Виолетова стафида - описание и характеристики на сорта

Теменужките са може би най-популярните цветя в света. Те могат да зарадват с много различни видове, които се различават по нюанси, форма на листа и цветя. Един от най-интересните сортове е сортът стафиди - цвете с необичайни сини пъпки с бели петънца.

Как изглежда виолетова стафида

Сортът стафиди принадлежи към рода Виолетови и семейство Виолетови. В света има повече от 600 вида от това растение, но дори и на техния фон, стафидите могат да изненадат.

Виолетова стафида с пъстри цветя

Violet Raisin или DS-Raisin има много запомнящ се външен вид поради своите необичайни съцветия.

Компактният храст има височина 30-40 сантиметра. Листните плочи растат директно от кореновата розетка и са с форма на сълза. Повърхността им е гладка, а цветът е плътен тъмно зелен, без петна, светли участъци или вени.

Violet DS Raisin е отгледан чрез кръстосване на сортове, открити в края на 19 век от британски барон, пътувал през Източна Африка. Животновъдите са направили много различни хибриди от тези цветя в средата на 20-ти век, най-красивият от които е виолетовият DS Стафида.

Интересно е! Сред някои любители на растенията има поверие, че на латински виолетовото се пише като „фиалка“. Всъщност това не е така - на запад те се наричат ​​Сенполия (лат. Saintpaulia).

Какво е спорт за фантазия Saintpaulias

Често можете да чуете термина „виолетов спорт“, какво означава това? В тази дума няма нищо сложно, това е обозначението на сортовете, които в продължение на дълго време от отглеждането им са успели да загубят свойствата и характеристиките на своя предшественик. Като правило такива цветя вече могат да се нарекат нов подвид на теменужки.

 • Листов спорт

Листните плочи могат да претърпят забележими промени във формата и цвета. Това се влияе от условията на храста, начина на неговото размножаване, качеството на торенето и рН на почвата.

 • Спорт на цветя

Виолетовият спорт претърпява забележими промени в характеристиките на своите цветове. Поради генетичните мутации и въздействието на някои външни фактори, цветът и формата на съцветията могат напълно да се променят. Предците на Izyum са имали плътен люляков цвят и сегашното растение е оставило тази външна прилика в малка степен.

Характеристики на грижи за теменужки DS Стафиди у дома

Теменужките не могат да се нарекат непретенциозни цветя, тъй като има няколко нюанса в грижите им, на които трябва да се обърне специално внимание.

 • Температура

Най-удобната температура за термофилна виолетка е +23 градуса. Намаляването или силните промени в неговия режим на поддръжка ще доведат до негативни последици за централата.

 • Осветление

Храстът трябва да се отглежда на открито място, но пряката слънчева светлина често изгаря листните плочи на цветето, така че саксията трябва да се поставя не от южните страни на къщата, а от запад или изток.

Поливайте растението редовно

 • Поливане

Почвата в саксията трябва да бъде постоянно влажна, но рохкава. Растението се препоръчва да се полива 2-3 пъти седмично и може да се извърши мулчиране, за да се задържи влагата.

Важно! След поливане се препоръчва почвата да се разхлаби с дълбочина 2-3 сантиметра.

 • Пръскане

Пръскането е много необходимо за Zest, особено по време на сухи периоди. В допълнение, тази процедура премахва прах и мръсотия от листовите плочи на храста.

 • Влажност

Влажността на въздуха е от голямо значение за нормалния растеж на храста. Най-оптималният показател е 50%.

За да се увеличи влажността, водата се напръсква до виолетовия храст, листните плочи внимателно се избърсват с влажна кърпа.

 • Грундиране

Почвата в саксията трябва да е рохкава и лека. Така че цветето да не изостава в развитието, торовете трябва редовно да се прилагат на земята.

 • Подхранване

За хранене е по-добре да изберете готови сложни минерални препарати. В техния състав повишеното съдържание трябва да съдържа фосфор и калий.

Подхранването на теменужките трябва да се извършва само през пролетта и лятото, през есента и зимата те са противопоказани поради допълнителното натоварване на храста.

Кога и как цъфти

Цъфтежът на стафидите е красиво и запомнящо се събитие поради цвета на малки пъпки.

Цветята имат един вид цвят и форма за цялото разнообразие. Те са боядисани в нежно лилав оттенък и на всяко венчелистче има малки бели петна. Но някои от тях имат тези точки само по краищата.

Цъфтящи теменужки Стафиди

Една розетка може да съдържа от 5 до 10 цветя, които се състоят от едно голямо вълнообразно венчелистче. В средата се произнасят къси жълти тичинки.

За справка! Виолетовата има две забележими цъфтящи вълни. Първият започва в началото на април и ще продължи до май, вторият ще последва веднага - от май до юни.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на цъфтежа те започват да намаляват честотата на торене и азотсъдържащите препарати се спират изобщо.

Също така, през този период храстът трябва леко да се отдалечи от прозореца, така че яркото слънце да не навреди на пъпките.

Как се размножава Saintpaulia DS стафиди

Фигура 4 Засаждане на разсад в земята

Сенполия се размножава чрез вкореняване на листата. Описанието на процедурата е както следва:

 • отрежете лист от възрастно растение в корена;
 • поставете го във вода с края му;
 • когато листът има корени, трябва да го трансплантирате в контейнер със субстрат.

Внимание! Най-добре е да отрежете средно големи листа, не старите, но не и най-младите.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

За да трансплантирате, се нуждаете от висококачествена и питателна почвена смес, която може да бъде закупена в специализирани магазини или направена самостоятелно. Трябва да вземете рохкава влажна почва и да я смесите с речен пясък и хумус.

Преди да излеете субстрата в саксията, трябва да покриете дъното му с дренажен материал, експандираните трохи са идеални. След това контейнерът се покрива с една трета от почвената смес и Saintpaulia се трансплантира.

Не се препоръчва да се трансплантира теменужката веднага след покупката. Препоръчително е да го държите отделно от останалите растения в продължение на 7-10 дни, спазвайки карантината.

Възможни нарастващи проблеми

Всички проблеми на Saintpaulia възникват от неправилна грижа. Прекомерното поливане, сухият въздух е добра среда за размножаване на болести и вредители.

Проблеми с листата

Отличителна черта на сорта стафиди са не само пъпките му, но и гладки и лъскави листа. Те обаче често започват да губят естествената си красота и причините за това явление могат да бъдат:

 • липса на поливане, поради което листата избледняват и започват да изсъхват;
 • липса на минерали в почвата - причина за навиване на листата и появата на кафяви петна;
 • хипотермия на храста - увяхване на листата, потъмняване в синусите.

Вредители

От вредителите виолетовата е засегната:

 • трипс - смучат сокове от месести листа;
 • брашнести червеи - провокират появата на брашнеста мана;
 • кърлежи - не се вижда с просто око, първият признак на поява е удебелена коренова розетка;
 • нематодите са белезникави червеи, които заразяват корените на цвете.

При първите симптоми трябва да третирате теменужката с инсектициди.

Болести

Най-често срещаните виолетови заболявания:

 • брашнеста мана - характеризира се с появата на бял цвят по листата;
 • ръжда - образуването на кафяви издутини върху листата;
 • бактериоза - отмиране на долните листни плочи;
 • кореново гниене - разпадане на кореновите зони на храста.

За лечение трябва напълно да отрежете засегнатите части, да обработите останалите издънки с фунгициди.

Мили роса върху теменужка

С кореново гниене се препоръчва да се трансплантира, като напълно се промени почвата.

Признаци на неправилна грижа

Ако храстът започне да избледнява и спира в развитието си, това може да означава, че са допуснати грешки в грижите за него. Често теменужката реагира на неблагоприятни външни фактори чрез липсата на цъфтеж, пожълтяване и извиване на листата.

Важно! Причините за появата на проблеми могат да бъдат не само недостатъчните грижи, но и прекомерността им. Обилното поливане и честото хранене влияят негативно на здравето на цветето.

Виолетова стафида е нежно цвете, което се нуждае от специални грижи. Понякога може да е трудно за начинаещите да се справят с капризната природа на растението, но като се справите с този проблем, можете да постигнете ярък и необичаен цъфтеж на храста.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина