Виолетова замръзнала череша - описание и характеристики на сорта

Violet Frosty череша очарова с яркостта и контраста на цветето, както и непретенциозност и дълъг, буен цъфтеж. Този сорт беше представен на света от руския селекционер Константин Морев.

Външен вид

Подобно на останалите членове на семейство Геснериеви, виолетовите листа са покрити с меки къси косми. Saintpoulia Frosted Cherry има кокетна розетка с прости ватирани зелени листа, които с възрастта стават малко по-тъмни.

Виолетова замръзнала череша (Морев)

Но цветето от този сорт не може да се нарече просто. Черешките щрихи се открояват на ярко бял фон, вълнообразният ръб на венчелистчето придава на композицията ефирност. Продължителността и изобилието от цъфтеж ще зарадва всеки производител.

За да получат нов сорт, животновъдите кръстосват и избират най-добрите екземпляри и след това тестват растението за устойчивост на черти. Константин Львович отне 11 години, за да постигне желания резултат, а през 2005 г. виолетовата череша Frosty беше представена като нов сорт.

Оттогава, за дълго време, "черешата" не е загубила своята популярност и е в постоянно търсене сред производителите на цветя.

Интересно е! В същата цветова гама, разнообразие от друг животновъд - Елена Коршунова. Нейната виолетова EK Winter череша се отличава с по-тъмни черешовочервени цветя и тънка бяла граница. С течение на времето ярките цветя леко избледняват.

Виолетова EK Зимна череша за сравнение

Характеристики на грижата за виолетова Frosty череша у дома

Благосъстоянието и външният вид на теменужките зависят от способността на производителя да задоволи нуждите им от поливане, осветление и хранене. При оптимални условия теменужките цъфтят девет месеца в годината.

Температура

Виолетовата може да толерира краткотраен спад на температурата до 12 ° C, но за нормално развитие се нуждае от топлина. Растението се чувства комфортно, ако термометърът показва 20-22 градуса по Целзий.

Резките температурни колебания са противопоказани на цветето.

Осветление

За поставяне на теменужки най-подходящи са прозорци с ориентация на изток или запад. За да се получи равномерна розетка, цветето периодично се завърта. Ако сенполия се постави далеч от прозореца, те осигуряват допълнително осветление.

Важно!Правилно подбраното осветление е ключът към обилния цъфтеж на теменужките.

При липса на осветление листните резници се разтягат и издигат, а цветът на листата и цветята губи наситеност и яркост. Пряката слънчева светлина може да причини изгаряния на листата, така че растението е засенчено от прекалено ярка светлина.

Поливане

Можете да осигурите теменужки с влага по различни начини: чрез напояване с фитил, изсипване в тава или отгоре.

Напояването с фитил ще помогне на цветарите да спестят време. В този случай в саксията се поставя дантела, която преминава през дренажния отвор. Външната част на фитила се спуска в съд с вода.

Виолетово при напояване с фитил

Когато се използва методът "поливане отдолу", водата се излива в тигана за 20 минути, след което излишъкът се източва. Най-често този метод се използва в оранжерии за масово отглеждане на сенполии, но може да се използва и в закрито цветарство.

Най-често обикновените хора поливат домашни теменужки отгоре, като леко овлажняват земната бучка. В този случай трябва да се спазват определени правила:

 • Поливайте, ако повърхността на почвата в саксията е суха. Честотата на поливане е различна по различно време на годината.През зимата можете да навлажнявате растението 2-3 пъти седмично, а през лятото тази процедура се извършва ежедневно.
 • Препоръчително е да използвате утаена вода със стайна температура.
 • Овлажнявайте растението равномерно, опитвайки се да не създавате застояла влага и да не оставяте сухи места.
 • Излишната вода се оттича от тигана след четвърт час.

Влажност

Най-подходящата влажност за отглеждане на сенполии е 50%. В по-суха атмосфера цветята ще бъдат малко по-малки, а листата по-плътни.

Отоплителният сезон е критично време за Frosty череша, особено ако цветето се намира близо до батериите. Токовете с горещ въздух влияят отрицателно на растението, листата му започват да пожълтяват.

Внимание! Теменужките, както и другите пухкаволистни цветя, не обичат да се пръскат. Следователно, при отглеждането на тези цветя се използват други методи за увеличаване на влагата.

За овлажняване на въздуха растенията се поставят в тава с мокра експандирана глина или мъх или съдове, пълни с вода, се поставят до саксиите.

Наличието на овлажнител или въздушна шайба в апартамента напълно премахва проблема с постигането на необходимата влажност.

Грундиране

Нежните корени на теменужките са много чувствителни към почвата. Ето защо, когато избирате субстрат, трябва да запомните, че той трябва да е хлабав и питателен. Когато съставят земна смес, теменужките често използват торф и агроперлит с добавка натрошен мъх. Торфът (или леката градинска почва) е пълнител. Перлитът (като вермикулит, сфагнум, пясък) действа като бакпулвер, осигурявайки добра способност за задържане на влага и пропускливост на въздуха. Можете също да добавите питателна компостна почва или хумус.

Почва за теменужки

Що се отнася до точните пропорции, има много рецепти. Например в книгата на известния животновъд Борис Михайлович Макуни има следното описание:

 • едър торф с високо съдържание на фибри - 2 части;
 • мъх сфагнум и копка земя - по една част;
 • речен пясък - 0,5.

Внимание! Когато се самозбира земя за теменужки, тя трябва да се стерилизира непременно.

За да направите това, можете да разлеете почвата с вряща вода или силен разтвор на калиев перманганат. Понякога земната смес е замразена, което също помага да се отървете от вредните насекоми.

Флористите, които нямат голям период от време, използват търговски компоненти, стерилизирани по индустриален начин, или готови смеси за Saintpaulias.

Подхранване

Виолетовата череша, както и другите растения, които са в ограничено количество субстрат, се нуждае от редовно хранене. Трябва обаче да се има предвид, че твърде концентрираните разтвори са вредни за растенията. Теменужките понасят липсата на тор по-добре от излишъка. За Saintpaulia разтвор в концентрация от 1 g сложни минерални соли на 1 литър вода се счита за оптимален. Това хранене се извършва на всеки 2-3 седмици.

Освен това излишъкът от калий води до спиране на растежа, а излишъкът от азот, напротив, насърчава растежа на зелената маса в ущърб на цъфтежа. Следователно азотните торове са подходящи за деца, а фосфорните торове са избрани за растения с пъпки.

Обикновено за теменужки се използват сложни торове с ниско съдържание на азот. Полезно е да се редуват минерални и органични хранения. След разсаждането в продължение на две седмици не се прилага тор върху прясна почва. През периода на покой растението също не се опложда.

За справка! Торовете от Peters дават добри резултати. Този производител предлага различни формули за цъфтеж и отглеждане на теменужки.

Прилагането на торове с удължено освобождаване Osmocote спестява време и дава видим ефект. Гранулите се поставят в саксия по време на пресаждането и в рамките на няколко месеца под въздействието на вода се отделят микроелементи и подхранват растенията.

Цъфтяща мразовита череша

Сортът, който не е алчен за цъфтеж, радва с красиви цветя почти през цялата година. През зимата се препоръчва да се създаде период на покой за няколко месеца, да се намали поливането и да не се осветява.След това трябва да създадете благоприятни условия за растеж - и скоро ще се образува елегантен букет. В пазвите на листата се появяват дръжки, всеки от които носи по няколко цветя. Зрелите растения са склонни към цъфтеж на шапки.

Цъфтящи теменужки от този сорт

Двойни цветя, доста големи, с вълнообразни венчелистчета. На бял фон се открояват големи черешови петна. Яркият, контрастен цвят е отличителен белег на сорта. Мразовитите череши, като виолетовата зимна череша, реагират на високи температури.

Интересно е! В жегата бургундският цвят се разпространява почти по цялото венчелистче, цветето потъмнява. Когато температурата спадне, растението се връща в официалната си сортова сянка.

За да удължите продължителността на цъфтежа, не забравяйте няколко прости правила:

 • Важно е да осигурите на виолетовото добро осветление. При липса на светлина цветята избледняват, а листата и цветните дръжки се разтягат.
 • Изсъхналите дръжки трябва да бъдат премахнати.
 • За цъфтящите растения продължителността на деня трябва да бъде 12 часа.
 • По време на пъпките и цъфтежа теменужките се нуждаят от подхранване и често поливане.

Много рядко има екземпляри с отклонение от сортовия цъфтеж, така наречените спортове. Някои цветя напълно превръщат черешовите цветове, губейки белия си цвят. Понякога има отклонения в цвета на листата - появява се пъстрота. Има красив спорт на Frosty Cherry с тъмни кадифени венчелистчета и тънка бяла хрупкава граница.

Нюансите на размножаване и трансплантация

Размножаването на теменужки със семена е много трудоемък процес. Цветето се опрашва, семенната шушулка чака узряването и в оранжерията се засяват мънички семена. Ще отнеме поне една година, за да се изчака цъфтежът, а резултатът е непредсказуем. Разсадът може да повтори цъфтежа на родителите си, но често се появяват цветя, които се различават по цвят и двойност.

Интересно!Според езотериците теменужката е растение Телец и има енергия, която носи материално благополучие.

Най-разпространеният метод за размножаване е чрез листни резници. Здравият голям лист се отрязва с чист нож и се поставя в чаша вода или директно в земята. Препоръчително е да покриете листа с торба или буркан. Когато бебетата, които се появяват, достигнат размер на 1/3 от майчините листа, те се поставят в отделни саксии. Такива растения запазват всички сортови характеристики и цъфтят 8-9 месеца от момента на вкореняване.

Листни резници с бебета

Ако корените на Saintpaulia са запълнили саксията, тя се трансплантира в контейнер с малко по-голям диаметър. Възрастните растения се трансплантират веднъж годишно, младите на всеки 3 месеца. Теменужките обичат пресен субстрат и реагират на трансплантацията с активен растеж или бутонизация.

Възможни нарастващи проблеми

Здравословните теменужки радват окото и предизвикват много положителни емоции. За съжаление отслабените екземпляри са податливи на болести и атаки на вредни насекоми.

Най-често срещаните вредители са цикламени акари и трипси.

 • Кърлежът не се вижда с просто око. Той се утаява в точката на растеж, в резултат на което центърът на розетката се деформира и покрива със сив пух. Цветовете изсъхват, а листата стават чупливи. За борба с кърлежите използвайте Actellic или Nissoran.
 • Трипсът е малко, бързо размножаващо се насекомо. Признаци за увреждане от този вредител са петна, плака и дупки в листните плочи. Отървете се от трипса с помощта на препарати "Akarin", "Confidor".

Мразовитите череши могат да бъдат засегнати от брашнеста мана. Това е гъбично заболяване, при което по листата и стъблата се появява бяло покритие. Растението се третира с Fundazol.

Причината за появата на петна по листата също може да бъде неправилна грижа. Твърде голяма саксия, ярко пряко слънце, прекомерно поливане - всичко това причинява провал в развитието на Saintpaulias. Извеждането на условия за ограничаване решава този проблем.

Виолетово замръзнала череша изисква известни усилия, за да се организират оптимални условия за нея.Но това се отплаща с отмъщение на ярък и обилен цъфтеж в продължение на много месеци.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина