Домашно цвете виолетово Хумако инчове

Виолетовото е ярко цвете, разпространено на почти всички континенти на планетата. Но най-често една от неговите разновидности може да се намери не в дивата природа, а в къщи и апартаменти като интериорна декорация. Много сортове теменужки, различаващи се по цвят на цветя и характеристики на цъфтеж, имат еднакви изисквания за грижи. Това ги прави привлекателни за отглеждане както от опитни производители, така и от любители.

Как изглежда виолетовото Humako Inches?

Виолетовият Humako Inches е най-често срещаният сред любителите на цветя на закрито. Това се дължи на изключителната му красота: комбинацията от снежнобели ръбове на венчелистчетата със синьо-виолетово ядро ​​се откроява ярко на фона на светлозелени листа. Розетката от листа изглежда спретнато и компактно, оформяйки множество дръжки.

Удивително оцветяване на сорта Humako Inches

Поради малките вили, разположени по всички листа на растението, както и кадифената повърхност на венчелистчетата, теменужката е покрита с много искрящи слънчеви отблясъци. Този ефект прави цветето още по-декоративно.

За ваша информация! Теменужката от сорта Хумако принадлежи към семейство Геснериеви. Това е хибриден сорт, разработен от холандската цветарска компания Humako. Името на компанията е в името на всяко растение. Но думата "инчове" се превежда като "инчове", което е индикация за размера на сортовите теменужки.

В природата растенията от това семейство могат да достигнат височина от 30 см, но вътрешните сортове са много по-малки по размер.

За историята на появата

За първи път теменужката е намерена в планините на Източна Африка, поради което сортът често се нарича Узамбар с името на планините.

Научното наименование на рода на теменужките е saintpaulia. Думата идва от немския език, произлизаща от фамилията на барон Сен-Пол, който за първи път е намерил най-красивото цвете. Неговият приятел селекционер веднага отглежда първия дом Сенполия, който само за няколко десетилетия спечели любовта на производителите на цветя по цялата планета и стана родоначалник на съвременните сортове теменужки.

Цветовият градиент може да варира в зависимост от образеца

Забележка! Теменужките не са кръстени по този начин заради лилавия им цвят. Името на цветето идва от думата "виола" - както се нарича на латински. На полски тази дума се променя на „fialek“, оттам преминава в руски като „виолетов“ и става основа за името на цвета.

Характеристики на грижите за Humako Inches у дома

Violet Humako Inches е популярен сред любителите на стайни растения и защото не е необходимо да се гледа по специален начин. Непретенциозността в комбинация с дълъг период на цъфтеж и изключителна красота на цветята прави почти всички сортове сенполии много успешно домашно растение.

Важно! Всяка цветна розетка трябва да се постави в отделна саксия. Страничните процеси трябва да бъдат отстранени навреме, без да се увреждат майчините растения.

Температура

Оптималният температурен диапазон за Saintpaulias е от 18 ° C до 24 ° C. През зимата въздухът не трябва да се охлажда до по-малко от 10 ° C.

Твърде високите вътрешни температури могат да забавят развитието на растенията и да предотвратят цъфтежа. Ниските температури, дори краткосрочни, могат да унищожат цветето.

Осветление

Правилното подреждане на цветето в стаята ще направи грижата за него 50% успешна. Мястото трябва да е достатъчно осветено, докато не е под пряка слънчева светлина.

Продължителността на цъфтежа и успехът на размножаването на Сенполия зависят от качеството на осветлението. Разсеяната светлина трябва да присъства в стаята поне половин ден. Ако цветето се намира на южния прозорец, струва си да се погрижите за завеси или мрежа против комари, за да се предпазите от парещите лъчи.

През зимния сезон, ако слънцето не е достатъчно, струва си да се погрижите за специално изкуствено осветление, използвайки фитолампи. Друг вариант е да преместите цветето в по-светла стая.

Колкото по-добро осветление, толкова по-великолепно ще бъде цъфтежът на Сенполия.

Забележка! В никакъв случай не трябва да прехвърляте теменужка от място на място през периода на цъфтеж.

Поливане

Както при другите стайни растения, вода със стайна температура за поне 12 часа трябва да се използва за поливане на теменужки Хумако.

Когато определяте режима на поливане на вашите теменужки, трябва да имате предвид, че почвата под цветето трябва да е достатъчно влажна, но не прекалено влажна. В този случай е важно водата да не пада върху листата и листенцата на растението, тъй като в този случай може да започне гниене.

През зимата, когато температурата в помещението е по-ниска, поливането се извършва само след изсъхване на горния слой на почвата под растението.

Пръскане

Пръскането за повишаване на влажността на въздуха не може да се използва за теменужки. Както бе споменато по-горе, влагата в изхода или цветята може да доведе до загниване на растението.

Освен това капки влага върху виолетовите листа са отлична среда за размножаване на различни вредители.

Влажност

50% влажност в стаята ще бъде оптимална за Сенполия. През горещия летен сезон или когато централното отопление е включено през зимата, въздухът може да стане сух за цветето. Това може да бъде отстранено с помощта на палета влажни камъчета под теменужката Humako Inches.

Грундиране

Почвата за отглеждане и отглеждане на теменужки трябва да съдържа торф и пясък. В същото време на дъното на контейнера е необходимо да се направи дренажен слой от фина експандирана глина или мъх от сфагнум. Най-лесният начин да намерите подходящата почва за теменужки е да изберете готова балансирана смес в цветарски магазин.

Забележка! Фитоспориновата вода е чудесен начин да се избегне разрастването на плесени в инчова виолетова почва.

Подхранване

През пролетта и лятото теменужките се нуждаят от редовно хранене (оптимално 2 пъти седмично). За това е подходяща минерална превръзка, разредена по схемата 2 g на 1 литър вода.

Преди цъфтежа употребата на превръзки се увеличава, за да повлияе на броя на цветята и продължителността на живота им.

Кога и как цъфти

Периодът на цъфтеж на виолетовите от този сорт е доста дълъг - около девет месеца (от ранна пролет до късна есен). Старите съцветия изчезват, на тяхно място веднага цъфтят нови.

Венчелистчетата на това цвете могат да бъдат двойни (например, както при сорта Humako Pink) или полу-двойни, образувайки цвете с диаметър до 8 см. Виолетовите семена се появяват след цъфтежа в миниатюрни кутии.

Експертите отбелязват, че Saintpaulia Humako има разновидност близнаци. Различава се с по-малки цветя и вълнообразни ръбове на венчелистчетата. Оригиналният хибрид има големи, равномерни венчелистчета. Забележително е, че именно Humako Inches 2 (или Humako Inches Nouname) най-често се среща в магазините за цветя, а не оригиналния сорт.

Ето как изглежда двойният сорт Хумако инч.

През горещия сезон в цветята на сорта Humako Inches се увеличава синьо-виолетовата сърцевина и белият цвят на венчелистчетата става по-малък. Когато стане по-студено, напротив, венчелистчетата малко побеляват.

Забележка! Подобен буен разцвет може да се види в Пламъка Хумако. Виолетка от ярко лилав цвят ще се съчетае добре със синята виолетка на Humako Inches.

Как се размножава виолетово Хумако инчове

Има два начина за размножаване на този сорт теменужки: чрез семена и резници. Отглеждането от семена е изключително рядко у дома.Най-вероятно един цветар няма да ги намери дори в обикновените цветарски магазини. Растението се нуждае от повишени грижи на различни етапи на отглеждане, така че е по-лесно да се вземе резник от здраво растение за възрастни.

Постепенно около вкоренените резници ще се появят нови листа.

Описание на резници на теменужки:

  1. Силен лист се взема от майчиното растение от долния слой на розетката.
  2. Листът се изрязва под ъгъл, точката на отрязване на цветето се обработва с активен въглен.
  3. Нарязаният лист се поставя в съд (за предпочитане тъмно стъкло) с вода със стайна температура.
  4. След 1,5-2 месеца в среза се появяват корени и листът може да бъде засаден в почвата.

Опитните производители на цветя вкореняват виолетови листа във влажен мъх от сфагнум или директно в земята.

Ако компетентно подходите към грижата за виолетовата стая, тя ще украси къщата с буйния си цъфтеж почти цяла година. Това растение е непретенциозно, но обича редовно внимание и грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина