Виолетово синя мъгла - описание и характеристики на сорта

Виолетовото е декоративно цвете, което се отглежда в апартамент. Сортът Blue Fog Moreva е много популярен сред много производители на цветя благодарение на махровите си цветя с приятен небесен нюанс, лесна грижа и просто възпроизвеждане.

Как изглежда виолетово синята мъгла

Източна Африка се счита за родина на всички теменужки. Цветето принадлежи на сенполиите от класа Геснериев.

Този сорт се появи през 2001 г., отгледан е от селекционера Константин Морев. Получи името си за нежния син цвят на листата с бял кант. Често казват за такова цвете - „небето на перваза на прозореца“.

Виолетово синя мъгла - декорация на перваза на прозореца

Листата на цветето са кадифени, овални. Сянката на външната част на листа може да бъде или светло зелена, или тъмна. На него ясно се виждат вени. Растението се отличава с големи съцветия от небесен нюанс. По ръба на цветето вълнообразната линия е на сянка по-лека от останалите.

Как изглеждат виолетовите семена

За да получите семената на теменужките узамбара, към които принадлежи този сорт, трябва да вземете прашец от две цветя на родителите. Растенията трябва да бъдат здрави и с характеристики, подходящи за описанието. Пестилите се опрашват с прашец. След четири месеца семената ще бъдат напълно сухи. Те могат да се събират и съхраняват.

Историята на появата започва през 2001 година

Характеристики на грижа за виолетова синя мъгла Морева у дома

Растението е непретенциозно в грижите, но за да расте добре и да не наранява, трябва да се спазват определени условия на отглеждане.

Температура

Виолетовото не понася ниски температури. Оптималните параметри за него са 23-25 ​​градуса. Ако стаята е под 8 градуса, тогава цветето може да умре. Проектите също са вредни за растежа.

Важно! Колкото по-висока е температурата в стаята, толкова по-тъмни ще бъдат съцветията. Ако растението е с температура от 18 градуса, тогава цветята ще бъдат почти бели.

Осветление

Виолетовата обича ярка светлина, но тя трябва да бъде разсеяна. Следователно саксията с цветя трябва да бъде поставена далеч от мястото, където падат пряките слънчеви лъчи.

Растението ще се чувства най-добре на перваза на прозореца с източно изложение. През зимата цветето се нуждае от допълнително осветление.

Организация на осветлението

Поливане

Трябва да поливате растението само с утаена вода от малка лейка. Важно е водата да не попадне върху съцветието.

Процедурата се провежда веднъж седмично. Излишъкът от влага може да провокира загниване на корените.

Пръскане

Процедурата за пръскане се препоръчва само през зимата, когато растението страда от сух въздух. Нивото на влага се влияе значително от нагряването.

През останалата част от годината не трябва да пръскате теменужката, тъй като водата ще се натрупва по листата, причинявайки по-нататъшно гниене.

Влажност

Твърде високото ниво на влага, над 70%, ще доведе до факта, че листата на растението започват да гният. Но много сухият въздух е вреден за теменужките. При такива условия листата ще станат меки.Препоръчителното оптимално съдържание на влага трябва да бъде около 60%.

Грундиране

Почвата за отглеждане на теменужки трябва да е рохкава, така че да абсорбира добре влагата. За да се постигне правилната консистенция на почвата, се препоръчва да се вземат:

 • една част от пясък;
 • пет части торф;
 • три парчета пръст.

За справка! В цветарските магазини можете да си купите готова смес за теменужки.

Подготовка на почвата

Подхранване

Violet Blue Mist Morev се храни с течни органични вещества или лекарства под формата на таблетки. Наложително е да се оплоди растението по време на фазата на цъфтеж.

Редовността на храненето е веднъж на две седмици през пролетния и летния период.

Кога и как цъфти

С подходящи грижи теменужката може да зарадва с цъфтежа си 10 месеца в годината. Розетката започва да расте още от 11 месеца.

Това е невероятно растение, чиито цветови нюанси зависят от температурния режим. Ако искате да получите деликатно почти бяло съцветие със светло син цвят, растението трябва да се държи при температура не по-висока от 20 градуса. Колкото по-топло е в стаята, толкова по-тъмно виолетово цъфти.

Форми на съцветия

Растението винаги цъфти с голяма капачка. Покълването на пъпките е насочено към центъра, те се държат на здрави дръжки.

Сортът Blue Mist е популярен поради факта, че на цъфтежа му може да се радвате дълго време. Това се случва на вълни. Всяка пъпка трае дълго време.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Ако теменужката цъфти дълго време, е необходимо да се подобрят условията за нейното поддържане. Важно е да осигурите добро осветление поне 12 часа на ден.

Почвата трябва да бъде допълнително оплодена, тъй като цъфтежът намалява имунитета на растението.

Изсъхналите части, които са избледнели, трябва да бъдат внимателно отстранени.

За какво опрашване може да е необходимо

В природата процесът на опрашване протича с помощта на насекоми. Но у дома това е невъзможно, тъй като плодникът на цветето е много висок. На практика няма шанс да се случи самоопрашване и прашецът да падне върху тичинката.

Техника на домашно опрашване

Има три начина за опрашване на растение у дома:

 • ентомофилия (подобно на действието на насекомите);
 • вятърна техника;
 • техника на животните.

Всички методи са лесни за използване самостоятелно.

Методи за прилагане на прашец

Опрашването на теменужки у дома, използвайки животинската техника, става чрез докосване на едно цвете до друго.

За да приложите метода "вятър", трябва да огънете лист хартия на 90 градуса. Поленът се разпръсква по линиите на гънките, след което се издухва върху тичинките.

Инструменти за опрашване

Техниката на ентомофилия ще изисква някой от следните инструменти:

 • игла;
 • памучен тампон;
 • мека четка;
 • памучен тампон.

Всеки от тези инструменти може да прилага прашец върху тичинките на растението.

Опрашване на теменужки

Как се възпроизвежда Saintpaulia Blue Mist

Възпроизвеждането на цветя се извършва по два начина:

 • чрез вкореняване на листа;
 • кацане на дъщерен изход.

Първият метод е най-популярен сред производителите на цветя. За размножаването е необходим здрав лист от втория ред изходи. Дръжката се отрязва и се поставя в чаша вода. Листът се трансплантира в земята веднага щом се появят корените от 1,5 cm.

Саксията с листо трябва да бъде покрита с полиетилен, за да се създаде парникова среда. Бебетата се формират за един месец. Веднага щом се появят няколко двойки листа, децата седят.

Важно! За да постигнете запазването на естествения син цвят на виолетовото, трябва да запазите максималния брой деца.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Опитните градинари препоръчват презасаждането на теменужката веднага след покупката. За да направите това, трябва да подготвите правилната почва. Можете да го купите в магазин за цветя или да си направите сами от торф, мъх сфагнум с перлит и листна почва. За размножаване като посадъчен материал се вземат листа от втория или третия ред, както и не избледнели дръжки.

Трансплантация на растение може да се наложи в няколко случая:

 • с активен растеж на растението, за увеличаване на размера на саксията;
 • по планиран начин за подмяна на почвата - в този случай процедурата се провежда веднъж годишно.

Пресаждането на растението също е необходимо, ако започне да боли. Необходимо е да се отстранят заразените почви и мъртвите части на цветето.

Трансплантация на цветя

Възможни нарастващи проблеми

Въпреки факта, че цветето е много непретенциозно, ако не му се осигурят подходящи грижи, то може да се разболее, да изгние или да изсъхне.

Проблеми с листата

Цветарите често са изправени пред промени в платиновите листа. Може да започне да гние и на повърхността се появяват кафяви петна. Причините за смъртта на листата са:

 • липса или изобилие от осветление;
 • неправилно поливане;
 • лоша почва;
 • липса на торове.

Неправилната грижа води до факта, че имунитетът на растението е намален. Става податлив на болести, слабо цвете най-често се атакува от вредители. Листата могат да се спускат, да се свиват.

Внимание! Ако листата загубят своята еластичност, това показва, че корените са изгнили.

Вредители

Стайното растение може да бъде засегнато от нападения от вредители. Най-често срещаните са:

 • Паякът е много опасно насекомо, което се размножава бързо. Появата му може да бъде открита по лепкав цвят върху листата.
 • Бялата муха е паразит, който се появява поради ниските нива на влажност в помещенията.

Растението спира да расте напълно, ако е нападнато от брашнеста дървесница. Той изсмуква сока на теменужката, което води до пълната й смърт.

Контролът на вредителите е необходим със системни инсектициди.

Поражението на растението от паяк

Болести

Цветето може да се разболее от гъбична патология, наречена брашнеста мана. Проявява се като бял цвят по листата. Това е опасно заболяване, което атакува корените и след това се разпространява в листата.

Веднага след като поражението е забележимо, трябва незабавно да го премахнете и да обработите почвата с разтвор на меден сулфат.

Признаци на неправилна грижа

Ако няма достатъчно светлина за цветето, то се излива или, обратно, пресъхва, проблемите ще се отразят върху листата. Те могат да имат тъмни петна, да висят от гърнето или да се извиват.

Ако не вземете навременни мерки за подобряване на условията за отглеждане на растението, то напълно ще умре.

С подходящи грижи, великолепният виолетов сорт Blue Mist ще ви радва с нежни цветя от небесен оттенък през цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина