Епизация - домашни грижи, размножаване чрез листа и резници

По съветско време най-популярните стайни растения бяха здравец и фикус. Сега това, което не можете да видите на первазите и балконите. Магазините за цветя са готови да предложат много различни видове: някои обичат повече цветя, докато други предпочитат декоративни листа и издънки, а трети - и двете. Последната група включва видовете епизоди, как да се грижим за тях, описани по-долу.

Епизод: домашни грижи

Оригинално многогодишно стайно растение, родено в Южна Америка. Повечето го обичат заради красивите му листа, въпреки че цветята също изглеждат впечатляващо. Особено изглеждат съцветия от карамфил.

Цъфтящ епос

Епизодът принадлежи на семейство Геснериеви и представлява малък храст с кадифени листа, покрит с малки камбановидни цветя. Те могат безопасно да украсят всеки дом.

Как да се грижим за епизодно цвете? Това не е трудно да се направи. Трябва да се вземат предвид обаче някои нюанси:

 • обича влагата;
 • не толерира течения;
 • по-добре е да се постави на слънчевата страна.

Няколко фактора влияят върху живота на растението:

 • осветление;
 • влажност;
 • температура на въздуха;
 • състав на почвата;
 • близост до други растения.

За всеки вид стайни растения такива условия са индивидуални.

Избор на място и осветление

В историческата си родина цветето расте в тропици, които осигуряват висока влажност, топлина и слънчева светлина. Ето защо, когато избирате място, трябва да се ръководите от тези точки. Описанието ще се чувства добре на прозорец, рафт, шкаф, стойка, където прониква достатъчно светлина и топлина. Възможно е да се използва под формата на ампел, само на място, защитено от вятъра.

Поливане и влажност

Растението много обича водата, но не бива да прекалявате. Трябва да поливате редовно, но на малки порции. Излишната влага може да доведе до гъбични заболявания и гниене на корените.

За ваша информация! Периодично трябва да пръскате листата с вода от спрей, така че влажността на въздуха да е 50-60%.

Кореновата система, засегната от гъбички

Осветление и температура на въздуха

Това цвете, разбира се, не може без слънцето, но не понася добре директните лъчи. Светлината трябва да е леко разсеяна. Поради тази причина е по-добре да го поставите на прозорци от източната или западната страна. Като тропическо растение, Episation се нуждае от оптимална топла температура. Диапазонът трябва да бъде между 18 ° C и 25 ° C.

Забележка! През зимата ще е за предпочитане да пренаредите саксията далеч от течения.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Обикновено този период от време се пада на зимното време. Като правило няма специални изисквания за този период. Необходимо е само да се полива по-рядко (веднъж седмично), да не се тори и да се поставя на място, защитено от течения.

Особености на грижите по време на цъфтежа

Цъфтежът се случва почти през цялата година, но е особено красив през пролетта и лятото. По това време цветето изисква максимално внимание.

Епизод на цъфтящи карамфили

За да изглежда растението здраво, трябва да се спазват определени условия.

 • поливане при изсъхване на почвата;
 • хранене веднъж месечно, за предпочитане с фосфорно-калиева смес;
 • температурен режим в рамките на 18-25 ° С;
 • адекватно осветление.

Как да трансплантирам епизод

С подходящи грижи храстът на епизода ще расте бързо. И тогава става необходимо да се трансплантира в друг съд. Кога да го направите:

 • младо растение - веднъж годишно;
 • растение за възрастни - веднъж на 2 години.

Разсад

Най-подходящото време е пролетта. За да бъде процедурата по трансплантация по-малко болезнена, всичко трябва да се прави внимателно и по план.

 1. Навлажнете обилно почвата за саксии.
 2. Отвън отстрани почукайте по стените, така че бучката да се освободи.
 3. Извадете цветето заедно с почвата.
 4. Премахнете болните корени и издънки.
 5. Поставете в нов съд, поръсете с подготвена пръст.
 6. Поливайте добре.
 7. Поставете на сянка за една седмица.

Когато се появят нови издънки и цветя, това означава, че всичко е минало добре, така че можете да поставите саксията на първоначалното си място.

Възможни проблеми, техните причини и отстраняване

Както всеки жив организъм, един епизод ще реагира на всякакви промени във външната среда: влажност, температура, хранителни вещества, осветление. Това се вижда от следните признаци: листата променят цвета си, стават летаргични, изсъхват, растежът и цъфтежът престават.

Защо епизодирането не цъфти

Има няколко причини. На първо място, това е липса на хранителни вещества в почвата, след това липса на влага и трето, има малко слънце.

Болести и вредители

Наличието на проблеми се дължи преди всичко на грешно съдържание. Най-честите заболявания:

 • гниене - излишна влага, увреждане от насекоми, гъбички. В последния случай цветето може да умре. Корените страдат по-често от другите части;
 • не расте - няма достатъчно светлина или са започнали вредители;
 • листата пожълтяват - излишък от хранителни вещества, по-често азот;
 • сив цвят - може да има гъбички, а може би киселинността на почвата да се е увеличила;
 • кафяви петна - реакция на студена вода;
 • увяхнал изглед - възможно е нематоди да са започнали в почвата;
 • листа, свити на топка - листна въшка.

Болно растение

Епизодът, за който е лесно да се грижите у дома, не се различава много от поддържането на други представители на флората. Но за да може тя винаги да радва собственика си, все пак трябва да се запознаете с нейната селскостопанска технология.

Възпроизвеждане на епизода у дома

Растение като епизод винаги ще намери своите почитатели, защото има много разновидности от него. И често възниква въпросът как да се възпроизведе епизод.

За да расте здрав епизод в къщата, размножаването трябва да се извършва по един от петте начина: резници, издънки, листа, мустаци, разделяне на храста.

За ваша информация! Генеративният метод не е изключен, въпреки че се използва рядко.

Изборът на метод за разплод зависи от сорта, възрастта, общото състояние. Вегетативният метод се извършва в този ред:

 1. Лист, издънка, дръжка се отрязват.
 2. Филийката се третира с разтвор за ускоряване на растежа.
 3. Апендиксът се поставя в малък съд с торфено-сфагнумна почва или просто във вода.
 4. Полива се.
 5. Затворено с буркан, стъкло.
 6. След 1-1,5 месеца се появяват корени.
 7. Прехвърлете в контейнер.

Възпроизвеждане на епизод от лист

Размножаването с листна плоча е най-достъпният и продуктивен метод. Взема се здрав лист, поставя се във вода. Когато се появят корени отдолу и леко подуване отгоре, е необходимо листът да се трансплантира в съд с пръст и да се затвори с буркан. След 1,5-2 месеца се появяват млади листа.

Забележка! Не е нужно да откъсвате стария лист, той сам ще падне.

Размножаване чрез резници

Използвайте резници или резници. Взема се издънка с 4-5 листа. Дънните 2-3 двойки се отрязват и процесът се поставя във вода. По-добре е да вземете съд от тъмно стъкло или пластмаса. Корените трябва да се появят в рамките на един месец. Младо растение се засажда първо в лека почва, след това в обикновена.

Епизод

Епизацията е невероятен представител на многогодишни стайни цветя, отглеждането на които ще донесе много приятни минути на всеки човек. Кадифените листа са особено поразителни с цветовете си. Но цветята също радват приятно околните.

Както можете да видите, отглеждането на това цвете у дома е лесно и просто. Дори начинаещ цветар може да направи това. Основното нещо е да не източвате саксията, да осигурявате достатъчно светлина и да се храните навреме.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина