Есхинантус - домашни грижи и размножаване

Есхинантус е красиво тропическо растение, родено в Азия, което в природата е прикрепено чрез корени към стволовете и клоните на масивни дървета за опора. Латинското му наименование - Aeschynanthus - идва от древногръцките думи „изкривен“ и „цвете“, вероятно поради оранжево-червените, жълтеникави, винено-винени пъпки, извити отстрани. И точно заради техния цвят привързаните имена на есхинантус - „фондан“ или цветето на „райска птица“, са се утвърдили сред хората.

В зависимост от вида, екзотично растение придобива форма на лиана или храст, клоните му могат да достигнат 30-90 сантиметра. Те са украсени с гроздовидни съцветия и гъсти наситени зелени листа, които много се оценяват от цветарите при съставянето на модерни стилни букети. Сред любителите на домашните цветя обаче „фондан“ все още не се среща често.

.Eschinatus_Nature

Есхинантус: домашни грижи, размножаване

За начинаещ цветар няма да е лесно да се справи с взискателния есцинантус без първо запознаване с правилата за грижи. Но това растение ще изглежда страхотно у дома, добавяйки уют. Също така ще озари офис пространството или ще украси верандата. Бушът ще се окаже пищен, ако в една голяма саксия са засадени няколко млади резници, което важи и за окачените конструкции.

Допълнителна информация: при спазване на всички условия, можете да постигнете почти целогодишен буен цъфтеж.

Но първо, нека разгледаме какъв вид есцинантуси са.

Сортове Aeschinanthus

Есхинант Прекрасният

Този сорт се отличава с яркозелена зеленина и алени цветя, които приличат на удължени тръби. Пъпките се оформят по 9-12 парчета на „китка“. Стъблата с дължина до половин метър се спускат на земята. Нарастващите препоръки, обсъдени по-горе, важат и тук.

Есхинат е красив

На бележка: понякога това растение се бърка с Есхинантус Красивия, но последният има по-малки листа, а цветята са червени отвън и розови отвътре.

Ескинантус Мона Лиза

Един от най-капризните, дори начинаещ и все още не особено внимателен градинар може да се справи с него. Видът се характеризира с тъмно изумрудени листа с почти лъскав блясък. По форма те са по-близо до овала и са украсени с ясно очертана жилка в центъра.

Забележка! По време на периода на цъфтеж, с подходящи грижи, есцинантусът Мона Лиза привлича вниманието с виненочервения цвят на венчелистчетата.

Aeschinanthus Rasta

Този сорт привлича вниманието с тъмни листа, извити към дълги стъбла, наподобяващи лози. Когато се отглежда, той е взискателен, но не повече от другите видове есхинантус.

Ескинант Мраморът

Особено ценен заради по-лекия си модел върху тъмна буйна зеленина, напомняща на изящни мраморни петна. Този есхинантус изглежда много необичайно и привлича вниманието, особено в окачена сеялка. Това обаче изисква и много внимание от любителите на растенията.

Eschinanthus Twister

Twister радва окото със силно извити, почти къдрави зелени от тъмен нюанс с восъчен блясък.Цветята са богато оранжеви с плавен преход в червено, появяват се само ако спазвате всички правила за отглеждане. Най-добре изглежда във висящи саксии.

Което и цвете да изберете, правилата за грижи са почти еднакви за всички.

Eschinatus twister

Основните правила за грижа за есхинантус у дома

Осветление

Трябва да изберете място, което е добре осветено, но недостъпно за прякото слънце. Например балкон, перваз на прозореца, остъклен коридор, обърнат на запад или изток. При липса на светлина есхинантусът е малко вероятно да има пъпки, така че през зимата можете да използвате и специална фитолампа.

Забележка!Ако успеете да поставите цветето само на слънчевата страна, важно е да не забравите да го засенчите с полупрозрачни завеси или щори през пролетта и лятото. В противен случай върху листата ще се появят изгаряния и те могат да се разпаднат, излагайки клони и издънки.

Температура

Помещението, в което расте „козината“, трябва да се проветрява, но трябва да се избягват силни течения и резки температурни промени. Дори през студения сезон трябва да се затопли достатъчно добре. Ако стане по-студено от +15 ° C, цветята няма да се появят и листата дори ще започнат да изтъняват на храста.

Важно! Прекалено много топлина също не се обезсърчава. Оптималният температурен режим варира около + 20-25 градуса по Целзий.

Поливане и влажност

Грижата за цветето есхинантус, подобно на много растения в топъл климат с висока влажност на въздуха, изисква правилно поливане. Това трябва да се прави не твърде често - само когато най-горният слой на почвата в саксията изсъхне с няколко чувства в дълбочина и се допълва с 1-2 пръскания от спрей на бутилка на ден. 15-20 минути след поливането е важно да се изпразни излишната вода от картера. С излишък на влага храстът ще започне да боли и могат да се появят вредители. Уверете се, че не пропускате този момент и вземете мерки навреме.

Забележка! Най-доброто за напояване е меката, утаена вода, със стайна (или малко по-висока) температура. За да го омекотите, можете да добавите няколко капки лимонов сок.

През зимата честотата на поливане трябва да се намали, а пръскането да се спре изобщо. И без това не трябва да се допуска само изсушаване на почвата.

Почва и торене

Оптималният състав на почвата трябва да се поддържа в пропорции 2: 2: 1: 1, по две части от торф и листен хумус, по една от сфагнум и речен пясък. Можете също така да закупите качествена почва за саксии от вашия цветар или градинарски магазин. Препоръчва се сами да добавите мъх или въглен, за да намалите или дори напълно да премахнете гниенето на корените. А също и за разхлабване и по-добър дренаж, можете да вземете фин перлит или експандирана глина.

Препоръчва се торенето на есхинантус само през пролетта и лятото. Комплексното торене, с калий, е подходящо за цъфтящи и стайни растения, които трябва да се комбинират с поливане веднъж седмично, но не повече от два пъти месечно.

Прехвърляне

Най-подходящото време за разсаждане ще бъдат пролетните месеци, а начинът е да се претовари цветето, без да се унищожава основната земна бучка близо до корените. Около него просто трябва да добавите още хранителна почва. Препоръчително е да изберете размера на саксията само с 1-2 сантиметра по-голям диаметър от предишния, тъй като „козината“ расте по-добре и цъфти в плътна опаковка.

Есхинат Мона Лиза

Докато вечнозеленият храст е все още млад, той може да бъде трансплантиран на ново място всяка година. Но докато расте, когато корените достигнат дъното на контейнера и се появят от дренажните отвори, процедурата трябва да се повтори само ако е абсолютно необходимо. Например, в случай на заболяване, подозрение за гниене в кореновата система.

Подрязване

За да изглежда храстът по-добре поддържан и декоративен, по-добре се вписва в интериора, периодично след цъфтежа се извършва няколко резитби. Дълги клони в горната, вече значително изтънена част на растението, се изрязват с една трета и всички изсъхнали листа също се отстраняват.

Допълнителна информация: след пет години, дори при постоянна корекция на формата на храста, външният му вид, поради голямото излагане на клоните, ще престане да радва окото. След това се заменя с младо растение. Ето защо е по-добре градинарите аматьори да разберат предварително как да размножават есцинантуса.

Есхинантус: размножаване чрез резници във вода

Размножаването на Aeschinanthus чрез резници във вода е най-популярният начин за получаване на младо и красиво растение. В този случай се използват стъблени резници. За да ги получите, отрязък с дължина около 6-10 сантиметра се отрязва от върха на здрав и силен клон. Важно е той да има пет или шест възела.

Забележка! Най-доброто време за отрязване е март-май (преди появата на първите пъпки) или октомври-ноември.

След отстраняване на долните листа стъблото се поставя в съд, пълен с вода, и се покрива с прозрачен найлонов плик, докато се появят първите корени - за две до три седмици. Този процес може да се ускори, ако температурата се поддържа на около + 25-28 градуса.

Друг начин за отглеждане на млад есхинантус е размножаването чрез листни резници, понякога чрез семена.

По този начин, при задълбочено запознаване с особеностите на отглеждането на есцинантус, можете предварително да решите сами дали неговите цветя си заслужават усилията. Всеки, който обича оригинални и ефектни домашни растения, макар и да не се страхува от трудностите, определено се препоръчва да опита.

Защо Есхинантус не цъфти у дома

Въпросът „защо няма цветя?“, За съжаление, тревожи повечето собственици на това тропическо чудо. Особено когато есцинантусът току-що е донесен от магазина и той радва окото с луксозни съцветия и след няколко месеца изтънява.

Есхинат на прозореца

Не можете да накарате растението да цъфти, но трябва да се опитате да премахнете негативните фактори, които пречат на това. Първо трябва да се уверите, че няма прегряване и да отваряте по-често прозорците или да се опитате да изнесете тенджерата на балкона за няколко дни. Това е особено вярно в нашия климат през пролетта, когато вероятността от поява на цветя е по-висока. В допълнение, една от най-популярните причини, поради които Есхинантус не цъфти, е липсата на осветление. Също така, при поливане и торене, пъпките (и само оформени и почти отворени) не трябва да се оставят да се намокрят, в противен случай те могат да се покрият с тъмни петна и да се разпаднат напълно.

Поради твърде честото поливане и студен въздух, сиво или кореново гниене, могат да се появят трипси и не бива да се пренебрегват вредители (паякови акари, листни въшки, насекоми, брашнести бъгове). Заедно те пречат на фондана да набере сила и радват любовницата или собственика му с ярки пъпки.

гост
1 Коментирайте
Хелена

Как да си направим листовки aeschianthus mona lisa

Стайни растения

Градина