Описание на сорта цветя виолетов херцогиня лукс

Днес има повече от 20 вида теменужки. Всеки има свои собствени характеристики. Един от тези видове е виолетовият херцогиня и полученият от него хибрид Duchess Lux виолетов, който има незначителни разлики.

Външен вид, описание на сорта

Виолетовата херцогиня се характеризира с поразителен външен вид. Най-често растението има люлякови или лилави пъпки.

Всеки от 20-те вида теменужки има свои собствени характеристики.

Листа

Листата на тези теменужки са големи по размер и имат заоблена сърцевидна форма. На повърхността на листата има малки вили, което ги кара да изглеждат хавлиени. Поради средния размер на листата на теменужката RS-Duchess, самите пъпки изглеждат масивни.

Виолетовата херцогиня има зелени листа със светло зелен оттенък

Цветя

По време на цъфтежа на Сенполия херцогинята се събира в куп от 4-5 красиви големи пъпки над листата. Размерът на цветята достига 8 см. Цветята, подобно на листата, са покрити с къси тънки вили.

Основната цветова схема на пъпките е тъмно лилава (виолетова), която по краищата се влива в бяло. Средата на цветята на тези теменужки обикновено е жълта.

Семейство и история на външния вид

Растението принадлежи към семейство Геснериеви.

Теменужки RS-Duchess са отгледани през 2001г. Растението дължи произхода си на животновъда Светлана Репкина. Съкращението RS преди името е съкращение на името и фамилията на техния създател.

Характеристики на грижата за виолетова херцогиня у дома

У дома цветето трябва да създаде подходящи условия. Те се състоят от няколко фактора.

Температура

За отглеждане на растение за възрастни е необходима температура на въздуха от +20 до +23 ° C. Младите теменужки се нуждаят от повече топлина, препоръчва се да се отглеждат при температури от +23 до +26 ° C.

Осветление

Теменужките много обичат светлината, но се чувстват зле на пряка слънчева светлина. Най-доброто място за това растение може да бъде перваза на прозореца в източната част на къщата. Ако няма такъв, можете да оборудвате част от прозореца за цветето, където има най-малко количество светлина.

Важно! Херцогинята има своенравен характер, поради което много производители на теменужки съветват да поставите саксия с цветя на прозореца в северната страна на къщата. Така растението ще цъфти по-добре и ще запази красотата си по-дълго.

Поливане

За поливане на растения използвайте утаена чешмяна вода със стайна температура. Поливайте теменужката по такъв начин, че да избегнете натрупването на вода до издънките и листата. Почвата трябва да се поддържа влажна, тя може да изсъхне само с една трета, тъй като в противен случай листата ще започнат да изсъхват и да падат.

Пръскане

Теменужките не обичат пръскането. Ако въпреки това цветето е прашно, трябва да използвате вода със стайна температура и внимателно да измиете праха и след това да попиете всичко със салфетка.

Влажност

Растението никога не трябва да се поставя в помещения с висока влажност. Ако влагата попадне върху стъблата и листата на нежно цвете, то ще умре. По-добре е да го поставите на място със сух микроклимат.

Грундиране

Поради сложния характер на растението, трябва внимателно да изберете почвата, в противен случай цветето ще се разболее и дори ще умре.Както всички стайни растения, и теменужките предпочитат мека почва, в която няма препятствия на кислорода към корените.

Основните характеристики, които трябва да имате предвид при избора на почва:

  • Почвата трябва да бъде избрана наситена с микроелементи.
  • Нищо не трябваше да расте в тази почва в продължение на една година.
  • Преди засаждане трябва да нахраните земята, за това е по-добре да използвате фосфор и калий. След това трябва да се тори редовно.
  • Отличен вариант би била почвата от гората.

Важно! Не забравяйте да източите тенджерата. Може да се намери във всеки специализиран магазин.

Подхранване

Трябва да хранете теменужката два пъти месечно през цялата година. След трансплантацията направете почивка за 4-6 седмици. Можете да използвате минерални торове за цъфтящи растения.

През цялата година теменужката се нуждае от хранене, което се извършва два пъти месечно. Почивка от 4 до 6 седмици е необходима само след трансплантацията. За хранене можете да използвате минералния комплекс, който е оплоден с цъфтящи растения.

Кога и как цъфти

Растението има пет сливови бели венчелистчета. Цветът обикновено има 5-6 гроздове, които образуват красив букет. Самите цветя, като виолетова зеленина, са покрити с малки вили, така че изглеждат хавлиени на допир.

Растението има 5 листенца, които образуват красив букет

Цветни форми

Виолетовите пъпки приличат на топка по форма и могат да останат в тази форма много дълго време. Когато пъпката се отвори, тя визуално наподобява розово цвете.

Период на цъфтеж

Можете да се насладите на красотата на виолетовите цветя от септември до март. След цъфтежа на растението се образува малка семенна капсула.

Промени в грижите по време на цъфтежа

При по-горещи температури растението има твърди, ярки цветя, а когато температурата спадне, се добавя бяло. За да може херцогинята напълно да покаже своята цветова схема, препоръчително е да я поставите на долните рафтове на рафтове или хладни первази по време на цъфтежа. Въпреки любовта на цветето към светлината, то не трябва да се поставя на пряка слънчева светлина, тъй като това води до пожълтяване на листата и изсъхване на пъпките. Можете да разберете, че има твърде много светлина от удебеляването на центъра и късите дръжки, които трудно се пробиват. Растението се нуждае от много свободно пространство и при тесни условия листата заемат по-вертикално положение.

За да се образува красива розетка и цветята са буйни, теменужката се нуждае от дълги светлинни часове, правилно подбрана саксия и почва, регулирано поливане и периодично подхранване. По отношение на температурата и влажността те са от второстепенно значение в грижите. Въпреки факта, че растението не понася добре топлината, това се компенсира от добра вентилация на помещението.

Размножаване

Изобретени са няколко метода за отглеждане на теменужки у дома.

Покълващи семена

Няма да работи за получаване на пълноценно силно растение чрез семена. За да се получат разсад, са необходими специални условия за растежа им.

Вкореняване на резници

Вегетативният метод е подходящ и за размножаване на растения. За да отглеждате теменужки чрез вкореняване на резници, трябва да изберете здрав лист и да го отрежете косо върху дръжката, оставяйки около 3-5 см. Най-добре е да се вкоренява във варена вода. Възможно е обаче и в земята. Тя трябва да е влажна и разхлабена.

Можете да използвате здрав лист за отглеждане на теменужки вегетативно.

Дръжките трябва да се поставят на дълбочина не повече от 2 см. Покрийте разсада с фолио, като редовно проветрявате и овлажнявате почвата. Саксията трябва да се постави на топло място (с температура не по-ниска от +20 ° C), където има разсеяна светлина. Периодът на вкореняване варира от 4 до 6 седмици.

Размножаване на цветя

С помощта на цвете можете да си отгледате още една теменужка. За да направите това, трябва да отрежете цветето заедно с листата под него. След това го поставете в машината за вкореняване и покрийте с мушама.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Не безпокойте още веднъж виолетовото. Тя не се нуждае от чести трансплантации. Необходим е само в случай на болести по растенията, тогава е наложително да се премести на нова почва. Трансплантацията се извършва веднъж или два пъти годишно. Най-добре е да направите това през есента или пролетта. Най-приемливият вариант за трансплантация на цвете е претоварването.

Прехвърляне

Възможни проблеми при отглеждането на теменужки RS-Duchess

Теменужките, както и другите стайни растения, понякога се разболяват. Всеки проблем има свое собствено решение, най-важното е да се установи точната причина.

Проблеми с листата

Тези теменужки страдат и от гъбични заболявания. При прекомерна влага ударът пада предимно върху корените и листата. Ако това се случи, първата стъпка е да се приложи фунгицид. В допълнение към гъбичките, растенията са податливи на брашнеста мана, както и на сиво гниене или фузариум. Това може да се случи поради ниски температури, влага върху зеленина или течение.

Вредители

Акарът е най-опасният вредител за теменужките. Можете да го намерите чрез увиснали и изсъхващи листа. В този случай е почти невъзможно да се излекуват растенията. Има само един начин: напръскайте със специално средство против кърлежи.

Освен това теменужката може да се зарази с червеи или листни въшки. По време на периода на цъфтеж съществува риск от увреждане от кореновата жлъчна нематода. Това заболяване е придружено от израстъци по корените - гали, при които се извършва развитието и размножаването на червеите.

Важно! В този случай трябва незабавно да се отървете както от растението, така и от субстрата и да дезинфекцирате саксията.

Болести

Виолетовата, както всяко растение, лесно може да се разболее от друго цвете наблизо. Можете да донесете болестта с мръсни ръце, ако докоснете с тях виолетови листа. Домашните любимци също често носят много болести по козината си. Най-често растението е болно през май и септември.

Поради влага, ниска температура или застояла вода в саксията могат да се появят кафяви или сиви петна по листата или цветята - гъбички. Признаци на гъбична инфекция могат да бъдат мухлясалата миризма на цветето или мекотата на самия летораст. Ако бъдат открити, трябва незабавно да премахнете повредените участъци, след това да започнете да подменяте почвата и преди разсаждането да третирате всичко с фунгицид.

Признаци на неправилна грижа

Един от признаците на неправилна грижа е появата на сиво гниене, когато водата попадне върху листата. Засегнатите листа трябва да бъдат премахнати. Ако поливате растението със студена вода, съществува риск от поява на кафяви петна. В случай на физическо нараняване, рязък спад на температурата, течение или сух въздух, листата изсъхват. Същият проблем може да се срещне, ако прекалите с торовете или ако няма достатъчно светлина.

По този начин, както всяка виолетка, RS-Duchess изисква внимателни грижи и внимание. При правилно боравене той ще зарадва с ярки цветове и изящна красота на листата. Херцогинята е подходяща за опитни цветари, но за начинаещи не се препоръчва да я стартират.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина