Виолетова фея - описание и характеристики на сорта

Виолетовата фея е една от разновидностите на културата, която се отличава с деликатния си цвят и форма на цветя. Въпреки факта, че има много разновидности, той се откроява забележимо от останалите. Но за да може тази узумбарна виолетка да цъфти стабилно и да се развива изцяло, е необходимо да се изучат основните правила за грижи и поддръжка, както и да се запознаете с какви проблеми ще трябва да се сблъскате.

Как изглежда виолетова фея

Това растение, както и другите видове, има свои характерни разлики. Но, според опитни цветари, Saintpaulia Fairy е подходяща за всеки, който иска да създаде атмосфера на уют и топлина в къщата.

Виолетова фея (Т. Л. Дадоян)

Феята, подобно на другите сортове узумбарски теменужки, е многогодишна билка с пълзящо коренище. Растението образува равномерна, компактна розетка от приосновни листа. Височината му достига 15 см.

Основното стъбло е късо, с диаметър 1,5-2 см. Листата на Сенполия Фея са прави, правилни, ватирани. Повърхността на плочите е лъскава; по ръба те са леко вълнообразни.

Виолетова фея е един от представителите на семейство Геснериеви. Негови близки роднини са следните растения:

 • глоксиния;
 • цветова схема;
 • есхинантус;
 • sinningia;
 • геснерия.

За справка! В ботаническите справочници растението може да се намери под името saintpaulia fairy.

Сортът Fairy се откроява със своите цветя.

Накратко за историята на появата

Този сорт беше обявен официално през 2012 г., когато беше представен за първи път на изложба в Москва. Представянето на новия сорт беше направено от руския селекционер Татяна Львовна Дадоян.

Първоначално тя се занимава с отглеждане на нови видове на аматьорско ниво. Но когато чух мнението, че всички възможни варианти в развъждането вече са изпробвани, реших да докажа обратното.

В резултат на нейната работа е получен не само сортът Фея, но и 10 други. Всички те се отличават с невероятни нюанси на цветовете и красив външен вид на изхода.

Особености на грижите за виолетова Фея Дадоян у дома

Въпреки факта, че грижите за теменужките Усамбар са еднакви, Феята изисква да се спазват определени правила при отглеждане. По-добре е да ги изучавате предварително, така че по-късно да няма проблеми при отглеждането на този сорт сенполии.

Температура

Описанието казва, че за пълен растеж и цъфтеж Феята се нуждае от температура на съдържанието в рамките на 16-23 градуса. В същото време не трябва да се допускат остри капки.

При температура от +15 градуса растежът на теменужките напълно спира. С по-нататъшно намаляване настъпват необратими промени в растителните тъкани. Фея също не понася високи температури. Ако режимът на поддръжка е по-висок от максимално допустимата маркировка, общият вид на растението става унил, виолетовата спира да цъфти, листата могат да пожълтеят.

Осветление

Феята се нуждае от добро осветление, тъй като не само растежът й зависи от това, но и цветът на цветята. Опитните производители препоръчват поставянето на този сорт на прозорците на изток, запад и север, но в същото време изключват пряката слънчева светлина.

Съвет! Феята може успешно да се отглежда на рафтове с изкуствено осветление.

Поливане

Поливането трябва да се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне. За целта използвайте утаена вода със стайна температура.

Овлажняването може да се извърши по следните начини:

 • особено в тигана, добавяйки няколко пъти, за да може субстратът да бъде наситен с вода;
 • спускане на саксията в друг съд с вода за 15-20 минути;
 • директно под корена с лейка.

Важно! Използването на студена вода за напояване причинява гниене на кореновата система.

При поливане е важно водата да не пада върху листата.

Пръскане

Листата на Феята, както и другите видове теменужки, са леко космат. Поради това не се препоръчва пръскането на растението, освен ако няма спешна нужда. Когато влагата попадне върху листата, се появяват грозни жълти петна, което се отразява негативно на общия вид на изхода.

Влажност

Благоприятно ниво на влажност за растежа на теменужки Фея Дадоян е в диапазона 50-60%. Ако стойността е под тази маркировка, препоръчително е да поставите допълнителни контейнери с вода близо до тенджерата.

Грундиране

Феята предпочита субстрат с висока киселинност, който се основава на торф. В същото време е важно почвата да е рохкава, влаго- и въздухопропусклива.

Важно! Когато се засажда в тежка глинеста почва, тази теменужка може да умре.

Подхранване

Феята се нуждае от редовно хранене. По време на активния растеж на листата и розетките е необходимо да се използват торове с високо съдържание на азот, а по време на образуването на пъпки и цъфтеж фосфорно-калиеви торове.

Подхранването от март до края на септември трябва да се извършва на всеки 10 дни, а през останалата част от годината 1 път за 2-3 седмици.

Кога и как цъфти

Феята принадлежи към растителните видове букет. По време на цъфтежа той образува шапка от цветя в центъра на розетката, които уверено се издигат над листата.

Фееричният нюанс на цветята е бял с розов оттенък в центъра и дантелена граница от фуксия. Но в зависимост от осветлението то може да се промени. Най-често пъпката, когато се отвори, има бял оттенък и ярки цветове се добавят само с течение на времето. В някои случаи при липса на светлина цветята се отварят тъмно люлякови.

Важно! Сортът Фея се счита за нестабилен и затова често дава виолетов спорт, тоест по време на размножаването не е възможно да се отглежда растение с характеристиките на майчин храст.

Цветята от този сорт могат да бъдат с различни форми. По време на първия цъфтеж те се състоят от 5 назъбени венчелистчета, докато долният е много по-широк от останалите, а страничните са насочени надолу.

С напредването на възрастта на розетата цветята на Феята стават хавлиени. По своята форма те в много отношения приличат на сорта Актриса.

При благоприятни условия тази теменужка може да цъфти през цялата година. Но най-често поради липса на светлина, само от март до октомври.

В случай на горещо лято Феята спира да цъфти, докато температурата спадне до необходимото ниво.

Понякога формата на цветята на Феята може да наподобява глави зеле

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на цъфтежа Феята не може да бъде пренаредена на ново място.

Също така през този период е необходимо растението да се полива по-често и да се гарантира, че няма течения.

Как се размножава феята на Сенполия

Този сорт се размножава чрез листни резници. Те трябва да бъдат отрязани от втория или третия слой на изхода под наклонен ъгъл. След това резникът трябва да се изсуши (2 часа) и след това да се засади в отделни чаши, пълни с пръст. Резниците трябва да бъдат заровени на 3 см в почвата.

В бъдеще в основата ще се появят малки бебешки розетки. През това време резниците трябва да се поливат редовно и да се гарантира, че субстратът не изсъхва в контейнера. Вкореняването настъпва след 3-4 седмици, а младите растения ще се появят 2-3 месеца след това.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Необходимо е да се трансплантира Феята, докато изходът расте. За да направите това, можете да закупите субстрата в магазина или да го приготвите сами.

Почвената смес трябва да се състои от:

 • 2 парчета трева;
 • 1 част торф;
 • 2 части листна почва;
 • 1 част от иглолистна постеля;
 • 1 част вермикулит.

Саксията за засаждане също има значение, диаметърът й трябва да е с 2 см по-голям от предишния. Важно е в дъното да се направят дренажни отвори, които да изключат застоялата влага.

Важно! Когато пресаждате на дъното на саксията, трябва да поставите камъчетата на слой от 1 см. След това го поръсете със слой земя. След това извадете теменужката, без да разбивате земната бучка. Поставете го в центъра и запълнете получените кухини със земя. Трябва да задълбочите растението до първите листа. След това теменужката трябва да се полива.

Възможни нарастващи проблеми

Феята на Сенполия изисква повишено внимание. В същото време тя реагира зле на всякакви грешки в грижите. В резултат на това имунитетът на растението е намален.

Проблеми с листата

Появата на жълти петна по листата може да се отдаде на 2 причини. В първия случай водата е попаднала върху тях по време на поливане, а във втория се появяват изгаряния под въздействието на пряка слънчева светлина.

Важно! За да се коригира ситуацията, е необходимо да се коригират условията на задържане.

Вредители

Феята може да страда от вредители. В този случай растежът и развитието на растението ще се забавят. Освен това теменужката няма да може да цъфти пълноценно, докато проблемът не бъде напълно отстранен.

Фея основни вредители:

 • Паяк. Лезията може да се разпознае по бавния растеж на централната част на розетката. Освен това листата са покрити с лек жълтеникав цвят и впоследствие тънка паяжина. За унищожаване на вредителя е необходимо да се напръскат виолетовите два пъти на интервали от 7 дни с Aktellik или Fitoverm.
 • Трипс. Малки вредни насекоми, които се хранят с листен сок. В резултат на това плочите се деформират и краищата им се прибират надолу. За борба с трипса се препоръчва използването на "Inta-Vir" или "Iskra".

Болести

Феята може да страда и от различни болести. Най-често срещаните са:

 • Брашнеста мана. Проявява се като бял цвят по листата, който впоследствие придобива кафяв оттенък. В резултат на това процесът на фотосинтеза се нарушава. Листата в крайна сметка изсъхват напълно. За лечение се препоръчва да се използват: "Topaz", "Speed".
 • Кореново гниене. Развива се в резултат на застояла влага в комбинация с ниска температура на съдържанието. Болестта може да бъде разпозната по загубата на тургор в листата, което показва недохранване. Можете да спасите растението, ако своевременно вкорените горната част на изхода или листните резници.

Признаци на неправилна грижа

Когато отглеждате теменужки Фея, трябва да спазвате основните изисквания на културата. В противен случай буйният цъфтеж никога няма да дойде.

Общи признаци на грешки в грижите:

 • депресирана гледка към изхода;
 • пъпките изсъхват, без да се отварят;
 • мудни листа;
 • повърхността на плочите не блести;
 • бавен растеж или пълното му отсъствие;
 • деформирани листови плочи.

Виолетова фея е необичаен сорт, който при правилно отглеждане изумява с красотата на своите цветя. Но за да постигнете такъв резултат, трябва стриктно да се придържате към правилата за грижи. В противен случай цъфтежът може никога да не дойде или ще бъде много оскъден, а фен на стайни растения никога няма да разбере защо това се случва.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина