Виолетова черна перла - описание на домашно цвете

Виолетово черна перла (Fialka Black) е подходяща както за опитни производители на цветя, така и за начинаещи. Сред другите сортове се откроява с красивите си цветя и неизискващите грижи. Благодарение на богатия си лилав оттенък и дълготраен цъфтеж, той ще може да украси всеки интериор.

Подробно описание на теменужките

Листата са тъмнозелени, както отгоре, така и отдолу, меки кадифени отгоре. Цветовете са много големи, с диаметър около 7 см. По време на периода на цъфтеж те образуват очарователно съцветие-шапка. Сортът Black Pearl се отличава със своите двойни цветя и огромен размер, лилав цвят с красив кадифен оттенък. В същото време в храста се образуват и цъфтят 6-8 венчета. Красивите листа се допълват превъзходно от плътни цветни помпони от цветя. Ако спазвате всички правила за грижи, цъфтежът на теменужката може да бъде удължен за доста дълго време.

Цъфтяща виолетова черна перла

За ваша информация! Виолетова черна перла е отгледана през 2003 г. от селекционера Е. Коршунова от Толиати. Сортът се нарича така - виолетов EK Black Pearl.

Характеристики на домашните грижи

За добър растеж и красив цъфтеж теменужките се нуждаят от навременни и правилни грижи.

Виолетовата цъфти великолепно

Температура

Много е важно да се спазва необходимата температура на въздуха при отглеждане на цвете. За идеално съдържание е подходящо не по-високо от 20-24 ° C. Ако въздухът в помещението е под 20 ° C, тогава растението няма да цъфти толкова обилно и дълго време. Като се придържате към този режим, можете да постигнете дълъг цъфтеж и големи красиви цветя.

Важно! За младите резници, наскоро отделени от майчиния храст, е необходимо да се придържате към температура 23-24 ° C.

Осветление

За да може виолетовата да расте правилно и да цъфти великолепно, тя трябва да избере добро място в апартамента. Сортът Black Pearl се нуждае от много естествена светлина, в която зелената маса се натрупва по-бързо. Най-добре е да поставите теменужката на перваза на прозореца, обърнат на изток или запад. Ако цветето стои от южната страна, тогава ще трябва да бъде засенчено от активното слънце по обяд. При недостатъчно осветление е необходимо да се организира допълнително осветление за цветето.

Правилно осветление за цвете

Поливане

Виолетовата перла обича леко навлажнена почва, но не е необходимо да се излива силно, в противен случай корените могат да изгният. Поливайте цветето само с топла вода със стайна температура. По време на поливането не позволявайте на водата да попада върху листата на цветето, тъй като тогава върху тях могат да се появят ръждясали петна. Най-добре е да поливате цветето през тава, той ще си вземе вода, колкото е необходимо.

Забележка! Теменужката може да понася леко изсъхване от почвата по-лесно, отколкото преовлажняване.

Млад виолетов храст в процес на поливане

Влажност

Най-доброто съдържание на влага за теменужки е 60-70%. Ако е по-високо, цветето може да се разболее и да умре.

Грундиране

Violet EK Pearl обича леката и рохкава почва, която ще насити корените добре с кислород и ще запази необходимата влага.

Важно! Приготвената почва може да бъде закупена в магазин за цветя, но може да се приготви и у дома. Това ще изисква изгнили торф, пясък, листни почви, чимове и изгнили борови иглички. Всички компоненти са взети на равни части.

Виолетово на перваза на прозореца

Подхранване

По време на периода, в който се формират изпускателните отвори, теменужката трябва да се храни с органични вещества. Когато пъпките се образуват и самият цъфти, ще са необходими сложни минерални торове, съдържащи фосфор и калий.

Забележка! За хранене си струва да се използва концентрация на разтвор не повече от 2 g на 1 литър вода. Струва си да се храни само след поливане, в противен случай храненето може да причини изгаряне на кореновата система.

Кога и как цъфти

С подходящи грижи виолетовата може да радва с цъфтежа си почти през цялата година. Цветът на цветята е тъмно лилав, много богат на цвят. На един цветонос, като правило, се образуват осем венчета. Пъпките имат заоблена форма, напомняща донякъде на сорта тъмна перла (Виолетова перла), цъфтят много бавно. По време на цъфтежа капачката на цветята не се разпада и въпреки големите си размери остава компактна. Такъв перлен цвят няма да остави никого безразличен.

Виолетов Буш Черна Перла

Как се размножава виолетово у дома

Сенполия се размножава, като правило, чрез вкореняване на резници или израстване от доведен син.

Вкореняване на листни резници

Процесът на вкореняване на рязането стъпка по стъпка:

 1. Изрежете добре развит лист под остър ъгъл.
 2. Поръсете среза с въглен или активен въглен и го поставете в чаша вода на дълбочина не повече от 1,5 cm.
 3. Когато се появят малки (1-2 см) корени, засадете кълновете в отделна саксия с подходящ субстрат.
 4. Покрийте насажденията с пластмасова чаша.
 5. След около 1,5-2 месеца трябва да се появят бебета.
 6. Когато бебетата пораснат до 3 см в диаметър, те се трансплантират в отделна саксия.

Стъпка

Доведените пасинки трябва да бъдат отделени от изхода на майката с пинсета или клечка за зъби и засадени в подходяща почва. След 1,5 месеца, когато се образуват нови гнезда, те трябва да бъдат засадени в отделни саксии.

Прехвърляне

За пресаждането трябва да вземете по-голяма саксия с няколко сантиметра и да замените почвената смес в нея. Трансплантацията трябва да се извърши заедно със старата земна бучка, без да се отрязват корените.

Цвете се нуждае от трансплантация

Възможни нарастващи проблеми

Много често производителите се сблъскват със следните проблеми при отглеждането на цвете.

За какво говорят проблемите с листата?

Ако върху листата се появи сив цвят, това означава, че цветето е заразено с брашнеста мана. Това може да се дължи на лошо осветление, прекомерна влага или липса на фосфор в почвата. Лечението е да се напръскат листата със специални препарати, съдържащи мед.

Вредители

Най-често срещаните вредители, които засягат теменужките, са:

 • кърлежи;
 • трипс;
 • щит;
 • листна въшка;
 • дървесни въшки;
 • нематоди.

Забележка! За борба с тях си струва да се използват подходящите лекарства.

Чести заболявания

В случай на нарушение на агротехническите правила могат да се появят такива заболявания:

 • брашнеста мана. Може да се види от белия цвят по листата. Може да се излекува с фон дьо тен или бентлан;
 • късна болест. Проявява се в появата на кафяви петна по листата. Не се поддава на лечение;
 • сиво гниене. Изглежда като кафяв цвят по листата. Води до тяхното падане. Лечение - напръскайте с течност от Бордо.

Грешки в грижите

Често поради неправилни действия на производителя растението започва да изсъхва в очите:

 • ако теменужката се полива със студена вода или се поставя на пряка слънчева светлина, по листата ще се появят кафяви петна;
 • при прилагане на голямо количество торове, твърде сух или влажен въздух, листата могат да пожълтеят;
 • ако температурата на съдържанието е твърде ниска, листата ще придобият бледо зелен оттенък;
 • при ненавременна трансплантация или неправилно осветление, теменужката спира да цъфти и листата започват да растат слабо.

Violet Black Pearl е непретенциозен в грижите, но все пак изисква подходящо внимание. Спазвайки всички правила за грижа за виолетовата черна перла, можете да постигнете обилен и красив цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина