Виолетов булчински букет - описание на цветето

Изминаха повече от 100 години, откакто барон Адалберт фон Сен Пол, разхождайки се в Африка сред планините Узамбара, откри непознато досега красиво цвете. В чест на своя откривател цветето е кръстено saintpaulia. Второто име е дадено от мястото на откриване - узамбарската виолетка. Ценителите на цветята веднага се влюбиха в това красиво растение. В момента има огромно разнообразие от видове сенполия.

Как изглежда виолетовият сватбен букет?

Виолетов сватбен букет е невероятно ефектно цвете. Развъден е от К. Морев, известен животновъд. От този сорт беше фиксиран спорт, наречен Нашата сватба, както и разсад - булчински букет от виолетови.

Виолетов сватбен букет

Разсадът може да бъде практически неразличим от сортовото цвете, но не би било правилно да се сравняват. Виолетовата булка, за разлика от булчинския букет, има нестабилни сортови характеристики. В момента са известни две разновидности на този сорт. Те се отличават с формата на листата.

Внимание! Според описанието сортът със заострени листа е по-малко капризен и по-плодороден.

Цветето получи името си поради големите бели цветя, подобни на букета на булката. Диаметърът на цветята варира от 5 до 6,5 сантиметра. Самите цветя приличат на двойни звезди с гофриран ръб, бели отгоре и сребристи на гърба. На венчелистчето има зелена граница, която с времето изчезва.

Ако такава граница се появи отново в средата на цъфтежа, тогава температурата на въздуха в стаята е твърде ниска. Достатъчно е температурата на въздуха да стане по-висока, за да могат цветята отново да станат идеално бели. Когато букетът цъфти напълно, изглежда като въздушен снежнобял облак над зелена розетка.

Характеристики на грижи за виолетов Сватбен букет

Този сорт теменужки е много непретенциозен в грижите. Не се нуждае от специални условия, просто трябва да следвате няколко прости правила.

През лятото температурата на въздуха не трябва да е по-висока от 24 градуса. В противен случай външният вид на цветовете ще се промени. Те ще станат по-прости на вид, ще загубят играта и формата си.

През зимата температурата не трябва да пада под 18 градуса. В противен случай растението ще започне да замръзва и при обилно поливане ще изгние. Булчинският букет обича светлината, но цветето трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина. Не го поставяйте на прозорец с южно изложение, защото нежните цветни листа могат да изгорят, а корените да прегреят.

Изгорени по листата

Ако в къщата всички прозорци са обърнати на юг, тогава цветето трябва да бъде засенчено. Ако липсва осветление, ще е необходимо допълнително осветление. Най-добре е да инсталирате цветето на източните и западните прозорци.

Водата за напояване първо трябва да се защити, а след това да се замрази, така че да стане мека. Преди употреба водата се размразява и нагрява до стайна температура. Твърде студената вода е вредна за кореновата система на растението.

Важно! Струва си да поливате теменужката не повече от веднъж или два пъти седмично, за да предотвратите преливане.

По време на периода на растеж и развитие на растението, когато розетката започне да се формира, е необходимо да се осигури цветето с торове, съдържащи азот. Веднага след като пъпките се образуват, трябва да изключите азота и да включите фосфор и калий в стръвта. Не е нужно да торите по-често от веднъж на 2 седмици. Ако цветето е болно, трябва да изчакате малко с храненето.

Кога и как цъфти

От рязането до цъфтежа минават средно осем до десет месеца. Теменужката цъфти от един до три месеца. Цветята се заменят достатъчно бързо. Някои цъфтят, докато други цъфтят. Следователно можем да кажем, че виолетовият сватбен букет цъфти почти през цялата година.

Самата розетка е много компактна, с четири до пет пъпки на всеки дръжка. Листата са зелени, заоблени. Цветята винаги са плътни, с много листенца. Перфектно оформена розетка.

Как се размножава виолетов сватбен букет

Има няколко възможности за развъждане на теменужки Булчински букет. Един от тях е с резници. Трябва да използвате листата на средния ред на розетката. Можете веднага да поставите листния разрез в подготвената рохкава почва или можете първо да го поставите във вода и да изчакате, докато се появят корените.

Вкореняване на резниците във вода

След месец на дръжката се появяват бебета. Не ги отделяйте и трансплантирайте веднага. Трябва да изчакате, докато листата станат 3-4 сантиметра в диаметър.

За да защитите младата розетка, се препоръчва да я покриете с прозрачна капачка по време на вкореняване. След появата на нови листа, капачката може да бъде премахната.

Друг метод за размножаване расте от доведен син. Виолетово сватбено цвете често изхвърля дъщерни розетки, които трябва да бъдат премахнати незабавно. В пота трябва да има само едно гнездо. Ако и майка, и доведен син растат в една и съща саксия, тогава цветето няма да цъфти. Доводият се отделя внимателно от цветето и се трансплантира в специална почва.

Отглеждане от семена

Можете също така да отгледате теменужка от семена. За това първо трябва да се подготвят семената.

Първо, те се смесват едно към едно с натрошен въглен, а след това, в същите пропорции, с пясък. В този случай сместа трябва да се разклати добре.

За засаждане на семена най-подходящи са специални фитокасети с капак. Първо в контейнера се изсипва дренаж, след това пясък, мъх от сфагнум и в края на почвата. След това семената се засаждат на навлажнена, предварително подготвена почва. Те са покрити с капак и поставени на топло място, без пряка слънчева светлина.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

При първата трансплантация и до три години теменужка с част от старата пръст се поставя в нова саксия. На дъното на саксията първо се полага дренаж, който трябва да го запълни с една трета. След това цветето е внимателно инсталирано и почвата се излива. Когато теменужката е на три години, трансплантацията се извършва с пълна подмяна на почвата в саксията.

Важно! В деня на пресаждането растението не трябва да се полива и след първото поливане трябва да добавите още малко почва около ствола на теменужката.

Необходимо е всяка пролет да подновявате земята и да сменяте саксията с по-голяма. Сега в магазините се продават много видове и марки готова почва за теменужки. Напълно подходящ е за трансплантация.

Ако обаче имате време и желание, можете сами да приготвите сместа. Това ще изисква:

 • пет части листна или кална почва;
 • три части торф;
 • едно парче пясък.

Тук се добавят и верникулит (10% от общия брой), пепел и мъх от сфагнум.

Постепенно увеличавайки размера на саксията с 1 сантиметър при пресаждането, в крайна сметка трябва да се спрете на саксия с диаметър 11 сантиметра. Не е необходимо допълнително уголемяване на саксията. В идеалния случай розетата на цветето трябва да е три пъти по-голяма от диаметъра на саксията, за да се чувства удобно цветето.

Преди да пресадите, трябва внимателно да изследвате растението. Ако при преглед бъдат открити сухи или мудни листа, цветя и изгнили корени, тогава те трябва да бъдат отстранени. Всички разфасовки се правят най-добре с остър нож. След това трябва да натрошите няколко таблетки обикновен активен въглен на прах и да обработите всички секции с него. Ако след трансплантацията листата на растението не докосват земята, но в същото време са разположени почти на едно ниво с нея, тогава всичко е направено правилно.

Възможни нарастващи проблеми

Ако не спазвате простите правила за грижа за виолетов сватбен букет, можете да изложите растението на много болести.

Забележка! Цветето трудно понася всякакви болести. Трябва внимателно да наблюдавате промените в растежа, развитието и външния вид на теменужката. След това можете да забележите проблема навреме и да имате време да спасите цветето.

Основните причини за болестта на Сватбения букет са прекомерното поливане и неспазването на температурния режим. Нарушаването на грижите може да доведе до развитие на гъбични и бактериални заболявания като:

 • късна болест,
 • фузариум,
 • сиво гниене,
 • ръжда,
 • брашнеста мана.

Сиво гниене

Ще бъде възможно да се спаси цветето само ако болестта бъде незабавно разпозната. Необходимо е спешно да се трансплантира болно цвете. Отрежете засегнатите листа и корени и поръсете разфасовките с въглен, след като го смачкате.

В допълнение към болестите, теменужката може да бъде атакувана от вредители:

 • ножници,
 • листна въшка,
 • белокрилка,
 • нематоди,
 • червеи,
 • кърлежи.

Забележка! За борба с вредителите, веднъж седмично, трябва да третирате листата и почвата с инсектициди (Aktara, Fitoverm, Alatar и др.). Трябва да повторите процедурата 3 пъти.

Обобщавайки, заслужава да се отбележи, че виолетовият сватбен букет, който К. Морев изнесе, е подходящ дори за тези, които са много далеч от цветарството. Той не изисква специални грижи и ако се спазват прости правила, той може да зарадва другите с красиви снежнобяли цветя почти през цялата година.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина