Виолетово CM Amadeus розово - описание и характеристики на сорта

В продължение на много години Saintpaulia остава едно от любимите растения в цветарството на закрито. Най-популярни сред тях са сортовете с хавлиени венчелистчета, боядисани в необичайни цветове. Виолет Амадей напълно отговаря на това описание.

Как изглежда виолетовият CM-Amadeus Pink?

Както всички вътрешни теменужки, Amadeus принадлежи към семейство Геснериеви. Saintpaulia Amadeus Morev е модерен хибрид, отгледан от любител селекционер Константин Морев през 2012 година. Представката „СМ“ в името на растението не означава нищо повече от „разсад на Морев“. На свой ред розовото (розово) е буквален превод на цвета на венчелистчетата.

Цветята на Amadeus изглеждат много необичайно

Розетката на цветето е доста разпростираща се (до 40 см), състои се от дълги дръжки, върху които са прикрепени големи, сочно-зелени рунести листни плочи. Цветята достигат 6 см в диаметър, наситено розови с бяла граница по гофрирания ръб.

Интересно е! Когато пъпката се отвори, цветът на венчелистчетата изсветлява.

Сорт RS-Amadeus

Сортът Amadeus има разновидност, в името на която вместо буквите "CM" се появява съкращението "RS". Това показва, че авторството принадлежи на друг животновъд - Репкина Светлана.

Неговият хибрид е подобен на описаното растение, с изключение на формата на цветята - те са също толкова големи и двойни. Но цветът на венчелистчетата на Amadeus PC е наситено лилав, без намек за бели кантове.

Характеристики на грижите за виолетов Amadeus у дома

Saintpaulias се оценяват от производителите на цветя заради тяхната непретенциозност. Но дори минималната грижа за Amadeus има своите тънкости.

Температура

Температурата в помещението, където се намира теменужката, не трябва да пада под 18 ° C. Горната, максимално допустима маркировка е 30 ° C. В същото време не трябва да има прекалено резки температурни промени или течение, в противен случай цветето може да се разболее.

Осветление

Теменужките се нуждаят от разсеяно осветление с достатъчно дълъг светлинен ден - до 12 часа.

По-добре е да поставите сеялката с растението на перваза на прозореца от западната или източната страна. Ако това не може да се направи и цветето трябва да бъде поставено на южния прозорец, тогава трябва да се погрижите за засенчването.

Внимание! Когато се намира на северния перваз на прозореца, саксията трябва да бъде допълнително осветена със специална лампа.

Поливане

Цветето се полива в корена, като се старае да не падне върху листата. Процедурата се извършва 1-2 пъти седмично, в зависимост от сезона. За това е подходяща само утаена вода със стайна температура.

Забележка! Препоръчително е да използвате метода "напояване на дъното": напълнете широка тава с вода 2-3 см и спуснете в нея саксиите със сенполия за 20-30 минути, така че субстратът да поеме необходимото количество влага.

Пръскане

Противопоказано е Saintpaulias да попада влага върху листата, тъй като цветето може просто да изгние. Ако вода случайно попадне върху части от растението, внимателно отстранете капките с памучен тампон.

Влажност

При недостатъчна влажност на въздуха в помещението листата на растението могат да се извиват и да изсъхнат. За да увеличите този показател, препоръчително е да инсталирате отворена тава с камъчета, пълна с вода, близо до цветето.

Грундиране

Виолетовата почва може да бъде закупена в специализиран магазин или можете да я направите сами.В същото време се наблюдават следните пропорции:

 • 3 парчета земя;
 • 1 част торф;
 • 1 част дренажен материал.

Перлитът или вермикултът ще направят почвата дишаща

Всички компоненти трябва да се дезинфекцират с разтвор на калиев перманганат.

Подхранване

Оплодете Amadeus поне веднъж на 2 седмици, без да се брои периодът на покой. През пролетта цветето се подхранва с азотсъдържащи съединения, а по-близо до началото на цъфтежа - с калиево-фосфорни препарати.

Внимание! Всички торове се прилагат стриктно в съответствие с препоръките на опаковката.

Кога и как цъфти

Спазването на условията на задържане позволява на виолетовите да цъфтят почти целогодишно. Amadeus Pink също има тенденция към дълъг и обилен цъфтеж.

Розовите цветя на Amadeus се състоят от множество двойни венчелистчета, подредени на нива. Краищата на венчелистчетата са силно гофрирани. Първият венче в началото на цъфтежа може да има по-малко вълнообразен ръб, но венчелистчетата на следващите пъпки се навиват все повече и повече.

Периодът на цъфтеж на Amadeus може да достигне 9-10 месеца в годината. Изсъхналите съцветия отстъпват място на нови пъпки, поради което над розетката постоянно се държи пухкава шапка от цветя.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж, растението се подхранва редовно, за да удължи процеса на създаване на нови пъпки.

Внимание! Не се препоръчва преместването на цветето на друго място чрез промяна на осветлението и температурата.

Как се възпроизвежда Сенполия Амадеус Морев

Сортът Amadeus може да се размножава по няколко начина, общи за всички Сенполии. Те включват:

 • резници;
 • покълване на отрязания лист;
 • вкореняване на доведени деца;
 • разделяне на гнездото;
 • засяване на семена.

Най-често Amadeus се размножава чрез резници

За покълване на резника лист се отрязва с остър дезинфекциран инструмент, потапя се в разрез в натрошен активен въглен и се поставя в съд с вода със стайна температура. Водата се сменя всеки ден, докато се появят корените. След това младото растение може да се вкорени в земята.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

След закупуване на нова теменужка се препоръчва незабавно да я трансплантирате. Изключение правят случаите, когато цветето е в процес на цъфтеж. В този случай трябва да изчакате, докато цветето завърши формирането на пъпки, и преди това се опитайте да създадете най-благоприятните условия.

Трансплантирайте растението в подходяща почва. Саксията е избрана ниска и не твърде широка - не повече от размера на изхода. Ако едновременно цветето е разделено на няколко аутлета с цел възпроизвеждане, това правило важи за всеки нов екземпляр.

Важно! Растението трябва да бъде преместено чрез трансбордиране, за да се избегне увреждане на кореновата система.

Възможни нарастващи проблеми

Причината за болезненото състояние на Сенполия най-често е нарушение на условията за поддръжка и грижи. За да разберете, че нещо не е наред, можете внимателно да наблюдавате състоянието на цветето.

 • Проблеми с листата

Листата на Amadeus могат да станат жълти или оцветени. Като правило това показва необходимостта от трансплантация на растението. Той също може да се нуждае от подслон от слънцето, намалена доза тор или контрол на вредителите.

 • Вредители

Основните врагове на Сенполия са кърлежите, мащабните насекоми и нематодите. За всеки вид насекомо цветето се третира с подходящия акарицид, следвайки инструкциите на опаковката.

Amadeus цъфти обилно, когато се поддържа правилно

 • Болести

Когато отглеждате Amadeus, можете да срещнете сива плесен, брашнеста мана, ръжда и късна болест. След правилното определяне на болестта, лечението трябва да започне незабавно, в противен случай цветето ще трябва да бъде изхвърлено.

 • Признаци на неправилна грижа

Поради нарушения в грижите за Amadeus, цветята стават по-малки. Те също могат да избледнеят, листата на растението започват да се извиват, изсъхват, пожълтяват или изсъхват.Понякога може да липсва цъфтеж. Изправени пред подобни явления, важно е да разберете причината и да се отървете от нея.

Отглеждането на Amadeus на перваза на прозореца е доста просто. Компетентните грижи ще ви позволят да получите луксозно растение, което цъфти пищно почти през цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина