Домашна виолетова корида - описание на цветя

Saintpaulia е красиво луксозно растение с цветя с ярко богат червен оттенък. Различава се с дълъг цъфтеж и високи естетически характеристики.

За историята на появата

Сортът е отгледан в Толиати от селекционера Елена Коршунова. Поради това, съкращението EK се добавя към името на виолетовия сорт (за разлика от RS - сорт, отгледан от Репкина Светлана).

Виолетка "Бик на бикове" (Сенполия)

Описание на сорта

Тази виолетка е лесна за разграничаване от други подобни сортове. Отнася се за едроцветни сортове. Отличителна черта на растението е наличието на постоянно цъфтяща великолепна шапка от червени цветя. Цветовете са с форма на звезда, двойни или полу-двойни.

Виолетов бик цъфти целогодишно. Първо се появяват 3 дръжки с две пъпки. Веднага след като цъфтят, растат 3 нови пъпки. Резултатът е грандиозен букет. Ако растението се гледа правилно и, което е много важно, то се подхранва редовно, тогава цветната розетка ще достигне 30 см в диаметър.

Листата са големи, донякъде удължени, яркозелени. Техният ръб е донякъде вълнообразен.

От този сорт идва виолетовото бикоборско злато (тоест „злато“). Листата на виолетовото бикоборско злато в центъра на розетката са бели или с лимонов оттенък. Долните листа са яркозелени. Черешовите цветя, заедно с тези листа, изглеждат много красиви и елегантни.

EK Bullfight е подобен на сортовете теменужки Bullfighting, Blackberry EK-Maharaj. Бикоборството виолетово, за разлика от виолетовите кориди, има големи полу-двойни цветя с бял цвят.

Характеристики на грижите

За да може растението да радва окото с красиви цветя и да не боли, трябва стриктно и внимателно да се придържате към препоръките за грижи.

Температура

Цветето се чувства чудесно при температура на околната среда от 18 до 25 градуса. Виолет се страхува от студ и течение. По-високите температури също са вредни за нея.

Осветление

Препоръчително е да отглеждате теменужки на стелаж за цветя, като използвате изкуствено осветление. Трябва да се постави на прозорци, обърнати на север, североизток или северозапад.

Виолетовата обича ярка светлина

Важно! Преките слънчеви лъчи имат вредно въздействие върху виолетовото. Въпреки това, трябва да спазвате светлата част от 12 до 14 часа. Липсата на светлина се компенсира от лампа с жълт спектър (не с нажежаема жичка). Освен това веднъж на всеки 3 дни растението обръща противоположната си страна към източника на светлина.

Поливане

За растеж и цъфтеж растението се нуждае от достатъчно количество влага. Растението се полива, когато почвата в саксията е около една трета суха. Теменужката трябва да се полива с утаена вода, при стайна температура. Струята е насочена към корена. Не позволявайте на водата да попадне върху листата - те не само променят цвета си, но и започват да гният.

Има няколко начина за поливане:

 1. Водата се излива в саксията с лейка с дълъг чучур.
 2. Саксията се поставя в 2/3 вода за около половин час, така че влагата да се абсорбира в почвата през канализацията.
 3. През дренажния отвор се изтегля фитил. Краят му се поставя в съд с вода под тенджерата.

Пръскане

Не можете да пръскате растението. Водното пръскане е разрешено на разстояние около 2 метра от растението.

Влажност

Влажността на въздуха в помещението, където е разположена виолетовата корида, трябва да бъде поне 50% и не повече от 65%. Влажността на въздуха може да се увеличи чрез поставяне на контейнери, пълни с вода, близо до растението.

Грундиране

Трябва да използвате закупена почвена смес за теменужки. Може да се приготви самостоятелно чрез смесване на торф, листа, тревна и иглолистна почва, пясък в равни пропорции. За разхлабване на почвата се използва малко количество перлит или вермикулит.

Почва за теменужки

Подхранване

Торовете се прилагат на всеки 2 седмици. Азотните торове са необходими по време на образуването на розетка и активен растеж на листата.

Когато пъпките се образуват или когато растението цъфти, то се нуждае от фосфор и калий, както и от микроелементи. Подхранването се извършва с минерални смеси. Препоръчителната концентрация на тор трябва да бъде намалена с около 2 пъти.

Забележка! Подхранването се извършва само за здраво растение. След разсаждането торовете не се внасят в продължение на 2 месеца. Същото ограничение се прилага, ако теменужката е била засегната от болести.

По време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж, теменужката се нуждае от редовно поливане. Задачата на производителя е да поддържа нормално ниво на влажност на почвата. Той не трябва да е сух и в същото време прекалено наводнен с вода.

Освен това растението редовно се нуждае от фосфатни торове, за да запази цветята силни и богати на цвят. Растението се храни стриктно в съответствие с инструкциите за използване на тора.

Кога и как цъфти

Растението има някои особености в цъфтежа.

Цвят и шарка на цветя

Интересно. Сянката на венчелистчетата се променя в зависимост от осветлението: на слънце те са алени, в облачно време са рубинени или черешови.

Теменужките от този сорт практически нямат цветя, които да се различават значително от червената цветова гама.

Цвете сенполия

Форма и размер на цветето

Размерът на цветята е голям - до 8 см. Цветята са с форма на звезда, двойни.

Период на цъфтеж

Отличителна черта на този сорт теменужки е, че цъфти през цялата година. Розетката постоянно изхвърля нови дръжки, на които растат красиви и буйни цветя.

Как се размножава виолетово

Има няколко начина за размножаване на теменужки: семена, лист, дъщерна розетка.

Покълващи семена

Отглеждането на тази теменужка със семена има много трудни стъпки и следователно е достъпно само за животновъдите.

Вкореняване на резници

Листът трябва да бъде отрязан от втория ред на изхода. Разрезът се прави с остър нож по коса линия на около 3 см от основата на листната плоча. Стъблото се поставя в малък съд с вода или смес от пръст и пясък. След появата на корените, резникът трябва да бъде засаден в саксия с пръст. Бебетата ще се появят след около месец.

За да получат дъщерни магазини, те трябва да бъдат изрязани и вкоренени. Малки дъщерни розетки се появяват на пънчето вляво след отрязването на растението. Когато пораснат с около 3 см, те се отделят от изхода и след това се трансплантират в малки саксии. Отгоре трябва да бъдат покрити с чанта. Подслонът се премахва, когато на изхода се появят нови листа. Когато пораснат до около 4 см, те се отстраняват.

Вкореняване и покълване на резници

Други възможности

Има начин за размножаване на теменужки с помощта на лист. Последователността на действията ще бъде следната:

 • отрежете листа;
 • поставете го в почвата около 2 см, леко стиснете земята около него;
 • покрийте със стъклен буркан и залейте.

Прехвърляне след покупка

Виолетовата се трансплантира всяка година, около началото на март. Тази честота се дължи на факта, че продължителният цъфтеж води до изчерпване на почвата. Растението се нуждае от свеж субстрат с хранителни вещества. Саксията трябва да е широка и ниска, защото коренът на растението заема повърхностния слой на почвата. Другите му слоеве ще се подкиселят. Диаметърът на саксията трябва да бъде не повече от 12 cm.

Важно! В обемисти ястия виолетовото няма да цъфти.

На дъното на саксията се полага дренаж под формата на малки камъчета, чакъл и пяна. Той ще премахне излишната влага, ще предотврати гниенето.

Възможни проблеми

Виолетовите болести се развиват, ако изпитват липса на слънчева светлина или, обратно, са изложени на силна инсолация, поливат се със студена вода и се поставят в стая с ниски температури и висока влажност. Веднага след като се появят първите признаци на увреждане, всички болни листа трябва да бъдат премахнати, растението трябва да бъде трансплантирано в нова саксия с нова почва. Листата се третират с подходящ фунгициден препарат.

Болести

Най-често срещаните болести по теменуги Бикоборството са късна болест, сива или брашнеста мана, фузариум, сиво гниене. Всички те се развиват поради прекомерно поливане или неспазване на условията на задържане.

Теменужката може да бъде спасена само на ранен етап от развитието на болестта. Засегнатите части на растението се изхвърлят, здравите листа се лекуват с лекарства.

Брашнеста мана

Вредители

Следните вредители имат най-голяма опасност за растението:

 • листна въшка;
 • трипс;
 • кърлежи;
 • нематоди;
 • гъби комари;
 • ножници.

Ако листата на растението са засегнати от тези вредители, трябва да ги измиете със сапунена вода, след това да ги третирате с инсектициден разтвор на Alatar, Aktellik, Furanon и др.

Други проблеми

Сортът е донякъде капризен. Понякога цъфтежът е нестабилен, двойни венчелистчета се появяват след третия цъфтеж.

Случва се листата на долния ред да започнат да пожълтяват преждевременно. Това явление е независимо от околната температура. Пожълтяването на листата не означава, че растението е засегнато от някаква болест. Долните листа могат да пожълтяват постоянно и да падат, на тяхно място растат нови.

Виолетовата корида е отлична декорация за всяка стая. Несъмнено предимство на растението е способността му да цъфти през цялата година. Растението е взискателно за грижи, в знак на благодарност, за което дава красиви цветя.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина