Еуфорбия цвете: основни видове и домашни грижи

Друг, по-често срещан синоним, Euphorbia, има красиво име за euphorbia. Различни източници сочат, че 800 до 2000 вида принадлежат към този род. В градинската култура се отглеждат едногодишни и многогодишни треви, както и храсти.

Често срещани видове цвете еуфорбия

Принципът на подбор на растения за отглеждане в градина или саксийна култура е лекотата на грижи, както и адаптивността към климатичните зони на страната. Сред многото сортове млечни водорасли - типичен обитател на субтропиците - има много красиви представители за всеки дом. Грижите за дома Euphorbia изискват най-простото, за което е обичано от производителите на цветя.

Euphorbia Lactea F. Cristata

Важно! Почти всички млечни растения отделят млечен (подобен на млякото) сок, който е отровен в една или друга степен. Работете с еуфорбия с ръкавици, за да избегнете изгаряния и дразнене на кожата.

Euphorbia Christata

Представител е на по-обширен вид - Euphorbia Lactea F. Cristata. Родина - азиатски тропици. Склонен е към мутации и поява на зачатъци, така че външният вид е доста променлив. Почти винаги в продажба се представя под формата на потомък на други сукуленти.

Като цяло има две разновидности на еуфорбия Cristata: обикновена, която може да живее в саксия сама по себе си, и без хлорофил (Cristata F. Variegata) - тя изисква присадка. Доста е трудно да се опише формата на растението, тъй като то винаги е много причудливо и понякога се променя значително под влиянието на потомка. Най-често прилича на мида или корал. Жизнеспособна еуфорбия с оребрена колонна форма с височина около 5 см или малко повече обикновено действа като допускане. Цъфтежът е възможен, но изключително рядък.

Euphorbia Marginata

Популярни имена са снежните и планинските снегове. Отровен едногодишен с прави, гъстолистни стъбла с височина 60-80 см. Овални листа и издънки със сребристо-зелен оттенък. По времето на цъфтежа по ръба на листата се появява бяла граница. До началото на лятото цъфтят малки бели невзрачни цветя. Растението е ценено заради красивата си корона, която контрастира благоприятно с други растения.

Euphorbia Marginata

Много непретенциозно растение се отглежда в градини на цветни лехи и на первази. Оптималната температура е 22-24 ° C. Предпочита рохкава, богата на хранителни вещества почва с ниска киселинност. Приема добре прищипване и резитба, изхвърляйки нови странични издънки. Тази еуфорбия се размножава чрез семена и резници.

Euphorbia Decari

Нискорастящ сукулент с красиви вълнообразни листа с зигзагообразен ръб, роден в Африка и Мадагаскар. Той улавя нови територии, разпространявайки се с помощта на пълзящи корени, частично изпъкнали над земната повърхност. Дебело, сочно стъбло е оформено спирално; в короната той има листна розетка. Листът е зелен, но може да придобие червеникав цвят. Съцветията приличат на бежови звънчета.

Euphorbia Decaryi

Този вид се отглежда главно като декоративна саксийна култура. Неизискващ за грижи, расте доста бавно. Предпочита слабо, слабо осветление. През лятото оптималната температура е 25 ° C, а през зимата около 15 ° C. Лесно се разпространява чрез семена, може да се присади.

Различните популярни видове млечни водорасли са толкова различни помежду си, че понякога, освен способността да отделя млечен сок, е трудно да се видят и други общи признаци.

Euphorbia Obesa

Второто име е мазнина. Малка многогодишна еуфорбия, която много прилича на кактус. Формата на стъблото е сферична, зелено-кафява на цвят с осем изразени сегмента. Има ивици от червено-кафяво или бледо лилаво, разположени напречно. Той няма бодли и листа и ако елементарните листа все пак израснат, те бързо изсъхват и падат, оставяйки след себе си неравности по ребрата. В горната част на главата може да расте странно изглеждащи сфери-клонки. Може да се удължи до 30 см височина и до 10 см диаметър, като придобие елипсовидна форма.

Euphorbia Obesa

За ваша информация! Това мляко е бисексуално. През лятото изгонва разклонени дръжки на короната. Чашковидните цветя са с диаметър само 3 мм. Може да се усети фин аромат. Плодовете са триъгълни трикоренчета с диаметър до 7 мм. След узряването плодовете експлодират, разпръсквайки се около семената, които са кръгли (до 2 мм в диаметър) петнисто-сиви топчета. След това дръжката изсъхва напълно и изчезва.

Euphorbia Enopla

Многогодишен двудомен храст сочен, роден в Южна Африка. Короната на тази еуфорбия се разклонява силно от основата, достигайки височина не повече от 1 м. Тръни, което придава на растението елегантен вид. Може да има малки рудиментарни листа. Малки, без венчелистчета, зелено-жълти съцветия с тънки стъбла на върха на издънките са мъжки и женски. След узряването плодовете приемат формата на топка със семена вътре. Чувства се чудесно на первазите, но се нуждае от суха, лека и хладна зима (температура 4 ° C).

Euphorbia Enopla

Euphorbia Gabizan

Интересно и доста рядко сочно растение, отглеждано само в саксии. Младо стъбло, простиращо се на височина до 30 см, прилича на зелен ананас с подобен кичур от дълги плоски зелени листа, заоблени в краищата. "Неравностите" по повърхността му са лишени от тръни. С напредване на възрастта стволът става кафяв и дървесен. Размножава се чрез издънки, растящи на основния ствол, или чрез семена.

Euphorbia Gabizan

Euphorbia Ingens

Двудомната еуфорбия е по-известна като еуфорбия голяма или подобна, истинска легенда за саваната. „Ingens“ е латински за „огромен“. В зависимост от условията на задържане, той може да се простира на височина от 15 см до 2 м или дори повече, като приема формата на разстилащо се дърво или храст. 5-ребрените цилиндрични издънки се простират от багажника, придавайки на короната форма, подобна на канделабрум.

Euphorbia Ingens (Симилис)

Той е повсеместен във всички сухи и полупустинни райони на Африка. Може да расте върху скалисти образувания и дълго време да се справя без вода. Издънките по ребрата имат бодли и малки листа, които с времето изсъхват и отпадат. Издънките растат спонтанно от пъпките по ребрата. Прищипването на върховете само стимулира този процес. Цъфти с безцветни мънички жълти цветчета, характерни за млечни водорасли, с приятен аромат. С напредване на възрастта централният ствол става дървесен. Млечният сок е силно токсичен и може да причини тежки изгаряния, ако попадне в очите.

Euphorbia Martini

Декоративно многогодишно растение, отглеждано в градини. Устойчив на суша и първи есенни студове. Тя може да бъде висока до 50 см. Удължените листа съчетават нюанси на зелено, светло зелено, сребро, жълто и дори розово.

Забележка! Колкото по-хладно е времето, толкова по-ярка става еуфорбията. Цъфти през лятото с незабележими зелени цветя.

Euphorbia Martinii (Ascot Rainbow)

Euphorbia Diamond Измръзване

Името „диамантена слана“ не е дадено на тази еуфорбия случайно. Това е хибрид на Euphorbia Hypericifolia.В продажба през 2004 г. Буен храст от тънки зелени издънки изглежда страхотно във висящи саксии. Цъфти непрекъснато от пролетта до есента с малки бели цветчета. Предпочита добро осветление и редовно поливане, но понася добре сушата. Той независимо приема формата на буен заоблен храст, но при желание може да се оформи, както искате. Растението се съхранява при температури между 5 ° C и 25 ° C. Лесно се размножава чрез разделяне на храста и резници.

Euphorbia Diamond Frost

Euphorbia Akrurensis

Има и други имена - абисински (Acrurensis), еретриански (Erythraeae). Многогодишно дърво сочно родено в Африка. Външно той прилича на еуфорбия на Ингенс, но ребрата му (от 4 до 8) са по-плоски и по-широки, с вълнообразна форма с изразени напречни вени. Расте на сухи и каменисти почви, както и в скали. Среща се на височина 4,5-9 м. Многобройни сдвоени остри бодли по ребрата. Ако времето е топло и влажно, то е покрито с нежна зелена зеленина. В Русия се отглежда като саксийна култура.

Euphorbia Acrurensis

Euphorbia Trigon

Триъгълна или тригранна еуфорбия, под формата на дърво или храст. Основният багажник може да бъде с диаметър до 6 см. Разчленени клони с дължина до 20 см. Цветът е тъмно зелен с белезникави ивици. Старите растения и основи стават дървесни. Бодлите по ребрата са червеникавокафяви, твърди, с наведени върхове. Месестите листа с дължина до 5 см са зелени и червени. Расте много бързо в саксии и е много непретенциозен, както към състава на почвата, така и към осветлението.

Euphorbia Trigona

Euphorbia Japonica

Може да се предлага в търговската мрежа под името Euphorbia cv. Cocklebur, като хибрид на две еуфорбии - Euphorbia Susannae и Bupleurifolia. Дебелият корен се слива в земния каудекс. На външен вид е много подобен на ананас, като еуфорбия Gabisan, но с първоначално кафяво стъбло, а гребенът на дългите листа е зелен със светли петна или петна. Расте много бавно. Оптималната температура е 20-24 ° C, не понася преовлажняване. Чувства се добре при разсеяно осветление. Размножава се с апикални резници.

Euphorbia Japonica

Цвете Euphorbia: домашни грижи

След като сте започнали някоя от млечницата у дома, няма да ви се налага да им обръщате много внимание. Повечето спокойно ще издържат дори няколко месеца на пълна забрава, особено възрастните растения. Вредителите рядко го удрят, тъй като сокът е отровен.

Осветление

Колкото по-ярко е слънцето, толкова по-цветни стават млечните водорасли. Но като цяло дифузното ярко осветление е напълно подходящо за тях. Изобщо не е необходимо да поставяте контейнери или саксии на первазите. Всяка свободна зона близо до прозорците ще им подхожда.

Забележка! Растението ще реагира на липсата на светлина, като издърпа издънките. Ако има зелени листа, те ще започнат да изсъхват и да се ронят.

Температура

През цялата година те могат да бъдат оставени на едно и също място при равномерна температура в диапазона 20-24 ° C. Те ще понасят намаление до 15 ° C и повишаване дори до 34 ° C, без забележими щети по външния им вид. Основното е да се избягва преовлажняването на почвата в случай на температурни промени, тъй като това силно подкопава имунитета на сукулента. Повечето видове изискват хладен зимен сън, за да стимулират цъфтежа. Режимът трябва да бъде изяснен, тъй като някои видове могат да издържат на понижение до 5 ° C, докато други могат да умрат вече при 10 ° C.

Почва и поливане на еуфорбия

Ако сравним еуфорбията с други сукуленти, кактуси, тогава няма основни разлики в избора на почва за тях. Почвата трябва да е бедна на хранителни вещества, рохкава (дори рохкава) с неутрална или слабо кисела реакция. В естествени условия млечните растения растат в савани и полупустини, по скали, каменисти равнини.

Поливайте саксиите с млечни водорасли, когато земното буца изсъхне до самото дъно. През лятото 1-2 пъти седмично, през зимата 1-2 пъти месечно е достатъчно. Сукулентът лесно ще преживее липсата на влага и от постоянно влажна почва лесно изгнива и умира.Първият тревожен симптом е проливането на листата на короната или на страничните ребра.

Торове за цвете

Подхранването се извършва само през топлия сезон. Комплексният минерален тор е подходящ за сукуленти или кактуси. Дозировката се намалява наполовина, както се препоръчва от производителя на лекарството. Честотата на хранене е веднъж на 1-2 месеца, в зависимост от възрастта. Колкото по-старо е растението, толкова по-рядко се нуждае от оплождане.

Методи за размножаване на цвете Euphorbia

Можете да намерите семена от млечни водорасли в продажба. Има смисъл да ги купувате и използвате за сеитба. Кълняемостта при повечето видове е отлична, но само при условие на свежест. Обикновено степента на покълване е до 99% през първата година, а през втората година пада 2-3 пъти. Много по-често се размножават чрез резници или чрез разделяне на храст.

Резници

Резници в оребрени млечни растения се получават чрез отделяне на леторастите и отрязване на върха. Отделената част от растението се оставя да изсъхне, докато млечният сок престане да се откроява, а разрезът се залепва заедно с гумено вещество. След това издънката или короната се потапят на 1-2 см в подготвената почва и се покриват с прозрачна капачка от нарязана пластмасова бутилка, стъклен буркан или обикновен найлонов плик.

Обикновено отнема 2-4 седмици за вкореняване. По това време не си струва да се нарушава процесът, само капачката се отваря веднъж на ден, за да се проветри. Ако влажността в помещението е над 60%, тогава можете свободно да правите без оранжерия. Поливането се извършва чрез пръскане на почвата, когато тя изсъхне добре. Добрият тургор е основният симптом на отличното вкореняване.

Забележка! Ако издънката не пусне корени, тогава тя ще започне да изсъхва, пожълтява, гние, няма смисъл да се грижите за такова нещо, по-добре е да повторите процедурата с други резници.

Разделяне на храста

Като имате възрастно растение с няколко издънки, можете да го разделите на няколко части. За да направите това, сукулентът се изважда от саксията, внимателно се разклаща, така че земята да се разпада от корените.

Важно! Силно обезкуражено е да се отървете от старата почва чрез измиване и накисване на корените в леген с вода.

С остър инструмент, ако е необходимо, личинката се нарязва в областта на корена на няколко части. Някои форми могат лесно да бъдат разделени на части без него. Всеки сегмент се засажда в нов контейнер. Саксията се избира според правилото: ширината е 2-3 пъти по-висока от височината. Но дъното е запълнено с едър чакъл или счупени тухли, не само за отводняване, но и за претегляне, тъй като в противен случай стабилността ще бъде твърде лоша.

Въпреки факта, че еуфорбията няма буйни, ярки и ароматни цветя, те се радват на голямата любов на производителите на цветя. Причината е не само в несравнимата непретенциозност на растението еуфорбия, но и в прекрасен контраст с други популярни стайни растения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина