Как изглежда виолетовата Le - описание на сортовете

Вътрешните Saintpaulias изненадват с широка палитра от цветове на своите цветя. Известната капризност на теменужките не спира любителите на цветя и професионалните животновъди. Броят на почитателите на това красиво растение непрекъснато расте.

Историята на появата на първите сортове

Развъдчикът от Виница Елена Лебецкая започна да създава нови сортове през 2000 година. Днес теменужките Lebiecka (LE) имат повече от 250 разновидности. Те изумяват въображението с разнообразие от цветове и форми на цветя. Колекцията включва сортове с венчелистчета от най-простите до хавлиени, с вълнообразни, ресни и гофрирани ръбове. Сред тях има монохромни и с наличие на удари, удари и петна, заобиколени от граница и оцветени с пръски от контрастни нюанси. Листата привличат вниманието към себе си с кадифена текстура от чисто зелени тонове с различна наситеност. Розетките от пъстри видове пленяват с рисунки и цветни петна по листовете.

Цветен парад на разцъфнали сенполии

Описание на цветовете

Теменужките Усамбара, местни в планинските райони на Източна Танзания, станаха родоначалник на всички вътрешни теменужки. Веднъж попаднали в Европа, те са получили името Сенполия, след откривателя на цветето, барон Валтер Сейнт Пол. Много хора неправилно класифицират Сенполия като горски теменужки. Saintpaulia принадлежи към семейство Gesneriaceae. Това е тревисто ниско растение с листа, събрани в розетки. Мъхести, заоблени листа са разположени на къси дръжки.

Цветя, образуващи четки, различни по форма:

 • Обикновено - с правилни венчелистчета.
 • Полудвойни - имат няколко слабо развити венчелистчета в средата на цветето, което прави цветето по-обемно.
 • Тери - венчелистчетата са подредени в няколко реда.

Обикновено в четка има до 7 цветя, в момента са създадени хибриди с до 100 цветя. В културата виолетовата сенполия (узамбар) е широко разпространена - това е един вид, всички съществуващи форми са неговите хибриди.

Сред вътрешните теменужки се различават 5 вида според формата на цветето:

 • "Купа" - венчелистчетата са отделни, пъпката не се отваря напълно и запазва формата си по време на цъфтежа.
 • "Оса" - прилича на циклама, 2 горни листенца са къси, огънати назад, 3 долни - насочени в различни посоки и са почти разчленени, което е необичайно за Геснериевите.
 • "Камбана" - тъмносини с виолетови нюанси цветя под формата на камбани с вълнообразни ръбове на венчелистчетата.
 • "Теменужки" - 4 големи венчелистчета повдигнати нагоре и 1 спуснати надолу.
 • "Звезда" - големи светлолилави пъпки във формата на звезда със светла граница по контура.

Сред сортовете от селекцията на Елена Лебецкая могат да се разграничат както монофонични цветя с проста форма, така и онези, които пленяват с играта на цветовете, и заобиколени от ръб с ресни или контрастен нюанс на границата. Всеки по свой начин е красив и заслужава внимание. Сортовете с многоцветен цвят имат два или повече цвята, фантастичните разновидности се различават по това, че има ивици на основния фон, щрихи с по-светъл или по-тъмен тон от основния.

Структурата на корените е еднаква за всички сортове. Височината на стъблата и листните дръжки може да варира. Гнездата се отличават с размера:

 • Миниатюрни - с диаметър до 15 см.
 • Стандартни - от 20 до 40 см.
 • Големи - над 40см.

Размер на цветето

Според размера на цветето Сенполия е разделена на групи:

 • Малкоцветните са с размер до 2 см.
 • Средноцветни - от 2 до 4 см.
 • Едроцветните имат цветя с размери от 4 до 6 cm.
 • Особено едроцветните растения надвишават 6 см в диаметър.

Интересно! Малки, но сладки цветя от сорта Карамелка. Сортът LE Bogdana има много големи бели цветя с лилаво око.

Брой цветя

Най-често срещаните сортове съдържат до 7 цветя. Сортът Карамелка не блести на брой, но привлича със своя деликатен розов цвят. В Кристина малък брой от тях са покрити с блясъка на двойни цветя. Наскоро отгледани хибриди изненадват с голям брой цветя, броят им достига сто. Сортът White Camellia се отличава с пищна цъфтяща глава с много цветя.

Нежност и чистота на бяла камелия

Цвят и шарка на цветето

В допълнение към монохромните, има огромно разнообразие от цветове:

 • Обградени - имат граница по ръба на венчелистчетата, чийто цвят се различава от основния.
 • Фантазия - имат венчелистчета, покрити с щрихи, пръски, точки с контрастни нюанси.
 • На петна - с контрастно петно ​​върху венчелистчето.
 • Химери - контрастни лъчи преминават от средата до ръба на венчелистчето.

Възхищението е предизвикано от сорта White Camellia, чиито снежнобяли цветя са заобиколени от пъстра бяло-зелена розетка от листа. Достойнството на сорта - цветята не губят цвета и формата си през целия период на цъфтеж. Виолетов лотос покорява с двойно розови цветя, по форма те са като рози.

Има огромен брой разновидности с едноцветни венчелистчета, при които тяхната красота се подчертава от наличието на граница с контрастен цвят. Едноцветни цветя от сортове LE Grazia бяла камбана, LE Magnetto виолетово люляк с ресни изглеждат ефектно. LE Игор виолетка от типа "апликации" с 4 големи яркосини венчелистчета, заобиколени от бяла вълнообразна граница, отеква в разнообразието на Летните здрачи ​​от селекцията на Морев. LE Noir виолетовата принадлежи към пъстри форми. Неговите прости и полу-двойни големи цветни звезди са поразителни с виолетово-фуксия цвят и вълнообразна бяла граница.

Строгата изтънченост на виолетовия LE Noir

Необичайността на многоцветните венчелистчета от сортовете Lebetskaya е изненадваща. Виолетовата LE Zlata (Zlata) удря с бяло-жълто или злато под формата на вълнообразни звездни цветя с тънка променлива синя граница по ръба на венчелистчето. Равномерната розетка има леко вълнообразни зелени и бели листа. Сортът LE Elegance се отличава с двойни бели "апликации" с вълнообразни венчелистчета, на долните - ярки карамелено-розови петънца. Пъстрите листа на сорта Лена придават чар на полу-двойните и двойните венчелистчета от синьо-зелени нюанси. Апотеозът на цветовете на сорта Winter Surprise няма да остави никого безразличен: леко вълнообразни венчелистчета от светлорозов цвят са оцветени с щрихи и ивици от нежно лилави тонове.

Зимни сутрешни рисунки върху венчелистчетата на сорта Winter Surprise

Период на цъфтеж

С добри грижи теменужките даряват с цъфтеж почти през цялата година: до 8-9 месеца. Цъфтежът на Saintpaulias не е свързан със сезона, зависи главно от условията за отглеждане, създадени за него. Най-обилен цъфтеж се наблюдава през пролетта и лятото. Трудно е да се предскаже кога точно растението ще цъфти. Теменужките, отгледани от лист, могат да цъфтят за 8 месеца, някои се нуждаят от цяла година, понякога ще трябва да изчакат година и половина. Има разновидности (развъждане Сорано)цъфти през цялата година:

 • Изумрудено розово с разнообразие от светло коралови розови цветя със светло зелена граница.
 • Анастасия, леки цветя с небесносини акварелни венчелистчета, маркирани с тъмни ивици, с гофрирани ръбове.

Методи за размножаване

За размножаването на теменужки се използват вегетативни методи:

 • Семена;
 • Резници.

Методът със семена е доста дълъг и трудоемък; обикновено се използва за отглеждане от професионални цветари. У дома се използват резници за получаване на нови копия. С остър нож се отрязва лист, способен да образува адвентивни корени, отстъпвайки от листната плоча с 2,5-3,5 cm.Резниците се поставят в съд с вода и се прехвърлят на топло, светло място. Покрийте с пластмасова чаша или найлонов плик, за да създадете парникова среда. Обикновено след 2-3 седмици се появяват първите корени и резниците се трансплантират в земята. Когато растежът достигне 4-5 см височина, теменужката се е вкоренила и е започнала да расте, родителският лист се отрязва. За размножаване на пъстри форми се вземат резници от 2-ри ред, млади и силни, по-лесно се вкореняват. В този случай се избират най-зелените листа на розетката.

Важно! Ако листата на появяващата се розетка са бели, трябва да изчакате, докато станат зелени, и чак тогава да се отделите от резника.

Има сортове, които не могат да се размножават чрез резници от листа, тъй като те не запазват родителските си характеристики. В този случай се използват резници на дръжки, като се избират най-силните и здрави. След това продължават както при обикновените резници, като чакат да се появят корените. При някои сортове се образуват странични издънки - доведени деца, те се отстраняват и се вкореняват като обикновени резници.

Характеристики на грижите

Грижата за различни видове и сортове има общи правила. Всички нередности в грижите за сенполия водят до влошаване на външния вид и дори до липса на цъфтеж. Положителен резултат в отглеждането на цветя може да се очаква, ако се спазват определени правила. Растението реагира на:

 • Състояние на почвата;
 • Температура на закрито;
 • Осветление;
 • Режим и качество на напояване;
 • Подхранване.

Цветя

За да се избегне слепването на почвата, тя трябва да се разхлаби между поливанията. Комфортната температура за цвете е 19-24 ° C. Теменужката е светлолюбиво растение, но подобно на повечето домашни любимци, тя не понася пряка слънчева светлина. По-добре е да го поставите на разстояние 0,5 м от прозореца. Поливането се извършва не повече от 2 пъти седмично, като се отчита влажността на въздуха. В този случай е необходимо да се гарантира, че водата няма да падне върху точката на растеж и да напусне. Полива с дълъг чучур без разделител ще стане удобна. Можете да излеете вода в тигана, след 20 минути останалата вода се източва. По време на активния растеж, на всеки половин месец, цветето се подхранва със слаб разтвор на сложни минерални торове за Saintpaulias.

В колекцията на E. Lebetskaya голямо място се заема от пъстри форми, които изглеждат ефектно дори без цветя, поради наличието на петна, петна от други нюанси върху зелените листа. Това са места на листни плочи, където няма хлорофил, вместо него има други оцветяващи пигменти: каротин, ксантофил и други. Има някои тънкости при отглеждането им. За да се запазят пъстроцветните знаци, се полагат усилия за намаляване на количеството хлорофил и освобождаване на други пигменти, за да се промени цветът на листата.

Важно! За да се избегне загубата на пъстрота, температурата трябва да се поддържа по-ниска от тази на другите видове, 16-20 ° C. При по-високи температури в почвата активно се развиват азотфиксиращи бактерии и количеството азот в нея се увеличава. Съответно количеството хлорофил се увеличава, което води до появата на зелен цвят на листата.

При прилагане на торове азотсъдържащите се изключват по същата причина - те допринасят за производството на хлорофил. Разнообразните теменужки реагират добре на изкуственото осветление, така че те могат да бъдат поставени на долните рафтове на рафтовете, където е по-хладно.

Останалите мерки за грижа не се различават от грижите за други форми на растението.

Веднъж видял очарователната Сенполия, всеки става техен почитател завинаги и е нетърпелив да отгледа нова, необичайна форма и цвят, разнообразие от привлекателно цвете.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина