Violet VaT King Peas - характеристики на растението

Трудно е да се намери цветар, който да остане безразличен от виолетовата стая. Това нежно цъфтящо растение може да украси всяка стая, придавайки й специален комфорт и домашна атмосфера.

Понастоящем животновъдите са отгледали толкова много разновидности с различни форми и цветове, че понякога е много трудно да се направи избор при закупуване на теменужка. Но виолетовият VaT Царски грах, дори сред такова изобилие, неизменно привлича погледа със своите необичайни цветове и декоративни листа.

Violet VaT King Peas е невъзможно да не забележите

Виолетов външен вид VaT Царски грах

Saintpaulia VaT King Peas не принадлежи на семейство Виолетови, както мнозина мислят, а на Геснериеви. Поради голямото сходство на цветята на тези растения, сенполиите много често се наричат ​​теменужки.

Violet VaT Tsar Pea се отличава с ефектни бели цветя с лилаво петно, подобно на пръстов отпечатък върху всяко венчелистче. Лилавите петна са осеяни с розови петънца, напомнящи на грах. Цветя с доста големи размери се събират в шапка, обилен цъфтеж продължава дълго време.

Листата на растенията са големи, красиви, с лека кремава граница, което му придава специален декоративен ефект.

Биографични факти и постижения на животновъда Татяна Вълкова

Развъдчикът Татяна Вълкова е посветила много години на отглеждането на растения. Тя е отглеждала различни сортове теменужки (Слънце на дланта, тъмно вино, извънземно, снежно бяло, птица на щастието).

Татяна живее в Шахтьорск, в Донбас, но дори военните действия на тази територия не я принудиха да се откаже от хобито си. Въпреки всичко тя продължава работата си и участва в много изложби.

Допълнителна информация! Между другото, буквите преди името на сорта (в случая ВаТ) означават инициалите на селекционера, който го е отгледал.

Сортът предпочита добро осветление.

Описание и характерни черти на сортовете VaT

Сред сортовете, отглеждани от Татяна Вълкова, заслужават специално внимание:

  • Виолетово VaT Африка. Отличава се с много тъмно лилав нюанс на цветя, при които краищата са силно гофрирани.
  • Мистик. Цветовете са големи, под формата на звездички, с розово-син модел, наподобяващ мразовит.
  • Пулсар. Цветя под формата на големи бели звезди с обилен пурпурен модел и пръски по него.
  • Слънце в дланта на ръката ви. Белите цветя, поради силната двойственост, изглеждат пухкави.
  • Пудел. Големи и обемни цветя със син модел на лилаво-розова повърхност поради увеличена двойност.
  • Божур. Голямо розово цвете с бели вълнообразни ръбове.
  • Тъмно вино. Цветовете са големи, тъмно бордо с бяла граница.
  • Аелита. Големи розови двойни цветя с вълновидно пурпурна граница.
  • Кармелита. Големи цветя под формата на звезди, сливова сянка с бяла граница около ръба, тъмна зеленина.
  • Малефисент. Цветята са много двойни, подобни на розите, тъмно сливов цвят.

Характеристики на грижите за виолетов крал грах у дома

За да може цъфтежът да е буен и дълготраен, а самите цветя да са големи, грижата за теменужката изисква спазване на прости правила.

Температурен режим

Violet VaT Tsar Peas предпочита добре отоплявано помещение (температурата трябва да се поддържа на 20-23 ° C). В хладна стая цветята ще бъдат твърде бледи. Проектите могат да навредят на растението, така че трябва да се избягват.

Краищата на виолетовите листа са обрамчени от елегантна бяла граница

Осветление

Красотата на Saintpaulia обича дългосрочното осветление (средно около 12-14 часа на ден), но светлината трябва да бъде разсеяна. В никакъв случай не трябва да оставяте саксии с растение на пряка слънчева светлина - това може да му навреди.

Внимание! През зимата теменужките често се нуждаят от допълнително осветление, така че производителите на цветя използват специални лампи.

Поливане

Поливането на теменужката VaT Tsar Pea е необходимо достатъчно често, но с малко количество вода, особено когато става въпрос за млади растения с лошо развита коренова система.

През пролетно-летния период е препоръчително да поливате цветята сутрин, а през есенно-зимния период е разрешено и дневно поливане. По-добре е да използвате утаена вода, тя трябва да е мека и със стайна температура.

По време на процеса на поливане е важно водата да не пада върху листа или цветни розетки. Някои производители напояват чрез палет. В този случай обаче е необходимо да се отстрани навреме останалата вода, за да се избегне разпадането на кореновата система.

Влажност

Saintpaulia се нуждае от овлажнен въздух, но в никакъв случай не трябва да използвате спрей за това. Обикновено саксия с растение просто се поставя върху мокри камъчета или до нея се поставя съд с вода.

Веднъж месечно на виолетовата може да се дава душ за отстраняване на натрупания прах, но след процедурата е наложително да се отстрани останалата влага от листата, която не стъкло сама.

Грундиране

Като почва можете да използвате готов субстрат за Saintpaulias, който се продава в специализирани магазини. Някои самите производители смесват листни, иглолистни почви, торф и чимове, добавяйки бакпулвер (перлит, вермикулит, мъх от сфагнум).

Подхранване

Виолетовият VaT Царски грах се нуждае от торене през активния вегетационен период и по време на формирането на цветя. Не е необходимо да правите това през есента и зимата. Важно е да се вземе предвид, че азотът, който преобладава в сложното торене, е необходим за младите растения, тъй като той допринася за растежа на зелената маса. По-старите растения ще се нуждаят от фосфор и калий за успешен цъфтеж.

Характерна особеност на сорта е модел, наподобяващ грах

Виолетов цъфтеж, характеристики на грижите

За да може виолетовата да цъфти по-дълго, трябва да й осигурите подходящите условия. Най-добре е да го поставите на слънчево място, но не под парещи лъчи или в течение.

Поливането трябва да бъде редовно, но е невъзможно преовлажняването на субстрата. Ако периодично подхранвате растението с фосфорно-калиеви торове, то ще ви радва с цветните си цветя дълго време.

Методи за отглеждане на Saintpaulia VaT Царски грах

Виолетовият VaT King Peas се размножава с листни резници. За да направите това, през пролетта или началото на лятото здравите млади средно големи листа се отрязват от растението и се извършва вкореняване.

Резниците се вкореняват във вода, специална почва за присаждане, в сфагнум мъх или агроперлит. Повечето разсад се дават чрез покълване в субстрата.

Резниците, засадени в малки пластмасови контейнери, трябва да се поставят в парникови условия. За целта саксиите се поставят в прозрачен съд, покрит с полиетилен или обикновен пластмасов прозрачен капак изпод тортата. Това ще осигури на разсада достатъчно влага.

Оранжериите трябва да се поставят на слънчево място, но не на пряка слънчева светлина. Ако липсва осветление, то се добавя. По принцип на резниците трябва да се осигури светлина, топлина и влажност - това са основните условия за бързо излюпване на „бебета“.

Забележка!"Децата", получени от майчиния храст, в почти половината от случаите не наследяват напълно неговите характеристики, така че може да няма розови петна по венчелистчетата.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

Колкото по-просторна е кореновата система на saintpaulia в саксията, толкова по-малки са шансовете цъфтежът да е буен. Капацитетът трябва да е малък, в идеалния случай три пъти по-малък от изхода на централата. По-добре, ако е глинен или пластмасов съд.

Виолетовото трябва да се трансплантира и субстратът да се сменя на всеки 2-3 години. След покупката трябва да дадете време на растението да се адаптира към новите условия и само след 2-3 седмици можете да го трансплантирате.

Възможни нарастващи проблеми

Често вредителите и болестите обхващат растението. Предпоставките за появата им са неправилни грижи и нарушаване на условията на задържане.

Здравото растение цъфти дълго време

Болести

Често теменужката страда от гниене на корените. Това е следствие от поддържането на растението при ниска температура и излишък на влага в субстрата.

Опасно заболяване е съдовата бактериоза, която се развива при високи температури на въздуха и се характеризира с преходност. Листата започват да почерняват и гният.

Брашнестата мана може да забави развитието и цъфтежа на растението или дори да го унищожи. При това гъбично заболяване листата и издънките започват да се покриват с бяло покритие.

Вредители

Насекомите могат да увредят виолетовите - листни въшки, люспи, трипси, червеи и кърлежи. Като заразяват растението и се хранят със сока му, те пречат на нормалното му развитие. Ако не се лекува, цветето може да умре.

Признаци на неправилна грижа

Ако условията за грижи са нарушени, външният вид на листата и издънките на виолетовата се променя. В здраво растение листата са сочни, еластични, без следи от слънчево изгаряне и увреждане от паразити и болести. Увиснали, изгнили листа, цъфтеж по тях или продължително отсъствие на цъфтеж говорят за проблеми.

Правилната грижа ще ви помогне да се наслаждавате на цъфтежа по-дълго

Violet VaT Царски грах е размножителен сорт Сенполия. Това е буйно цъфтящо растение с големи цветя и декоративно рамкирана зеленина. Характерна особеност на виолетовото е цветът на цветята: по белите листенца са разположени големи лилави петна, наподобяващи пръстов отпечатък, а върху тях са разпръснати малки розови петна под формата на грах.

Fialka vat Tsar Pea украсява всяка стая и привлича вниманието по време на цъфтежа. Не е трудно да се грижите за растението, просто трябва да се придържате към основните препоръки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина