Как се нарича виолетово розово, синьо, лилаво и други

Виолетовата (Saintpaulia) е едно от най-популярните и често срещани цъфтящи растения, които могат да се отглеждат на закрито. Грижата за тези нежни и невероятни цветя е доста обезпокоителна, но ефектни съцветия, дълъг период на цъфтеж и разнообразие от сортове насърчават много производители да отглеждат това растение у дома.

Относно цветовата схема на цъфтящите теменужки

Вътрешната виолетова се предлага в най-различни цветове и нюанси - от бяло до червено, от синьо до лилаво. Виолетово синьото изглежда особено красиво. В допълнение към разнообразната гама от цветове, сортовете сенполия се различават по формата на съцветията и степента на хавлиени. Има полу-двойни и двойни разновидности на теменужки. Листата също могат да зарадват собственика с различни форми и цветове (от светло зелено до тъмно зелено).

Люляк Сенполия в саксия

Развъдчиците са успели да получат такова разнообразие от видове и сортове в резултат на кръстосвания и в резултат на естествения процес на мутация.

Интересно е: благодарение на дългогодишната работа на животновъдите беше възможно да се извадят теменужки с невъобразими двуцветни, многоцветни и фантастични нюанси.

В момента Saintpaulia има голямо разнообразие от сортове. Има разновидности на теменужки с петна, петна, шарки, ивици, петна и контрастни ръбове.

Различни сенполии на перваза на прозореца

Вътрешна виолетова: имена и описания на известни сортове

Saintpaulia може да се класифицира по най-различни начини: по размера на розетката, листата и цветята, формата, цвета, вида на повърхността и границата на листата.

Всеки сорт се откроява от останалите с характерните си индивидуални характеристики.

Разграничават се следните опции:

 • Полу-двойно. Венчелистчетата са покрити с много малки лъскави топчета. Често има такива видове, чиито листа са покрити с мек пух. Този сорт се нарича още кадифе. Краищата на венчелистчетата са вълнообразни или леко гофрирани.
 • Тери. Образува буйни, гроздовидни съцветия. Те обикновено са големи - 2-9 сантиметра в диаметър. Цветът се предлага в голямо разнообразие от нюанси.
 • Виолетова звезда. Има стандартен размер на венчелистчетата. Те винаги са равномерно разположени около сърцевината.
 • Гащички. Сенполия от този сорт има пъпка от пет венчелистчета. Долните три листенца са много по-големи от горните две.
 • Звънец Сортът се отличава с прирастени в основата листенца. По форма това растение много прилича на камбана - защото не се отваря напълно.
 • Оса. Отличителна черта на вида - пет цветни листенца са напълно разделени. Две от тях се навиват в тръба, а три се разтягат и увисват.
 • Химера. Този сорт съчетава няколко разновидности. Общият фон на цветето е оцветен от основния тон, а горният слой изглежда като петно ​​или ясна ивица.
 • Мини. Може да се нарече и миниатюрен вид теменужки. Размерът на съцветията не надвишава 2-2,5 сантиметра. Цветът им е много разнообразен.
 • Ретро. Бързо растящ и не изискващ специални грижи, Сенполия. Притежава гъсти и разперени съцветия. Венчелистчетата имат необичаен венообразен модел. Жилките се виждат ясно по стъблата.
 • Пъстра.Този тип се различава по това, че венчелистчетата на основния цвят имат по-светли нюанси под формата на еднакъв кант на листата.
 • Ампельная. Този сорт е подходящ за отглеждане на балкони в висящи саксии и саксии. От този вид красиво изглеждат сенполии, при които цветът е син с бяла граница, докато те имат зелен център. Този сорт растения има няколко точки на растеж. Отстрани се образуват много млади издънки. Стъблата са дълги, увиснали, насочени право надолу.
 • Бял. Този вид има големи, плътни, двойни цветя. Изходът е малък.
 • Розов. Цъфти обилно и продължително. Венчелистчетата са бледорозови. Те са вълнообразни, имат светлозелен кант по краищата. По краищата на венчелистчетата се виждат малки люлякови петънца.
 • Лилаво. Има прости или полу-двойни лилави цветя. Кантовете са широки, розови, силно вълнообразни.

Интересно е: латинското наименование на това растение е Виола. Старите любители на стайни цветя често използват точно такова име - Виола.

Популярни сортове теменужки

Съществуват различни сортове сенполии, които се различават по размер, форма, брой и сянка на венчелистчетата.

Виола с розови цветя

Виолетово розово може да бъде както двойно, така и полу-двойно, със или без кант.

 • Джорджия

Цъфти обилно и е много красива. Розовата хавлиена теменуга може да се похвали с големи по размер цветя. По краищата се забелязват люлякови петънца. Венчелистчетата са вълнообразни, със светлозелен кант по краищата.

 • Роза на вятъра

Среден размер - не повече от четири сантиметра в диаметър, хавлиени, изглеждат много подобни на буйни градински рози. Венчелистчетата на виолата имат бяло-розов цвят. Краищата с прекъсване, гофрирани, са едновременно светли и тъмно розови.

 • Мария

Сортът има големи двойни венци и яркорозови цветя, които приличат на миниатюрна роза.

Розова сенполия

Теменужки с лилави цветя

Виолетово виолетово може да бъде със или без кант с различни цветове. Има полу-двойни, двойни или прости опции.

 • Дон Жуан

Той има големи лилаво-сливови прости или полу-двойни цветя. Кантът е бронзово-зелен, широк, силно вълнообразен.

С лилави цветя

Виоли с бордо цветя

Виолетовото винено се предлага с полу-двойни цветя, със или без кант.

 • Мачо

Полудвойни растения с бургундско-лилав оттенък. По ръба на венчелистчетата има ярко бял кант. При естествена светлина той става лилав, почти черен.

 • Олеся

Полудвойни кадифени, големи цветя. Цветът е дълбок, светло бордо.

С бургундски цветя

Теменужки със зелена граница

Виолетово виолетово със зелена граница изглежда много красиво. Цветята са големи, те са полу-двойни и двойни.

 • Йесения

Цветовете са полумахрови, едри, бели. Виолетовите отпечатъци се виждат ясно на венчелистчетата. Зелена дантелена облицовка обгражда подгъва.

 • Гриня

Цветовете са едри, полумахрови и двойни. На етапа на пъпките те са напълно зелени. Докато цъфти, пъпката става по-голяма и побелява. По ръба на дантелените листенца остава широка зелена граница.

Със зелена граница

Теменужки с бяла граница

Такива стайни растения изглеждат много красиви, особено сортове, при които самите теменужки са червени.

 • Шато Брион

Дръжките са изправени, мощни. Цветовете наподобяват на външен вид помпоните - големи, двойни, с цвят на вино. Ръбът на венчелистчетата е украсен с широка, разрошена бяла граница.

 • Амадеус

Има големи червено-пурпурни кадифени двойни или полу-двойни цветя. Гофрирани ръбове. Кантът е тънък, бял. В средата се вижда ясно бял оттенък.

С бяла граница

Теменужки с люлякова граница

 • Южна нощ

Сортът има наситено сини, прости, звездовидни цветя със светлочервено фентъзи грах и тънък люляков кант.

 • Айсберг

Бялата теменужка с лилава граница се характеризира с полу-двойни и двойни бели звездовидни пъпки.

С люлякова граница

Има доста разновидности и разновидности на закрито теменужки и всеки производител може да ги избере по свой вкус. Правилната грижа ще запази особеността на определен сорт, подчертавайки неговата уникалност и необичайна красота.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина