Виолетов шик мак - ярко домашно цвете

Violet Chic Poppy е един от сортовете, който има големи и ярки цветя. Въпреки красотата си, това растение е доста изискано, поради което мнозина не могат да отглеждат цвете. В тази статия всеки начинаещ градинар може да научи всичко за виолетовия CM-Chic мак, да получи различни съвети за отглеждане на цвете, неговото размножаване и лечение.

Как изглежда виолетовият шик мак

Цветето произхожда от семейство Gesneriaceae и принадлежи към вечнозелени растения.

За ваша информация! Виолетово Шикозният мак не е това, което се нарича. Това е често срещана сенполия, която се нарича друго растение поради сходния си вид.

Тази виолетка е отгледана от селекционера К. Мореев, който е намерил Сенполия на планината Кения. Именно той успя да направи цветето буйно и цъфтящо за няколко години. Но по някаква причина растението никога не е било официално прието и описано в ботаническата енциклопедия. Това е обикновена сенполия от няколко десетилетия. Но въпреки това огромен брой градинари мечтаят за такова цвете в дома си.

Как цъфтят теменужките Шикозен мак

Характеристики на домашните грижи

В сравнение с други теменужки, Posh Poppy е много придирчиво растение. Ако това цвете не харесва поне нещо, то може да спре да цъфти и да започне да гние, а в някои случаи може да умре. Ето защо е много важно да се придържате към правилата, посочени по-долу.

Температура

Най-оптималната температура за теменужките е 20-24 ° C, при която тя ще цъфти по-бързо и по-пищно, но диапазонът от 18-25 ° C също е приемлив. Препоръчително е да не поставяте саксията на място, където има много слънчева светлина или, обратно, е твърде студено и тъмно.

Важно! Виолетово червеният мак не понася течение, внезапни промени в температурата и чести движения от място на място.

Осветление

Въпреки неприязънта си към много слънце, това растение се нуждае от висококачествено осветление за добро развитие. С излишък от него листата на теменужката ще започнат да се извиват и свиват, а при липсата му дръжките значително ще се удължат. През лятото е най-добре да поставите саксията от западната или източната страна, а през зимата там, където има много изкуствено осветление.

Пример за добро осветление за теменужки

Поливане

Теменужките могат да се поливат по два начина:

 • спретнато по краищата на саксията. Много е важно водата да не попада върху зелените, поради това цветето може да започне да гние и да умре;
 • вторият начин е по-надежден. Състои се в изливане на вода в тигана от тенджерата.

Важно! Един час след като водата е излята в картера, е важно да се източи, тъй като поради застояла влага корените на растението могат да изгният.

Пръскане

Много градинари съветват да не се пръска растението и вместо това да се изплакват листата с топла вода. Основното нещо, след тази процедура, е да изтриете отново цветето само със суха кърпа. Това трябва да се направи поради причината, че виолетовите листа не обичат много водата и също могат да започнат да гният.

Влажност

В студено време цветето не се нуждае от много вода; може да се полива веднъж на всеки три дни. Но по време на горещините се изисква почти ежедневно поливане.

Забележка! За да разберете точно дали растението има достатъчно вода, просто трябва да докоснете земята.Отгоре трябва да е леко влажен.

Грундиране

Можете да си купите пръст за теменужки или да си направите сами. Що се отнася до първия вариант, земята е идеална за стайни растения или особено за теменужки. Във втория случай ще трябва да купите микс:

 • листна почва, торф и перлит (5: 3: 1)
 • торф и перлит с висока болота (3: 1);
 • фитил торф и перлит (1: 1).

Подхранване

Цветето трябва да се храни през периода, когато започва да цъфти, или по-скоро през пролетта и есента. Най-добрите минерали за това са калий и фосфор. Можете също така да захранвате теменужката със закупени смеси, в които присъства азот.

Кога и как цъфти

Както всяко виолетово, това растение също има свое време на цъфтеж и период на цъфтеж, които са описани по-долу.

Изгледи

Най-често цветята имат пурпурен и розов оттенък, в редки случаи алени. Самите листа могат да бъдат тъмни и светло зелени, към краищата те побеляват. Понякога можете да намерите виолетка с напълно бяла зеленина.

Виолетово с розови цветя и зелени и бели листа

Форми

Виолетово Шикозният мак има големи цветя в сравнение с други видове. Размерът им може да достигне 7 см. Венчелистчетата са вълнообразни и леко извити навътре. Листата на растението също не са малки - до 15 см. Отстрани се вижда, че имат малки бели зърна пясък, напомнящи на бял прах.

Период на цъфтеж

Първият цъфтеж на този сорт отнема много време. През първата година от живота, венчелистчетата на цветето, поради теглото си, лежат върху листата. След няколко цъфтежа те ще станат по-силни и ще започнат да растат нагоре.

За ваша информация! След цъфтежа теменужката оставя малки семенни шушулки, от които могат да се отглеждат нови растения.

Как се размножава виолетов шик мак

Това цвете има няколко различни метода за размножаване.

Покълващи семена

Развъдчиците най-често прибягват до този вид размножаване, тъй като благодарение на него е възможно да се отглеждат нови видове теменужки. Първо трябва да вземете семенните кутии, останали след цъфтежа, и чаша с готовата почва. След това вземете семената, смесете ги с пясък и добавете всичко това в почвата. Покрийте със стъкло и поставете настолна лампа до него.

Важно! Веднъж на всеки два дни трябва да го поръсите на земята от спрей бутилка. Поливането на растения с вода не се препоръчва поради високата вероятност от смърт на семената.

Вкореняване на резници

Вкореняването на резници е най-лесният и лесен начин. Всичко, което е необходимо за това, е да отрежете всеки млад лист на теменужката и да го поставите в топла вода. След няколко дни ще даде корени, след което може да се засади в земята.

Важно! Водата не трябва да е студена или гореща.

Размножаване на теменужки чрез резници

други методи

Въпреки изброените по-горе опции, има още два метода за разплод. Първият включва отделяне на малка част от растението и презасаждането му в нова саксия. В този случай е важно внимателно да разплетете корените, за да не навредите на цветето. Във втория случай трябва да вземете няколко потомци, които растат на цвете, и да ги държите във вода, докато пуснат корени.

Трансплантирайте след отглеждане от семена

Не е необходимо незабавно да презасаждате растение, което е отгледано със семена. Това трябва да се направи в момента, когато кореновата система на цветето е напълно укрепена и готова за движение. Можете да се убедите в това, като изследвате контейнера: ако корените са изцяло сплели цялото стъкло, можете да започнете трансплантацията.

За ваша информация! В този момент трябва внимателно да извадите растението, да почистите корените от земята и да го поставите в саксия с пръст. В края на трансплантацията теменужката трябва да се напои.

Възможни нарастващи проблеми

Въпреки привидно лесния процес на отглеждане на това красиво цвете, много производители имат много проблеми с него. И те не винаги са свързани с вредители. Дори поради неправилна грижа, растението може да умре.

Какво показват проблемите с листата

Повечето проблеми възникват поради лоши грижи.Най-често растението може да умре поради прекомерно поливане или температурни колебания. Също толкова рядък проблем е слънцето, което просто изгаря виолетовите листа, което ги кара да изсъхнат. Също така, понякога виолетовата може да подхване болест поради контакт с други болни растения на перваза на прозореца.

Чести заболявания

Най-често растението е засегнато от:

 • брашнеста мана. Това е заболяване, при което листата се покриват с бели петна. Най-често това се случва поради излишък на влага и ниски температури. Растенията трябва да се третират с обикновена сярна пудра;
 • късна болест. Засяга най-вече листата и корените на растението. Поради късната болест се появяват кафяви петна, листата започват да гният и да падат. Препоръчително е да премахнете всички повредени зони по време на заболяване и да оставите само едно рязане в случай на напреднало заболяване;
 • сиво гниене. Това заболяване се разпространява върху теменужки от други цветя. Прилича на сив прах върху листата и цветята. Всички болни участъци трябва да бъдат премахнати и цветето да се третира с фунгицид.

Болна виолетова със сиво гниене

Вредители

От насекоми паразити виолетовата е атакувана от:

 • паяк акари. При това заболяване листата се покриват със сиви петна, а на цветето се появява малка паяжина. Самото растение не умира, но спира да цъфти и да расте. Най-добре е да третирате растението със сапунена вода и химикали;
 • трипс. Тези паразити причиняват избледняване на цветята и започват да се рушат. Най-доброто лекарство е actellic и aktara;
 • брашнест. Прилича на памучно покритие, покриващо корените. Той изсмуква сока от растението, което кара теменужката да умре с течение на времето. Растението трябва да се третира първо със сапунена вода, а след това с Aktara.

Други проблеми

Много градинари често питат защо теменужката не цъфти? Това е често срещан проблем, който възниква поради неправилна грижа. Ако цветето не се развива и не отваря пъпки, струва си да промените температурата, светлината, количеството влага и размера на саксията.

Виолетово Шикозният мак е необичайно и доста фино растение. Но въпреки това качество, много производители са готови да отделят много време за отглеждането на това малко, но много красиво растение. И всичко това поради факта, че цветето има необичаен външен вид, който не е типичен за семейството.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина