Виолетова блестяща камбана - описание на сорта

Според древните вярвания теменужките осигуряват ред в къщата и допринасят за поддържане на отношенията на обитателите на добро ниво, генерирайки положителна енергия. DS Shining Bell беше сравнително нов сорт, който изглежда добре на первази и балкони. Неговите цветя с богат нюанс създават впечатление за комфорт и хармония. С подходяща грижа, тези подхранващи цветя узамбара могат да радват окото през цялата година.

Как изглежда виолетовият DS?

Виолетова Сияеща камбана принадлежи към род Saintpaulia, принадлежащ към семейство Gesneriaceae. Saintpaulia, наричана още виолетка Uzambara, е тревисто многогодишно растение, произхождащо от африканските тропици, в други климатични условия се отглежда само в парникови или закрити условия.

С подходяща грижа, тези подхранващи цветя узамбара могат да бъдат възхитителни за окото през цялата година.

Този сорт изглежда умен и ярък. Цветята от сорта имат тъмно син цвят, превръщайки се в лилав оттенък, те растат под формата на метене на вълнообразни камбани. Някои от тях имат тесен белезникав кант, същия цвят има цветно око. Това създава фин ефект на сияние.

За ваша информация! Има и розови, ярко бели, съчетаващи два цвята и пъстри теменужки.

Отличителни черти на сорта

Виолетовият звънец може да цъфти през цялата година, като прави почивка само за два месеца. Виолетовите камбани са в частично отворено състояние през повечето време, като се отварят напълно само преди да започне увяхването. Цъфтящите издънки растат право нагоре, като на всеки има по три пъпки. На ламеларните листа на растението релефът се забелязва много слабо, те са гладки и равномерни по краищата.

Как се появи сортът

Violet DS Shining Bell беше изведена и вписана в регистъра от украинския специалист по цветя Е. Еникеева. Този вид виолетка е създаден чрез разплод и е регистриран през 2014 г. Въпреки подхода за развъждане при създаването на сорт, този вид виолетови обикновено цъфтят без промени.

Груминг у дома

За здравословен растеж и цъфтеж на тази сенполия е необходимо да се спазват такива нюанси като влажност на въздуха, тип на почвата, подхранване, правилна температура, редовно пръскане и поливане. За да предотвратите изсъхването и разтягането на растенията, трябва да изберете правилното осветление и тези цветя също се нуждаят от защита от вредители и болести.

Здравословен растеж и цъфтеж на теменужки DS Сияеща камбана в закрити условия

Допустима температура

Температурите, необходими за цъфтежа на тези тропически растения, варират от 18-22 ° C. При по-ниски нива, теменужките започват да болят. Цветята не понасят хладни течение, затова не се препоръчва да ги поставяте на вратата. Нормален растеж и цъфтеж също не са гарантирани при температури над допустимите отклонения.

Какъв вид осветление се изисква

Растенията от семейство Gesneriaceae обичат доброто осветление, но под преките лъчи на слънцето листата придобиват жълт цвят, поради което северната и източната страна на къщата ще бъдат най-оптималното място за тях. Те се чувстват добре под светлината на 40 W енергоспестяващи лампи, 12 часа на ден са достатъчни.

Важно! Веднъж на всеки 10 дни саксиите трябва да се завъртат ¼ от обиколката им, за да се избегне наклонен растеж.

Нюанси за поливане

Идеалното време за поливане е, когато земната повърхност изсъхне. През зимата теменужките DS Bellflower се поливат веднъж седмично, през останалите сезони са достатъчни два пъти. Най-оптималният метод е да напълните картера с вода, която е престояла няколко дни в продължение на един час. Това време трябва да е достатъчно, за да се насити почвата с влага до нейната повърхност. Водата може да бъде обогатена с минерални добавки; останалата част от течността трябва да се отстрани от картера.

Фитил метод за поливане на цветя

Важно! Не позволявайте на студените капки да удрят листата, това ще доведе до образуването на бели петна по тях.

Професионалните цветари използват метода за напояване с фитил, използвайки навити найлонови чорапи. Фитилът изпъква наполовина от долния отвор на саксията, спускайки се във постоянно присъстващата вода, дебелината му е отговорна за скоростта и количеството на абсорбцията на вода. Регулира се според исканията на цветето.

Забележка!Листата на Saintpaulia не се препоръчва да се избърсват с мокра кърпа или да се изплакват с натиск от крана; допустимо е да се използва мека кърпа за отстраняване на значителни замърсявания.

Теменужките не понасят добре сажди, газови пари, мазнини и котлен камък, поради което нямат място в кухнята и в подобни помещения.

Струва ли си да се пръска

Теменужките се напръскват с подходящи продукти само в случай на заразяване с болести или вредители. В случай на липса на влага, процедурата няма да я повиши до необходимото ниво; освен това може да причини гниене в основата на листата и камбаните. В този случай е позволено да почиствате цветето от прах със слаб топъл душ на всеки три месеца.

Необходима влажност

Въздухът в стаята, особено през зимата, не е достатъчно влажен за нормалния растеж на теменужките, те се нуждаят от 50-70%. Това обаче може лесно да бъде отстранено чрез поставяне на пясък под саксиите, за да покрие навлажнената експандирана глина.

Друг начин за увеличаване на влажността е поставянето на съд с вода близо до цветето; той често се използва по време на необичаен топлинен или отоплителен сезон.

Препоръчителен грунд

Почвата за теменужки се избира в зависимост от метода на напояване, често се купува в магазина. За субстрата, когато поливате под листа или в тиган, ще ви трябват 3 части вермикулит или перлит, широколистна земя и торф, както и 2 части мъх сфагнум. Напояването с фитил ще изисква равни пропорции на торф и перлит, в някои случаи те се допълват с мъх, но той абсорбира и задържа влагата.

Коя почва е подходяща за сорта DS Shining Bell

Какво и как хранят Сенполии

Поради големия период на цъфтеж, този сорт се нуждае от редовно обогатяване на почвата с минерали. Saintpaulias се хранят на всеки две седмици в продължение на пет месеца, започвайки през май и завършвайки през септември. При липса на цъфтеж през зимата или когато цъфтежът спре, подхранването трябва да бъде спряно.

Концентрацията и графикът на използване на торове се различават в зависимост от метода на напояване. При поливане на почвата или пълнене на тигана, теменужката се подава на всеки две седмици през лятото и веднъж месечно през зимата. И в двата случая трябва да се приложи половината от препоръчаното от производителя количество тор. При напояване с фитил, храненето се извършва постоянно в количество около 1/7 от препоръчителните обеми.

За ваша информация!Съществува метод на хранене при поливане в тиган или под листа с идентичен режим за зимата и лятото, а някои специалисти, използващи фитил, не оплождат теменужки през зимата.

Цъфтящи специфики

Растението расте бързо и узрява в периода от 10 месеца до една година. Първите цветя се появяват през шестия месец. Компактна розетка се формира от кадифени листа с тъмнозелен цвят, в които са разположени от един до 10 стабилни цъфтящи издънки.

Какви пъпки растат

Първите цветя най-често „спортуват“, поради което на растението могат да се появят теменужки с форми и цветове от други сортове, заедно със стандартните пъпки на тези сенполии, вторият цъфтеж е тъмносини цветя с люляков оттенък и бяла граница и око, съответстващи на този избор. При първия цъфтеж са възможни химери, неравномерни сини и бели цветове, пъстри или розови листенца, както и замъглени форми на самите цветя.

Какво причинява растежа

Цъфтящи форми

Каноничната форма на цветя от този сорт е широка камбана с вълнообразни ръбове. Тази селекция има дълги дръжки, които образуват цветя на ниска височина. Има описания на авторските техники на специалисти по цветарство, насочващи цъфтежа с кимване или коронен начин.

Забележка! DS Shining Bell пъпките издържат няколко седмици, това е времето на развитие и формиране на нова камбана.

Колко трае цъфтежа

Тези сантполии цъфтят в продължение на 9-10 месеца, последвани от няколко месеца почивка, след което цъфтежът започва отначало.

Подмладяване

За да поддържате цветето във форма, не пренебрегвайте своевременното отстраняване на увехнали дръжки и цветя, розетки на трети страни, както и груби или бледи листа. Препоръчва се подмладяването да започне през втората година от живота на растението, като се прави това в началото на пролетта.

Размножаване на храсти DS Блестяща камбана

Сенполите от този сорт се размножават по няколко метода, включително засаждане на странични розетки или дръжки, присаждане и засяване на семена.

Покълващи семена

Сеитбата е процес, който ви позволява да отглеждате идеално чисти разсад без химери, но изисква прилично време и ресурси, поради което се използва главно в оранжерии.

Резници

Ново цвете може да се получи чрез поставяне на лист, отрязан с дръжка, в чаша вода. В рамките на няколко седмици той ще пусне корени и ще трябва да бъде засаден в саксия. След още няколко седмици новото растение ще започне да расте. Прясно засадените резници се нуждаят от рядко и умерено поливане.

Важно! Идеалните условия за тях са консервираните оранжерии през първите няколко месеца от растежа.

Как да трансплантирате растение

DS Блестящият звънец се нуждае от отделна саксия, пролетта е най-доброто време за трансплантация в нова почва. След полагане на дъното на дренажния слой субстратът се изсипва от парчета експандирана глина или счупена керамика. Засаждането в саксия, която е твърде обемиста, може да предотврати цъфтежа, така че известна стегнатост дори се приветства. Материалът на саксията може да бъде керамичен или пластмасов. Преди трансплантацията е по-добре да покриете храста с пакет, така че земята да не попадне.

Как да трансплантирате правилно

Какво може да попречи на правилния растеж на храста

Здравите цветя изглеждат правилно.

Забележка! Външен вид на чувствителния виолетов DS Сияещият звънец моментално отразява заболявания и болестни процеси.

Болести:

  • изсъхването на долните листа и образуването на кафяв храст показват фатална късна болест. Може да се излекува чрез поливане с добавяне на браво, в противен случай е възможно да се запазят горната част на изхода и здравите листа, като се вкоренят в други саксии с предварително третиране с 0,05% разтвор на лекарството биосепт или с Previcur съгласно инструкциите . Почвата, засегната от късна болест, вече не е подходяща;
  • кафявите листа и цветя показват сиво гниене.Цветето трябва да се остави настрана от останалите, засегнатите листа да се отстранят и да се третират с еупарен, роврал, каптан или биосепт два пъти седмично;
  • листата отдолу са покрити със слуз и падат с бактериоза на съдовете на храста, която често се развива в горещи помещения. Можете да излекувате теменужка със средствата на Previcur, Циркон, Фундазол и Имуноцитофит;
  • появата на бяло покритие показва брашнеста мана; за да се третира, бенлат или фундозол трябва да се инжектират веднъж.

Паразити:

  • малки червеи нематоди паразитират върху кореновата система на теменужката, отравяйки я с жизнената си дейност. Листата са покрити със светлозелени и по-късно потъмняващи и разлагащи се петна. Растежът на теменужката се забавя, цъфтежът спира, след което умира. Невъзможно е да се излекува храст от нематоди;
  • паяжините и червените точки по листата са следствие от заразяване с акари. Изрезките са покрити с кафяви окопи. Листата пожълтяват и падат. Цветето спира да расте и не цъфти. В този случай храстът се третира с акарицидно средство два пъти седмично;
  • листни въшки покриват звънеца със светли секрети, паразитиращи върху земната част на растението, чиито листа губят формата си на фона на спиране на растежа. Можете да излекувате теменужка с актеллик или моспилан;
  • ако се открият кафяви и изсъхнали листа с движещи се тъмни точки, е необходимо да се поставят инсектицидни таблетки или капсули в почвата. Тези вредители са малки насекоми трипси.

Какво може да попречи на нормалния растеж и цъфтеж на блестящата камбана

DS Блестящият звънец може да получи гъбички, ако температурите са твърде хладни или прекалено много вода. Късна болест може да се развие и от последната, която може да бъде застрахована чрез поставяне на суперфосфат в почвата. Теменужките също са заплашени от почти всякакви представители на реда на членестоногите.

По този начин има много фактори, които трябва да се вземат предвид, за да цъфти и да се развива теменужката Bellflower. Ако пропуснете дори един момент, той бързо ще изпусне пъпките си и ще изсъхне.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина