да бъде разпознат по сребристото цъфтене, което се появява в някои области на зелените листа на растението и ярките цветя на карминова сянка.

Забележка! Сребърните небеса често се бъркат с епизода с карамфил.

Епизод Лутер или Син Нил е невероятна комбинация от лавандулово-синьо с жълто сърце от големи цветя и пухкава кафеникаво-зелена зеленина. Средната жилка на всяко листо е украсена с ивица маслинено зелено.

Strawberry Patch, Strawberry Haze - това е името на хибридния сорт от епизода Strawberry Patch. Малки заострени листа на растението са оцветени в червеникаво-розово. По време на периода на цъфтеж е покрит с алени цветя с жълт център.

Листата на Jim Bodnar Episode (Червената пътека на Джим) са боядисани в тъмнокафяви и тъмно маслинови цветове. Пубертетната, груба зеленина на Червената пътека е завързана с червено-розова мрежа. Цветята на това декоративно растение се открояват в оранжево-червен или чисто червен цвят с ярко жълта сърцевина.

Сребърен блясък

Episcia Silver Sheen е хибрид на Episcia Cupreata. Цъфти оранжево-червено. Листата на растението са набръчкани, боядисани в сребристо-зелен цвят и облицовани с кант с меден цвят.

Епизодните листа на ягодовата мъгла са бледорозови на цвят. На някои места през бледорозовата повърхност се появява блясък на салата. Епизод Stravberry Mist цветя могат да бъдат червени с оранжево сърце или оранжеви с червена врата.

Малинов руж

Епизодните листа на Raspberry Blush могат да бъдат обикновени, тъмнозелени с бледи вени или лъскави, лъскави със светло лилави вени. Цъфти с червени цветя с жълта сърцевина. Начинаещите градинари понякога бъркат този сорт с Розовата пантера.

Голямата зеленина на епизода My Precious е наситено зелено. Той е неравен, свети с лъскав блясък и е украсен със сребристи седефелни жилки. Жълтият цвят на цветята на растението се сгъстява в гърлото.

Цветята на Sea Foam Episode са оранжеви, а зеленината е много лека, голяма, сребристо зелена с розов оттенък в центъра и червена по краищата. Всеки лист е обрамчен с тъмнокафяв кант.

Кадифената, тъмнозелена зеленина от епизода на Aloha Mauna Loa с перлени вени от ярко розово към центъра блести с ярко зелено. Цветовете на растението са червено-оранжеви с жълт център.

Бледозелените листа на епизода на Жълтата мъгла са леко опушени, покрити със сребристо покритие по централната вена. По време на периода на цъфтеж растението е покрито с ярко жълти цветя.

Lilacina Viridis е украсена с кадифена, пухкава, смарагдово зелена зеленина, сребриста в центъра и оградена с фестонирани ресни по краищата. Цветовете от този сорт са големи, лавандуловосини с жълта шийка и назъбени, карамфиловидни ръбове.

Кораловочервените цветя на Епизод Рони допълват шоколадовокафявата зеленина, завързана със сребристо зеленикави жилки.

Правила за грижа за епизод у дома

Епизодът се вкоренява добре у дома. Растението обикновено е жизнеспособно у дома за максимум три години. Всичко зависи от условията, в които расте. Когато цвете изсъхне, е по-лесно да го замените, отколкото да го реанимирате. Свежестта и красотата, които веднъж напуснаха епизода, никога няма да се върнат.

Правила за грижи

Забележка! Скоростта на растеж на опитомения епизод зависи от устойчивостта на конкретния сорт и условията, в които се държи растението. В повечето случаи стръкът от епизод, безопасно вкоренен в саксия, се превръща в буен, светещ храст в рамките на шест месеца.

Опитните производители на цветя препоръчват едновременно засаждане на много резници и деца в един съд, така че посадъчният материал да покрива цялата повърхност на почвата.

Обновяването на вече установен и обрасъл храст се извършва от любители градинари по няколко начина:

  • няколко резници, взети от върха на зряло растение, се засаждат в отделна купа. Апикалните резници се вкореняват лесно и растат много бързо;
  • размножава се чрез покълване на листа. Листата на всички растения, принадлежащи към семейство Геснериеви, се вкореняват бързо. Вярно е, че в случай на резници от листа, растението се развива много по-дълго, отколкото когато се размножава чрез апикални резници. Листата се вкореняват чрез потапяне на вермикулит или сфагнум във вода или в субстратна смес. Всеки лист трябва редовно да се изследва, за да се предотврати процесът на гниене навреме.

Важно! Когато се разпространява епизод в парникови условия, трябва да се има предвид, че потопените в кондензат листа бързо загниват, когато температурата в оранжерията се повиши до максималната граница. Ето защо, повечето производители предпочитат да покълнат растението извън оранжерията.

Покълналият посадъчен материал се засажда в широки овални или кръгли съдове (15-30 см в диаметър). Засаждането може да се извърши в почвена смес:

  • първо се поставя слой сфагнум на дъното на съда, след което се редуват слоеве пръст, въглен и сфагнум;
  • повърхността на почвата е поръсена с пясък.

Сухият въздух е разрушителен за епизода. Особено страдат при сухи микроклиматични сортове, чиято зеленина е силно мъхеста. Много градинари, противно на това мнение, вярват, че пръскането е неприемливо, тъй като твърде много влага, попадайки върху кореновата система, провокира началото на гнилостни процеси. Всъщност Епизод обича водните процедури, но не като пълноценно къпане, а само с цел премахване на утаяването на прах по листата и цветовете на растението.

Цветарски магазини

Флористите, които обичат да размножават епизодите, наторяват растенията от този вид или със специални торове за Геснериеви, или с обикновен тор.

Правила за поливане

Поливането на растенията се извършва по такъв начин, че водата да изтича от дренажния отвор, направен в дъното на саксията. Епизодът се полива, след като се увери, че почвената повърхност е напълно суха след предишното напояване.

През лятото препоръчителната честота на поливане е 1 път на 2-4 дни. Ако се забележи, че в палета се е натрупало твърде много влага, излишъкът се източва, като по този начин се предотвратява гниенето на кореновата система. В същото време е необходимо да се гарантира, че земната бучка не е твърде суха.

През зимните месеци

През зимните месеци растението трябва да бъде защитено от течение, преди всичко да се обърне внимание на местоположението на саксията. По време на отоплителния сезон инсталацията трябва да бъде отстранена от отоплителните устройства.

Графикът за поливане за епизода през зимата зависи от стайната температура.През студения сезон цветето се полива един до три пъти седмично.

Опитните градинари призовават своите неопитни колеги да се въздържат от пръскане на епизода. С течение на времето водните процедури, разбира се, ще се превърнат в навик и ще се превърнат в своеобразен ритуал. Но първо начинаещият трябва да наблюдава растението, да го усети ... Неправилното пръскане може да доведе до изсъхване на върховете на листата, забавен растеж или други проблеми.

Това е единственото предупреждение за отглеждане на цвете. Като цяло е непретенциозен в грижите и не създава неприятности.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина