Виолетов син дракон - описание и характеристики на сорта

Виолетово син дракон е един от най-красивите сортове. Може да се намери при почти всеки производител, който обича да отглежда Saintpaulias. Такава популярност на вида се дължи на високите декоративни качества на растението. За да постигнете буен цъфтеж, трябва да се запознаете с особеностите на отглеждането на този сорт.

Как изглежда виолетово син дракон

Сортът има характерни разлики, благодарение на които е невъзможно да го объркате с другите. На първо място, това се отнася за самия изход, както и за цветове с ярък нюанс.

Цъфтяща виолетка от сорта Blue Dragon

Характеристики на растенията

Сенполия Синият дракон е с големи размери. Диаметърът на розетката варира между 35-40 см. Височината му под формата на ваза в някои случаи може да достигне 45 см. Листните резници на цветето са насочени нагоре. Горната повърхност на плочите има тъмнозелен оттенък, а долната е червена. По ръба на листата има малки зъбчета.

Розетка от сини драконови листа

Към кое семейство принадлежи

Виолетово син дракон е сенполия и един от членовете на семейство Gesneriaceae. Културата е малко тревисто растение, което образува приосновна розетка от листа със скъсено почти невидимо стъбло, заоблени плочи, многобройни цветя и пълзящ растящ корен.

Понякога можете да намерите друго име - uzambar violet, което също е правилно.

Накратко за историята на появата

Сортът е получен благодарение на усилията на американския селекционер Линдън Лион. Именно той успя за първи път да изведе махрови и звездовидни видове Сенполии със сложна тоналност.

През 2005 г. Blue dragon е класиран на 11-то място от 25 възможни в номинацията за най-добър сорт, отглеждан тази година. Теменужката получи името си в чест на митичното животно, което олицетворява богатството и мъдростта.

Характеристики на грижата за виолетов син дракон у дома

Този сорт Saintpaulia е придирчив към грижите и условията за отглеждане. Ако основните правила не се спазват, е малко вероятно да бъде възможно да се постигне буен цъфтеж.

Температура

Сенполия от този вид предпочита хладно съдържание. Благоприятната температура за нея е 18-22 ° C. Именно с този режим се проявяват най-добрите декоративни качества на сорта.

С повишаване на температурата цветята изсъхват, люляковата граница на венчелистчетата изчезва и пъпките стават забележимо по-малки.

Осветление

Светлината е много важна за този вид виолетови. Bluedragon се нуждае от добро осветление. Продължителността на светлата част от денонощието трябва да бъде 14-16 ч. Вечер трябва да се използват допълнителни лампи.

За буйния цъфтеж осветлението трябва да е равномерно.

С течение на времето розетката може да се наклони към прозореца, така че периодично се препоръчва да завъртите саксията с цветя.

Важно! При липса на светлина цветята губят цвета си и общият им вид става скучен.

Поливане

Такава сенполия не страда от липса на влага и е в състояние да се развива нормално през сухи периоди. Това е едно от предимствата на сорта.

Поливането се препоръчва два пъти седмично, а при ниска температура на съдържанието - 1 път на 7-10 дни.

Пръскане

Гнездото може да се напръска, за да се увеличи влажността. Необходимо е да се разсейва влагата на малки капки, наподобяващи мъгла, на разстояние 30-35 см от растението. Важно е водата да не попада върху цветята, тъй като това ще доведе до появата на кафяви петна.

Влажност

Синият дракон се нуждае от умерена влажност в рамките на 60%. Ако въздухът е твърде сух, тогава в близост до цветето се поставят допълнителни контейнери с вода, за да се увеличи площта на изпаряване.

Грундиране

За пълното развитие на цвете е необходима почва с повишено ниво на киселинност. Можете да закупите балансирана почва от магазина или да я приготвите сами. За да направите това, трябва да се свържете:

 • дернова почва (30%);
 • листна земя (20%);
 • пясък (15%);
 • перлит (10%);
 • въглен (10%);
 • торф (15%).

Забележка! За Синия дракон е важно почвата да е добре дренирана.

Подхранване

Синият дракон се нуждае от адекватно хранене, но реагира негативно на излишния тор в почвата. За да се подхрани, е необходимо да се използват минерални торове за теменужки, но посочената доза се препоръчва да се намали с 2 пъти.

В активната фаза на растеж и цъфтеж честотата на торене е 2-3 пъти месечно. През есента и зимата - 1-2 пъти на всеки 30 дни.

Кога и как цъфти

Според описанието, ако се спазват условията на отглеждане, виолетовият син дракон цъфти дълго и пищно. Този сорт принадлежи към категорията на букета. В центъра на розетката се оформя шапка от цветя, покриваща изцяло средата й.

Видове цветя

Сортът Blue Dragon има полу-двойни и двойни цветя. Те са яркосини на цвят със синьо око в центъра и люлякови кантове. Краищата на венчелистчетата са гофрирани, оцветени в светло зелено.

Важно! Люляковата граница на цветята се появява само когато се държи на хладно; ако температурата се повиши, тя изчезва.

Цветни форми

Отличителна черта на Синия дракон са големите му ярки цветя, наподобяващи на вид звезда. Диаметърът им достига 7-8 см, а в някои случаи дори 10 см.

Дръжките са здрави, лесно издържат на стрес. На всеки от тях се образуват от 3 до 5 пъпки.

Възрастната розетка може да формира до 50 цвята едновременно

Период на цъфтеж

При спазване на основните изисквания за грижи, сенполията от този сорт може да цъфти непрекъснато през цялата година.

При липса на светлина през есенно-зимния период растението отглежда зеленина. В този случай цъфтежът започва с пристигането на пролетта и продължава до края на лятото.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на формирането на пъпки, сортът Blue Dragon трябва да се държи на хладно. В този режим върху венчелистчетата се появява ярка люлякова граница, което е характерно за този вид. Не позволявайте почвата да изсъхне, тъй като това ще доведе до увяхване на цветята.

Как се възпроизвежда Saintpaulia Blue Dragon

Можете да размножите сенполия от този вид чрез листни резници. Те трябва да бъдат отрязани от 2-3 нива на розетката с остър нож. Дължината на рязането трябва да бъде 2 см. Изрязването трябва да се извършва наклонено.

Можете да вкорените резници във вода или почва. В първия случай засаждането се извършва след появата на корените, а във втория контейнерът е покрит с филм. Младите розетки ще растат в основата на резника след 2-3 месеца. Необходимо е да ги разделяте, когато пораснат и станат достатъчно силни.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Сенполиите имат разклонена повърхностна коренова система. Широките, но плитки саксии с дренажни отвори работят най-добре. Диаметърът на контейнерите трябва да е различен в зависимост от възрастта на цветето. За млади разсад са достатъчни 5 см, за тийнейджърски предястия - 7 см. Възрастните растения се нуждаят от саксия с диаметър 9-12 см.

Важно! Ако саксията е твърде голяма, това ще доведе до прекомерно развитие на кореновата система за сметка на растежа на розетата.

Алгоритъм за трансплантация:

 1. Поставете дренаж на дъното на саксията със слой 1-2 cm.
 2. Поръсете го със слой пръст.
 3. Поставете разсада в центъра.
 4. Покрийте образуваните кухини със земя.
 5. Задълбочете растението до първите листа.
 6. Леко уплътнете повърхността.
 7. Капете върху теменужката.

Възможни нарастващи проблеми

Има някои трудности при отглеждането на Синия дракон. Най-често това се случва в резултат на намаляване на имунитета на растението, ако не се спазват изискванията за грижи.

Проблеми с листата

По време на образуването на пъпки, ръбовете на листните плочи на Синия дракон могат да се извиват и по време на цъфтежа те са напълно сплескани. Това е особеност на оценката. Не е нужно да правите нищо.

Понякога по листата се появяват кафяви петна. Това може да се дължи на неправилно поливане или пръскане, оставяйки влага върху листата. Пряката слънчева светлина, която изгаря виолетовите листа, също може да провокира такъв дефект.

Кафявите петна по листата са знак за неправилна грижа

Вредители

Сенполия може да страда от паякови акари и брашнести червеи. Когато е повредена от вредители, розетката забавя растежа, растението изглежда депресирано, младите листа се деформират.

За борба с вредителите е необходимо да се напръска виолетовата с препарати като Fitoverm или Actellik. Третирането се повтаря всяка седмица, докато растението възобнови растежа си.

Болести

Сортът Blue Dragon е податлив на брашнеста мана и сиво гниене. Провокиращ фактор за развитието на заболявания е стагнацията на влагата в комбинация с хладно съдържание. За лечение се използват следните лекарства:

 • "Топаз";
 • „Скорост“;
 • Фитоспорин.

Признаци на неправилна грижа

Когато отглеждате сенполии, е важно да контролирате състоянието на растенията и да реагирате своевременно на всякакви негативни промени.

Основните признаци на неправилна грижа:

 • бавен растеж;
 • малки безцветни цветя;
 • деформирани листови плочи;
 • кратък или никакъв период на цъфтеж;
 • изсушени върхове на листа.

Грижата за Saintpaulia Blue Dragon е малко по-различна от другите видове. Този сорт е по-взискателен и не прощава грешките на производителя. За да бъде цветето здраво и приятно с цъфтежа, когато го отглеждате, трябва внимателно да спазвате правилата за грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина