Размножаване на фаленопсис у дома: примери от деца и резници

Орхидеята Phalaenopsis е родом от Югоизточна Азия и се среща и във влажните гори на Австралия и Филипините. Това растение е епифит, тъй като често се среща в дървета и дори върху камъни. Общо са известни 70 вида фаленопсис, цветето е популярно сред производителите на цветя, поради своя необичаен и красив цъфтеж, освен това орхидеята се размножава доста лесно и е лесна за грижи. Как се размножава орхидеята Phalaenopsis е обсъдено подробно в статията.

Методи за размножаване на фаленопсис

В дивата природа растението се размножава чрез семена или бебета. Възпроизвеждането на орхидеята Phalaenopsis у дома от семена е почти невъзможно, други методи се използват доста успешно.

Фаленопсис в дивата природа

Достатъчно е да следвате някои важни правила, колко лесно се размножава фаленопсис.

Корени

Не се изискват специални умения за размножаване на орхидея с корени. Първо, трябва да премахнете растението от почвата, да освободите корените от почвата, след това:

 • с помощта на стерилен нож отрежете части от корена, 2 псевдолуковици на кълнове;
 • поръсете среза с въглен;
 • засадете всяка отрязана част в отделна саксия.

За да получите бързо здраво, пълноценно растение със силни корени, е достатъчно да го пръскате два пъти на ден, докато се появят истински листа.

Деца

Най-лесният начин за възпроизвеждане на фаленопсис е с помощта на деца. 2 месеца след края на цъфтежа е необходимо да се отрежат страничните издънки, израснали на дръжката. В основата на листата на растението може да се образува и издънка. Най-добре е да се извършва прибиране, когато се е образувала двойка листа и въздушните корени са нараснали до 5 cm.

Важно! Ако бебето е станало голямо, отлагането му може да повлияе неблагоприятно на родителското растение.

След изрязването бебето се оставя за един ден да изсъхне, след което се засажда в субстрат за орхидеи, създава се оранжерия. Трябва да се съхранява при температура 22-250С.

Резници

За този метод е необходимо да се отреже стъблото на растението, да се отдели на жизнеспособни резници, като същевременно се отреже върхът. Секциите се третират с фунгицид. Резниците се покълват в малък сфагнум, като се навлажняват и се създава парникова атмосфера с температура около 260С.

Грижа за резници

Дръжка

Колко лесно се разпространява фаленопсисът с дръжка? След като орхидеята избледнее, следва:

 • отрежете дръжката в корена;
 • нарежете го на парчета, така че всеки да съдържа спящ бъбрек;
 • третирайте резниците с въглен от двете страни (може да се замени с активен въглен);
 • поставете в малка оранжерия на сфагнум.

Резниците ще покълнат доста бързо, ако температурата постоянно се поддържа най-малко 250 ° С и достатъчна влажност.

Можете също така да поставите нарязания дръжка във вода, към която са добавени торове. Поставете го на слънчево място и периодично го напръсквайте с доктор Фоли. Благодарение на такива действия, всички спящи бъбреци ще се събудят и децата ще пораснат.

Домашни условия за отглеждане

Трудно е да се размножава фаленопсис у дома; правилната грижа за растенията ще помогне да се минимизират рисковете.

Важно! За размножаване трябва да избирате само здрави, силни растения.

Спазването на температурния режим, необходимата влажност и голямо количество ултравиолетова радиация ще помогнат при отглеждането на орхидеи у дома и тяхното размножаване.

Влажност на въздуха

Идеалната влажност на въздуха за Phalaenopsis е 70%, отклоненията могат да бъдат от 50% до 80%. Ако влажността е под 30%, вероятността цъфтежът на растението се намалява или орхидеята спира да цъфти изобщо.

Въздушни корени на орхидея

При пръскане на цвете има възможност за заболяване с гъбички с различна етиология. За да се поддържа необходимата влажност на въздуха, в близост до растението трябва да се създаде постоянен източник на влага, това може да бъде отворен резервоар, например аквариум. В допълнение се използва още един чудесен начин:

 • чакълът трябва да се изсипва в дълбок тиган;
 • поставете саксия с растение отгоре;
 • напълнете тавата с вода, така че да не докосва дъното на тенджерата.

Внимание! Фаленопсисът се страхува от течение, дори от климатика.

Температура

В допълнение към влажността, в стаята трябва да се поддържа постоянна температура, тогава орхидеята ще цъфти редовно, ще остане здрава и ще радва със своята красота. Най-добре се поддържа в стая при 280С. Допустимо е краткосрочно понижаване до 160C и увеличение до 320C.

Ако растението не цъфти, тогава появата на дръжката може да бъде стимулирана чрез понижаване на температурата на въздуха до 120С за не повече от 2 седмици, след което да се повиши до 200С. Орхидеята ще понася по-лесно по-високи температури от по-ниските.

Време на цъфтеж

Ако не се спазват условията за отглеждане на орхидеята, тогава растението може изобщо да не цъфти. При спазване на основните правила, Phalaenopsis ще цъфти поне веднъж годишно, в зависимост от сорта и условията на задържане, и по-често. Самият цъфтеж продължава най-малко 2 месеца, максималният стъбло на цветя радва собствениците си в продължение на шест месеца.

Опции за засаждане на деца

Отглеждането на цветя не е трудно, например размножаването на орхидеи от деца е най-простото нещо. Когато отделяте бебето от майчиното растение Phalaenopsis, орхидеята може да бъде сериозно повредена, поради което трябва да се спазват няколко важни правила:

 • ако бебето е отделено от дръжката, тогава трябва да остане поне 1 см от стъблото;
 • отделяйки се от корените, е необходимо да се провери наличието на корени в бебето;
 • при отделяне на резниците от пазвите на листата е необходимо да се уловят 1 см от майчиното растение.

Важно! При всяко отделяне на мястото на нарязване е необходимо да се третира с активен въглен.

По-нататъшни грижи за деца

Във всички случаи, независимо от начина на отделяне на бебето, издънката трябва да се постави в парникови условия, като се поддържа необходимата температура и влажност, докато се образува пълноценна коренова система. За вкореняване на растението се използва мъх, който помага да се поддържа необходимата влага, като същевременно се избягва прекомерното преовлажняване.

Phalaenopsis цъфтеж у дома

След образуването на силни корени и чифт истински листа, орхидеята се засажда в саксия на постоянно място.

Възможни грешки при развъждане

При размножаването на Phalaenopsis е по-добре да не се използва методът на коренно разделяне, в случая на този вид орхидея това е най-неуспешният метод.

Ако орхидеята е болна, тогава е по-добре да не използвате растението за размножаване. Въпреки че в някои случаи е възможно да се запази уникален екземпляр, като се използва метод за размножаване във вода.

Важно! Ако не стерилизирате инструмента и не обработите филийките на орхидеята, растението ще умре.

Не е трудно да се грижим за Phalaenopsis, но растението е много взискателно към условията на задържане. С правилния подход можете да отгледате цяла оранжерия от уникални орхидеи у дома. Цветето Phalaenopsis, чието размножаване у дома се случва доста бързо и просто, е много красиво, обожава се от производителите на цветя: професионалисти и любители.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина