Виолетов летен здрач - описание и характеристики на сорта

Виолетовият летен здрач е елегантна, обилно цъфтяща култура. Отличава се с красива пъстра зеленина и големи двойни цветя. Флористите обичат този сорт сенполия за неговата непретенциозност и високи декоративни качества. За да се постигне буен и дълготраен цъфтеж, трябва да се спазват определени изисквания.

Как изглежда виолетовият летен здрач

Този сорт Сенполия има свои характерни разлики. Дори начинаещ цветар може да определи видовите характеристики.

Характеристики на растенията

Виолетовият летен здрач се отличава с кокетна плоска розетка. Размерът му е среден, а диаметърът на растение за възрастни не надвишава 25-30 cm.

Основният цвят на листата е зелен, но по ръба е ясно видима широка пъстра граница, която покрива по-голямата част от плочата. Това е отличителна черта на сорта.

Сенполия оставя Летния здрач леко вдлъбнат, ватиран

Към кое семейство принадлежи

Saintpaulia Summer Twilight е многогодишна билка. Тя принадлежи към семейство Геснериеви.

Културата се характеризира със заоблени листа, които се събират в базална розетка. Кореновата система е разклонена, повърхностна. Стъблото е късо.

Накратко за историята на появата

Според официалните данни този нов сорт е получен през 2007 г. Негов създател е животновъдът К. Л. Морев. Основната насока на неговата дейност е разработването на нови сортове многоцветни сенполии. И летният здрач е доказателство за това.

Характеристики на грижата за виолетов летен здрач Морева у дома

Грижата за тази теменужка не изисква много усилия от производителя. Достатъчно е да се придържате към стандартните правила, така че сортът Summer Twilight е подходящ за начинаещи.

Температура

Теменужката се развива добре при температура 20-24 ° C. Растението лесно понася топлина и по-хладно време, ако няма внезапни промени.

Забележка! В случай на продължително излагане на повишени температури, пъстротата на цветето намалява.

Осветление

Сортът Letnie sumerki може напълно да се развие както на стелаж с изкуствена светлина, така и на перваза на прозореца. Продължителността на светлинните часове трябва да бъде 10-12 часа, което е значително по-малко в сравнение с други видове.

Важно! Лампите през есенно-зимния период трябва да бъдат окачени на височина 25-30 см над цветето.

Поливане

Сорт Летни здрачи ​​Морева трябва да се полива умерено, но не трябва да се оставя кореновата система да изсъхне. За целта използвайте утаена вода със стайна температура.

Стандартният режим на поливане е 2 пъти седмично, при хладни условия - 1 път за 7-10 дни.

При поливане влагата не трябва да попада върху листата

Пръскане

Пръскането на Saintpaulia Summer sumrak се препоръчва само в редки случаи. За да направите това, е необходимо да разсеете влагата под формата на мъгла на разстояние 30 см от цветето. Влагата не трябва да остава върху листата през нощта, особено през зимата, тъй като това може да доведе до развитие на болести.

Влажност

За пълния растеж на Saintpaulia е необходима влага в рамките на 60%.Ако въздухът е твърде сух, поставете съдове с вода до него, за да увеличите площта на изпаряване. Също така се препоръчва по-често пръскане на листата, за да се увеличи влагата.

Грундиране

Почвата за Saintpaulias трябва да е влаго- и въздухопропусклива. Нивото на киселинност трябва да бъде повишено. Готова, балансирана почва за сенполии се продава във всеки цветарски магазин, но можете да я приготвите сами.

За да направите това, трябва да смесите следните компоненти:

 • чимове - 2 части;
 • листна почва - 1 част;
 • кокосови влакна - 1 част;
 • пясък - 1 част;
 • торф - 1 част;
 • перлит или вермикулит - 1 част.

Подхранване

Сортът Summer Sumrak реагира добре на торове, поради което теменужката трябва постоянно да се подхранва с честота 1 път на 10 дни. По време на активния растеж на листата се използват торове с повишена концентрация на азот, а през периода на образуване на пъпки се използват фосфорно-калиеви торове.

Забележка! При липса на хранене цветята на този вид стават по-малки и избледняват.

Кога и как цъфти

Когато виолетовата цъфти, летният здрач е незабравима гледка. В центъра на розетката се образуват голям брой цветя, които изглеждат особено елегантни на фона на пъстрия цвят на листата.

Видове цветя

Сенполия има големи цветя през летния здрач. Диаметърът им е 5-6 см. Цветовете са обемни, буйни. С масивното цъфтеж на пъпките дръжките може да не издържат на натоварването и да лежат върху листата.

Цветни форми

Според описанието този сорт има полу-двойни и двойни цветя, оформени като звезда. Основният цвят е бял, но има изпъкнали синьо-виолетови петна с правилна форма. Краищата на венчелистчетата са вълнообразни. Благодарение на тази функция се създава усещане за лекота. През лятото цветът е по-ярък, а през зимата, в условията на липса на светлина, е много по-блед.

Цветовият контраст зависи от осветлението

Период на цъфтеж

Летният здрач, както всички теменужки на Морева, с минимални грижи и достатъчно осветление може да цъфти през цялата година. Пъпките се образуват обилно не само от възрастни теменужки, но и от предястия.

Промени в грижите по време на цъфтежа

През това време е важно да се контролира влажността на почвата. Липсата на вода може да доведе до увяхване на цветята и тогава растението ще отнеме време, за да възстанови пъпките.

По време на периода на цъфтеж се препоръчва да се използват фосфорно-калиеви торове. По това време е невъзможно да се напръска виолетовото, така че цветето да не загуби декоративния си ефект.

Как Сенполия възпроизвежда летния здрач

Най-добре е да се размножава този сорт узамбарни теменужки чрез листни резници. Трябва да ги отрежете от втория или третия ред на изхода. Долните листа са неподходящи за размножаване, за това те нямат достатъчно житейски потенциал.

Разрязването трябва да се извършва наклонено, за да се увеличи площта на вкореняване на изрезката. След това те се засаждат в почвата. Младите розетки се появяват след 3-4 месеца. Когато разсадът стане по-силен, той трябва да бъде отделен от резника.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Виолетовият летен здрач се препоръчва периодично да се пресажда. За целта изберете широки саксии с дренажни отвори, тъй като тази култура има повърхностно разклонена коренова система. Важно е да изберете правилния диаметър на контейнера. За младите разсад той трябва да бъде не повече от 5 см, за начало - 6-7 см, а за възрастни - 9-12 см.

Виолетов алгоритъм за трансплантация:

 1. Поставете дренаж на дъното със слой 1-2 cm.
 2. Поръсете го с пръст.
 3. Поставете гнездото в центъра.
 4. Запълнете останалите кухини със земя.
 5. Поливайте обилно.

Забележка! Когато розетата стане 3 пъти по-широка от диаметъра на саксията, тя трябва да бъде заменена.

Възможни нарастващи проблеми

Сортът Summer Twilight има висок естествен имунитет, но грубите грешки в грижите могат да доведат до отслабването му. В резултат на това растението е по-податливо на вредители и болести.

Проблеми с листата

Ако попадне влага, по листата могат да се появят кафяви петна. Върховете на листата изсъхват, когато влажността е ниска или докосва стъклото през зимата.

При прекомерна светлина виолетовите листа падат и започват да покриват саксията.

Вредители

Сорт Летният здрач е устойчив на вредители, с изключение на акари. Когато цветето е повредено, растежът на младите листа се възпрепятства, розетката се покрива с малка паяжина и на повърхността на плочите се появява жълтеникав цвят.

За да унищожи вредителя, цветето се напръсква с Actellik или Fitoverm. Обработката се извършва два пъти с честота 7 дни.

Болести

При застояла влага в почвата и прохладни условия, сортът Summer Sumrak може да страда от брашнеста мана. Симптом на заболяването е белезникаво покритие по листата, което пречи на фотосинтезата. В резултат на това растението не се развива или цъфти. Ако не се лекува, теменужката умира.

За борба с брашнестата мана се използват лекарства:

 • Фитоспорин;
 • "Топаз";
 • „Скорост“.

Признаци на неправилна грижа

Възможно е да се определи, че не всичко е в ред с виолетовото по определени знаци. В този случай е необходимо да се коригират грижите и условията на задържане, в противен случай растението не само няма да угоди с цъфтежа, но може и да умре.

Тревожни симптоми:

 • деформация на листата;
 • липса на стабилен растеж;
 • лош цъфтеж;
 • тъпи листа.

Грижата за виолетовия летен здрач е лесна. Но при липса на нормални условия дори такъв сорт няма да може да се развие напълно и да цъфти пищно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина