Амазонски лилии eucharis - домашни грижи

Луковично цвете, принадлежащо към семейство Амарилис, роден в джунглите на Централна и Южна Америка, се нарича еухарис. Това беше името на спътника на Калипсо, дъщерята на Атланта в гръцката митология. Второто популярно име е амазонската лилия (Eucharis Amazonica).

Външен вид на Eucharis

Растението се състои от луковица с диаметър 2-7 см, от която растат няколко широки (до 20 см) и дълги (до 55 см) ланцетни листа с богат зелен цвят. Повърхността е леко блестяща, а ръбът е леко извит. Всяка крушка може да носи максимум четири листа наведнъж. Общата височина е до 80 см.

Цъфтящ еухарис

Повечето видове и сортове цъфтят от август до септември, но с добри грижи, втори път през февруари-март. Цветът много прилича на външен вид на нарциса. Крушката изхвърля дълъг (до 80 см) дръжка. В края му в общо съцветие могат да се съберат от 3 до 10 големи бели цветя с диаметър 10-12 см. Различните сортове се различават по големината и сянката на печатните нишки (от зелени до жълти). Ароматът е много приятен - жасмин-лимон. След цъфтежа всяка корола трае до 10 дни. Когато се опрашват, кутии със семена се получават от цветя.

Забележка! Сокът на растението е отровен, но умерено. Предизвиква дразнене на кожата. Ако изядете целия лук, ще имате стомашно разстройство.

Видове и разновидности на закрити евхариси: описание на популярни

Сред най-популярните сортове в Русия:

Eucharis едроцветна

Листата на този сорт е тъмнозелена, удължено-овална с остри върхове. Венците достигат 12 см в диаметър на дръжка с дължина до 80 см. Всеки чадър има 3-8 пъпки със снежнобяли венчелистчета. Ароматът е много устойчив. Цъфти два пъти годишно: през декември, а също през май или август.

Eucharis grandiflora

Евхарис Сандера

Изгонва дълъг дръжка с чадър от 2-3 пъпки. Всяка корола е свързана с дръжката с дълга (до 5 см) тръба, огъната надолу. Това придава на съцветието увиснал вид. Тичинките са обединени помежду си с тясна жълта граница, която прилича на малка корона.

Eucharis sandera

Листата с дължина до 30 см и ширина до 17 см са тъмнозелени на цвят с гладка лъскава повърхност и изразени жилки. В основата листът е с форма на сърце, а дръжката достига 10-15 см височина.

Майстори на Eucharis

Типично за него е яйцевидна крушка с диаметър до 5 см. Листата са удължени и заострени в краищата. Всеки лист е с дължина до 25 см и ширина до 15 см. В съцветието има само 1-2 цвята. Обикновено се отваря през март.

Eucharis Mastersii

Eucharis беззъб

За неговите яйцевидни луковици са характерни четири листа, дълги 25 см и широки до 10 см, с удължени набраздени дръжки. Повърхността е лъскава с забележими надлъжни вени.В зонтичното съцветие има 6-8 цветя с къси (до 1,5 см дълги) бели венчелистчета, извити нагоре. Разделени тичинки ланцетни. Венчето наподобява лилия с къса (до 3 см) зелена тръба, свързваща я с общ дръжка.

Eucharis Subedentata

Засаждане и пресаждане на растение след покупка

Заедно с растението в магазина, трябва незабавно да закупите подходяща саксия за трансплантация и почва. Необходима е рохкава и питателна почва. Към него се добавя торф, малко пясък, а отдолу е необходим дренажен слой (подходяща експандирана глина или още по-добре кокосова черупка). Ако в продажба има субстрат за луковични или бегонии, тогава можете спокойно да го купите за еухарис.

Саксията трябва да е ниска, но широка. Докато расте, луковицата дава много силни корени и буйна корона. В лек контейнер стайната лилия с широки листа ще бъде неудобна. Най-добре е да си купите просторна керамична тенджера.

Засаждане на амазонска лилия без листа

За успешна трансплантация на луковица, напълно лишена от листа, се спазват следните правила:

 • преди засаждане остатъците от листата се изрязват на височина 1 см над гърлото на луковицата;
 • луковиците са заровени в земята, оставяйки върха на повърхността;
 • диаметърът на саксията за един лук трябва да е с 2-3 см по-голям от диаметъра му;
 • почвата се добавя към саксията, смесена наполовина с пясък;
 • първите три седмици се поливат умерено, едва след като почвата изсъхне.

Забележка! Младите листа трябва да растат отново в рамките на 40 дни.

Засаждане на амазонска лилия с листа

Метод стъпка по стъпка:

 1. Луковиците са заровени в почвата с 5-6 см.
 2. Саксията се избира висока, но не широка с експандирана глина на дъното и големи дупки за оттичане на излишната вода след поливане.
 3. Първите три седмици се поливат внимателно, като се изчаква почвата да изсъхне напълно.

Групово качване в споделен контейнер

Eucharis: домашни грижи

Ярката слънчева светлина е разрушителна за еухарисите. Той обича полусянка. Саксията не трябва да се поставя на южните прозорци, по-добре е на закрито на добре осветено място или на западния или източния перваз на прозореца. През лятото е напълно възможно да го изнесете на балкона или в градината, оставяйки го под навес от слънцето и дъжда.

Контрол на температурата и вентилация

Проектът е изключително разрушителен за еухариса, листата му ще изсъхнат. Освен това не само студените въздушни потоци, но и топлите могат да му навредят значително. В естественото си местообитание дълбоко в джунглата никога не е на вятъра. С течение, листата пожълтяват и падат, както при хипотермия. Оптималната температура за съдържанието зависи от сезона. Растението периодично изисква подчертан период на покой. По време на активния период оптималната температура е над 23 ° C (до 28 ° C). Критичният минимум е 18 ° C. Рязките скокове на температурата водят до свиване на пъпките.

През зимата цветето eucharis се държи при температура 14-15 ° C, но е напълно възможно да се ограничи до 16-18 ° C. Дори такова леко намаление за него служи като сигнал за почивка.

Забележка! За да принуди еухариса да цъфти, температурата рязко се повишава до ниво над 23 ° C.

Как се полива еухарис

Цветето не е много чувствително към влажността на въздуха. Той се нуждае от пръскане на листа и избърсване от прах само през отоплителния сезон. Водата обикновено се полива на всеки 3 дни. Ако трябва да напръскате, уверете се, че капки вода не падат върху пъпките. Правилното поливане е през палета.

Подхранване и състав на торове

Оптималната честота на торене на почвата е веднъж на 2 седмици. Подходящи са както органични, така и минерални съединения. По време на сезона на цъфтежа си струва да се подхранва с калиеви торове, като се избягва азот.

Важно! Периодът на почивка продължава 1,5 месеца, като по това време не се прави превръзка.

Подрязване и оформяне на еухарис

Стайното цвете eucharis расте изключително бавно. Загубата на всички е много болезнена за крушката. Следователно резитбата е много лесна за извършване, защото се състои само в премахване на изсъхнали и избледнели дръжки.Всички мокри участъци трябва да се търкат с натрошен активен въглен на прах.

Вредители и болести, засягащи амазонската лилия

Болестите се появяват само при неправилна грижа - заливане на растението или хипотермия. На много сух въздух, при липса на поливане, може да изсъхне. Чести вредители: паякови акари, мащабни насекоми и трипси. Те се третират с инсектициди срещу тях, листата се измиват, ако е много необходимо, те се трансплантират в нова почва.

Чести грешки в грижите за еухарис

През периода на покой е необходимо поливането да се намали до минимум. По това време водата не се излива в тигана, както обикновено, но почвата се напръсква от спрей бутилка, много внимателно. Също така е важно да извадите саксията от слънцето и да намалите температурата с няколко градуса.

Ако зеленината е загубила своята еластичност, тогава поливането може да не го поправи. Причината е течение и хипотермия. В този случай си струва да премахнете мудните листа и да създадете идеални условия за възстановяване на крушката: поставете на топло място, подхранете, внимавайте за липсата на течение.

Защо листата на eucharis пожълтяват и умират

Листата могат да се извиват и изсъхват не само от въздействието на течение, но и поради увреждане на корените. Пожълтяването и свиването е естествен процес, когато докосва външните листа, но не всички едновременно. Причините могат да бъдат различни:

 • твърде обилно или слабо поливане;
 • твърде студено (температура 10 ° C и по-ниска);
 • Слънчево изгаряне.

Пожълтял лист от еухарис

Повреденото растение се отстранява от саксията, измива се, изсушава се. Отстранете повредата с пепел и я засадете отново в саксия, като я напълните с прясна хранителна почва.

Защо еухарисът не цъфти у дома и как да го накарате да изстреля стрела

Причините за растежа на зелената маса и липсата на дръжки могат да бъдат следните:

 • неправилно кацане. Контейнерът е твърде широк. Колкото по-плътно е крушката в гърнето, толкова по-скоро ще изхвърли дръжката;
 • твърде остър скок на температурата в стаята. В този случай цветните стрели се образуват слаби и крушката може дори да изгние;
 • няма период на почивка. Оптималната му продължителност е 1,5 месеца. По това време те спират да се хранят и поливането се извършва умерено. Почвата винаги трябва да е наполовина суха.

Характеристики на размножаването на еухарис

В природата амазонската лилия се размножава вегетативно, тъй като луковицата придобива много деца всяка година. Рядко се засажда със семена.

Възпроизвеждане на еухарис от деца

С помощта на дъщерна крушка можете да видите първия цъфтеж след 1,5 години. Отделете го внимателно от майката, за да не го повредите. По-добре е изобщо да не засаждате смачкани луковици, тъй като вероятността за оцеляването им е минимална.

Луковици Eucharis

Висококачествените деца трябва да се засаждат индивидуално в малки саксии, като се пълнят с обикновена почва. Субстратът трябва да е съставен от листна земя, торф и пясък. Препоръчително е да добавите малко изгнил тор на дъното. Върховете на луковиците са оставени над почвената повърхност. Ако детето има лист, то се задълбочава с 5-8 см. Ако всичко е минало добре, тогава първото листо трябва да се появи след 4-6 седмици.

Eucharis: размножаване със семена

При размножаване със семена първите пъпки ще се появят едва през петата година от живота на цветето. Можете да си купите семена в магазина, но те рядко се продават. Те се получават от лилиите им чрез опрашване: с мека четка прашецът се поставя върху плодника и се изчаква, докато зърната на зърната узреят. Обикновено отнема около 30 дни.

За ваша информация! Самото семе е мини-лук. При благоприятни условия той бързо започва да расте и да покълва. Когато узреят, семената са тъмнокафяви, плоски с малка туберкула в центъра.

Сеитбата се извършва в контейнери с дълбочина 5 см, пълни със смес от плодородна почва и пясък с добавяне на торф. Задълбочете с 1-2 мм не повече. Поливайте само от спрей бутилка. Не е необходимо да се създава парников ефект. Контейнерът се поставя на прозореца, създавайки лека сянка за него.

Разсадът след 2-3 месеца се трансплантира в по-големи саксии. Подходящи са контейнери с диаметър 12 см и височина около 9 см. В такъв мъничък контейнер луковиците ще прекарат следващите 1,5 години, след което отново се трансплантират в малко по-голяма саксия.

В аматьорското цветарство еухарисът е в състояние да донесе много приятни моменти на своя собственик и не е трудно да се грижи за него. Ароматните му цветя създават празнична атмосфера в дома. След като сте подбрали сортове с различни периоди на цъфтеж, можете да се любувате на красивите бели цветя почти през цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина