Еустома - отглеждане от семена у дома

Хората обичат да създават уют в домовете си. За тези цели те често отглеждат цветя в домовете си. Някои от тях са особено елегантни и деликатни, например вътрешна еустома.

Как да отглеждаме еустома у дома

Eustoma е флора с невероятно красиви цветя с нежни нюанси. Често се добавят към букети - стоят дълго време, не избледняват. Това растение също има минус - то е доста капризно, изисква много внимание към себе си. Цветът на тази флора много прилича на розов, поради което понякога се нарича така - ирландска или японска роза.

Вътрешна еустома

Важно! Някои хора се чудят дали еустомата може да се отглежда като стайно растение. Отговорът на него е положителен: отглежда се както в градината, така и у дома. Забележителното е, че навсякъде се използва един и същ вид - еустома с големи цветя или eustoma grandiflorum. Сега тя се казва Лизиантус Ръсел.

На височина възрастният храст на лизиантус е от 15 до 90 сантиметра, през периода на цъфтеж пуска около двадесет цветя. Те не се разтварят едновременно, а един след друг. Поради това красотата на цъфтящата флора се запазва за доста дълъг период.

Доскоро тази култура се смяташе за градина или оранжерия. Днес еустома често може да се намери в дома. Подготвяйки се за придобиване на такова цвете, трябва да вземете предвид следното:

 • В природата лизиантусът е многогодишно растение. В къщата той често се държи само през сезона на цъфтежа. За зимата той се нуждае от условия, които е доста трудно да се пресъздадат в апартамент. Дори и да успее, от него не може да се направи пълноценно многогодишно растение у дома.
 • Не забравяйте да изясните за какъв вид цветя става въпрос. Домът се нуждае от култури, които могат да оцелеят в саксии. Те не трябва да растат по-високи от 30 сантиметра.
 • Най-вероятно след покупката храст, дори джудже, ще започне да расте в ширина и нагоре. Това е така, защото за да се ускори и намали цената на процеса на отглеждане, растенията се оплождат с инхибитори на растежа.

Продажба на разсад от еустома

За да избегнете последното, можете сами да отглеждате тази флора у дома. Най-добре е да започнете от нулата, тоест да покълнете семето.

Как и кога да отглеждаме разсад

За растение като еустома отглеждането от семена у дома е напълно възможно, въпреки че е изпълнено с редица трудности (обаче, както всички грижи). Ето защо трябва да се вземат предвид всички фактори, необходими за това конкретно цвете.

Дати за сеитба на семена

Лизиантус цъфти през летния сезон. Имайки предвид това, както и факта, че обикновено отнема около шест месеца от първите кълнове до цветята, сеитбата трябва да започне през януари.

Когато сеете семена през зимата, трябва да се има предвид, че кълновете се нуждаят от много светлина. През студения сезон светлинните часове на деня са кратки, така че ще трябва да организирате допълнително осветление със специална лампа. Ако говорим за отглеждане на чисто стайна култура, тогава сеитбата може да започне в началото на март. Тогава лампата не е необходима.

Къде и какво да отглеждаме

Можете да засадите семена от еустома по следния начин:

 • В закупена почва. В цветарски магазин поискайте смес за сенполии или теменужки. Ще трябва да добавите малко перлит към него.

Почва за Сенполия

 • В почва, направена лично. Съставът на подходяща почва е както следва: торф, градинска пръст, пясък в съотношение 2-1-0,5.
 • В торфени таблетки. Най-лесно е да сеете семена в торфени таблетки с диаметър 4 сантиметра. Първо, те се поставят в контейнер, дезинфекциран със слаб разтвор на калиев перманганат.След това, малко по малко, налейте вода, докато таблетките набъбнат. Излишната вода се източва внимателно.

Важно! Ако почвата е избрана за обработка, тя трябва да се запари за час. За еустоми е необходима стерилна почва.

За размножаване на Лизиантус със семена е подходящ съд със средна дълбочина (от 7 сантиметра). В случай на таблетки, контейнерът трябва да е такъв, че да се побере изцяло в него.

Третиране на семена преди сеитба

Семената на еустома са много малки. Поради това те най-често се продават като гранулирани, тоест затворени в твърда обвивка (това е в същото време за първи път превръзка), която се унищожава от влагата. Обикновено не е нужно да правите нищо с него, но такива семена покълват дълго време. Опитен градинар може да помогне на Лизиантус да поникне по-бързо. За да направите това, семената, разпространени върху почвата и добре навлажнени с клечка за зъби, внимателно се опитват да смачкат черупката на дражето.

Можете също така да изберете непреработени семена. Те трябва да са тъмни, почти черни на цвят. Техните кълнове ще трябва да се хранят по-често.

Семена от еустома без панорама

Забележка! Някои недобросъвестни продавачи могат да рекламират луковици от други цветя, като твърдят, че това е ирландска роза. Но еустомата не е луковична култура, тя може да се отглежда само от семена.

Сеитба

Поетапното отглеждане на еустома от семена у дома изглежда така:

 1. Подготовка на почвата.
 2. Подготовка на контейнер за разсад.
 3. Почвата се полага в контейнера, изравнява се. Семената трябва да бъдат поставени върху него, без да се поръсват отгоре. След това семената се напръскват с вода през пулверизатор.
 4. По искане на производителя можете да смачкате черупката на дражето, в никакъв случай не я изваждайте от контейнера.
 5. В заключение е наложително организирането на оранжерия чрез покриване на контейнера със семена със стъкло или полиетилен.

Грижи след сеитба

Японските рози са доста капризни, нежни растения. Еустома се нуждае от много внимание както при засаждане, така и при грижа за дома. Нейните разсад изисква се стриктно спазване на следните точки:

 • Дълги светлинни часове. Семената се нуждаят от поне 12 часа светлина на ден. Ако слънцето залязва по-рано, трябва да се използва лампа.

Кълнове на допълнително осветление с лампа

 • Оптимална температура. За разсад са необходими 20-25 ° C, не по-високи или по-ниски.
 • Търпение. Кълновете обикновено се показват 10-12 дни от засяването (в случай на покрити семена с нераздробена обвивка, този период е леко увеличен). Те ще бъдат готови за трансплантация само след средно 7 седмици. През това време кълновете ще растат бавно. Това е така, защото на първо място расте корени, едва след това листа.
 • Адекватно количество вода. В никакъв случай разсадът не трябва да се пресушава. Почвата винаги трябва да е влажна.

Присаждане на еустома в саксия

Когато 2-3 чифта листа се появят на кълновете на еустома (това обикновено се случва в рамките на 6 до 8 седмици от засяването), те могат да бъдат засадени в отделни саксии за разсад. Това се нарича бране.

Важно! Невъзможно е да се забави с гмуркане - корените в Лизиантус са особено деликатни, те растат силно всеки ден. Те могат да бъдат повредени.

Почвата за пикирането е същата като за сеитбата. Единственото нещо е, че не е нужно да го приготвяте на пара. Необходимо е да го уплътните леко, когато заспите (оставяйки дупките за засаждане), така че да не се утаи по време на поливане. Имате нужда от повече саксии. Обикновено за тези цели те се купуват с ширина 6 сантиметра.

Необходимо е да се отстраняват много внимателно кълновете на еустома, като напълно се отърсват от старата почва. В саксия за бране имате нужда от дупка, така че целият гръбначен стълб да се побере свободно в нея. След пресаждането флората се полива, но не в корена, а от ръба на саксията. Не можете да погребете стъблото на растението.

Ако кълновете са били засадени в торфени таблетки, тогава не е необходимо да се белят. Достатъчно е само да премахнете външната обвивка.

Важно! След трансплантацията се препоръчва да се излее еустомата с разтвор на фунгицид. Отглежда се в съответствие с инструкциите на лекарството.Препоръчително е също така разсадът да се покрие отново за известно време с полиетилен, сега кълновете ще започнат да растат по-активно нагоре.

След още един и половина до два месеца домашно приготвената еустома се трансплантира в обикновени саксии (не повече от 15 см широки), където ще расте по-нататък. На дъното на такива саксии не забравяйте да добавите дренажен слой от 2 сантиметра от експандирана глина. Разсадът се изважда от малка саксия с цяла буца пръст и се трансплантира с нея. В този случай трябва да се оплоди прясна почва.

Трансплантация на еустома

Необходимо е пълно минерално торене в размер на една супена лъжица на три литра почва. Не можете да увеличите концентрацията си.

Грижа за растението на прозореца

Отглеждането и грижата за стайна еустома е въпрос, който изисква внимание, време и усилия. Цветето няма да прости небрежно отношение, то ще изсъхне.

Как се полива

Има едно важно условие за поливане на дома лизиантус: в никакъв случай влагата не трябва да попада върху листата и цветовете на растението. Водата се излива строго върху земята. В противен случай има голям шанс листата да изгният.

Поливането трябва да бъде умерено. Пресушаването на почвата и преовлажняването също са лоши.

Важно! Като подхранване можете да добавите малко лимонов сок към водата за напояване - от 3 до 5 капки на литър течност.

Как да се храня

Месец след трансплантацията в постоянни саксии могат да се хранят разсад от еустома. За тези цели те приемат минерален тор за цъфтяща флора. Нещо повече, той трябва напълно да се разтвори във вода. Концентрацията се изисква по-ниска от препоръчаната на етикета. Лизиантус има много деликатни корени, които лесно се изгарят при излишно хранене. Торенето на цветето се препоръчва всеки месец през периода на цъфтеж.

Как можете да храните еустома

Как да оформите корона

През първия сезон на цъфтежа е по-добре да се съсредоточите не върху цветя, а върху формирането на короната на храста еустома. За целта опитни производители на цветя препоръчват да отрежете пъпките, докато все още не са отворени. В този случай в края на периода на активен растеж ще се получи добре оформен храст. Следващата година той вече няма да харчи енергия за вкореняване и отглеждане на клони, веднага ще може да цъфти.

Този елемент може да бъде пропуснат, ако първоначалните планове са били да се отглежда еустома за един цъфтеж. С висока степен на вероятност, след завършване, растението ще бъде подходящо само за освобождаване.

Грижи по време на латентния период на еустома

За да удължите живота на тази флора, е необходимо да й осигурите правилното зимуване. По-специално трябва да се спазват четири точки:

 1. Температура. През лятото Лизиантус е удобен при 20-25 ° C, с пристигането на есента той започва постепенно да намалява - рязък спад на температурата ще убие растението. През зимата саксията с цветя трябва да бъде с температура 10-15 ° C.
 2. Поливане. През зимата еустомата се излива обилно с вода със стайна температура, но рядко (през лятото се препоръчва обратното). Налага се незабавно да се отстрани излишната течност от палета. Повторното поливане се извършва само след като първите 3 сантиметра от почвата отгоре са напълно изсъхнали.
 3. Подрязване. След като растението цъфти, стъблата му се отрязват. Останали са само три междувъзлия и няколко двойки листа. Така отива към зимата.
 4. Тор. През зимата Лизиантус не се опложда.

Различни разновидности на еустома

Въпреки факта, че има доста бъркотия с домашна еустома, тя набира популярност като стайно растение. Поради красотата на цъфтежа му, хората се съгласяват да се грижат за капризната флора, прекарвайки времето и енергията си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина