Лечебните свойства на цветето виолетово трицветно - описание на растението

Виолетовият трикольор се нарича още виола, апликации, трицвет. Растението може да се намери в много цветни лехи, край на гората и сечища. Тревисти растения от ботанически клас. Видът се използва за медицински цели, тъй като съдържа много полезни химични съединения и микроелементи в състава на листа, корени и цветя.

Как изглежда трицветната виолетка?

Почти всеки човек е виждал това растение поне веднъж в живота си, което е популярно наричано апликации. Описание на трицветната теменужка:

 • средно голяма едногодишна билка;
 • листата са продълговати с три секции, насочени към ръба;
 • стъблото е ниско, изправено, кухо отвътре;
 • цветята са единично разположени в храст;
 • цветята са боядисани в три цвята. Най-вече е лилаво, жълто и бяло.

Виолетов трицвет в дивата природа

Цветът се развива добре и бързо, образувайки пълноценни цветни лехи или поляни.

Често срещани сортове

Популярни сортове цветя:

 • Хелън Маунт;
 • Черни купички;
 • Очите на тигъра;
 • Шалом Пурим;
 • Касис.

Забележка! Виолетовата трицветна е изключително диво растение и хибридите се отглеждат в цветни лехи.

Виолетов трицветен хибрид

Всеки вид има свои отличителни външни черти, които са пряко свързани с формата на венчелистчетата, оцветяването им.

Лечебни свойства

В съвременната медицина растителният екстракт се използва в много антимикробни, противовъзпалителни лекарства. Лечебни свойства:

 • увеличава секрецията на слуз в бронхите, лекува кашлица;
 • антисептичен ефект върху стомашно-чревния тракт;
 • ускорява метаболизма;
 • облекчава възпалението, включително лечение на диатеза при деца и възрастни.

Използването на растението в медицината

Екстрактът се използва най-често за лечение на кожни заболявания и премахване на разнообразна кашлица.

Накратко за историята на употреба

Полезните свойства на растението са открити през XI век. Много лечебни трактати описват начините за използване на растението и лечебния резултат.

За ваша информация!Надземната част на растението се използва постоянно и сега се използва в козметологията за подобряване на цвета на кожата и премахване на обриви и язви.

Инфузия на виола

Втритите цветя се използват като лечебен мехлем, отварата от листата е средство за махмурлук. Тинктурите помагат в борбата с кашлица при деца, подагра и главоболие. Отварата от корена лекува венците и храносмилателната система.

Характеристики на грижата за виолетов трикольор у дома

Трицветните хибриди не са особено причудливи, тъй като техните роднини принадлежат към диворастящи диви цветя. В съответствие с това напускането не е трудно. Но все пак трябва да обърнете внимание на поливането, избора на място за засаждане и отглеждането на форми.

Температура

Виолата толерира всякаква температура. Не се страхува дори от първата слана, така че цъфтежът продължава до края на зимата.

Осветление

За засаждане си струва да изберете сенчести места в цветното легло. Идеалният вариант би бил място под короната на дърветата.Пряката слънчева светлина може да изгори листата и да изсуши пъпките.

Поливане

Цветето обича влагата, така че трябва да го поливате почти всеки ден. В този случай не е нужно да пълните растението.

Поливане на растението

Пръскане

Хибридите са оставили някои навици от своите диво растящи "роднини", поради което те много обичат да "къпят" зеленина и пъпки. Напояването със спрей е желателно.

Влажност

Влажността за трикольор не трябва да се увеличава, но ако има такъв микроклимат, тогава растението ще го прехвърли нормално.

Грундиране

Препоръчително е да изберете район, където почвата е лека с глинеста основа. Важно е почвата да се наторява с органични торове и да има различна хранителна среда.

Избор на място и почва за засаждане

Подхранване

Препоръчително е да правите поне една подхранка на месец, тъй като теменужката цъфти почти постоянно и черпи много хранителни вещества от почвата. Подходящи са калий и органични торове.

Характеристики на зимните грижи

Има няколко вида растения - едногодишни и двугодишни. В първия случай не се изискват специални грижи през зимата. С първата слана, самите цветя ще умрат. След това е достатъчно да премахнете замръзналите храсти.

За двугодишни екземпляри ще ви е необходим слой естествена изолация - сухи листа или смърчови игли. За да предотвратите разпръскването на изолацията, трябва да поставите няколко ламели отгоре. Първо, трябва да премахнете пъпките и пожълтели листа от растението.

Кога и как цъфти

Основното свойство на красотата на цветето е дългият му период на цъфтеж. Виолата цъфти дълго време, ако отрежете избледнелите пъпки, тогава датите могат да бъдат определени до началото на април и да приключат в края на ноември.

Характеристики и време на цъфтежа

Видове цветя

В допълнение към разнообразието от цветове на венчелистчетата, трябва да се вземе предвид и структурата на пъпката. Разграничаване между радиално симетрични цветя и обикновени петлистни. Някои хибриди имат разрошени ръбове на венчелистчетата.

Цветни форми

Цветът има сложна структура:

 • дръжка - дълго стъбло, на което е разположена пъпката;
 • двете горни венчелистчета са най-големите и най-тъмните на цвят - синьо или лилаво, двете странични венчелистчета са по-светли, а двете долни са най-светлите;
 • венчелистчетата са сгънати така, че между тях да се образува тръба, в която се влива секретираният нектар;
 • тъмните ивици са разположени по протежение на венчелистчетата от центъра на цветето.

 

Форма и външен вид на цветето

Период на цъфтеж

Виолата цъфти дълго време, без да увяхва венчелистчетата. Процесът може да продължи от четири дни до две седмици. Много зависи от степента на грижа и метеорологичните условия.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Горската версия на растението не изисква специални грижи, но домашните сортове се нуждаят от повече внимание. Необходимо е своевременно да се отстраняват сухи цветя, жълти листа. Следете внимателно поливането.

Как се размножава виолетовият трицвет

Има няколко възможности за размножаване на трикольора. Кой да изберете - всеки производител сам решава, въз основа на своите способности. Ако трябва незабавно да увеличите просеката, идеалният вариант би бил засаждането на големи храсти. Семената са добри за следващата година.

Трикольор за разплод

Покълващи семена

Не е нужно да правите нищо нарочно, тоест да откъсвате пъпките. След узряване на тяхно място се образуват семенни шушулки. С течение на времето те се отварят и семената, попадайки в земята, покълват сами. Можете да събирате семена и да кандидатствате за сеитба на точното място.

Покълващи семена

Вкореняване на резници

Градинската версия на теменужката се гмурка в момента, когато на дръжката се появят две пълноценни листа. Кълновете могат да бъдат засадени в предварително подготвена почва или саксии. Във всеки случай тази опция е най-подходяща за възпроизвеждане.

Други възможности

Подобен принцип на размножаване с резници е разделянето на храста. Вариант е от значение при отглеждането на двегодишни цветя.Големите обрасли храсти трябва да бъдат изкопани и разделени на няколко части.

Узряване на кутията за семена

Саксиране след покупка

Трансплантацията в саксии или саксии за украса на цветно легло или градина е както следва:

 1. Подгответе субстрата за засаждане.
 2. Вземете ниска, но широка тенджера.
 3. Напръскайте почвата в контейнер, направете малка дупка.
 4. Поставете кълновете и ги покрийте с пръст.
 5. Навлажнете почвата. Можете да покриете саксията с целофан за няколко дни.

Възможни нарастващи проблеми

Има няколко противопоказания за отглеждане. Цветето с външния си вид ще даде улики за по-нататъшни действия. Понякога има проблеми с листа, болести и насекоми. Но това са редки и единични случаи.

Отглеждащи функции

Какво казват проблемите с листата?

Външният вид на листа може да показва много:

 • пожълтяване - излишна влага;
 • изсъхване на върховете - недостатъчно напояване;
 • сгъване - необходимостта от торене на почвата.

Важно! Останалите сигнали от листата могат да бъдат свързани с неправилно избрано място за засаждане.

Болести

Обикновената теменужка често се поддава на заболявания, свързани с разпадането на кореновата система. В допълнение, той може да бъде засегнат от брашнеста мана, сиво гниене. Трикольорът е по-устойчив на всякакъв вид заболявания.

Вредители

Храстите рядко се нападат от вредители. Понякога мравките могат да растат между корените. Паякът може да извие паяжина между екземплярите - често срещано явление за уличните цветя.

Устойчивост на растенията към болести и вредители

Други проблеми

С вътрешната версия на цветето могат да възникнат проблеми по отношение на отглеждането, развъждането и грижите. Често се появяват болести. Екземплярите на открито са по-устойчиви на атмосферни условия, суров климат и външни фактори.

Трицветната билка се счита за лекарствена и често се използва в много области на козметологията. Преди това растението беше много популярно сред лечителите и лечителите. Сега са отгледани много хибриди, които само външно изглеждат като диви „прародители“. Такива екземпляри са устойчиви на атмосферни условия, болести и вредители. Естетичният външен вид пленява производителите на цветя. Трицветната цветова схема е особено привлекателна.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина